Νίκο, οι ημερομηνίες που έγραψα παραπάνω, καταγράφονται στο cd «MARKOS VAMVAKARIS” rembetika 5, του Ch.Howard, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010. Αφορά όλα τα τραγούδια του Μάρκου από το 1932 ως και το 1937.
Πατώντας αριστερά πάνω, στην θρυλική φωτογραφία της «τετράδας του Πειραιώς», και στα εσωτερικά του συνοδευτικού βιβλιαρίου, δίνονται οι ημερομηνίες ηχογραφήσεων 85 τραγουδιών του Μάρκου.
Στη δεύτερη σελίδα υπάρχουν οι τίτλοι τραγουδιών του πρώτου cd (συνολικά 4).
Στην τέταρτη σελίδα, υπάρχουν οι ημερομηνίες ηχογραφήσεων αυτών των τραγουδιών.
Έτσι ο Ch.Howard, σημειώνει ότι τα «Καραντουζένι» και «Αράπ-Ζεϊμπέκικο», ηχογραφήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 1932 (και όχι των Οκτώβριο που έγραψα εγώ).
Αντίστοιχα τα «Εφουμάραμ΄ένα βράδυ» και «Ταξίμ-Σερφ» ηχογραφούνται τον Ιούνιο του 1933.
Σε όλα αυτά να προσθέσω και αυτό που έγραψε ο Σταύρος Κουρούσης στην σελίδα μας και συγκεκριμένα στο νήμα
Ο Μάρκος Βαμβακάρης στα κομμάτια Καραντουζένι-Αράπ (δίσκος parlophon 21654,Δεκέμβρης του 1932) και (Εφουμερναμ ενα βραδυ-Ταξιμ σερφ) Ιούνιος του 1933(πηγή για τις ημερομηνίες Charles Howard) (#32).
Άρα ο Μάρκος ηχογραφεί στην Parlophone τον Δεκέμβριο του 1932, ενώ ο Μπάτης στην Columbia τον Νοέμβριο του 1932, παίρνοντας την πρωτιά από τον Μάρκο.
Επίσης Νίκο στο θέμα μου με τον τίτλο «Χρονολόγηση των πρώτων ηχογραφήσεων του Μ. Βαμβακάρη στην Columbia», που ανέβηκε στο sealabs το καλοκαίρι του 2017, παρουσιάζονται αναλυτικά οι πρώτες ηχογραφήσεις του Μάρκου στην Columbia, στην Odeon και στην HMV. Αν έχεις λίγο χρόνο ρίξε μια ματιά.
http://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=59&t=5317
Εκεί, ο Κώστας @peloponnisios, σημειώνει ότι ο Κουνάδης στο βιβλίο του «Εγώ μάγκας γεννήθηκα και μάγκας θα πεθάνω» του 2005, αναφέρει λανθασμένα ότι τα δύο τραγούδια της Columbia («Εφουμάραμ΄ένα βράδυ» και «Ταξίμ-Σερφ») ηχογραφήθηκαν τον Νοέμβριο του 1932.
Εδώ το σχόλιο του Κώστα.
“Ακόμα κι εδώ στη σελίδα, από το 2006 κι έπειτα, το έτος για το “Εφουμέρναμ’ ένα βράδυ” είναι το 1933 αν και στα σχόλια εξακολουθεί να αναφέρεται παράλληλα και η λανθασμένη χρονολογία. Η πηγή αυτής της λανθασμένης χρονολογίας είναι ο Κουνάδης και συγκεκριμένα το Μάρκος Βαμβακάρης: Εγώ Μάγκας Γεννήθηκα και Μάγκας θα Πεθάνω (2005). Εκεί λέει για Νοέμβριο του '32”.
Μάλλον σε αυτό το βιβλίο αναφέρεσαι, το οποίο δυστυχώς δίνει λάθος πληροφορίες για τα τραγούδια αυτά.
Τέλος να πω ότι ο Ch.Howard, διαθέτει τα φύλλα ηχογραφήσεων των τραγουδιών, στα οποία καταγράφονται οι ημερομηνίες ηχογράφησης και όχι οι ημερομηνίες κυκλοφορίας.
Στην δική μου έρευνα εκτός των ημερομηνιών ηχογράφησης, δίνονται και οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των τραγουδιών.
Αν υπάρχουν αμφιβολίες για όλα τα παραπάνω εδώ είμαστε να τις συζητήσουμε.