Καλησπέρα σας με το πάντα επίκαιρο θέμα της Δωδεκανησιακής λύρας! Και στη δική μας περίπτωση, της Ροδιτικης!
Μια σπάνια μορφή που δεν παίζεται από κανέναν (ναι ούτε ο Κλαδάκης παίζει Ροδίτικη) διότι απλά ενώ υπάρχουν τα καλούπια, κάνεις καλός χριστιανός και μη, δεν δίνει τη λύρα του παππού-προπάππου του για ανακατασκευή και παραγωγή νέων πάνω στο πρότυπο. Πικρή ιστορία, δε πειράζει, ξέρουμε κι αλλο μονοπάτι.
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε μερικούς Τριαντενούς(από το χωριό Τριάντα) εκ των οποίων ο ένας Λυράρης ονοματι Μάρκος Κουφού.
Αποτελεί μια πολύ καλή φωτογραφία για να παρατηρήσει κανείς το καλούπι της Ροδιτικης λύρας.
Χαρακτηριστικά:
-Είναι μεγάλη λύρα, 3χορδη και 4χορδη
-εχει μεγάλα μάγουλα, σε αντίθεση με τη Καρπάθικη, η Ροδίτικη μοιάζει όντως με αχλάδι.
-εχει βάθος το σκάφος της
-κουρδιζεται ποτε αλα φραγκα ποτε αλα τουρκα(samuel b.bovy - Δημήτρης Ποντικας/ τραγούδια των Δωδεκανήσων)
Στη πρώτη σελίδα της συζήτησης, θα δείτε φωτογραφία με τον Δημήτρη Γρηγοράκη να κρατάει μια Ροδίτικη Λύρα, ο επονομαζόμενος τελευταίος λυράρης της Ρόδου (αμφιβάλλω).
Ωστόσο, μεσα απο τον οικογένεια μου κύκλο ο οποίος συσχετίζεται με τη παραδοσιακή μουσική και χορό, έμαθα ότι ο Ολυμπιτης λυράρης, Ηλίας Αναστασιάδης, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κατέχει μια Ροδίτικη λύρα. Το διερεύνησα, και ήμουν 99.9% σίγουρος οτι έχω δίκιο.
Πρόσφατα, συζητήσαμε με τον Ηλία, και μου επιβεβαίωσε οτι η λύρα αυτή είναι μια αυθεντική Ροδίτικη λύρα, και ανήκε στην οικογένεια του Κωστα Ισκα, βιολιστή από το χωριό Κοσκινού Ροδου.
Δειτε(ακούστε!) Τη Ροδίτικη λυρα στα παρακάτω βίντεο.
Σκοπός του γαμου Μονολιθου
Παρένθεση: αυτό για τον Περικλή, ο σκοπός του γάμου στη Μονολιθο είναι ίδιος με το σκοπό του Κυρ βοριά από την ανατολική Κρήτη- οπως το άκουσα από τον Γιάννη Βάρδα.
Χαλκήτικα με Ροδίτικη λύρα
----Χαλκήτικα με Χαλκήτικη λύρα (ετσι για να ειναι πιο κατανοητή η διαφορά)
----Χαλκήτικα με Καρπάθικη λύρα(επίσης)
Επιστρέφοντας στη Ροδίτικη λυρα(οχι την ίδια με του Ηλία) με τον Γιαννη Κλαδάκη
Βλέπουμε λοιπόν, ένα διαφορετικό ήχο, στη Ροδίτικη λύρα.
Η
Ειμαι ενημερωμένος για την ύπαρξη και άλλων λυρών, και καλουπιών.απο όλη τη Ρόδο, που όμως διαφέρουν.
Το νόημα της δημοσίευσης; Η λύρα της Ρόδου και της Χάλκης είναι υπό εξαφάνιση. Κάνεις δεν εχει καταφέρει να αναπαράγει σωστά τον ήχο αυτών των οργάνων και τα όργανα θα καταστραφούν με το χρόνο .
Υπάρχει κάποιος οργανοποιος που ισχυρίζεται ότι φτιάχνει, αλλά είναι απάτη, όπως και ένας στη Θεσσαλονίκη που ισχυρίζεται ότι έχει Χαλκιδική λύρα κατασκευής του παραπάνω οργανοποιούς όμως ο ήχος μόνο χαλκητικος δεν είναι.
Οι μουσικοι της Ρόδου κ λυράρηδες δεν ασχολούνται με την διάσωση της Λύρας μας. Μόνο μεγάλα ονόματα όπως ο Ηλίας Αναστασιάδης ο Γιάννης Κλαδάκης και ο Γιώργος παραγιός ( εχω ακούσει) κατέχουν ροδίτικες λυρες(για τον κλαδάκη δεν παίρνω όρκο) και αν δεν πραγματοποιηθεί μία δράση μαζί τους θα εξαφανιστούν και αυτές.
Είναι ένα μουσικό όργανο που κατά τη γνώμη μου υπερέχει των υπόλοιπων όμοιων της, όπως μπορείτε να ακούσετε στα παραπάνω βίντεο. Αυτή ωστόσο είναι η προσωπική μου άποψη.