Πληροφορίες για τον Νίκο Τουρκάκη

Επιπλεον,τι γνωρίζετε για τον Νικο Τουρκακη?Εχω απιστευτα λιγα πραγματα γι αυτον.

Για τον Νίκο Τουρκάκη βρήκα αυτό το απόσπασμα από μία συνέντευξη του Πετρόπουλου που πήρε το 1973 από τον Μανώλη Καραππιπέρη (μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού).

Επίσης, στην γειτονιά μας έμενε ο Χρήστος ο Τουρκάκης. Φιλίππου λέγεται. Τουρκάκης είναι το καλλιτεχνικό του Από ότι λέγεται, δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια, τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι του τάδοσε ο θείος μου. Ο Τουρκάκης μένει σήμερα απάνω από το μαγαζί του θείου μου, οδός Αυλώνος. Έχει μια εξαιρετική γυναίκα. Παιδιά δεν έχει. Ο Νίκος χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στην γειτονιά γιατί την αξίζει. Και πολλές φορές ξεκινάν οι νέοι της γειτονιάς να τον ακούσουν όσο μακριά και αν παίζει. Και καμαρώνουμε όλοι γιαυτόν.

Την γειτονιά στην οποία αναφέρεται δυστυχώς δεν την προσδιορίζει ακριβώς… Συγκεκριμένα γράφει:

Η γειτονία μου ήτανε ένας κλασικός συνοικισμός, και γραφικός (-έτσι;). Δυο χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δυο η τρία χιλιόμετρα. Όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού ήτανε περίπου ογδόντα με εκατό οικογένειες και, φυσικό του λόγου, ήτανε να είναι πολύ ενωμένοι.

Πηγή:

Σαν σχόλιο όμως, πράγματι είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτούς… Το ίδιο συμβαίνει ακριβώς και με τον Σπαγγαδώρο που τον συζητάμε στο θέμα: Σπαγγαδώρος βιογραφία; - #2 από chrispanag

Τον Τουρκάκη τον λένε Νικο,τουλαχιστον ολοι αυτο γραφουν.

Πρέπει να είναι λάθος του συγγραφέα… καθώς ο Νίκος Τουρκάκης αναφέρεται ως “Φιλίππου” (που είναι γνωστό ψευδώνυμό του) στο κείμενο και μετά στην ίδια παράγραφο τον αναφέρει ως Νίκο αντί για Χρήστο.

Τοτε ναι,αλλιως δεν εξηγειται.Παντως εχει και τραγουδια δικα του.Εχει γράψει “τα παιδια της αγορας” σε 45αρι το 1960 ενω εμφανιζεται και ως δημιουργος το 1947 σε τραογυδι με ιδιο τιτλο και αλλη μελωδια το οποιο κομματι ειναι σε μουσικη Τσιτσανη.Ενω σε αφισα του το 1947 το παρουσιαζει με πολλη ασαφεια αλλα μου φαινεται οτι το παρουσιαζει εμμεσα ως ολοδικο του-τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω-.Πολυ μπερδεμα η ιστορια.

1 «Μου αρέσει»

Έχεις την αφίσα (ή κάποιον σύνδεσμο προς αυτή) να την ανεβάσεις στο φόρουμ; Για να το λες έτσι, θα έχει ενδιαφέρον να την δούμε.

1 «Μου αρέσει»

Πράγματι τις παρουσιάζει ως δικές του… Είναι ξεκάθαρο.


Για λόγους πληρότητας και για τους υπόλοιπους που θα δουν αυτή τη συζήτηση, βάζω και την πηγή της αφίσσας (που περιέχει και μερικές λιγοστές πληροφορίες για τον Τουρκάκη).

Καλα εκανες να δειχνουμε και τη δουλεια αλλων.

Τραγουδια εχει επισης λιγα.Ενω το 60’ ουτε ενα τυπωμενο.

1 «Μου αρέσει»

952

https://www.rebetiko.gr/showphoto.php?id=952

Σας κανει ο αριστερα για τον Τουρκακη?

Μάλλον αυτός πρέπει να είναι.

ξερετε απο ποια εφημεριδα ειναι?

και γι αυτη

Για ποιον καραπιπερη μιλαει για τον γνωστο?

Ποιόν θεωρείς γνωστό;

προφανώς δεν πρόκειται για τον μανώλη καραπιπέρη από την σάμο που ήχογράφησε στην αμερική την δεκαετία του '20, τότε ήταν ήδη καμιά 60 χρονών. απλή συνωνυμία υποθέτω, δεν είναι και σπάνιο όνομα.

2 «Μου αρέσει»

Αν πρόκειται για κάποιον Καραπιπέρη σε κάποια παράθεση για κάποιον Μιχαλάκη, το λέει ο άνθρωπος που μιλάει, σαφέστατα: Ήρθαν δύο παιδιά με την Καταστροφή απ’ τη Σμύρνη και τον έναν τον ονόμασαν Καραπιπέρη (όνομα κάποιου συγγενούς), για να πάρει η μάνα δύο αποζημιώσεις. Φυσικά δεν θα πρόφταινε να μεγαλώσει, να μάθει ταμπουρά και να ηχογραφήσει στην Αμερική…

2 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ με αυτό που λέτε,ευχαριστώ για την διευκρίνιση.

2 «Μου αρέσει»

Το άρθρο του Δημήτρη Γούρου Για τον Νίκο Τουρκάκη στην Κατιούσα με αναφορά στις πηγές στο ρεμπέτικο φόρουμ.

1 «Μου αρέσει»

Φίλε Δημήτρη συγχαρητήρια και καλή αρχή στη συνεργασία σου με την Κατιούσα. Θα περιμένουμε νέα σου κείμενα.

Θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια για το παρθενικό σου κείμενο που αφορά τον Νίκο Τουρκάκη.

Γράφεις ότι μπορεί να γεννήθηκε την δεκαετία του 1920 ή στις αρχές του 1930.

Αυτό όμως (το 1930), μας απορρίπτει αμέσως-αμέσως την παρουσία του στο «Δάσος» στον Βοτανικό, στα τέλη του 1939 ή και νωρίτερα όπως σημειώνεις.

Είναι αδύνατον να γεννήθηκε την δεκαετία του 1930 και το 1939 να συμμετέχει σε κομπανία με τους Τσιτσάνη, Παπαιωάννου, Γεωργακοπούλου, Παγιουμτζή και Καλλέργη.

Για να βρίσκεται στο Βοτανικό, θα πρέπει να γεννήθηκε την δεκαετία του 1910 ή το πολύ στις αρχές του 1920.

Αν γεννήθηκε από το μέσον της δεκαετίας του 1920 και μετά, τότε η παρουσία του στο «Δάσος» είναι αμφισβητήσιμη.

Η παρακάτω φωτογραφία, γράφεις ότι είναι του 1947 στο μαγαζί «Πύραυλος». Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα απ΄όπου πήρες την πληροφορία.

Κατά την γνώμη μου, η διαφημιστική αφίσα είναι πολύ μεταγενέστερη του 1947. Κατά πάσα πιθανότητα είναι της δεκαετίας του 1960. Στην φωτογραφία με το πρόσωπο του, φαίνεται αρκετά μεγάλος για να είναι στον «Πύραυλο» το 1947.

Η ίδια φωτογραφία μπήκε και στην παρακάτω διαφημιστική αφίσα.

Επιπλέον, συνεργασία με την Rca-Victor το 1947 δεν υφίσταται. Αυτή πρέπει να πραγματοποιήθηκε σε δίσκους 45 στροφών, μετά δηλαδή το 1960. Τα δύο νέα τραγούδια που αναφέρει η διαφήμιση, δεν υπάρχουν σε δίσκους 78 στροφών με τον Νίκο Τουρκάκη. Το τραγούδι «Τα παιδιά της αγοράς» κυκλοφόρησε σε δίσκους 78 στροφών μόνο από τον Β.Τσιτσάνη.

Η παρακάτω αφίσα είναι του 1962-63. Επισημαίνεται (αν και δεν διακρίνεται καθαρά η ημερομηνία) ότι η Τούλα Σανς ήταν η αποκάλυψη του 1962.

Κρατάω επίσης στην ίδια αφίσα το όνομα του ακορντεονίστα Θανάση Καράμπαλη που τον βρήκαμε με τον Χιώτη το 1953-54 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Αυτά σε πρώτη φάση. Θα ακολουθήσει και σχόλιο για τα τραγούδια που αναφέρεις, παρουσιάζοντας ετικέτες των τραγουδιών από δίσκους 78 στροφών.

Εύχομαι και πάλι καλή αρχή και δυναμική συνέχεια.

2 «Μου αρέσει»

καλησπερα Φωτη!χρονια πολλα με υγεια το νεο ετος! μολις ειδα την δημοσιευση σου.Εχεις απολυτο δικιο για την χρονολογηση της γεννησης του οπως και για τα υπολοιπα.Δυστυχως,δεν μπορουσα να τα δω καθαρα γι’αυτο αρκεστηκα σε οτι ελεγε το mpouzouksides.Σε ευχαριστω και παλι.Οτιδηποτε αλλο εχεις να προσθεσεις ειναι ευνοητο πως ειναι ευπροσδεκτο,δεν κανουμε κανενα ανταγωνισμο.

Καλη χρονια!

2 «Μου αρέσει»