Δεν είναι η πρώτη ή η μόνη φορά που θεωρητικά ζητήματα της λαϊκής μουσικής περιγράφονται με ορολογία που η εγκυρότητά της να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ένα λινκ παραπάνω, προς άλλο νήμα στο φόρουμ, μου θύμισε τους καθιερωμένους πλην αντικειμενικά λανθασμένους όρους «παλιό / νέο ζεϊμπέκικο». Στο ίδιο νήμα γίνεται λόγος και για τον αγριλαμά, που επίσης μπάζει πολύ νερό ως όρος.
Αυτά (ενδεικτικά) ως προς τα ονόματα ρυθμών. Για τα ονόματα δρόμων έχουμε τη γνωστή διγλωσσία, χουζάμ / σεγκιάχ κλπ. Δρόμος μαχούρ υπάρχει, ή απλώς το ραστ μπορεί να ξεκινάει κι από ψηλά; Δρόμος σαζκιάρ υπάρχει, ή απλώς μπορεί το σεγκιάχ (που άλλοι το λένε χουζάμ) να καταλήγει και μια τρίτη παρακάτω;
Η εποχή μας και η κουλτούρα μας αγαπά πολύ, και έχει ανάγκη, τα ονόματα και τις ταξινομήσεις. Γενικά τη θεωρητικοποίηση. Εγώ προσωπικά, σαν σημερινός άνθρωπος που είμαι, είμαι πολύ μέσα σ’ αυτό: η φάση «ξέρω να το κάνω αλλά δεν μπορώ να το περιγράψω» δε με ικανοποιεί.
Έλα όμως που μιλάμε για μια μουσική που διαμορφώθηκε από ανθρώπους άλλης κουλτούρας: ήταν πρακτικοί, το κάναν και δεν το λέγαν. Και όσοι είχαν θεωρητική κατάρτιση, την είχαν λάβει σε άλλα είδη μουσικής. (Γι’ αυτό και οι συγχορδίες -τουλάχιστον αυτές!- έχουν συγκεκριμέα ονόματα, πάλι καλά.)
Κι αυτοί όμως οι πρακτικοί, μια κάποια ορολογία την είχαν. Είχαν ονόματα για τους δρόμους, και περιέργως και για τα ντουζένια. Και για μερικά άλλα πράγματα, π.χ. ταξίμι. Δηλαδή δεν το 'χαν μεν ως γενικό σύστημα να αποκρυσταλλώνουν και να ονοματίζουν θεωρητικές έννοιες, ούτε όμως και τους ήταν απόλυτα ξένο κάτι τέτοιο. Το κάναν σποραδικά και μη-συστηματικά. Την πράξη όμως την ξέραν, ενώ εμείς σε αρκετά κεφάλαια ακόμη την ψάχνουμε.
Είναι λοιπόν απολύτως εύλογο να δημιουργείται μια σύγκρουση ανάμεσα στον δικό μας τρόπο, τον πιο συστηματικό, και τον δικό τους, τον πιο εμπειρικό. Λίγες είναι οι λέξεις που μας άφησαν παρακαταθήκη ως ορολογία, κι ο άλλος πιάνεται από αυτές τις λίγες, μπορεί και αυθαίρετα (αν όντως αυτό συνέβη π.χ. με τον Λεμπέση ή με τον όποιον), και προσπαθεί να τις κάνει μπούσουλα.
Τυχαίνουν και περιπτώσεις που κάποιος χρησιμοποιεί την άγνωστη και αμφίβολη λέξη για να πουλήσει μυστήριο και μούρη. Όσο προχωράει η γνώση, τέτοιες περιπτώσεις θα απομονώνονται και η τυχόν ζημιά που προκάλεσαν θα επανορθώνεται. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε καλό σημείο -θεωρώ- αυτής της διαδρομής, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί μπορούμε…
Νομίζω ότι η ουσία της αλλαγής από δρόμο σε δρόμο είναι ενδιαφέρουσα, είτε την ονομάσουμε με μια λάθος λέξη είτε με σωστή (προτιμότερο φυσικά) είτε δεν την ονομάσουμε καθόλου.