Τα νέα οικονομικά και όχι μόνο μέτρα και πως θα πορευτούμε

Αραγε απαγορευεται και ο ναργιλες??? Δηλαδη τα μαγαζια που ζουν μονο απο αυτο θα ειναι παρανομα πλεον???:112:. Με μια προχειρη ματια στο διαδυκτιο, καταλαβα πως ο αργιλες δεν περιλαμβανεται στην απαγορευση. Βλεπω τον δαιμονιο Ελληνα να τον ενσωματωνει σε ταβερνες, καφενεια, ρεμπεταδικα, ακομα και σε παιδοτοπους για οση ωρα περιμενει τον πιτσιρικα!!!:109::109::109:

Στις “1002 νύχτες” δουλεύει αργιλές από Αβραμοπούλου! Η υποκρισία της Ελληνικής κοινωνίας…

Σκέφτομαι να κουβαλάω μαζί μου φουφού, να ρίχνω καπνό και να …οσμίζομαι! Να επιτρέπεται άραγε; Να είναι υγιεινό; Να μην στενοχωρήσω και την Μαριλίζα που έκοψε το δωρεάν στην μαστογραφία και τις εξετάσεις θυρεοειδούς για όλες τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους (η γυναίκα μου φερ’ ειπείν) γιατί ενδιαφέρεται για την πρόληψη… Μπαστουνοφραγκόβλαχοι!

Συγνώμη Στράτο για να καταλάβω κι εγώ , ο ναργιλές δεν υπάγεται εις τα “φύσα, ρούφα, τράβα τονε” σημαντικά ?
Δηλαδή για ποιο λόγο θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τα μαγαζιά , ένα παραπάνω που βάζεις και μαυράκι να γουστάρεις !
Θα υπάρχουν “ναργιλεδογνώστες” που θαποφαίνονται εάν το προιόν είναι με γέυση μήλο, ροδάκινο , πορτοκάλι κλπ.? Δεν νομίζω , θα κλείσουν μια κι έξω το μαγαζί η θα του πούνε κάντο καφενέ με τάβλι, μπιρίμπα και ζούλα φρουτάκια …

Να πω κι εγω με την σειρα μου την αποψη μου. Το κρατος επιννοει επιχειρει για αλλη μια φορα ενα κολπο για να μαζεψει χρηματα μεσω της απαγορευσης του καπνισματος με την επιβολη προστιμων κυριως στις επιχειρησεις. Και οχι κυριοι δεν ενδιαφερει η υγεια κανεναν σουλτανο απο αυτους τους τριακοσιους που καθονται τεμπελικα και αποφασιζουν για το υπολοιπο του κοσμου πλην της δικης τους υγειας και τσεπης. Δηλαδη θα βγω να πιω ενα κρασακι ενα ουζακι η οτιδηποτε και θα αφηνω την παρεα και θα λειπω ανα 15 να βγαινω να καπνιζω εξω? Ποιος ο λογος τοτε να βγω με παρεα? Και ναι με αυτο το μετρο δεν παω να διασκεδασω πουθενα! Η θα δουλευω και καθε 15 θα κανω διαλειμμα να βγαινω εξω να καπνιζω? Παμε καλα? Θα κλεισουν πολλες επιχειρισεις και να το θυμηθητε θα πεσει πολυ ξυλο! Συνοψιζοντας επειδη πολλοι λενε οι γαλλοι κανουν ετσι οι γερμανοι γιουβετσι… Ο Ελληνας ειναι ετσι και δεν προκειται ποτε να γινει ευρωτσουτσεκακι ποτε.

Ως ένα βαθμό θα συμφωνήσω μαζί σου Λαϊκέ!Συμφωνώ ότι ούτε που νοιάζονται οι πολιτικοί.Κρύβονται άλλα συμφέροντα πίσω από αυτό.Αλλα αφού το κάπνισμα κάνει κακό,τότε ας το κόψουν για να είναι αυτοί καλά.Δεν σου το απαγορεύει το κράτος να καπνίζεις γενικά.Σου απαγορεύει να κάνεις κακό στους συνανθρώπους σου.Και είναι άδικο εσύ που καπνίζεις να κάνεις κακό σε εμένα(είτε μπορεις να το καταλάβεις είτε όχι).Να βγεις έξω,να κρυώσεις και να αρρωστήσεις.Γιατί αλλιώς θα αρρωστήσουμε και οι δυο μας.
Δεν καπνίζω για το δικό μου το καλό και όχι γιατί θα μου το πει το κράτος.Πρέπει να το καταλάβεις εσύ.Είναι σαν την ζώνη ασφαλείας.Δεν την φοράω γιατί μου το επιβάλει η αστυνομία.Την φοράω για την προσωπική μου ασφάλεια.

Από το ίδιο βιβλίο γαι το οποίο γίνεται λόγος εδώ:

ένα ακόμα απόσπασμα προς τιμήν της αντικαπνιστικής σταυροφορίας, το περιστατικό από τα υπόγεια κρατητήρια της Κομαντατούρας στην οδό Κοραή:

<<…Τύλιξα σ’ ένα χαρτί το τσιγάρο με δυο σπίρτα και τη φλούδα από το σπιρτοκούτι, τα έδεσα στην άκρη του σπάγκου κι αυτός τα τράβηξε απάνω. Όμως, το φίδι που βρισκόταν ακόμα στο κρατητήριο των Γερμανών έκανε για άλλη μια φορά το κάρφωμά του.
Μετά από ένα τέταρτο ορμήσανε στο θάλαμό μας πέντε Γερμανοί, μοιράζοντας δεξιά κι αριστερά χαστούκια και κλοτσιές και ουρλιάζοντας όλοι μαζί, όπως το συνηθίζανε.
Ο αξιωματικός κρατώντας και επιδεικνύοντας το τσιγάρο ρώτησε:
“Ποιος από σας έχει τσιγάρα και πώς βρέθηκε αυτό εδώ μέσα;” Κανείς δεν απάντησε. Άλλωστε ελάχιστοι ξέρανε ότι εγώ ήμουνα ο δράστης. Ακολούθησαν μερικά λεπτά νεκρικής σιγής. Ο αξιωματικός έβγαλε το πιστόλι του και περπάτησε αργά ανάμεσα στους κρατούμενους, σημαδεύοντάς τους και δείχνοντας σαν κάτι να ψάχνει. Σταμάτησε μπροστά στον Κώστα. Έναν νεαρό αρτεργάτη από τον Πειραιά. Του φώναξε να σταθεί μπροστά του. Του ακούμπησε την κάνη του πιστολιού στο στήθος και ούρλιαξε, “λέγε”. Η καρδιά μου πήγε να σπάσει, γιατί αυτός τα ήξερε όλα. Του είχα δώσει τσιγάρο και το κάπνισε στον καμπινέ, για να μην τον δει κανείς. Μόνο σε κάτι τέτοιες στιγμές οι άνθρωποι δείχνουνε τι κρύβουνε μέσα τους. Το φουρναρόπουλο δε φοβήθηκε. Σήκωσε περήφανα το κεφάλι του μπροστά στο Γερμανό και του είπε δυνατά, “δεν ξέρω”. Ο Γερμανός του πίεσε την κάνη του πιστολιού στο στήθος και ούρλιαξε με όλη του τη δύναμη: “Λέγε”.
Το φουρναρόπουλο στύλωσε το κορμί του, ψήλωσε όσο μπορούσε, τον κοίταξε αγέρωχα στα μάτια και φώναξε κι αυτός δυνατά, “δεν ξέρω”.
Ο γερμαναράς έβαλε το πιστόλι στη θήκη του και τον άρχισε στα χαστούκια. Δεν προσπάθησε να φυλαχτεί, δεν έσκυψε καθόλου, ούτε καν σήκωσε τα χέρια του για να προφυλάξει το πρόσωπό του που είχε γεμίσει αίματα.
Όλοι ξαφνιαστήκαμε από την παλικαριά αυτού του παιδιού, που το είχανε πιάσει οι Γερμανοί γιατί είχε κλέψει εξήντα οκάδες δέρματα από γερμανική αποθήκη…>>

Όπως είναι φανερό, το κάπνισμα απαγορευόταν αυστηρά στα υπόγεια κρατητήρια της Κομαντατούρας.

Αγη, προσωπικά βρίσκω αυτούς τους συνειρμούς της απαγόρευσης του καπνίσματος με τους Ναζί ατυχείς.
Ειμαι καπνιστής των δύο πακέτων την ημέρα. Το πρώτο πράγμα που κάνω ξυπνώντας είναι να καπνίσω, και το τελευταίο επίσης να καπνίσω. Και τα μέτρα αυτά με πονάνε πολύ, μου χαλάνε τη βολιά που είχα τόσα χρόνια. Είναι πικρό, πολύ πικρό να πίνω τον καφέ μου ή τη μπύρα μου χωρίς τσιγάρο, με χαλάει αφάνταστα.

Αλλά ας μη γελιόμαστε: κάθε καπνιστής είναι και εξαρτημένος και άρρωστος. Αποδεδειγμένα κάνει κακό στην υγεία, αυτό το ξέρουμε όλοι μας.

Το να απαγορεύεται το τσιγάρο σε χώρους δημόσιας χρήσης είναι το λογικό, δεν είναι το παράλογο, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν καπνίζουν, και αποδεδειγμένα τους κάνει κακό, επιβαρύνονται. Και εμείς επιβαρύνουμε το κράτος (δηλαδή όλους εμάς) που ξοδεύει για τις θεραπείες μας, για τους καρκίνους τα άσθματα και όλα τα καλούδια που συνεπάγεται πολλές φορές το τσιγάρο

Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί που μας το απαγορεύουν, το πρόβλημα είναι εμείς που συνεχίζουμε να καπνίζουμε. Και καπνίζουμε γιατί είμαστε άρρωστοι, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε. Κανένας νοήμων άνθρωπος που θα είχε την επιλογή να καπνίσει ή να μη καπνίσει θα επέλεγε να καπνίσει. Τα περί ελευθερίας κλπ, δεν κολλάνε στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί δεν είμαστε μόνοι μας υπάρχουν και άνθρωποι που δεν καπνίζουν και τόσο καιρό μας ανεχότανε και τους κάναμε κακό και στην υγεία.

Ποιος τρόπος ζωής πρέπει να επικρατήσει στους δημόσιους χώρους: ο δικός σου και ο δικός μου που επιλέξαμε να ζούμε άρρωστοι και εξαρτημένοι ή των υπολοίπων; Απορώ μερικές φορές γιατί συζητάμε κάτι τόσο αυτονόητο και του δίνουμε και επαναστατικές διαστάσεις.

Πολύ σωστά το έθεσες Διονύση. Συμφωνώ απόλυτα.

αν ένας δημόσιος χώρος (το ρεμπετάδικο πχ) έχει σωστό εξαερισμό μπορούν άνετα να συνυπάρξουν καπνιστές και μη καπνιστές. Τώρα μ’ αυτό το μέτρο κακά τα ψέμματα η νύχτα χτυπιέται αλύπητα. Και ζει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων απ’ αυτήν…

Συμφωνώ απόλυτα με το ζήτημα του εξαερισμού. Ένα σωστό σύστημα εξαερισμού (ακόμα καλύτερα, αν υπήρχαν ειδικοί ιονιστές ατμόσφαιρας), θα μείωνε κατά πολύ το θέμα. Οι καπνιστές θα κάναν το τσιγαράκι τους, και οι μη καπνιστές δε θα υπέφεραν από τη βαριά ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, εδώ όλα επαφίονται στο άτομο. Το κράτος δεν παρέχει βοήθεια ώστε να αναπτυχθούν τέτοιες εναλλακτικές στην απαγόρευση, όπως δεν προστάτευε τόσα χρόνια το δικαίωμα των μη καπνιστών.

Το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει υπό την υπάρχουσα κατάσταση. Η απόλυτη απαγόρευση και η καταγγελία του διπλανού δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, σύμφωνοι. Ωστόσο, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις. Έχω βρεθεί σε μαγαζί που εφαρμόστηκε το μέτρο, και οι καπνιστές απλά έβγαιναν έξω για να καπνίσουν, 5 λεπτά υπόθεση είναι, και επανέρχονταν. Χώρια που αρκετοί μη καπνιστές βγαίναν μαζί τους για παρέα. Κάναν και πηγαδάκια. Δείτε το και σαν διάλειμμα από τη βαβούρα. Πάντως, το μαγαζί δεν έχασε τους θαμώνες του και την πελατεία του.
Δεν ξέρω, παράδειγμα έφερα…

τα υπόλοιπα περί της φύσης των μέτρων, της φύσης του καπνίσματος κτλ, έχουν αναλυθεί πολλές φορές

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τον Διονύση. Πιστεύω ότι αυτό το μέτρο είναι απόλυτα φυσιολογικό, λογικότατο και συνάμα δημοκρατικότατο απέναντι στους συνανθρώπους μας. Γιατί πρέπει ο άλλος να αναπνέει τον καπνό μου? Γιατί πρέπει ο άλλος να αρρωσταίνει από τον καπνό μου? Ξέρω αρκετό κόσμο που δεν βγαίνει έξω την νύχτα επειδή δεν μπορεί την κάπνα? Γιατί να του στερήσω την έξοδό του εγώ που καπνίζω.

Άλκη έχω πάει σε αρκετά μαγαζιά με σωστό εξαερισμό. Εντάξει δεν είναι ντουμάνι αλλά το πρόβλημα παραμένει και ενοχλεί τον μη καπνιστή. Πιστεύω ότι θα το συνηθίσουμε και πρέπει να το συνηθίσουμε. Και εμείς που καπνίζουμε και οι μαγαζάτορες και οι μουσικοί.

Με τους Έλληνες, άκρη δεν βγάζεις. Εδώ σε κλειστό γήπεδο 20000 θέσεων να πας, ανάβουν τσιγάρα 15000 “φίλαλθοι” και κανά καπνογόνο, για να το αναπνέουν οι άλλοι που τρέχουν από κάτω…
Άλκη, ποιός επιχειρηματίας θα επενδύσει λεφτά να φτιάξει καλό κλιματισμό και τί πάει να πει καλός κλιματισμός δεν ξέρω. Το ΠΣΚ έπαιξα/τραγούδησα σε μια ταβέρνα, στο οποίο ο ιδιοκτήτης έριξε 5000 ευρώ για κλιματισμό/εξαερισμό, και το βράδυ που γύρισα σπίτι, πέρα από ότι βρώμαγα τσίκνα και τσιγάρο, ένιωθα μέσα στα πνευμόνια μου σαν να έγω καπνίσει ένα πακέτο (κι επειδή κάπνιζα επί 10 χρόνια μανιακά, ξέρω τί λέω).
Τους εργαζόμενους σε αυτά τα μαγαζιά ποιός τους προστατεύει ? Εντάξει, να μας εντάξουν στα Β/Α (χαχα, εδώ ούτε ένσημα δεν παίζουν), αλλά μήπως η πρόληψη είνια καλύτερη?

Αναμφίβολα το κάπνισμα είναι τεράστιος κίνδυνος και είπαμε σ` αυτό το θέμα να μην αναλύσουμε
τις βλαβερές συνέπειες, που σε άλλο θέμα ειπώθηκαν και πήραν θέση και οι δυο πλευρές …

Είπαμε επίσης να αποφύγουμε τις αντιπαραθέσεις , διότι με την σωστότατη άποψη του Διόνυσου
συμφωνώ , έλα όμως να δεις τι γίνεται στα μαγαζιά, που πολύ σωστά επεσήμανε ο Άλκης …

Με το δικό μου χαζό αν θέλετε σκεπτικό, τον γουστάροντα ρεμπέτικα και λαικά άσματα τον έχω
συνδυάσει με τσιγαράκι ! Προσωπικά γουστάρω να βλέπω όλη την διαδικασία του καπνιστή !
Μου αρέσει βρε αδελφέ να τον βλέπω να μερακλώνει και να στρίβει καπνό η ν`ανάβει τσιγάρο !

Αυτή η διαδικασία έχουν ομολογήσει άτομα που έκοψαν το κάπνισμα, πως τους στοιχίζει πιο πολύ …
Αλλά πως το βλέπετε να μερακλώνεσαι , να πίνεις και να μη μπορείς να καπνίσεις εκείνη την ώρα
ακριβώς που το`χεις ανάγκη για πολλούς και διαφόρους λόγους … Λες **** την διασκέδαση μου !
Και δεν ξαναπάς , ας δουλέψουν τα ταβερνάκια με τους μη καπνιστές …

Λέω την αλήθεια και μη με πιάσετε από τα μούτρα, άλλο είναι το θέμα μας , όχι το κάπνισμα …

Αυτό απλά με σύμμαχο την αντικαπνιστική νομοθεσία θα γονατίσει κάποιους και γράφτε το …

παιδιά, σωστό εξαερισμό δεν έχει κανένα μαγαζί για τον απλό λόγο ότι είναι μεγάλο το κόστος. Θα μπορούσε το κράτος να επιβάλει το μέτρο σ’ αυτούς που δεν πληρούν τους όρους, στους δε άλλους να το επιτρέπει. Θεωρώ ότι το μέτρο αυτό έτσι όπως εφαρμόζεται είναι ΑΚΡΑΙΑ κατάσταση η οποία θα βλάψει οικονομικά πολύ κόσμο.

δηλ εγώ που θα δουλεύω 5 ώρες βιδωμένος στο πάλκο πως θα τη βγάλω χωρίς τσιγάρο! Αυτό πια είναι κινέζικο βασανιστήριο!!!

Ναι, Άλκη σε καταλαβαίνω. Θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει και λίγο ο τρόπος που διασκεδάζουμε και κάθε 40 πχ λεπτά να γίνεται ένα μικρό μπέικ για τσιγάρο όπως σε μια συναυλία… Δεν είναι από μόνο του Κινέζικο βασανιστήριο 5 ώρες σε ένα πάλκο χωρίς διακοπή?

Πάντως σε όσα μαγαζιά έχω πάει μέχρι τώρα…το μέτρο αγνοείται “με το γάντι” και πολύ χαίρομαι
γι’αυτό κι ας το έχω κόψει και βασανίζομαι όταν μυρίζω καπνό.:108:

Σαν μερακλώσεις Άλκη μου,
και βγάλεις την φωνή σου,
οι νόμοι πια θα ξεχαστούν,
θα γιατρευτεί η ψυχή σου!:slight_smile:

Κι αν ευκαιρία κάποιοι βρουν,
να παραπονεθούνε,
όλος ο κόσμος θα σκεφτεί,
να πάν’να…κοιμηθούνε.

με τσιγαράκι και 10 ώρες μια χαρά περνάω…

βλέπω πάντως κι ένα… καλό. Απ’ τη τσαντίλα μας θα επιδωθούμε --θέλοντας και μη-- στο νευρικό και στακάτο παίξιμο το Τσιτσανέικο που λέμε…

Καλά τα λέμε όλοι ρε παιδιά,αλλά εσείς που καπνίζετε έχετε την όρεξη να προσπαθήσετε να το κόψετε?Να βοηθήσετε εσεις τους μαγαζάτορες να γλιτώσουν από όλα αυτά τα προβλήματα που τους βασανίζουν απλά κόβωντας το κάπνισμα.Εμένα προσωπικά δεν με συμφέρει γιατί είμαι μηχανικός και με βολεύει να κάνω εξαερισμούς σε μαγαζιά.Με συμφέρει όμως ως άνθρωπο να κόψετε το κάπνισμα.Το γιατί το ξέρετε όλοι.

Το είπα και σε προηγούμενο μήνυμα: Ο καπνιστής να βγει έξω,να κρυώσει και να αρρωστήσει.Αλλιώς θα αρρωστήσουμε και οι δυο.

Ρε παιδιά , για την Ελλάδα δεν πρέπει να ισχύει το μέτρο .
Δεν μπορώ να φανταστώ, πενιές, κρασί, και μεζεδάκια χωρίς το τσιγαράκι.

Δεν ξέρω τι γίνεται έξω, αλλά στα δυτικά κράτη, δεν έχουνε μαγαζιά με πενιές (ή άν έχουνε είναι ελάχιστα).
Βασικά μαγαζιά ορθάδικα με “νταμπα-ντούμπα” έχουνε. Και είναι εντελώς έξω απο την νοοτροπία μας.
Δεν είναι δυνατόν να μας επιβάλουν μιά νοοτροπία, η οποία είναι για άλλες κοινωνίες με άλλα status.
Ενα πολύ καλό σύστημα εξαερισμού χρειάζεται , και πιστεύω ότι είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα.

Για την απαγόρευση του τσιγάρου , πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ημίμετρα. Και για την Ελλάδα και για το
εξωτερικό. Αν πραγματικά θέλουν να προστατεύσουν το πληθυσμό απο το κάπνισμα, η μόνη και ριζική λύση
είναι να απαγορευτούν οι καπνοκαλλιέργειες, (ας φυτέψουν κάτι άλλο οι αγρότες), να κλείσουν τα
καπνεργοστάσια (ας παράγουν κάτι άλλο οι βιομήχανοι), και να απαγορευτούν και οι εισαγωγές καπνού
(ας εισάγουν κάτι άλλο οι εισαγωγείς).
Εεεεε… Θα μας ξυνήσει λίγο αλλα σε ένα μήνα θα έχουμε απεξαρτηθεί εντελώς απο το τσιγάρο.
Στο κάτω - κάτω όλος ο αρχαίος κόσμος, κάλά τα κατάφερνε χωρίς τσιγάρο.

Αλλά να μας πουλάνε το τσιγάρο και μετά να μας απαγορεύουν να το καπνίσουμε… εεεε είναι βασανιστήριο

(Αγαπημένε μου Απόστολε , εσύ είσαι καλός άνθρωπος κι έχεις παρεάκια καπνιστές, δεν τους λυπάσαι) ;;;

Ας αλλάξουμε θέμα λοιπόν ,

το οικονομικό το ελεεινό και τρισάθλιο θα φτάνει για να πίνουμε καμμιά ρετσινούλα ;;;

κάποιοι μαγαζάτορες περιορίζουν τις μέρες λειτουργίας τους και κόβουν εργατικά
χεράκια η από την κουζίνα η γκαρσόν η καταργούν εντελώς την μουσική …