Το εριβάν, το όργανο που είχε εμπνευστεί ο Στεφανάκης Σπιτάμπελος, οι περισσότεροι το γνωρίζουμε.
Γνωρίζει κανείς τα του ήχου του εριβάν, αν έχει παίξει στη δισκογραφία και από πού πήρε το όνομά του;
Το εριβάν, το όργανο που είχε εμπνευστεί ο Στεφανάκης Σπιτάμπελος, οι περισσότεροι το γνωρίζουμε.
Γνωρίζει κανείς τα του ήχου του εριβάν, αν έχει παίξει στη δισκογραφία και από πού πήρε το όνομά του;
Ε, προφανώς ο κατασκευαστής του το ονόμασε έτσι ως φόρο τιμής στην πρωτεύουσα Εριβάν (Yerevan) της πατρίδας του Aρμενίας… Δεν γνωρίζω τίποτα εμπεριστατωμένο περί αυτού του οργάνου όμως!
Σε μια συνέντευξη που δίνει στον Γιώργο Κώτσαρη σε DVD του περιοδικού “Μαθαίνω το μπουζούκι” εκδόσεις: Πανδουρις, ο Σπόρος το περιγράφει ως εξής :
Το σκάφος του ήταν πλακέ από πίσω, ήταν μικρότερο από της κιθάρας με κοψιά βιολιού και μάνικο μπουζουκιού 67κλίμακας και με κούρδισμα Re La Fa Do.
Ο Σπόρος στη συνέντευξη του αναφέρει επίσης πως Εριβάν είχαν φτιάξει στον Παναγή ο Τζουανάκος ο Τατασσόπουλος και κάνα δύο άλλοι. Οπότε περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία και τον ήχο του οργάνου ίσως, αν ήθελε κι είχε την ευγενική καλοσύνη, να μπορούσε να μας δώσει ο κύριος dilinger , αν έχει ακόμα το όργανο του πατέρα του ή αν έχει ακούσει κάτι σχετικό από εκείνον.
Αναφορά στο Εριβάν κάνει ο Τάκης Μπίνης στην αυτοβιογραφία του, χωρίς να παραθέτει όμως συγκεκριμένες πηροφορίες, το αντιμετωπίζει επιφανειακά, ως ένα “πολύχορδο”, μη τρίχορδο μπουζούκι…
γεια σας! κατα την μαρτυρία του Ιωάννη Τατασόπουλου οποίος υπήρξε και κάτοχος του οργάνου, το Εριβάν ήταν κατασκευή του Ζοζέφ Τερζιβασιάν. Εκείνη την εποχή Εριβάν έπαιζαν ο Σπιταμπελος, ο Χιώτης, και ο Τατασόπουλος Απ’ ότι γνωρίζω το μοναδικό που σώζεται είναι του Χιώτη τ’οποιο το έχει στην κατοχή του ο συνθέτης Τάκης Σουκας. Το 1984 ο Τατασόπουλος είχε ζητήσει απ τον Ζοζέφ να του κατασκευάσει ένα καινούργιο αλλά δυστυχώς ο μάστορας αρνήθηκε.
Εδώ ο Ιωάννης Τατασόπουλος με το Εριβάν σε ηλικία 16 ετών.
Ο Τάκης Σούκας έχει και φωτογραφία με το εριβάν σε οπισθόφυλλο δίσκου, άν θυμάμαι καλά στο
“Έπρεπε” με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
Δεν είναι στο “Επρεπε”.
Αν υπάρχει τέτοια φωτογραφία σε κάποιο cd,τότε λογικά θα πρέπει να παίζει εριβάν σε κάποια τραγούδια…
Οπότε αν μπορούσες να βρείς σε ποιό cd ήταν,ίσως και “ανακαλύψουμε” τον ήχο του εριβάν:089:
Δεν ακόυγεται και άσχημα…
καλα έχει Γκολέ κ Αγάθωνα στην εκπομπή του και τραγουδάει εκείνος ? Θα μας τρελάνει βραδιάτικά?
Είναι πάντως άλλο ‘‘υβρίδιο’’ γιατί αν δεν κάνω λάθος είναι τρίχορδο.
Προφανώς και δεν κάνεις λάθος. Αν και το σχημα προσεγγιζει το Εριβαν, είναι οντως τριχορδο! Επομενως ηχητικα δεν ξερω κατα ποσο μπορει να μοιαζει με το Εριβαν.
Το συγκεκριμένο είναι από μιά σειρά με τρίχορδα με ασυνήθιστο σκάφος που έχει φτιάξει ο Πατρινός οργανοποιός Γιάννης Βαγενάς.
εμένα πάντως το σχήμα μου φέρνει πιο πολύ σε ηλεκτροακουστική κιθάρα και μου δημιουργεί ένα blues συνειρμό…
Καλημέρα.
Ο Μιχάλης Γεννήτσαρης στην εκπομπή ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ περιγράφει στον Άρη Σκιαδόπουλο το εριβάν στην αρχή σαν ιταλικό μπάντζο με μάνικο μπουζουκιού και αργότερα ως μαντόλα, περιγράφει επίσης τους λόγους και τις συνθήκες που οδήγησαν στην εφεύρεση του συγκεκριμένου οργάνου . Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε μπαίνοντας στο :
http://www.ert-archives.gr/V2/public/c02-arch-search.aspx
και γράφοντας στην αναζήτηση τη λέξη κλειδί : τετράχορδο
Λόγος για το εριβάν γίνετε ακριβώς στο 39ο λεπτό της εκπομπής .
Καλησπέρα.
Συγνώμη αλλά τις προάλλες μάλλον, μόλις άκουσα την εκπομπή, τα έκανα λιγάκι αχταρμά με τα όργανα. Άλλα κι ο Γεννήτσαρης, ανακατεύει με μιας στη κουβέντα Χιώτη Σπιτάμπελο μπάντζο μαντόλες:084:. Έτσι δε μου κόλλαγε τι σχέση μπορεί να έχει το ιταλικό μπάντζο όπως το αναφέρει (που δεν είχα δει μέχρι σήμερα) με τις μαντόλες (που έχω δει, ως τώρα τουλάχιστον) και το εριβάν που είδαμε στις προηγούμενες εικόνες. Έτσι όσο και να το ψαξα άκρη δε βρήκα:112: το μόνο που κατάφερα να βρω είναι μια φωτογραφία, όπου ο Παπάζογλου κρατάει ένα όργανο , που όπως το φαντάζομαι θα πρέπει να είναι το μπάντζο που αναφέρει ο Γεννήτσαρης. Η φωτογραφία είναι διαφημιστικό φυλλάδιο του 1931.
Αν τώρα κάποιος γνωρίζει τη σειρά στη πορεία και τη συσχέτιση των συγκεκριμένων οργάνων ή ότι άλλο, θα χαιρόμουν να τα μάθω.
Στο σύνδεσμο θα δείτε τον Γιώργο Νταλάρα να κρατάει ένα εριβάν, το οποίο δείχνει παλιό κ σύμφωνα με το βίντεο που βρήκα στη συνέχεια, το βρήκε ο μπουζουξής και οργανοποιός Γιώργος Μάτσικας σε ένα χωριό…
ακούστε τον ήχο μετά το 2ο λεπτό
ρε μπάμπη, μήπως έχεις το βίντεο σε καραόκε; γιατί πέρα από την χορωδία ακατανόμαστου-κοινού, ακούσαμε και πως το κομμάτι είναι του τσιτσάνη…
Μα και βέβαια είναι του Τσιτσάνη, αφού το λέει ο ένας και μοναδικός Νταλάρας. Μάλιστα λέγεται ότι του το έκλεψε ο Παπαϊωάννου και επειδή είχε πιο όμορφη φάτσα (ψηλό παλικάρι) το έκανε εκείνος επιτυχία!
(πέραν της πλάκας και τέλος παραφιλολογίας)
Εάν προσέξουμε καλύτερα, το όργανο που εμφανίζεται στο βίντεο έχει τρύπα στο καπάκι. Στις αντίστοιχες φωτογραφίες των Τατασόπουλου - Σπιτάμπελου η τρύπα απουσιάζει. Επίσης το αντίστοιχο του Νταλάρα είναι τρίχορδο, σε αντίθεση με το “αυθεντικό” τετράχορδο. Επομένως ο ήχος θα διαφέρει, απ’ όσο μπορώ να φανταστώ εγώ. Αυτό απλά σαν μια δική μου διαπίστωση. Οι κατασκευαστές ίσως ξέρουν να μας πούνε πιο πολλά!