Πιο ειναι το παραδοσιακο σχημα των τριχορδων

Οπως λει και στο τιτλο θα ηθελα να μαθω ποια ειναι , εαν υπαρχουν, τα παραδοσιακα σχηματα τον τριχορδων και συγκεκριμενα του Τζουρα. Επειδη τωρα τελευτεο ψαχνω για ενα τζουρα, επεσα σε πολλα και διαφορων σχηματων (που προφανως εχουν τον λογω τους). Θα μπορουσε να πει κανεις το παραδοσιακο ομως σχημα των τριων τριχορδων (τζουρα, μπαγλαμα, μπουζουκι) ειναι το ταδε ή οχι ?

Ευχαριστω εκ τον προτερων

Σήμερα υπάρχει πληθώρα. Πάντως, νομίζω ότι το παραδοσιακό σχήμα του 3χορδου μπουζουκιού είναι κάπως μικρότερο από ότι τα περισσότερα σήμερα, δηλ. το σχήμα που είχε πριν αρχίσει να “φουσκώνει”… Και όσον αφορά το τζουρά, νομίζω ότι το παραδοσιακό σχήμα είναι αυτό που έχουν οι σκαφτοί τζουράδες.
Άλλωστε, “τζουρά” σημαίνει “μικρό”…

Για μπαγλαμά δεν ξέρω.

Λογικα το παραδοσιακο σχημα του τζουρα θα εχει να κανει με σαζια και ταμπουραδες αυτο το μακρουλο.Το μπουζουκι μπορεις να το βρεις φτανει να ριξεις μια ματια σε οργανα παλαιων κατασκευαστων…οπως Σταθοπουλος.Αν και εχω την εντυπωση οτι αρχικα το σκαφος των μπουζουκιων ηταν παρομοιο/ιδιο με των μαντολινων.Οι δε μπαγλαμαδες μιας και ηταν οργανα που τα εφτιαχναν αρχικα “στη ζουλα” ειχαν ενα σκαφακι τοσοδα ισα να χωραει και στη χουφτα μερικες φορες.

Οπως λεει κι ο φιλος παραπανω “σημερα υπαρχει πληθωρα”…για ολα τα γουστα και τ’αυτια!!!

Προσωπικα στο μπουζουκι/τζουρα προτιμω το μακροστενο σχημα σκαφους δεν ξερω τι λεει απο πλευρας ηχου μα σαν εικονα με πεθαινει.Αν υπαρχει και καμια ροζετα στην τρυπα…τι να λεμε τωρα;:016:

Το “παραδοσιακό” είναι αρκετά φλου έννοια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος είναι ο πρώτος που έφτιαξε ποτέ μπουζούκι ή τζουρά. Άσε που και να τον βρίσκαμε, δε θα ήταν παραδοσιακός αφού το είχε επινοήσει μόνος του! (Λέμε τώρα…)

Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε είναι το εξής: σήμερα τα μπουζούκια έχουν πάντα ντούγες, οι μπαγλαμάδες είναι σχεδόν πάντα σκαφτοί (αλλά μερικοί είναι και με ντούγες), και οι τζουράδες 50-50. Υπάρχει μια κοινωνιολογική διαφορά ανάμεσα στο όργανο με ντούγες και το σκαφτό: οι ντούγες προϋποθέτουν εργαστήρι, καλούπι, αρκετά εξειδικευμένο εξοπλισμό κλπ… Το φτιάχνει κάποιος που αυτή είναι η βασική του δουλειά ή, κι αν είναι χομπίστας, πάντως είναι συστηματικός χομπίστας.
Αντίθετα το σκαφτό όργανο το φτιάχνει κανείς και μόνος του. Ίσως όχι εσύ ή εγώ, παλιά όμως οι άνθρωποι, ιδίως στα χωριά και στα χαμηλα οικονομικά στρώματα των πόλεων, έφτιαχναν περισσότερα πράγματα μόνοι τους και αγόραζαν λιγότερα.
Άρα το όργανο με ντούγες κατάγεται από την πόλη, και απευθυνόταν σε κάποιον που αφού ρίχνει λεφτά για να το πάρει προφανώς υπολογίζει ότι το όργανο θα του τα φέρει πίσω. Άρα πρόκειται για επαγγελματία μουσικό. Ενώ το σκαφτό προέρχεται από την ύπαιθρο ή από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα των πόλεων, και απευθυνόταν πιο πολύ στον ερασιτέχνη, τον ιδιώτη μερακλή.
Ακόμη σήμερα στα χωριά υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί μουσικοί που φτιάχνουν μόνοι τους τις λύρες τους, τις τσαμπούνες τους, τις φλογέρες τους, τα κρουστά τους. Παλιότερα και τους ταμπουράδες, εφόσον ήταν σκαφτοί. Το λαούτο ποτέ, ούτε τώρα ούτε παλιότερα (π.χ. στην Κρήτη το λαούτο άργησε πολύ να διαδοθεί από τις πόλεις στα χωριά).
Κατ’ αυτή την έννοια ο σκαφτός τζουράς είναι πιο “παραδοσιακός”.

Βέβαια εσύ από μάστορα θα τον πάρεις υποθέτω. Καλά όργανα υπάρχουν και στα δύο στυλ. Προσωπικά θεωρώ ότι ένας σκαφτός τζουράς ή μπαγλαμάς έχει (συνήθως) πιο κομψή εμφάνιση, αλλά φυσικά προέχει ο ήχος.

Σαφως προεχει ο ηχος,μα δε νομιζω οτι τα σκαφτα υστερουν τοσο σε σχεση με τις ντουγιες(αν αυτο εννοεις).Εχω δει σκαφτα οργανα με απιστευτο ηχο,ειναι πολλες οι παραμετροι που επηρρεαζουν τον ηχο περα απο ενα σκαφτο σκαφος.
Ειναι το ποσο επιμελημενο ειναι το σκαψιμο που εχει γινει.
Ειναι το ειδος του ξυλου.
Ειναι το καπακι.
Ειναι τα καμαρια.
Ειναι το σχεδιο του σκαφους.
Μαλλον με τοσα “ειναι” θα ηταν πιο συνετο να λεω τι “δεν ειναι”…

Ενα πλεονεκτημα της ντουγας ειναι οτι ετσι και παθει ζημια…σενιαρεται(απο τον οργανοποιο) στο αψε-σβησε.Το σκαφτο…κλαψ’το.Κι ενα ακομα θεμα ειναι οτι εαν ο οργανοποιος που εσκαψε το οργανο δεν αφησε το ξυλο να ξεραθει καλα η εσκαψε αντιθετα απ’τα νερα υπαρχουν καποιες πιθανοτητες (παντα σε συνδυασμο με το περιβαλλον που φυλαγεται…υγρασιες,ξηρασιες κλπ) να εμφανισει ραγισματα/σκασιματα.

Δεν τιθεται για μενα θεμα ηχητικης κατωτεροτητας στα σκαφτα,τιθεται θεμα προτιμησεων.:246: