Τα νέα οικονομικά και όχι μόνο μέτρα και πως θα πορευτούμε

Σκέφτηκα φίλοι μου ν`ανοίξω αυτό το θέμα, με αφορμή το κλείσιμο πολλών
καταστημάτων στην πόλη μου, που προσωπικά με θλίβει σαν άνθρωπο …
Επιχειρήσεις ετών έχουν χάσει το μπούσουλα τους, προσωπικό απολύεται,
οικογένειες πεινάνε και γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο …

Φέτος, για να επικεντρωθώ στα ταβερνάκια μας, έχουν κλείσει πολλά και
σε κάποια άλλα καταργήθηκε η μουσική λόγω του κόστους των μεροκάματων.
Δεν ξέρω που θα πάει το θέμα, έρχεται πάντως κατά την άποψη μου δύσκολος
χειμώνας! Τα μαγαζιά για να κρατηθούν στη ζωή, θέλουν πελάτες και οι πελάτες
χρειάζονται χρήματα για να βγουν έξω … 'Ολα είναι μια αλυσίδα τελικά!

Κάτι άλλο που φέτος θα “στενάξει” τα εναπομείναντα, είναι η απαγόρευση
του τσιγάρου και η τιμωρία των καπνιστών από το νόμο …
Δεν θα`θελα να αντιπαρατεθώ με “μη καπνιστές”, γράφοντας την άποψη μου,
αλλά οι μαγαζάτορες είναι προβληματισμένοι με το τελεσίδικο πια θέμα της
απαγόρευσης … Σκέφτονται στα σοβαρά οι άνθρωποι πως θα χάσουν πελάτες!

Μέσα στο καταχείμωνο ο καπνιστής και έχοντας μερακλώσει από τα τραγούδια
δύσκολα θα μπαινοβγαίνει για να κάνει το τσιγαράκι του μέσα στο κρύο!
Θα προτιμήσει να καθήσει στο σπίτι του και να δει τηλεόραση η να κάνει κάτι άλλο …

Με χαρά θ`ακούσω και τις δικές σας απόψεις , ευχαριστώ …

Συμφωνω απολυτα με αυτα που λες. Επειδη και καπνιζω και παιζω, πραγματικα δεν μπορω να φανταστω πως θα ειναι η κατασταση απο δω και περα… Και θα προσθεσω και κατι ακομα, οικονομικο καθαρα που νομιζω μπορει και πρεπει να συνυπολογιστει με ολα τα αλλα που γραφεις: χρηματα για μετακινηση (ταξι ή βενζινες). Επειδη προσωπικα δεν εχω αυτοκινητο δεν μπορω να βγω προς τα εξω (Χατζη Μπαξε π.χ.), αλλα και παλι ποσοι νεοι μπορουν να παιρνουν ταξι πηγαινε-ελα, να πινουν 1-2 ποτα (το πολυ) και δε σου λεω για τσιγαρα! Το προβλημα ειναι οτι δεν δουλευουμε ολοι (και να θελαμε δηλαδη, που;) και ειναι δυσκολο να ξεζουμιζουμε γονεις σε τετοια περιοδο…Απλα δειχνω την αποψη μου ως νεος και με προβληματισμο για ολους, νεους και μεγαλυτερους…

αυτό που ξέρω είναι πως εδώ και χρόνια οι μεζέδες ακριβαίνανε ενώ τα μεροκάματα μένανε στάσιμα. τώρα πέφτουν κιόλας… οι μαγαζάτορες μας θέλουν στα κέρδη “φίλους” (τα δικά μου δικά μου) και στις ζημιές “συνέταιρους” (και τα δικά σου δικά μου). και μην ακούσω για τα πάγια έξοδα του μαγαζιού που ανεβαίνουν, γιατί το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους!

Και οι τρείς προλαλήσαντες έθεσαν απ’ τη σκοπιά του ο καθένας το θέμα σωστά. Μόνο που το να έχεις δίκιο δεν λύνει το αδιέξοδο. Για να γίνει κάτι τέτοιο ιστορικά χρειάζεται είτε “έξωθεν επέμβαση” είτε βία (οιασδήποτε μορφής).

Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω ένα μεροκάματο για να διασκεδάσω έχοντας παράλληλα να ικανοποιήσω τις ιδεοληψίες της Μαριλίζας ή του Αβραμόπουλου. Ακόμα, οσο σπάταλος και να είμαι (με την έννοια της διαφοράς μου από την πλειοψηφία στο τί είναι σημαντικό για να το πληρώσω) έχω και αντικειμενικά όρια.

Γι’ αυτό και θα κάθομαι σπίτι μου, εκτός αν έχω υποχρέωση να πάω κάπου (γάμους, κηδείες και επαγγελματικές υποχρεώσεις - δηλαδή όχι διασκέδαση), θα διασκεδάζω παρακολουθώντας το άθλιο πολιτικό μας γίγνεσθαι, θα διαβάζω, θα παίζω το μπουζουκάκι μου θυμωμένος, θα βρίζω, θα καπνίζω, θα πίνω, δεν θα στενοχωρηθώ που κάποιοι κλείνουν αν και σταδιακά όπως σημειώνει η Πελαγία θα κλείσω και εγώ. Άρα όποιος έχει ιδέα εξόδου από το αδιέξοδο με χρήση βίας (γιατί “απ’ έξω” μόνο χειρότερα περιμένω) ας στείλει π.μ.

Να θυμίσω στους παλιότερους ότι εκεί στα τέλη του 70 αρχές 80, με κάτι απαγορεύσεις του Μητσοτάκη (κλείσιμο των μαγαζιών στις δύο) είχαμε κάποια στέκια (στα Εξάρχεια, στην Πλάκα και αλλού) που δεν τόλμαγε να μπεί κανείς μέσα μετά τις δύο, διότι όλοι ήταν διατεθειμένοι να παρέμβουν δυναμικά. Εκεί πέρασα τις πλέον γλετζέδικες νύχτες (κι’ ας ήταν “έντεχνο” το περιβάλλον…) έχω παίξει και τραγουδήσει παρεΐστικα με τραγουδιστές που σήμερα θεωρούνται ιερά τέρατα και θέλω ένα 200άρι μόνο για να τους ακούσω. Ας βρεθούν λοιπόν κάποια τέτοια μαγαζιά και ανάλογοι θαμώνες, που θα υπερκαλύπτουν τα έξοδα με την παρουσία τους, άρα θα δίνουν την ευκαιρία φτηνότερων τιμών, και θα μπορούν να έχουν πρόγραμμα όλη τη βδομάδα (γιατί σε λίγο με δυό μεροκάματα τη βδομάδα για έξι μήνες το χρόνο ούτε μουσικούς θα έχουμε…)

ΥΓ. Για να τσαντίσω τους νέους των 500 ευρώ μπάς και αντιδράσουν αντί να ψάχνουν να μεταναστεύσουν, την περίοδο εκείνη το αντίστοιχο του μισθού των 500 ευρώ ήταν το 8χίλιαρο. Το ποτό στο πιάνο μπαρ (2 άτομα ορχήστρα συνήθως πιανίστας με τραγουδιστή) είχε δέκα δραχμές!!! Το ένα χιλιοστό περίπου του μισθού! Σήμερα που έχει 10 ευρώ κάντε την πράξη μόνοι σας… και αναλογισθείτε γιατί τα λέμε μέσω υπολογιστή αντί δια ζώσης…

Θα μπορουσε ο καθενας να πει :

  • Κυριοι, ΔΕΝ πληρωνω…
    Αλλα μονο αν το κανανε ολοι μαζι… Αλλα και παλι, εδω δεν μπορει ο κοσμος να βγει στο δρομο για 1002 πραγματα που τον ταλαιπωρουν, οπως ο μισθος, τα εργασιακα και το ασφαλιστικο, και θα κανει κατι αμεσως για το τσιγαρο? Πιστευω πως αυτο ειναι δευτερευον ζητημα για τη ζωη καποιου… Αν δεν εχει λεφτα, ουτε διασκεδαση, ουτε τσιγαρα θα παρει…
    Η αντιδραση και ο αγωνας για αρση τετοιων μετρων, θα ερθει μονο με την παλη για τα αλλα -πιο βαναυσα- μετρα…

Το θέμα της κρίσης και οι επιπτώσεις στα μαγαζιά που μας αρέσουν είναι σοβαρό, και καλώς έκανε και το έθιξε η Πελαγία.
Για το τσιγάρο, έχω αντίθετη άποψη. Υπήρξα φανατικός καπνιστής και ποτέ “αντικαπνιστής”. Το αναφέρω αυτό για να μην παρεξηγηθώ. Μεταφέρω όμως την εμπειρία της Γαλλίας, όπου εδώ και χρόνια σε όλους τους δημόσιους χώρους αποαγορεύεται το κάπνισμα, κι απλά, όποιος θέλει να κάνει ένα τσιγάρο, βγαίνει έξω, αναγνωρίζοντας ότι ύπάρχει ένας νόμος τον οποίο πρέπει να σεβαστεί. Οι μαγαζάτορες δεν έχουν βγει καθόλου χαμένοι από αυτό το μέτρο, ίσα ίσα που πλέον τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι πιο ευχάριστα…

Θα συμφωνήσω με τον Μπάμπη. Στη Γαλλία πέρασα κάποια χρόνια κι εγώ και θυμάμαι ότι σε ρεμπετάδικο στο Παρίσι λέγαμε πως θα κάνουμε με την απαγόρευση. Ο κόσμος όχι μόνο δε σταμάτησε να πηγαίνει, αλλά σιγά σιγά δημιουργήθηκαν παρέες έξω από το μαγαζί και ο κόσμος από διαφορετικά τραπέζια ήρθε πιο κοντά. Δεν υπάρχουν δηλαδή μόνο αρνητικά.

Στην Τουρκία που είμαι τώρα, πέτυχα και εδώ την επιβολή της απαγόρευσης. Οχι μόνο δε σταμάτησε ο κόσμος να πηγαίνει στα μαγαζιά αλλά γίνεται ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πολύς κόσμος έξω και νέα συστήματα: Εξωτερική θέρμανση και γερό ντύσιμο!

Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τα μαγαζιά προσαρμόστηκαν και έχουν για περισσότερους μήνες το χρόνο τραπέζια έξω.

Φίλος σαλονικιός ιδιοκτήτης μπαρ προβληματίζεται ιδιαίτερα γιατί το μαγαζί του δεν έχει χώρο για πολλά τραπέζια έξω. Πιστεύω ότι το πρόβλημα ίσχύει για τα ρεμπετάδικα.

Κανένα πρόβλημα για μένα, την είδα την προσαρμογή σε δύο διαφορετικές χώρες, ο κόσμος όταν γουστάρει κάπου πηγαίνει και επίσης προσαρμόζεται. Προσωπικά, η απαγόρεψη του τσιγάρου δεν θα με σταματήσει από το να πάω στην Πριγκηπέσσα για παράδειγμα. Θα βγω έξω, θα κάνω το τσιγαράκι μου και θα ξαναμπώ.

Έχω αναφερθεί ξανά για το κάπνισμα μέσα στο φόρουμ οπότε θα πω μόνο το εξής:θα βοηθήσει πολούς να σώσουν την ζωή τους και να αυξήσουν και την ποιότητα ζωής τους.Εγώ πάντως αν είχαμε συνάντηση θα παρακαλούσα όποιον θέλει να καπνίσει να βγει έξω από το μαγαζί.Γιατί πολύ απλά με ενοχλεί.
Δεν θα με ενοχλούσε όμως αργιλές με αρρώματα(δεν ξερω αν έχει και καπνό μέσα).

για τα μαγαζιά ήξερα, απαγορεύεται και μέσα στο φόρουμ;!
πέρα από την πλάκα gilles, συμφωνώ μαζί σου. δεν καπνίζω, όλες μου οι παρέες καπνίζουν, χαίρομαι που κάποιοι το κόψανε, που δεν θα κλείνει ο λαιμός μου και που δεν θα βρωμάνε τα ρούχα μου όταν γυρίζω σπίτι.
αλλά βεβαίως είναι επικίνδυνα υποκριτικό να απαγορεύουν με τόσο απόλυτο τρόπο κάτι που το διαφημίζανε μέχρι πρόσφατα -δήθεν για το καλό μας… ας ασχοληθεί κάποιος με τα ΙΧ και τα φουγάρα των εργοστασίων -πχ η δεη στην πτολεμαΐδα, μια που είσαι από κει.
για τα μαγαζιά τώρα, τα μισά από όσα πήγα πρόσφατα ήταν ντουμανιασμένα. και να ξεντουμανιάσουν πάντως, άμα προσφέρουν κάτι αξιόλογο σε προσιτή τιμή, ο κόσμος θα πάει. πέρα από το αρχικό μούδιασμα δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο καθοριστικός παράγοντας.

Προσωπικά, το θέμα απαγόρευσης του καπνίσματος το βλέπω θετικά.
Στην μεγάλη βρετανία είναι χρόνια τώρα που έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και πιστεύω οτι ακόμα και οι καπνιστές απολαμβάνουν τον καλύτερο αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Οταν φεύγω απο Αγγλία και μπαίνω σε μαγαζιά που επιτρέπεται το κάπνισμα είναι πλέον μεγάλο σοκ. Νομίζω οτι σταδιακά ο κόσμος θα μάθει να εκτιμά τα προτερήματα του συγκεκριμένου μέτρου.

Κατά κάποιο τρόπο αδιαφορώ για το “τι γίνεται στη Γαλλία και στην Τουρκία”.
Δεν θέλω να προκαλέσω συνειρμούς, αλλά με την ίδια λογική πριν λίγες δεκαετίες θα μπορούσαν να λένε: “και στη Γερμανία έγιναν στρατόπεδα συγκέντρωσης και ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος”.

Πριν από χρόνια κάπνιζε κανείς περιμένοντας στην ουρά της τράπεζας και της εφορίας, κι όταν αυτό απαγορεύτηκε (και μάλιστα απαγορεύτηκε ευγενικά, με την ταμπέλα που έλεγε “σας παρακαλούμε μην καπνίζετε”), δεν πρέπει να βρέθηκε ούτε ένας καπνιστής που να διαμαρτυρήθηκε.

Τώρα το πράγμα είναι εντελώς διαφορετικό:
Αυταρχισμός, αγένεια, τρομοκράτηση με απειλές ποινών και προστίμων, αστυνόμευση, παραλογισμός (“απαγορεύεται” το κάπνισμα ακόμα και μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο), καλλιέργεια αντικαπνιστικής υστερίας κλπ κλπ.
Κι όλα αυτά στο όνομα μιάς χυδαίας υγιεινικίστικης “σταυροφορίας” του είδους των φιλανθρώπων αλα “salvation army”, την ίιδα ώρα που στις εφημερίες του “παίδων” παίρνεις νούμερο 500 κι 600, την ώρα που νοσοκομεία σταματάνε τις εφημερίες γιατί δεν διαθέτουν παθολόγο, την ίδια ώρα που μπορεί να συμβεί ατύχημα στον Πύργο και να πρέπει να σε μεταφέρουν στην Άρτα για περίθαλψη, την ίδια ώρα που μένουν άνθρωποι έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν…

Την ίδια ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες επιβάλλουν τη μαζική συνταγογράφηση ψυχοφαρμάκων (αγχολυτικών) σε μικρά παιδιά για μιά κοκκινίλα στο δέρμα ή για ένα μπιμπίκι, την ίδια που έχουν καταφέρει ένα απλό περαστικό βηχαλάκι να το μετατρέπουν σε ανίατη ασθένεια (“αλλεργικό άσθμα”) και να κάνουν τα παιδιά χρόνιους πελάτες των προϊόντων τους.

Στις ΗΠΑ, απ’ όπου ξεκίνησε αυτή η αηδιαστική υστερία, έχει φτάσει να απαγορεύεται το κάπνισμα ακόμα και μέσα στο σπίτι σου. Υπάρχουν πολυκατοικίες όπου η απαγόρευση υπάρχει στον κανονισμό τους, έχουν εμφανιστεί επαγγέλματα όπως αυτό του “ανιχνευτή οσμών καπνού”, ο οποίος ανιχνεύει τη διαδρομή της οσμής του καπνού μέσω των υδραυλικών σωληνώσεων (!!!) από το διαμέρισμα του ενδεχομένως “παράνομου” καπνιστή έως το διαμέρισμα του παρανοϊκού του πελάτη. Και βέβαια στις ΗΠΑ στο φαρμακείο του κάθε σπιτιού υπάρχει μιά ολόκληρη συλλογή από συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, ηρεμηστικά κλπ φάρμακα, για μεγάλους και “παιδικά”. Μόνο που αυτά δεν “μυρίζουν”. Κι αυτή η υστερία, βέβαια, δεν εμποδίζει την κυβέρνηση της “αντικαπνιστικής” Καλιφόρνιας να κάνει δημοψήφισμα για την “νομιμοποίηση” της μαριχουάνας, προκειμένου να αυξηθούν τα φοριολογικά έσοδα της πολιτείας…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έτσι θέλουν να μας κάνουν κι εμάς.

Υπάρχουν καπνιστές και μη καπνιστές. Όμως τόσα χρόνια σε μπαρ, εστιατόρια κλπ, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα συνύπαρξης, και κάθε πρόβλημα μπορούσε να λύνεται ανθώπινα με μιά απλή συνεννόηση.
Το πρόβλημα το δημιουργεί ο νόμος, και η προπαγάνδα που τον συνοδεύει. Αυτός ο νόμος που έρχεται να επιβληθεί χωρίς ποτέ να τον έχει ζητήσει η κοινωνία, και που θέλει να προσαρμόσει τις απλές καθημερινές κοινωνικές σχέσεις στα μέτρα της προκρούστειας κλίνης του.
Και που θέλει να επιβάλει μιά πειθάρχηση, όχι στη βάση κάποιας συνειδητής αποδοχής του, αλλά στη βάση της άλογης “πειθαρχίας στο νόμο”, πειθάρχηση επειδή “πρέπει” να είμαστε “νομοταγείς”, πειθάρχηση “επειδή το λέει ο νόμος” κι επομένως εμείς πρέπει σαν ρομπότ να τον εφαρμόζουμε.
Κι αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της “απαγόρευσης”. Νομίζω ότι αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος της.

Πέρα από το γεγονός ότι η υπόθεση έχει καταντήσει “ιρλανδικό δημοψήφισμα”. Όπως δλδ βάλανε τους Ιρλανδούς να ξαναψηφίσουν για την ευρωσυνθήκη μετά το πρώτο “ΟΧΙ”, έτσι και τώρα, αφού η “απαγόρευση” δεν έγινε κοινωνικά αποδεκτή, έρχονται και ξανααπαγορεύουν αυτό που απαγορεύσανε και πέρσι. Που θα μάς πάνε, λένε, θα τους φορέσουμε τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι τελικά. Σαν τους ενοχλητικούς που μιλώντας σε χτυπάνε με το δάχτυλο για να τους προσέξεις.
Όχουου, μας γκάστρωσες, ΟΧΙ είπαμε ρε!

Συμφωνώ απολύτως με την άποψη του ΑΓΗ
http://http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_31/08/2010_413187
Επισυνάπτω και ένα εξαιρετικό άρθρο του Μιχάλη Πιτσιλίδη απ’το Popular Medicine της Καθημερινής.

Και μετά από αυτή την διάθεση χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού που περιέγραψε εξαιρετικά ο Αγης, θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα:

Αν είναι αντιληπτό αυτό για τα κόμματα εξουσίας που στην εξουσιαστική τους αντίληψη δεν διαφέρουν (όχι ότι διαφέρουν σε τίποτα άλλο…), ο “σκασμός” της καθεστωτικής αριστεράς επί του θέματος πώς γίνεται αντιληπτός από εσάς;

Προσωπικά ως καπνιστής θα το σκεφτώ πολύ να πάω σε μαγαζί που θα πρέπει κάθε λίγο να βγαίνω έξω για να καπνίσω. Είναι που είναι ζόρικη η εποχή και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο θα φάμε και την ταλαιπωρία μέσα έξω όταν θέλουμε να βγούμε για να διασκεδάσουμε και να χαλαρώσουμε; Ευχαριστώ δε θα πάρω.

Η προπαγάνδα του αποπροσανατολισμού έχει πιάσει μια χαρά. Έχουμε κατρακυλήσει σε έναν παραλογισμό ανταλλαγής υστερικών έως φασιστικών απόψεων από τους καπνιστές και τους μη καπνιστές.

Αν υποχρεώναμε τα κέντρα διακέδασης να έχουν ισχυρό εξαερισμό και να υπάρχει ένας υποτυπώδης διαχωρισμός (όχι με τοίχους τζαμαρίες κλπ) ανάμεσα στους καπνιστές και τους μη καπνιστές μάλλον είναι επιστημονική φαντασία απ’ ότι φαίνεται. (Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουν πάει σε μαγαζιά που παρά τον πολύ κόσμο και τους καπνίζοντες θαμώνες δεν είχε ντουμάνια και δεν μύριζαν τα ρούχα καπνό, αλλά και σε μαγαζιά που καπνίζουν δύο παρέες και δεν μπορείς να σταθείς από την κάπνα). Δεν θέλουμε να βάλουμε και σε έξοδα τη συμπαθή τάξη των ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων που με βάση τα φορολογικά δεδομένα είναι οι πιο φτωχοί Έλληνες.

Υ.Γ.: 1) Δεν μου ανοίγει για κάποιο λόγο το link της καθημερινής.
2)Καθεστωτική αριστερά; (γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος αν είναι εύκολο)

Έχεις δικιο δεν ανοίγει ανεβάζω το ίδιο άρθρο από bloghttp://stavrochoros.pblogs.gr/tags/kapnisma-gr.html

Η κοινοβουλευτικώς εκπροσωπούμενη

Αγη είσαι ο ηγέτης μας. Πέρυσι ενας ταβερνιάρης στη γειτονιά μου υπάκουσε αμέσως στο νόμο Αβραμόπουλου. Το αποτέλεσμα ήταν αντί για τετραήμερα με ζωντανή μουσική που έπρεπε να πάρεις τηλέφωνο από την προηγούμενη μέρα για να βρεις τραπέζι, να δουλεύει μόνο σάββατο και με το ζόρι. Οταν ξαναεπέτρεψε το κάπνισμα ο κόσμος σταδιακά γύρισε στο μαγαζί, έπαθε όμως μεγάλη ζημιά. Προβλέπω να μην εφαρμόζεται ο νόμος στην πράξη. Αν εφαρμοστεί, πολύς κόσμος που ήδη κλαίει θα πλαντάξει στο κλάμα. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα καπνιστές και αντκαπνιστές συνηπήρχαμε μια χαρά. Αν πετάξουν τους καπνιστές έξω από τα μαγαζιά, μάλλον θα ακολουθήσουν οικιοθελώς και οι φίλοι τους αντικαπνιστές, δεν γίνετε να σπάνε οι παρέες σε καλά και κακά παιδιά, θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα.
Εγώ πάντως όπου δεν ενοχλώ θα συνεχίσω να καπνίζω και αν δω πουθενά τη Μαριλίζα, θα της φυσήξω τον καπνό στη μούρη.

Έτσι λες εσύ!Γιατί όταν εμένα μου έρχεται ο καπνός στην μούρη με ενοχλεί αφάνταστα.Και όταν στην παρέα μου καπνίζουνε και έρχεται ο καπνός πάνω μου,τους βρίζω γιατί δεν καταλαβαίνουν πως είναι ενοχλητικό.Και εσένα αν δεν σε ενοχλεί,να φέρω να παρκάρω το τρακτερ μου στο μαγαζί που διασκεδάζεις και αν θες κάτσε κοντά στην εξάτμιση να δεις τι ωραία μυρίζει.Δεν σου επιτίθομαι με αυτά που γράφω.Απλώς πρέπει να καταλάβεται κάποια στιγμή τι κάνετε στους άλλους.Και αυτό το καταλαβένεται συνήθως όταν το κόβεται.
Ο κόσμος θα υπακούσει στον νόμο.Αν όχι τώρα σε λίγο καιρό.Πρέπει.Δυστυχώς είναι ένας νόμος που πάει να κάνει καλό και ο κόσμος δεν τον θέλει.Το γιατί το ξέρουμε όλοι.
Και επίσης,να ξέρετε πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ.

Αγαπητέ, Gilles, ξέρω άλλους που τους ενοχλεί η τηγανίλα και δεν πάνε σε μαγαζιά που έχουν αυτό το ιδιάζον χαρακτηριστικό. Εν πάση περιπτώσει είναι θεμιτό αν σε έχουν στη μέση και σου φυσάνε τον καπνό στα μούτρα να διαμαρτυρηθείς: Ρε παιδιά, δεν φυσάτε προς τα πέρα, ανοίχτε και κανένα παράθυρο (που λέει ο λόγος).
Κατά τα άλλα η “εκτροπή” προς τον υποκειμενισμό είναι εύκολη, όταν μας υποβάλλεται και μας επιβάλλεται η ιδέα ότι μπορούν τα πάντα, κάθε καθημερινή κοινωνική σχέση, να γίνεται αντικείμενο νομοθετικών και διοικητικών “ρυθμίσεων” ερήμην των προσώπων που τη βιώνουν: Σ’ ενοχλεί ο καπνός, όχι όμως ο αργιλές με αρώματα. Μ’ ενοχλεί η τηγανίλα, όχι όμως ο καπνός. Τον ενοχλεί ο αργιλές με αρώματα, όχι όμως η τηγανίλα. Τι να πω τότε, ο νόμος χρειάζεται να γίνει πιο λεπτομεριακός, να μπουν διαχωριστικά μεταξύ τηγανόλαδου και αργιλέ, μεταξύ αργιλέ και καπνού, να αριθμηθούμε κι εμείς, να βγάλουμε και ειδικές ταυτότητες και να τελειώνει το θέμα.

Αγαπητέ Γρηγόρη, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και “καθεστωτικότητα”. Όπως και η μη εκπροσώπηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη το αντίθετο, άλλωστε συνήθως οφείλεται σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά.
Και, επί τη ευκαιρία, η “μη καθεστωτική αριστερά” τι είπε δηλαδή για το θέμα; Και από ένα σημείο κι έπειτα ποιον ενδιαφέρει εν προκειμένω “τι είπε για το θέμα η αριστερά” ή η “δεξιά” ή ο “αντιεξουσιαστικός χώρος” ή ο οποιοσδήποτε;
Άλλωστε ο εγκλωβισμός σε μηχανιστικά οριοθετημένους “ορθολογισμούς” και ο καθαγιασμός των “αυταπόδεικτων” προσχημάτων (κάλλιο πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και ασθενής) είναι σε τελική ανάλυση κοινός τόπος…

Το ότι τα μικρομάγαζα πλήττονται από την καπναπαγόρευση είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια. Εδώ υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη πολιτική συντριβής των μικρών επιχειρήσεων από την μια, κι από την άλλη ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να βγει. Δεν είναι λοιπόν αιτία των δεινών τους ο αντικαπνιστικός, είναι απλά ένα μικρό κερασάκι σε μια πολύ-πολύ μεγάλη τούρτα.

Επίσης, νομίζω πως το σκεπτικό της φιλανθρωπίας (γιατί περί αυτού πρόκειται) έχει κοντά ποδάρια. Το να πεις ότι ενισχύω ένα μαγαζί που παραπαίει δεν βοηθάει ούτε εσένα ούτε το μαγαζί. Κι όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά είναι κι ένας παραπλανητικός δρόμος για το τί φταίει που κλείνουν τα μαγαζιά, και πως θα το αντιπαλέψουμε.

Άσχετο: για όποιον ενδιαφέρεται, ας μπει στο site του Ριζοσπάστη να κάνει αναζήτηση των σχετικών θέσεων. Μπορεί επίσης να στείλει αντιεξουσιαστική επιστολή στην κεντρική επιτροπή που δεν ιεραρχεί το θέμα στην πολιτική ατζέντα της αυτό τον καιρό κι ασχολείται με κάποια άλλα πράγματα.