Σεμινάριο - "Μουσικοί και μουσικές της Πόλης"

Το Αρχείο Μουσικολαογραφικής παράδοσης «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνουν στην Αλεξανδρούπολη, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 και ώρα 19.30 στον πολυχώρο του Μουσείου σεμινάριο με θέμα: «Μουσικοί και μουσικές της Πόλης: από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως τη σύγχρονη Τουρκία» με εισηγήτρια τη Σοφία Κομποτιάτη, μουσικολόγο.

Η Πόλη, ως πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, υπήρξε σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών και μουσικών παραδόσεων.

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στη λόγια μουσική παράδοση της καθʼ ημάς Ανατολής, την κλασική οθωμανική/τουρκική μουσική όπως ονομάζεται, η οποία αναπτύχθηκε στα αστικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως στην Πόλη. Θα γίνουν αναφορές σε μουσικά όργανα, μουσικούς και συνθέτες (μουσουλμάνους και μη), ενώ θα συζητηθεί ο ρόλος του παλατιού και των μοναστικών ταγμάτων στην ανάπτυξη της μουσικής αυτής παράδοσης και των τεχνών γενικότερα.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις του 20ού αι. οι οποίες έθεσαν σε νέα τροχιά την πορεία του αυτοκρατορικού καθεστώτος, στον καθοριστικό ρόλο της μουσικής στην δημιουργία της σύγχρονης τουρκικής ταυτότητας, αλλά και στις πολυάριθμες κοινές μουσικοπολιτισμικές συντεταγμένες στις δυο μεριές του Αιγαίου.

Την εισήγηση θα πλαισιώσουν μουσικά ακούσματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συμμετοχή 13 ?