Τα φυματικά ρεμπέτικα

https://slpress.gr/politismos/ta-fymatika-rempetika-quot-mana-moy-to-stithos-moy-ponei-quot/

Καλησπέρα. Τόσες μέρες ρε γαμώτο έλεγα να κάνω μια τέτοια λίστα, να φτιάξω ένα θέμα εδώ, αλλά με πρόλαβε ο Σαββόπουλος και τώρα δεν “λέει”. Πάντως αυτά που έγραψε εκείνος έχω κι εγώ υπόψιν συν το πασίγνωστο άσμα του Κηρομύτη “Η μόνη μου παρηγοριά” και το “Φθισικός” του Σ. Γαβαλά.

Ξέρετε αν υπάρχουν κι άλλα…;

1 Like

Στις παρυφές του καθαυτό ρεμπέτικου (ή μάλλον: έξω από τον χώρο του ρεμπέτικου, αλλά μέσα στον χώρο που προσελκύει τους ίδιους ακροατές και που άλλωστε υπηρετήθηκε από τους ίδιους μουσικούς), υπάρχουν διάφοροι μανέδες και αμανεδοειδή τραγούδια για τη φθίση:

3 Likes

Πάλι του Κηρομύτη

4 Likes

Και το 100% φθισικό τραγούδι από τον Κατσαρό.Μάνα μου είμαι φθισικός

3 Likes

Αυτό πως το ξέχασα…;

Δεν το ξέχασες! :slight_smile:

Δεν ξεκίνησες να συμπληρώνεις όσα δεν έχει ο Σαββόπουλος; Αυτό το είχε.

Μ’ αρέσει πολύ και η επανεκτέλεσή του από Χειμερινούς Κολυμβητές, με έξτρα στίχους που μάλλον προέρχονται από το στόμα του ίδιου του Κατσαρού, αφού στην 5η; 6η; καριέρα του συνεργάστηκε μαζί τους. (Τότε που ήταν 100 και τον μπαρμπα-Σταύρο, που ήταν 80, τον έστελνε για θελήματα.)

3 Likes

Χωρίς να αναφέρει τη λέξη “φθίση”, και το “μες στης πεντέλης τα βουνά”, Παπαϊωάννου - Παγιουμτζής (1940;)

Εδώ, όπου και μια μεταγενέστερη εκτέλεση (1962;), πάλι από Παγιουμτζή, σημειώνεται ότι:
“Το 1950 ξεσπάει στην Αθήνα η φυματίωση. Η Πεντέλη και τα Μελίσσια γίνονται πόλος έλξης των ασθενών για το καθαρό τους κλίμα κυρίως κατά το καλοκαίρι. Στα Μελίσσια λειτουργούν σανατόρια ενώ στην Πεντέλη οικοδομούνται παραθεριστικές κατοικίες ιγα τους φυματικούς και τα επισκέπτονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Όσοι δεν κατορθώνουν να κτίσουν σπίτι, κατασκηνώνουν στα πευκοδάση της, με αποτέλεσμα 10.000 άτομα να επισκέπτονται με τις σκηνές τους την ορεινή κοινότητα.”

Αυτό που αληθεύει είναι η περιγραφή της κατάστασης στα ορεινα του λεκανοπεδίου, απ’ όπου και το θέμα του τραγουδιού. Η χρονολόγηση είναι μάλλον ανακριβής, αφού αυτή η κατάσταση κρατά από τα προπολεμικά χρόνια. και δεν πρόκειται ακριβώς για “ξέσπασμα” της φυματίωσης αλλά για μακροχρόνια κατάσταση με σημαντική βαρύτητα των κοινωνικών αιτιών στις γενικές αιτίες της.

3 Likes

και μάλιστα, πρώτο πρώτο