'Η ελληνική μουσική από τον Ομηρο στον Μάρκο'

Το βρήκα ενδιαφέρον και το προωθώ, αν και κάπως αργά…
19 - 20 Ιουνίου 2011, 19:00 Το Τονικό Ωδείο Αθηνών διοργανώνει παρουσίαση της κοινής μουσικής διαδρομής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στη παρουσίαση θα μιλήσουν:
Ο Παναγιώτης Μαντζάνας με θέμα την αρχαιοελληνική μουσική.
Ο Θεόδωρος Βασιλείου για τη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι της υπαίθρου.
Ο Γιώργος Μακρής για το αστικό λαϊκό τραγούδι (ρεμπέτικο - λαϊκό).
Επίσης θα τιμηθούν καταξιωμένες προσωπικότητες για τη συμβολή τους στην ελληνική μουσική.
Στην εκδήλωση λαμβάνουν μέρος: Βυζαντινή χορωδία - Παραδοσιακό μουσικό σύνολο - Λαϊκή ορχήστρα
Στοιχεία Επικοινωνίας: Τονικό Ωδείο – Παπαδιαμαντοπούλου 28 Αθήνα – Τηλέφωνο: 2107787484

Καλή επιτυχία! Βέβαια, πάλι διασχίζουμε τη μουσική μας πηδώντας σε επιλεγμένα βραχάκια. Ας είναι, είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια πολύ ωραία εκδήλωση!

Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρακολουθήσω και τις ομιλίες, από λάθος κατανόηση: η πρόσκληση ανέφερε για τρεις ομιλητές και συμμετοχή μουσικών σχημάτων, με ημερομηνίες Κυριακή και Δευτέρα. Εγώ επέλεξα να έρθω τη Δευτέρα, ενώ οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, με τη Δευτέρα αφιερωμένη στα μουσικά παραδείγματα. Έτσι, παρακολούθησα μόνο τη μουσική.

Εκκλησιαστικά κομμάτια, παραδοσιακά τραγούδια και ρεμπέτικη μουσική και τραγούδια από τρία σύνολα: χορωδία για εκκλησιαστικά και παραδοσιακά, παραδοσιακή ορχήστρα και το σύνολο “Οι παραπεταμένοι” του Γιώργου Μακρή. Πολύ ωραία παρουσίαση. Την επιλογή των κομματιών, καθώς και τη διεύθυνση στα παραδοσιακά είχε ο Θεόδωρος Βασιλείου, καταξιωμένος καθηγητής της ελληνικής μουσικής, ψάλτης και ερευνητής. Ήταν πολύ εύστοχη η ομαδοποίηση των κομματιών σε Ήχους, ώστε να καταφανεί το ενιαίο της θεωρητικής μουσικής υποδομής εκκλησιαστικής και παραδοσιακής καθώς και ρεμπέτικης μουσικής.