Συντονισμός οργάνου

Λοιπόν, παρατήρησα ότι το όργανο συντονίζεται σε αρμονικές ΣΙ - (δηλ. όταν πατώ ΡΕ, ΦΑ#, ΣΙ) και κυρίως όταν παίζω στη μουργκάνα ή στη ΛΑ.
Βασικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι η μουργκάνα πάλλεται στην νεκρή απόσταση (από καβαλάρη μέχρι χορδιέρα). Μόνο αυτή η χορδή πάλλεται (σε συχνότητα ΦΑ#!, λίγα Hertz ίσως υψηλότερα…). Το φαινόμενο αυτό δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ πριν… Το όργανο το έχω σχεδόν 13 χρόνια! Οι χορδές που φοράει είναι οι LA BELLA 0.10, 0.13, 0.21 (το τελευταίο ίσως, δεν θυμάμαι με ακρίβεια…) και ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που τις χρησιμοποιώ.
Γιατί γίνεται αυτό…;;; :240:

Όταν μπορέσω, θα τραβήξω βιντεάκι να το δείτε… Προς το παρόν, αναμένω γνώμες-συμβουλές!

το καπάκι στα μπουζούκια κάποιοι κατασκευαστές το “κουρδίζουν” στο φα# (αφού λόγω μεγέθους δεν φτάνει στο ρε). αντίστοιχα για το ηχείο και την τρύπα. επίσης η άρπα, οι χορδές από καβαλάρη ώς χορδιέρα που λές, “κουρδίζονται” σε πέμπτες ή τέταρτες σε σχέση με τις ανοιχτές -δηλ λα-μι-λα ή σολ-ρε-σολ. κάποιοι άλλοι ακολουθούν τη λογική του βιολιού, δηλ να αποφεύγουν τους συντονισμούς για να μην ενισχύουν συγκεκριμένες νότες.
το σι μινόρε (φα# στη μπουργάνα, σι στη μεσαία, ρε ανοιχτό καντίνι) πάντως, είναι από τα πιο εκφραστικά ακκόρντα και δείχνει αρκετά για τον χαρακτήρα του οργάνου!

Φιλε διπλοχορδε δυο πιθανες αιτιες ειναι
α) οι χορδες παλιοτερα να ειχαν σχοινακι πανο στον κομπο τους και τωρα δεν εχουν πια.
β) εχει μετακινηθει λιγο ο καβαλαρης σου
Δεν ξερω τι αλλο μπορει να συμβαινει παντως αν θες να το σταματησεις να σφηνωσεις ενα κομματακι πανι
αναμεσα στις χορδες και το καπακι στο σημειο της χορδιερας για να μην φαινεται κιολας.

Δηλαδή είναι καλό αυτό…;

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 21:59 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 21:25 —

Έγραψα κανα δυο βιντεάκια για την περίσταση. Παίζω από ΣΙ-. Το ίδιο γίνεται και σε οποιοδήποτε κλίμακα έχει ΣΙ, ΦΑ#, ΡΕ, πχ. ΣΟΛ +, ΡΕ+, ΜΙ+…
Όταν παίζω κανονικά δεν καταλαβαίνεις και πολλά, όταν κόβω σε ακόρντο, ή όταν παίζω μουργκάνα αργά, τότε είναι έντονα αισθητό το φαινόμενο. Στο πρώτο βιντεάκι θα καταλάβετε περισσότερα…:241:

(πρόχειρη φαντασία:080:)


//youtu.be/XsB0AySCeIw

(Η μάγισσα της Αραπιάς:))

//youtu.be/jzSB_N3HzHY

(Σαν το αιτό είχα φτερά:063:)

//youtu.be/QGM_2M7zFdU

Φίλε Διπλόχορδε, μιά χαρά ακούγεται και τ’όργανο και ο παίχτης!:089:

Ένα ψιλοτρίξιμο όντως ακούγεται, για δοκίμασε ν’αλλάξεις σωστά τις χορδές μήπως δεν έχουν πάρει τα μπόσικα τους. Δηλαδή, άλλαξε τες τράβηξε τες κούρδισε, και μετά ξανακούδρισε τες. Καμιά φορά σε μερικές χορδές οφείλονται κάτι παλαβά πράγματα που συμβαίνουν σε όργανα.

Αν δεν είναι κάτι τέτοιο, πέρνα μιά βόλτα από το μάστορα του οργάνου να σου λύσει το πρόβλημα.

Φίλε μου αυτό ήταν τελικά! Οι χορδές LA BELLA δεν έχουν σχοινάκι στο δέσιμο. “Φίμωσα” τη μπουργάνα και είναι μια χαρά. Τώρα όμως πάλλεται η ΛΑ… :080: Ξανά “φίμωμα”… :mad:

Μου κάνει έντύπωση, αφού παλιότερα δεν θυμάμαι να έκανε κάτι τέτοιο, αν και χρησιμοποιούσα κατά κόρον αυτές τις χορδές. :241:

…ζόρικο ήχο το οργανάκι, ποιός είναι ο πατέρας του;

Φίλε Διπλόχορδε μάλλον αυτο που ακούγεται είναι το Wolf οι αρμονικες που βγαίνουν απο τις χορδές πίσω απο τον καβαλάρη εγω τις εχω τυλίξει με λίγο ζελοτέιπ για να τις μονώσω