Έλα τώρα μουσικός και δεν σου αρέσει η τρέλα?
Εγώ την έπαθα από το διάβασμα. Ξεκίνησα από τα Αρμονικά στοιχεία του Αριστόξενου. Πριν ασχοληθώ με τα μικροδιαστήματα την αρχαία και ελληνική μουσική και την βυζαντινή μελέτησα την ευρωπαική (πιάνο αρμονία) και ότι την αφορά από τα 10 μέχρι τα 35. Η αγάπη για το ρεμπέτικο και την κιθάρα με κράτησε από τα 20 μου κοντά στην λαική μας μουσική επίσης έτσι η κλασσική δεν με κατάπιε. Ξύπνησα όταν έκατσα να διδάξω ιστορία της μουσικής στη 2 Γυμνασίου ξεκινώντας από τους πρωτόγονους ανθρώπους και τους αρχαιους πολιτισμούς μέχρι τον Μπαχ. Μπορούσα να δω καθαρά ότι η ευρωπαική είναι ένας κλάδος της αρχαίας ελληνικής. Λείπει από την ευρωπαική το χρωματικό (χιτζαζ) και το εναρμόνιο (μοιρολόγια και οι εκκλησιαστικοί ήχοι 3ος και βαρύς.) Για να συμπληρώσει το χρώμα που της έλειπε ανακάλυψε την πολυφωνία και επειδή τους έπεφτε βαρύ ανακάλυψαν τις συγχορδίες. Έτσι εξηγούν καλύτερα τη χαμένη μελωδία.
Είναι να μην τρελένεσαι. Δεν έχω τίποτα δικό μου. Μαθαίνω συνεχώς τώρα και από σένα φίλε μου.
Ξέρεις το συγκρότημα Βόσπορος. Είναι τούρκοι παίζουν και έλληνες συνθέτες δασκάλους τους. Δες το θέμα στο νευ. Δεν λέω ότι η μουσική είναι ελληνική άλλα οι έλληνες έχουν εκφράσει με μαθηματικούς λόγους τις θέσεις των φθόγγων που όλοι μέχρι την Περσία - χωρίς διακοπή στην παράδοση τους - χρησιμοποιούν. Κανείς δεν μίλησε πριν τους έλληνες για αυτό και δεν έχουμε μαρτυρίες ότι η μουσική εκείνης της περιοχής ήταν ίδια πριν τους Περσικούς πολέμους.
Θα σου πω κάτι για να καταλάβεις τι εννοώ. Έχεις ακούσει αφρικάνο να παίζει Κόρα. Λοιπόν αυτό είναι ένα υπέροχο όργανο αλλά οι κλίμακες που παίζει είναι τελείως εξωτικές. Δεν μοιάζουν με τίποτα που να μπορώ να συγκρίνω και είναι υπέροχο. Αυτό που ακούω από το Κόρα είναι κλίμακες με νότες σε θέσεις τελείως διαφορετικές από τις δικές μας και των συγγενών μας πυθαγόρειων μουσικά λαών. Έχουν και άλλο αριθμό από φθόγγους αυτές οι κλίμακες. Φαίνεται αυτή η μουσική δεν βασίζεται στα μαθηματικά του πυθαγόρα.
Τελικά αν κάποια ανασκαφή βρει πιο αρχαία χειρόγραφα που να περιγράφουν τη διαίρεση της οκτάβας κατά πυθαγόρα που όλοι χρησιμοποιούν … θα μάθουμε το δάσκαλο του πυθαγόρα.
Στην πόλη στην πλατεία ταξίμ τέρμα κάτω το πλακόστρωτο στο κατάστημα της Cankaya . Μετάφραση έκανε ένας δομέστικος του πατριαρχείου που ζει στην πόλη αλλά έχει δεσμούς με την Κρήτη και τον βλέπουμε συχνά κάτω. Είναι παράλογο αυτό που λέω με την σκληρότητα του μπερντέ και το ατάκ; Μίλησα για αναλογία μεγέθους.
Κάνεις λάθος έχω και τα δυο όργανα και τα βλεπω μπροστά μου . Στο τελείωμα της η λάφτα πηγαίνει κατά μόριο είναι φουλ πυκνή. Άρα αν βάλεις μπερντέδες πιο πάνω θα είναι πιο αραιοί . Δεν είδες το οργανάκι που έχω δέσει στο λινκ. Δεν είναι πολύ πιο μεγάλο από την λάφτα. Μάλιστα έχει λάφτες κοντά στο μήκος του
Σου λέω τα παίζω και τα τρία και έχουν το ίδιο κούρδισμα. H παραπάνω χορδή της λάφτας δίνει μήκος. Δηλαδή όταν ξέρω ένα κομμάτι στο τρίχορδο το παίζω και στο ταμπούρ άνετα και στις τρείς πάνω χορδές (μπάσες) της λάφτας. Η χορδή ρε της λάφτας παίζεται πολύ έτσι αλλά τι σε πειράζει.
Στα τυφλά όργανα υπάρχει πρόβλημα σήμερα με την παράδοση. Σωστά παίζει ο λυράρης όπως το ξέρει από την παράδοση έλα όμως ότι δεν πάει μαζί το συγκερασμένο λαούτο όταν περπατάνε μαζί . Και τι κάνει ο λυράρης αναγκάζεται να παίξει ευρωπαικές νότες. Είδες ο Ρος με την Λάφτα και την πολίτικη λύρα πως την βρίσκει χωρίς να την χαλάει. Γιατί όταν η λύρα έπαιζε ασυγκέραστα μη ευρωπαικά το λαούτο μόνο σιγόνταρε χρουκα χρούκα δεν σόλαρε. Η ευρωπαική είναι πανεύκολη μαθαίνεις μόνο 12 σημεία στο τυφλό όργανο και τέλειωσες. Και αλλοίμονο αν παίξεις αλλού.
Παίζουν λάφτα στα νησιά και βόρεια έχω δεί σε παραδοσιακούς σχολικούς μουσικούς αγώνες. Και δεν παίζουν τούρκικα , αλλά να βρω να ακούσω δεν έτυχε πέρα από εκεί.
συμφωνώ έχεις δίκιο ελπίζω ότι έχεις δίκιο
εγώ είπα ότι είπα επειδή λέγεται ότι το τρανσπόρτο εκτόπισε τη λάφτα. Αναφέρθηκε εδώ το έχω συναντήσει και αλλού. Μπερδεύομαι και από τα μπερδέματα των άλλων σόρυ. Δεν έχω ούτι.
Ναι ρε φίλε αυτοί οι δυο είναι οι Έλληνες. Αν βρεις τούρκο να παίζει καλύτερα πες μου να τον δω και εγώ. Δεν ξέρουν ούτε να την κρατάνε νομίζουν ότι είναι κιθάρα. Μόνο μια κοπελιά έχουν σαν όνομα βρες τη στο youtube.
Ελπίζω ότι το διασκέδασες, εγώ ναι (και ας κουράστηκα επίσης) , να σαι καλά ευχαριστώ για την ονοματολογία του ουτιού.
Φιλικά
Δημήτρης