Καλησπέρα μάγκες.
Έχω αρχίσει να μαθαίνω τους δρόμους.
Η ερώτηση σου μου είναι απλή, πως μπορώ να μάθω να πάιζω
τους δρόμους απο όλες τις νότες (τόνους) πέραν της ρε ;
ξέρεις να διαβάζεις παρτιτούρα?
εάν ναι, πάρε ένα βιβλίο που αφορά τους δρόμους, πολλά από αυτά έχουν τον κάθε δρόμο από όλες τις βάσεις.
Εάν όχι, ξεκίνα με ένα σχετικό cd.
Εγώ που παίζω λαούτο με βοήθησε πολύ το βιβλιο του Μυστακίδη, έχει τους δρόμους από όλες τις βάσεις και συνοδεύεται και από cd που παίζει τους δρόμους από όλες τις βάσεις (τότε που το πήρα εγώ τουλάχιστον)
Με τον καιρό και ό΄σο παιζεις θα μάθεις να τους ξεχωρίζεις με το άκουσμα. Και θα το βρίσκεις και φωτογραφικά πάνω στο όργανο.
Μάθε την κίνηση των δρόμων και τη συμπεριφορά τους κατά την άνοδο και την κάθοδο. Πχ. το χιτζάζ είναι Ημιτόνιο - Τριημιτόνιο - Ημιτόνιο - Τόνος - Ημιτόνιο - Τόνος. Έτσι από όποια νότα και να ξεκινήσεις πάντα θα ακολουθείται αυτή η διάταξη. Αυτό θα έλεγα είναι το πρώτο βασικό βήμα, ώστε αργότερα να μπεις βαθύτερα στη θεωρία τους.
αν παίξω τους δρόμους σε 1 μόνο χορδή δεν μπερδεύομαι γιατι η διαταξη είναι απλή. αν προσπαθησω να περάσω στις αλλες χορδες ειναι το θέμα και μπερδεύομαι.
Πως μπορώ να περνάω και στις άλλες χορδές για να παίξω πχ την φα# χωρις να μπερδεύομαι ;
και άλλη μια ερώτηση φίλε μου. τι λαούτο παίζεις ;
παίζω και τα δύο κουρδίσματα. τώρα επειδή είμαι στην Κρήτη παίζω το κρητικό κούρδισμα.
Γι’ αυτό που με ρώτησες , δούλεψέ το ακουστικά και σιγά σιγά θα πάνε και τα δάχτυλα μόνα τους.
ωραίος αδερφέ μου ευχαριστώ για την βοήθεια.
Στο μπουζούκι συνήθως παίζουμε το βασικό πενταχορδο (οι πρώτες πέντε νότες) σε κάθετη θέση ξεκινώντας από τη μεσαία, και μετά μέχρι την οκτάβα ανεβαίνουμε οριζόντια στο καντινι.
Οπότε αν μάθεις τα βασικά πενταχορδα στην κλειστή θέση, εύκολα μεταφέρεις τους τόνους. Επίσης, πάντα βάζουμε σημάδι πρωτη-πεμπτη-οκταβα πάνω στην ταστιέρα μας.
I also have a question, too:
Which street is the beginning solo (Taximi) and the whole song of course from Delias’ To haremi sto hamam? And why is this taximi so exciting (not only for me )
It’s d(re) ousak. The scale goes like this d-d#-f-g-a-a#-c. Thats what i believe it is.
As @gvxlk47 said, it is D ousak. And the scale is D-Eb-F-G-A-Bb-C
Υπάρχει καποια ιστοσελίδα η αρχειο που να δείχνει τα 5χορδα ;
This is Makam Kurdi Simon.
I think as dromos its called Ussak. the taksim has a lowered 5th degree sometimes which is really cool
@gvxlk47 πάνω δεξιά στο Φόρουμ υπάρχει ένας μεγεθυντικός φακός. Πατώντας πάνω του μπορείς να ψάξεις ό,τι χρειάζεσαι.
Με σύντομη αναζήτηση λοιπόν μπορείς να πέσεις πάνω σε θέματα όπως αυτό. Ακολούθα το και δε θα “χάσεις”
Μέχρι τα πεντάχορδα σχετικά καλά τα λένε, στους δρόμους τα κάνουνε σαλάτα συνήθως…
Στέλνω ένα πρόχειρο σχήμα για όσα πεντάχορδα βγαίνουν καλά σε κάθετη θέση. Με τετράγωνο είναι η βάση, σε παρένθεση η υποτονική (προσαγωγέας).
Ευχαριστώ πολύ φιλε μου να είσαι καλά.
Δε βγαίνουν όλες οι τονικότητες. Ή μάλλον βγαίνουν, αλλά σε κάποιες η δυσκολία είναι υπερβολική σε σχέση με το αποτέλεσμα.
Κατά τα άλλα, διαλέγεις οποιαδήποτε νότα θέλεις και ακολουθείς τα ίδια διαστήματα (τόνους, ημιτόνια, τριημιτόνια). Μπορείς να τα σημειώσεις από Ρε και να τα μεταφέρεις στη νέα τονική, μπορείς αντί να τα σημειώσεις να τα μάθεις απέξω, αλλά προφανώς το καλύτερο είναι να συνηθίσεις να τα βρίσκεις με το αφτί.
Είναι λογικό να μπερδεύεσαι. Θα επιμείνεις μέχρι ν’ αρχίσει να σου κάθεται στη μνήμη η θέση και η κίνηση των δαχτύλων στα τάστα. Δε θ’ αργήσει να γίνει.
Πάντως, το να βγάλεις κάθε κλίμακα σε ΟΛΕΣ τις τονικότητες, όπως το μαθαίνουν οι μουσικοί των κλασικών οργάνων, μόνο στη γνώση του οργάνου σου θα σε βοηθήσει, όχι στο πραγματικό παίξιμο. Σίγουρα χρησιμοποιούνται πολλές τονικές πέρα από Ρε, αλλά κάποιες συχνότερα, κάποιες σπάνια και κάποιες ποτέ.
Υπάρχει και κάτι ακόμη: οι σχετικές βάσεις των δρόμων. Τι σημαίνει αυτό:
Υπάρχουν ορισμένοι δρόμοι που η φυσική τους βάση είναι η ίδια, άλλοι που είναι έναν τόνο πιο πάνω ή πιο κάτω από τους προηγούμενους, κλπ. Η λεγόμενη φυσική βάση δεν είναι πραγματικά φυσική, μια σύμβαση είναι, αλλά αν υποθέσουμε ότι παίρνεις το Ντο ως φυσική βάση του Ραστ, θα παίξεις στην ίδια βάση το Νιγρίζ και το Νιαβέντ και στο Ρε το ουσάκ, το χιτζάζ και κάποιους άλλους, κ.ο.κ. Αν τα μεταφέρεις έναν τόνο απάνω, θα τα μεταφέρεις όλα μαζί, δηλαδή Ραστ-Νιγρίζ κλπ. από Ρε, Ουσάκ-Χιτζάζ κλπ. από Μι.
Θα μου πεις: και γιατί να το κάνω αυτό κι όχι τον κάθε δρόμο (και βασικά το κάθε κομμάτι) από ό,τι βάση θέλω, ελεύθερα;
Νομίζω πως άμα το κάνεις αυτό, και το συνηθίσεις κι αρχίσεις να εμβαθύνεις, το πράγμα θα σου δείξει μόνο του το γιατί, καλύτερα απ’ όσο θα το εξηγούσαν τα λόγια. Κάν’ το και δε θα απογοητευτείς, εξάλλου αυτό δεν αποκλείει και την ελεύθερη επιλογή τόνου για κάθε κομμάτι ανάλογα τις φωνές.