Πληροφορίες για τον Νίκο Τουρκάκη


(Dimitris Gouros) #1

Επιπλεον,τι γνωρίζετε για τον Νικο Τουρκακη?Εχω απιστευτα λιγα πραγματα γι αυτον.


Οι λαϊκοί συνθέτες και τα μουσικά κέντρα που εμφανίζονταν το 1948
(Χρήστος Παναγιωτακόπουλος) #2

Για τον Νίκο Τουρκάκη βρήκα αυτό το απόσπασμα από μία συνέντευξη του Πετρόπουλου που πήρε το 1973 από τον Μανώλη Καραππιπέρη (μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού).

Επίσης, στην γειτονιά μας έμενε ο Χρήστος ο Τουρκάκης. Φιλίππου λέγεται. Τουρκάκης είναι το καλλιτεχνικό του Από ότι λέγεται, δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια, τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι του τάδοσε ο θείος μου. Ο Τουρκάκης μένει σήμερα απάνω από το μαγαζί του θείου μου, οδός Αυλώνος. Έχει μια εξαιρετική γυναίκα. Παιδιά δεν έχει. Ο Νίκος χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στην γειτονιά γιατί την αξίζει. Και πολλές φορές ξεκινάν οι νέοι της γειτονιάς να τον ακούσουν όσο μακριά και αν παίζει. Και καμαρώνουμε όλοι γιαυτόν.

Την γειτονιά στην οποία αναφέρεται δυστυχώς δεν την προσδιορίζει ακριβώς… Συγκεκριμένα γράφει:

Η γειτονία μου ήτανε ένας κλασικός συνοικισμός, και γραφικός (-έτσι;). Δυο χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δυο η τρία χιλιόμετρα. Όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού ήτανε περίπου ογδόντα με εκατό οικογένειες και, φυσικό του λόγου, ήτανε να είναι πολύ ενωμένοι.

Πηγή:

Σαν σχόλιο όμως, πράγματι είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτούς… Το ίδιο συμβαίνει ακριβώς και με τον Σπαγγαδώρο που τον συζητάμε στο θέμα: Σπαγγαδώρος βιογραφία;


(Dimitris Gouros) #3

Τον Τουρκάκη τον λένε Νικο,τουλαχιστον ολοι αυτο γραφουν.


(Χρήστος Παναγιωτακόπουλος) #4

Πρέπει να είναι λάθος του συγγραφέα… καθώς ο Νίκος Τουρκάκης αναφέρεται ως “Φιλίππου” (που είναι γνωστό ψευδώνυμό του) στο κείμενο και μετά στην ίδια παράγραφο τον αναφέρει ως Νίκο αντί για Χρήστο.


(Dimitris Gouros) #5

Τοτε ναι,αλλιως δεν εξηγειται.Παντως εχει και τραγουδια δικα του.Εχει γράψει “τα παιδια της αγορας” σε 45αρι το 1960 ενω εμφανιζεται και ως δημιουργος το 1947 σε τραογυδι με ιδιο τιτλο και αλλη μελωδια το οποιο κομματι ειναι σε μουσικη Τσιτσανη.Ενω σε αφισα του το 1947 το παρουσιαζει με πολλη ασαφεια αλλα μου φαινεται οτι το παρουσιαζει εμμεσα ως ολοδικο του-τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω-.Πολυ μπερδεμα η ιστορια.


(Χρήστος Παναγιωτακόπουλος) #6

Έχεις την αφίσα (ή κάποιον σύνδεσμο προς αυτή) να την ανεβάσεις στο φόρουμ; Για να το λες έτσι, θα έχει ενδιαφέρον να την δούμε.


(Dimitris Gouros) #7


(Χρήστος Παναγιωτακόπουλος) #8

Πράγματι τις παρουσιάζει ως δικές του… Είναι ξεκάθαρο.


Για λόγους πληρότητας και για τους υπόλοιπους που θα δουν αυτή τη συζήτηση, βάζω και την πηγή της αφίσσας (που περιέχει και μερικές λιγοστές πληροφορίες για τον Τουρκάκη).


(Dimitris Gouros) #10

Καλα εκανες να δειχνουμε και τη δουλεια αλλων.

Τραγουδια εχει επισης λιγα.Ενω το 60’ ουτε ενα τυπωμενο.


(Dimitris Gouros) #11

952

https://www.rebetiko.gr/showphoto.php?id=952

Σας κανει ο αριστερα για τον Τουρκακη?


(Νίκος Πολίτης) #12

Μάλλον αυτός πρέπει να είναι.


(Dimitris Gouros) #14

ξερετε απο ποια εφημεριδα ειναι?

και γι αυτη


(Dimitris Gouros) #15

Για ποιον καραπιπερη μιλαει για τον γνωστο?


(Νίκος Πολίτης) #16

Ποιόν θεωρείς γνωστό;


(Νίκος Σαρηγιάννης) #17

προφανώς δεν πρόκειται για τον μανώλη καραπιπέρη από την σάμο που ήχογράφησε στην αμερική την δεκαετία του '20, τότε ήταν ήδη καμιά 60 χρονών. απλή συνωνυμία υποθέτω, δεν είναι και σπάνιο όνομα.


(Νίκος Πολίτης) #18

Αν πρόκειται για κάποιον Καραπιπέρη σε κάποια παράθεση για κάποιον Μιχαλάκη, το λέει ο άνθρωπος που μιλάει, σαφέστατα: Ήρθαν δύο παιδιά με την Καταστροφή απ’ τη Σμύρνη και τον έναν τον ονόμασαν Καραπιπέρη (όνομα κάποιου συγγενούς), για να πάρει η μάνα δύο αποζημιώσεις. Φυσικά δεν θα πρόφταινε να μεγαλώσει, να μάθει ταμπουρά και να ηχογραφήσει στην Αμερική…


(Dimitris Gouros) #19

Συμφωνώ με αυτό που λέτε,ευχαριστώ για την διευκρίνιση.


#20

Το άρθρο του Δημήτρη Γούρου Για τον Νίκο Τουρκάκη στην Κατιούσα με αναφορά στις πηγές στο ρεμπέτικο φόρουμ.