Καταλαβαίνω απολύτως τη στάση σου, Γιώργη, και συμφωνώ.
Αν και θάθελα, κάποια μέρα, αν αυτό είναι εφικτό, το Φόρουμ αυτό να γίνει πιό αγωνιστικό, ακόμα και να κατέβει στους δρόμους γιά τα δίκαιά μας.
Όσο γιά μένα, δεν υπάρχει καλλιτέχνης που να τον έχουν ξεσκίσει περισσότερο στο διαδίκτυο! Ταινίες, Δίσκοι, Στίχοι, Παρτιτούρες, MP3, MP4 και δε συμμαζεύεται. Είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό, και δεν πρόκειται να κυνηγήσω κανέναν! Άλλωστε, ποτέ δεν έβγαλα λεφτά (πείτε με μακάκα) μου τάτρωγαν πάντα οι επιχειρηματίες! Ό,τι πήρα, στη ζωή μου, στο χέρι! Ποσοστά είπατε; Χέ-ε ψηλά κι αγνάνευε!
Επι πλέον, ξέρομε όλοι πολύ καλά, πως τα “δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας” έτσι όπως τα ξέρομε σήμερα, θα καταργηθούν.
Πάντως γιά να μην είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, υπενθυμίζω ότι:
-
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (Εταιρίες) δεν έχει κανένας, γιά έργα που δισκογραφήθηκαν πριν από 50 χρόνια. Δηλαδή όσα τραγούδια δισκογραφήθηκαν πριν το 1958, είναι ελεύθερα από Ιδιοκτησία.
-
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (συνθέτες-στιχουργοί-κληρονόμοι) δεν έχει κανένας γιά δημιουργό που έχει αποβιώσει πριν από 70 χρόνια. Δηλαδή γιά όσους πέθαναν πριν το 1938.
-
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ γιά ανώνυμα και παραδοσιακά τραγούδια, έστω κι αν αυτά δισκογραφήθηκαν στ’ όνομα κάποιου άλλου (π.χ. “Από κάτω απ’ το ραδίκι”, “Ήσουνα ξυπόλητη” κ.λ.)
Αυτά, και φυσικά χωρίς κανένα… αυστηρό ύφος, αλλά με πλήρη κατανόηση. Ίσαμε… να ωριμάσουν οι συνθήκες, που θάλεγε κι ο Άρης.