Θα απαντήσω, μεταφέροντας όσο μπορώ πιστότερα τις απόψεις του εθνομουσικολόγου Χάρη Σαρρή. Δεν είναι δικές μου - το θέμα δε με είχε απασχολήσει, κι έτσι δεν τις έχω «βιώσει». Άλλωστε πολίτικη λύρα δεν ξέρω να παίζω, και σχεδόν δεν έχω πιάσει στη ζωή μου.
Λέει λοιπόν ο Χάρης ότι:
α) Το παίξιμο στο γόνατο με περιστροφή ευνοείται από ψηλό κέντρο βάρους. Γι’ αυτό άλλωστε πολλές παλιές κρητικές λύρες έχουν τεράστιες κεφαλές. Ένα όργανο που να αποτελείται μόνο από τα λειτουργικά του μέρη, χωρίς ούτε γραμμάριο ξύλου για διακόσμηση, θα έχει χαμηλό κέντρο βάρους και άρα δε θα “σουστάρει” τόσο καλά, άρα θα παίζεται καλύτερα σφηνωμένο στα πόδια. (Έτσι είναι οι πολίτικες και η δική μας).
β) Κάτι ανάλογο ισχύει και για το ποδαράκι κάτω, τη μύτη της λύρας (εκεί που πιάνουν οι χορδές), αλλά δε θυμάμαι πώς έμοιαζε το ποδαράκι της δικής μας. Επειδή, όπως είπα, δε με είχε απασχολήσει ποτέ πριν αυτό το ζήτημα, δεν έχω συνηθίσει να παρατηρώ και να κατατάσσω αυτά τα ποδαράκια, κι έτσι μία που το είδα και μία που το ξέχασα!
γ) Παίζοντας στο γόνατο, το κράτημα του οργάνου γίνεται από το λαιμό με τον αντίχειρα και την παλάμη, και τη βοήθεια και των δαχτύλων τα οποία όμως ταυτόχρονα παίζουν κιόλας. Δε θέλουμε λοιπόν πολύ φαρδύ λαιμό, για να χωράει να τον χουφτώσει το χέρι. Εδώ έχουμε πολύ φαρδύ λαιμό, ίσως πιο φαρδύ κι από μιας κλασικής πολίτικης. Στην πολίτικη το όργανο σχεδόν δεν κρατιέται: κάθεται μόνο του με τη μύτη/ποδαράκι ανάμεσα στα πόδια του παίχτη, στηρίζεται στο σώμα του με τα μακριά στριφτάλια, και το χέρι είναι ελεύθερο να ανεβοκατεβαίνει σε ψηλές θέσεις, να κάνει γκλισάντα κλπ… (Τα οποία βέβαια υπάρχουν στο πολίτικο παίξιμο - τώρα πώς συνδυάζονται με το νησιώτικο είναι ένα ερώτημα…)
…
Αυτά λέει ο Χάρης, και τυχόν λάθη δέον να χρεωθούν στον αντιγραφέα (εμένα).
Τώρα, τι έχω να σχολιάσω:
Και οι Κρητικοί λυράρηδες, που έχουν τη λύρα μισοελεύθερη, να πατάει μεν στο γόνατό τους αλλά και να στηρίζεται λίγο στον ώμο τους, όσο και οι Κασοκαρπάθιοι που την έχουν ολόρθη κι ολολεύτερη στο γόνατο, κάνουν περιστασιακά περάσματα σε 2η, 3η, 4η θέση, και οι καλοί τα καταφέρνουν μια χαρά. Οι σύγχρονοι έθνικ παίχτες της λύρας τύπου Ρος Ντέιλι κάνουν άνετους περιπάτους στις ψηλές θέσεις. Από αυτό συμπεραίνω ότι ένα όργανο φτιαγμένο κυρίως για ένα είδος παιξίματος δε σημαίνει ότι αποκλείει ένα άλλο είδος: με κάμποση προσπάθεια, κάμποσο ταλέντο και (ενδεχομένως) με τη βοήθεια κάποιων προτύπων μέσα ή έξω από την εκάστοτε τοπική παράδοση, μπορεί κανείς να κάνει κι αυτά που «δε γίνονται».
Παραμένει γεγονός ωστόσο ότι σε όλες τις λαϊκές λύρες της Ελλάδας (δηλαδή όλες εκτός από την πολίτικη και την τύπου Ρος) η κύρια έκταση περιορίζεται εντός της 1ης θέσης.
Όσο για το ζήτημα του κέντρου βάρους δεν το έχω βιώσει, δεν έχω καμία απολύτως άποψη.