Πολιτιστικός Σύλλογος «Βαγγέλης Παπάζογλου»

Η δημιουργία ενός Συλλόγου που θα τιμά τον Βαγγέλη Παπάζογλου γεννήθηκε ως ιδέα από μια παρέα ανθρώπων που κατάλαβαν ότι είχαν την ίδια φλόγα μέσα τους: τη φλόγα που άναψαν οι μουσικές και τα λόγια των τραγουδιών του Βαγγέλη· τη φλόγα που φούντωσαν οι συγκλονιστικές αφηγήσεις της Αγγελίτσας στα «Χαΐρια»· τη φλόγα που ευλαβικά κρατά αναμμένη ο Γιώργης.

Έτσι, λοιπόν, στα τέλη του 2018 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βαγγέλης Παπάζογλου». Ως έδρα επιλέχθηκε ο Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη λόγω της ιστορικής σύνδεσης με την Κοκκινιά, την περιοχή όπου κατοίκησε και δραστηριοποιήθηκε ο Βαγγέλης Παπάζογλου. Στόχος του Συλλόγου είναι να ερευνήσει με επιστημονικό τρόπο και να αναδείξει τη ζωή και το έργο του Βαγγέλη Παπάζογλου και της άμεσης οικογένειάς του (Αγγέλα και Γιώργης).

Οι πρώτες εκλογές έγιναν στις 18 Ιανουαρίου 2019. Η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, έχει ως εξής:

Πρόεδρος
Βασίλειος Παπατριανταφύλλου

Αντιπρόεδρος
Νικόλαος Σαρηγιάννης

Γραμματέας
Κωνσταντίνος Μπουρνάς

Ταμίας
Ιωακείμ Παπατριανταφύλλου

Μέλη
Χαράλαμπος Παπαδημητρίου
Άγγελος Μπουρνάς
Σταύρος Κουρούσης

Καλούνται όσοι έχουν το ίδιο μεράκι να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Συλλόγου. Εγγραφείτε ως μέλη και αποκτήστε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις και να ενημερώνεστε πρώτοι για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής επικοινωνήστε με το Σύλλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου psvpapazoglou(παπάκι)gmail(τελεία)com.

7 «Μου αρέσει»

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και αμέσως μετά έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη που παρευρέθησαν και στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας σε όσες και όσους για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Περίπου μέσα σε ένα χρόνο ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων δράσεων και αποφάσεων, κατάφερε και εξέδωσε ένα βιβλίο που αφορά τον Βαγγέλη και την Αγγέλα Παπάζογλου («Βαγγέλης Παπάζογλου: Αλληλογραφία»), το οποίο βασίζεται σε υλικό που με πολύ κόπο και πολλούς αγώνες συγκέντρωσε και πρώτος δημοσίευσε στην πρωτότυπή του μορφή ο Γιώργης Παπάζογλου. Παράλληλα, με την καθοριστική συμβολή του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (πρώην Σχολή Τυφλών), ο Σύλλογος μερίμνησε ώστε το βιβλίο αυτό να εκτυπωθεί και σε κώδικα Μπράιγ.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο Σύλλογος κατάφερε επίσης να πετύχει την απόκτηση ενός σημαντικού δίσκου 78 στροφών με τα τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου «Οι λαχανάδες» και «Η μπαμπέσα», ίσως στην καλύτερη κατάσταση που έχουν ως τώρα βρεθεί, σε ερμηνεία Στελλάκη Περπινιάδη. Ο δίσκος ψηφιοποιήθηκε ήδη, με τα παρευρισκόμενα μέλη να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν πρώτοι το εξαιρετικό ηχητικό αποτέλεσμα, και πλέον κατέχει περίοπτη θέση στο Αρχείο του Συλλόγου. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει να φροντίζει για τη διάσωση παρόμοιου υλικού με απώτερο στόχο να καταφέρει να το κάνει διαθέσιμο στο κοινό.

Όπως και στην περσινή κοπή της πίτας, έτσι και φέτος υπήρχε ένα αναμνηστικό δώρο για αυτόν στον οποίο θα τύχαινε το φλουρί. Τυχερός για φέτος το μέλος Αλέκος Σ. ο οποίος κερδίζει το εξαιρετικό CD της Heritage «Rita Abadzi: 1933-1938», επιμέλειας Charles Howard, στο οποίο περιέχονται τα τραγούδια «Ο Ξεμάγκας» και «Καλόγρια» του Βαγγέλη Παπάζογλου αλλά και το εμφανώς από τους «Λαχανάδες» επηρεασμένο «Τα παιδιά της αγοράς» του Στέλιου Χρυσίνη. Το CD είναι προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Σύλλογος εύχεται σε όλον τον κόσμο μια καλή και δημιουργική χρονιά και ελπίζουμε του χρόνου στην επόμενη κοπή να παραβρεθούν ακόμα περισσότερα άτομα αφού πλέον είναι εφικτό για τον Σύλλογο να προγραμματίζει εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό.

Τέλος, καλούμε όποιον επιθυμεί να εγγραφεί στο Σύλλογο να μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μας εδώ ή στο μέηλ psvpapazoglou(παπάκι)gmail(τελεία)com.

11 «Μου αρέσει»