Ποιας χρονολογίας είναι;

Εχω ένα μπουζούκι το οποίο είναι σίγουρα προ του 1950 αλλα δεν ξέρω ακριβή ημερομηνία. Βλέπω κατι μπουζουκια του 1910 αλλα δεν ειναι σαν αυτα (αυτα ειχαν ροζετα στην τρύπα και τα ταστα δεν εφταναν μεχρι την τρύπα)
ΤΟ μπουζουκι θα προσπαθησω να σας το ανεβάσω σε φωτογραφία να το δειτε. Εχει τσάκιση στο καπάκι, τα σχέδια στο καπακι ειναι παλιά και τα κλειδιά είναι 4 αλλα δεν ειναι απο τα μοντερνα τετράχορδα. ΕΙναι απο τα τετραχορδα που υπήρξαν πριν τα τριχορδα. Και επισης τα κλειδια ειναι τοποθετημένα όπως ειναι των ιταλιάνικων μαντολίνων κια όχι οπως ειναι των συγχρονων μπουζουκιων.

Πολύ όμορφο όργανο!!!

Ρίξε μια ματιά εδώ: http://greekluthiers.wordpress.com/tag/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82/

Έχει ένα παρόμοιο μπουζούκι με “μαντολινάτο” σκάφος όπως αναφέρει κατασκευής 1900!

Σε ευχαριστώ φίλε VaiPar. Οπως αναφερω πιο πανω, υπάρχουν καποια μπουζούκια του 1910 μεταξυ των οποιων και αυτο που εχεις ανεβασει που ειναι του 1900 τα οποία κατασκευαστικά και εμφανησιακα εχουν 3 διαφορετικά σημεια ως προς το δικο μου που φανερώνουν την αρχαιότητα τους. Τα σημεία αυτά ειναι:

  1. Η τρυπα των παλαιων μπουζουκιων του 1900-1910 είναι στρογγυλή και υπάρχει ροζέτα μέσα, σε αντίθεση με την οβαλ τρυπα και την απουσια ροζετης.
  2. Η ταστιερα των 1900 φτανει μεχρι πριν την τρυπα ενώ στο αλλο μπαινει μέσα στην τρύπα
  3. Τα σχεδια πανω στο καπάκι των 1900 ειναι σχεδια μονο πάνω απο την τρύπα. Τα σχέδια που υπάρχουν ανω και κατω απο την τρυπα ειναι μεαγενεστερα.
    Αν δεν απατώμαι τα μπουζουκια αυτα του 1900-1910 ειναι τα περισσοτερα κατασκευασμενα στην Αμερική. Αυτο που ανεβασες εχει και λάθος τοποθετημενες τις τελειες πανω στα ταστα(αμα δεις τις πρωτες πεντε τελειες)

Το όργανο ειναι πολύ όμορφο όχι όμως προπολεμικησ περιόδου
Σχέδια θυμίζουν οργανοποιειο Λαζαριδη(:wink:
Καπου στα μεσα 40 -αρχές 50

Δεν γνωρίζω τιποτα οσον αφορά τον οργανοποιό Λαζαρίδη. Θα μπορούσες να με διαφωτισεις λιγο; Ποια ειναι τα σημεία που προδίδουν την χρονολογία 1950; Και πως ξερουμε για προ/μεταπολεμικο; Εννοω υπάρχει κάτι το οποίο προπολεμικα γινοταν αλλιώς και μεταπολεμικά αλλιώς;
Σε ευχαριστώ

ικασιες κάνω απο μπουζούκια με σπαστο καπάκι και λουλούδια διακόσμηση εκείνης της περιόδου ( μέσα 40) μπορεί και να ειναι παλαιότερο όχι πάντως του 1900-1920
Κάποιος πιο αρμόδιος θα μας διαφωτησει

Η τεχνοτροπια κατασκευαστικών στοιχείων μπουζούκιων του 1900-1920 ειναι διαφορετική απο αυτή του μπουζουκιου σου

Γιατί εμένα μου θυμίζει πολύ τα Gewa, τα Γερμανικά μοντέλα;

η πενιέρα με αυτό, είναι παρόμοια στο σχήμα

http://www.gewamusic.com/fr/gewa-griechische-bouzouki-fichte-walnuss.html

το καράολο μοιάζει πολύ με αυτό , συν ότι έχει και tuner bushings που εδώ στην Ελλάδα δεν τα έχω δει σε παλιά όργανα(ούτε σε καινούργια).

και τα σχέδια με αυτό είναι παρόμοιας ψυχολογίας

Μήπως αυτό που έχεις στα χέρια σου είναι κάποιο παλαιό μοντέλο της Gewa;

Μια εικασία κάνω, ελπίζω να σε βοήθησα.

Κάπου έχει γίνει ολόκληρη συζήτηση γι’ αυτούς τους τσαμπουκάδες. Θα λέγαμε ότι είναι λάθος αν ήταν μοναδική περίπτωση. Επειδή όμως ξαναεμφανίζονται και σ’ άλλα όργανα της εποχής, φαίνεται ότι κάτι υπάρχει πίσω από αυτή την επιλογή.

δεν εχει “λαθος” βρε παιδια. Μια χαρα είναι. ΦΑ ΣΟΛ και ΛΑ είναι οι τσαμπουκαδες.
Υπαρχει μια πενα στο ρε# και ισως σας μπερδεψε

Μεταφέρω αυτολεξεί από το συγκεκριμένο site :

" Το πιο ασυνήθιστο πάντως χαρακτηριστικό του οργάνου ήταν το εξής: Ενώ γενικά η ταστιέρα είναι διαιρεμένη με βάση την συγκερασμένη κλίμακα, μετά το 2ο τάστο έχουν προστεθεί 3 τάστα (3ο, 4ο και 5ο) ακολουθούν διαφορετική διαίρεση. Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η διαίρεση με συγκερασμένη κλίμακα. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι η “ανωμαλία” αυτή δεν υπάρχει στην επόμενη οκτάβα της ταστιέρας (μετά το 12ο τάστο)!!!. "

Ελπίζω να σας καλύπτει. Το γιατί το επέλεξε ο κατασκευαστής του (σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του) είναι μία άλλη συζήτηση, που μάλλον οι λόγοι δεν είναι και τόσο προφανείς.

Το όργανο του smxz8 είναι κανονικότατο όπως σωστά είπες αλλά τα σχόλια αναφέρονται προφανώς στο post για το όργανο κατασκευής Γεωργίου Χ. Ευαγγελίδη.

ναι τωρα το διαβασα πιο προσεκτικα… :230:

Δε μου φαίνεται οργανο τοσο παλιο παντως …

Εγώ νομίζω πως μάλλον είναι από τη βιοτεχνία του εξωτερικού που αναφέρθηκε πιο πάνω… Palx πρέπει να έχεις δίκιο!

Συμφωνώ με τον Palx και με τον Babis.

Εάν ειναι Γερμανικό ποιας χρονολογικά πρέπει να ειναι ;
αυτό ρωτάει ο ιδιοκτήτης εάν κατάλαβα

images.jpg

$(KGrHqJ,!ooFIwMkuZ1iBSToqHheCg~~60_58.JPGCapture (2).JPG

Αν και η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έκανε εξαγωγές μπουζουκιών, φαίνεται πάντως να είναι όργανο κατασκευασμένο από κάποια από αυτές τις βιοτεχνίες του εξωτερικού.

Στις φωτογραφίες πιο πάνω , όλα τα μπουζούκια είναι Γερμανικά, το πρώτο και το τελευταίο είναι σίγουρα της Gewa , για το μεσαίο δεν είμαι σίγουρός το έβαλα όμως γιατί ήθελα μια φωτογραφία να φαίνεται το μπράτσο απο πίσω και το καράολο απο κοντά.

Αναπάντεχα βλέπουμε κάποιες ομοιότητες (κάποιες τις προανέφερα):

~στο “προκάτ” σχήμα της πενιέρας ,

~στο σχήμα του καράολου και στην ξένη προς την Ελλάδα χρήση των tuner bushings,

~το γεγονός ότι δεν υπάρχουνε κόντρες στο μανίκι (φανερές τουλάχιστον) ,

~οι τσαμπουκάδες που σταματάνε πολύ πριν την ολοκλήρωση και της δεύτερης οκτάβας

~η κλήση στο καπάκι από ότι βλέπουμε πιο πάνω κρατήθηκε από αρκετές από αυτές τις βιοτεχνίες, άρα σε αυτήν την περίπτωση πιστεύω δεν μπορεί να σταθεί σαν τεκμήριο χρονολόγησης.

~ο συνδυασμός του καποτάστου με το πρώτο τάστο(ίσως κάποιος οργανοποιός μπορεί να μας διαφωτίσει τι σκοπό έχει αύτη η τεχνική) ,αυτό ήτανε όντως χαρακτηριστικό και αρκετών παλαιών οργάνων, όπως π.χ. το είδαμε στο όργανο του παλιού κατασκευαστή Κ.Γκέλη που μας αποκάλυψε εδώ στο σάϊτ ο κύριος Φρονιμόπουλος, αλλά αυτή η τεχνοτροπία φαίνεται να εγκαταλείπεται από τους Έλληνες οργανοποιούς…σίγουρα πάντως στα μέσα του ʽ50 δεν υπήρχε άμα κρίνουμε από τα μπουζούκια που βλέπουμε στης παλιές φωτογραφίες, αλλά μην ξεχνάμε π.χ. και τα όργανα που παρουσιάστηκαν στην Διημερίδα του μπουζουκιού.

Την τεχνοτροπία αυτή την συναντάμε όμως σε πολλά όργανα μαζικού εμπορίου που πωλούνται σε καταστήματα οργάνων ακόμα και σήμερα, π.χ. μπείτε σε σαϊτ “Μεγάλου Μουσικού Οίκου” και δείτε κάποια από τα μπουζούκια εκεί,

Ίσως από την άλλη όμως να είναι και κάποιας μαζικής παραγωγής εδώ στην Ελλάδα και δεν το γνωρίζουμε. (ακούγεται ότι υπήρχαν αρκετά εργαστήρια που λειτουργούσαν στο στύλ του Μουρατίδη).

Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι το όργανο αυτό άμα ήτανε από κάποιο ονομαστό οργανοποιείο ,δεν θα είχε τόσες πολλές ομοιότητες με τα παραπάνω… για παράδειγμα,όλοι οι οργανοποιοί σήμερα έχουνε το προσωπικό του ύφος, που κάνει το όργανο να φαίνεται απο μακριά ότι “είναι του τάδε”, στην προκειμένη περίπτωση όμως όλα δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πάντως σε ουδεμία περίπτωση ,ακόμα και να ισχύουν τα παραπάνω, το εύρημα σου δεν είναι λιγότερο αξιόλογο , αυτά τα όργανα, όπως και τα τριχορδάκια της ίδιας κοπής έχουνε αρχίσει να αποχτούνε συλλεκτικότητα και στο μέλλον που θα “σιτέψουνε”κι άλλο, θα γίνουνε δυσεύρετα πίστεψέ με.

[COLOR=#000000] [/COLOR]

Τώρα όσο αφορά την χρονολόγηση, κάποιος πρεσβύτερος ίσως θα ξέρει περισσότερα για το πότε άρχισε η εισαγώγή μπουζουκιών στην Ελλάδα.

Η Gewa πάντως ιδρύθηκε το 1925
http://www.gewamusic.com/gr/gewamusic-unternehmensgeschichte/
θα μπορούσε ο φίλος άμα ενδιαφέρεται παραπάνω για να μάθει, να στείλει σε email τις φωτογραφίες του οργάνου στην εταιρία και να πιστοποιήσει άμα είναι ή όχι δικιά τους κατασκευή ή ακόμα και πότε ξεκίνησαν να κατασκευάζουνε και να εξάγουνε μπουζούκια έτσι ως ώστε να έχει ένα γενικό χρονικό παραθυράκι του πότε άρχισε αυτή η ταχτική.

Δεν το ειχα σκεφτεί έτσι! Όντως εχεις δικιο. Οι Οργανοιποιοί θα ειχαν καποιο δικο τους στυλ! Αρα μαλλον προκειται για βιοτεχνια και ισως να ειναι Gewa!

Παιδιά ξανανοίγω το θέμα (και εχω καταντήσει εκνευριστικός και ζητώ συγγνώμη) . Ξαναδιάβασα αυτά που λέει ο Palx και έχει δίκιο. Εϊδα και ένα βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=d8kA2rGeNZU που όντως μοιαζουν πολύ!!! Επισκέφτηκα στο μεταξύ το σαιτ της Gewa όπου έχει μόνον τρία μπουζούκια για δείγμα. Γύρεψα να βρω καταλόγους της Gewa με το μπουζούκι μου, τζίφος! Έστειλα μαιλ στην Gewa χωρίς ωστόσο να μου απαντήσουν.

Τέλος πάντων! στο θέμα μας! Ένα φίλος μου που ασχολείται κιολας με όργανα, έτυχε να δει τις φωτογραφίες και λέει ότι: ΤΟ ένα από τα 2 ξύλα του σκάφους είναι κελεμπέκι λεει. Το σημαντικότερο όμως είναι πως λέει ότι είναι ελληνικό! Το ότι είναι ελληνικό το στηρίζει στα 2 σημαδάκια σαν βούλες (που μοιάζουν με νερά του ξύλου) και βρίσκονται ΑΚΡΙΒΩΣ πάνω απο τον καβαλάρη προς την πλευρά του χορδοδέτη.
Ωστόσο ο μελετώντας αυτά που λεει ο Palx έχει απόλυτο δίκιο. Είναι κανεις οργανοποιος να τοποθετηθεί;

Βρήκα στο ebay το παρακάτω όργανο http://www.ebay.com/itm/Vintage-bowl-back-Mandolin-Bouzouki-with-case-/331110831757?pt=UK_Musical_Instruments_Sting_Instruments&hash=item4d17be568d . Νομίζω πως μοιάζει με αυτό που συζητάμε αλλά ο πωλητής δεν αναφέρει άλλες πληροφορίες.