Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας: Ιώνεια

Μπράβο σας παιδιά! Το Γιαγλί τσιφλίκ που ακριβώς ήταν και πώς λέγεται σήμερα;

Ήταν χωριό της Προύσας.
Δημιουργήθηκε από Έλληνες Αγραφιώτες, όταν αυτοί εκδιώχτηκαν από τους Τουρκαλβανούς από την περιοχή τους, και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή την περιοχή της Προύσας.
Εκεί αγόρασαν (ή τους δόθηκε) μια μεγάλη περιοχή από έναν πλούσιο τσιφλικά Τούρκο.
Η περιοχή είχε πολλά λιόδεντρα, παρήγαγαν άφθονο λάδι (εξ ου και η ονομασία του χωριού, μάλλον, γιαγλής=λαδέμπορος).
Το χωριό αυτό δεν απαντά με άλλη ονομασία, σε αντίθεση με τα γειτονικά του “Πιστικοχώρια” - (που έχουν και ελληνική και τουρκική) - βοσκοτόπια δηλαδή, των οποίων οι κάτοικοι πρέρχονταν από τη Μάνη και κατέφυγαν εκεί (μάλλον πουλήθηκαν ως δούλοι) μετά τα Ορλωφικά.

Στο Γιαγλί (ή Γιαλί ) Τσιφλίκι αργότερα πήγαν και μετανάστες από την περιοχή της Κοζάνης.
Το χωριό στην ακμή του αριθμούσε 250 ελληνικές οικογένειες, ήταν καθαρά ελληνικό χωριό και μετά τη μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες - πια - κάτοικοί του πρέπει να εγκαταστάθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στην περιοχή της Κοζάνης.
Την ίδια ονομασία έχει και σήμερα το χωριό αυτό στην περιοχή της Προύσας Νικομήδειας.

Ήδη η Ελένη είπε αρκετά για το χωριό του παππού μου.Να συμπληρώσω κι εγώ μερικά.

Όπως μας λένε πολλοί άνθρωποι όπου οι πατεράδες τους ήταν πρόσφυγες από το Γιαλί Τσιφλίκι,το “γιαλί” σημαίνει λαδερός,λιπαρός,και αυτό γιατί εκεί το χώμα ήταν λιπαρό και ότι και να φύτευες έπιανε.Το χωριό λοιπόν του παππού μου το επισκέφθηκα φέτος τον Μάιο.Είναι μόλις 15 λεπτά από την πανέμορφη Προύσσα.Ακόμα και σήμερα έτσι το ονομάζουνε οι Τούρκοι.Οι κάτοικοι και οι απόγονοι των κατοίκων του χωριού μέχρι και σήμερα λέγονται “Γιαγλήδες”.Και όπως λέει ο κύριος Βασίλης Χ"Κυριάκου στο βίντεο που θα ανέβασω από την εκδρομή που πήγαμε τον Μάιο,υπήρχαν 12 οικογένειες στο Γιαλί Τσιφλίκι και επειδή όλοι αναγκαστικά ήταν ξαδέρφια,παίρναν γαμπρούς και νύφες από άλλα χωριά.
“Ήθελα να σε πάρω μα βγήκαμε γενιά”…
Υπάρχει και τραγούδι για το χωριό μου.Θα το ακούσετε στο παρακάτω βίντεο που τράβηξα στην εκδρομή που πήγαμε στις 30 Ιουνίου.Το βίντεο τραβήχτηκε στις 2 Μαίου.Οι προσφυγικές οικογένειες εγκαταστάθηκαν όλες το 1922 στην Πτολεμαΐδα.

http://mikraasia.gr/

ΥΓ.1 Ελένη.Θα ήθελα να μου πεις με π.μ. αν θες εσύ φυσικά από που βρήκες τα παραπάνω στοιχεία.Ευχαριστώ.
ΥΓ.2 Το βίντεο θα το ανεβάσω λίγο αργότερα.

Πολύ ενδιαφέροντα, όλα αυτά και ευχαριστώ και τους δύο σας. Μία μόνο παρατήρηση: Η Ιωνία είναι η Ιωνία. Τα με αυτήν σχετιζόμενα είναι Ιονικά ή Ιόνεια, όχι Ιωνικά ή Ιώνεια.

Πολύ ενδιαφέροντα, όλα αυτά. Μία μόνο παρατήρηση: Η Ιωνία είναι η Ιωνία. Τα με αυτήν σχετιζόμενα, είναι Ιονικά, όχι Ιωνικά.

Ακριβώς επειδή είναι Ιωνία, από τους Ίωνες, τον Ίωνα, τα σχετιζόμενα με αυτήν έτσι γράφονται: Ιωνικά.

Ιονικός (καλύτερα Ιόνιος, βέβαια) ο σχετιζόμενος με το Ιόνιο πέλαγος ή τα Ιόνια νησιά.

Και το βίντεο που έλεγα παραπάνω.

//youtu.be/S3blMB_U528

Όπως κάθε χρόνο,έτσι και φέτος,στις 23,24,25 Αυγούστου θα γίνουν τα “Ιώνεια”.Το Σάββατο καλεσμένος ο Αγάθωνας και την Κυριακή μουσικοχορευτική παράσταση από την χορευτική ομάδα του συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας.

http://mikraasia.gr/index.php/2012-07-16-09-12-39

Σας περιμένουμε και φέτος στα Ιώνεια μας για να θυμηθούμε αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε και για να περάσουμε όμορφα.
Περισσότερες εικόνες και πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο Facebook, στο προφίλ του συλλόγου (Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας).

Αυτό το Σάββατο στις 9:00 το βράδυ θα έχουμε χορό στον ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα με την Μαριώ και την Ντένια Κουρούση.

Ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη του Πάνου Γεραμάνη για τη Μαριώ και την Πτολεμαΐδα.

Ιώνεια 2018 με αφιέρωμα στον Μικρασιάτη Γιάννη Παπαϊωάννου