Τίτλοι τραγουδιών σε άλλα κουρδίσματα;

Δεν το ήξερα.

Όχι, δεν είναι η ίδια μελωδία, γιατί είναι άλλοι ρυθμοί: του Κερομύτη, καρσιλαμάς 2322 (και με κάποια μετρικά λάθη - να ‘το πάλι! που λέγαμε τις προάλλες με τον Σταύρο…). Το Χ’'μουλούσικο, απτάλικο.

Το Χ’'μιλούσικο: προχείρως βρίσκω ότι σε κάθε αλλαγή θέματος εισάγει ένα καινούργιο (δεν επανέρχεται σε προηγούμενα), δηλαδή σύνολο 6 θέματα, άλλα μία φορά και άλλα Χ2. Με μια επιφύλαξη μήπως το τελευταίο είναι το ίδιο με κάποιο από τα πρώτα. Όλα αυτά τα θέματα θυμίζουν και τραγούδια, αλλά κανένα τραγούδι δεν έχει τόσο πολλά θέματα, στο καθένα μπορεί να βρούμε καναδυό μόνο από τα 6 ή έστω από τα 5.

Κάποια νομίζω ότι τ’ ακούμε εδώ:

Αυτά τα μουρμούρικα της Παπαγκίκα αρκετά συχνά έχουν δομή υπόπτως σύνθετη. Τα κλασικά μουρμούρικα έχουν ένα Α κι ένα Β και τέρμα, ούτε ξεχωριστές εισαγωγές (μόνο οργανικές επαναλήψεις) ούτε άλλα πιο περίπλοκα πράγματα. Δε θα απέκλεια να είναι έντεχνη διασκευή όχι από συγκεκριμένον μουρμούρικο αδέσποτο σκοπό, αλλά από θέματα από δω κι από κει, οργανωμένα μ’ έναν τρόπο πιο σύνθετο απ’ ό,τι συνηθιζόταν στην ανώμυμη προφορική παράδοση. (Και τα αυθεντικά μουρμούρικα το ίδιο είναι: συρραφή μουσικών θεμάτων που τα ξαναβρίσκουμε κι αλλού σε άλλους συνδυασμούς. Η δαφορά έγκειται στην απλούστερη ή συνθετότερη δομή.)

Και το Στρίβε λόγια, με την εξαιρετικά πονηρή ρυθμική του, πρέπει να είναι το ίδιο: έντεχνη διασκευή ή σύνθεση, βασισμένη όμως σε προϋπάρχοντα μουσικά θέματα.

Και αλλού τα βρίσκουμε τα θέματα του Χ’'μιλούσικου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ πού. Η αρχή-αρχή του κυρίως σκοπού μετά το ταξίμι, μου θυμίζει πολύ έντονα… …τι ρε παιδιά; Σχεδόν ίδιο, με πρίμο-σεγκόντο και με ελάχιστα τονισμένο τον ρυθμό…

Θα είχε ενδιαφέρον να μαζεύαμε όλους τους σκοπούς που συνδυάζουν θέματα από αυτή την οικογένεια, παρόμοια όπως το επιχειρήσαμε εδώ:

1 «Μου αρέσει»