Παρατσούκλια και Ψευδώνυμα Ρεμπετών (Λίστα)

Αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να προσθέσουμε στα παρατσούκλια και τα ψευδώνυμα ότι τον Γιώργο Παπασίδερη οι πάντες τον έλεγαν Παπασιδέρη… Εκτός ότι το «Παπασιδέρη» το ξέρουμε ούτως ή άλλως από όλες τις πηγές, το ακούμε συχνά και σε προσφωνήσεις μέσα στις ηχογραφήσεις του. Εδώ όμως ο ίδιος προσφωνεί τον εαυτό του Παπασίδερη:

Τον τονισμό στο «σί» τον πρωτοέμαθα από μια Κουλουριώτισσα συγγραφέα που νομίζω ήταν και συγγενής του, στο ιστολόγιο https://sarantakos.wordpress.com/ - δε θυμάμαι ακριβώς την ανάρτηση αλλά μπορεί να βρεθεί. Και τώρα τελευταία βλέπω ν’ αρχίζει δειλά δειλά να αναφέρεται από μερικούς. Παρατηρήστε π.χ. στην παρακάτω σελίδα, τι γράφει η συγγραφέας («σί») και τι οι φωτογραφίες από τα τεκμήρια εποχής («δέ»):

Η Μαρία ( η Μπούτση), είναι φίλη Καλή, ερωτευμένη με την παράδοση, και οι πληροφορίες της είναι αξιόπιστες.Ωστοσο το επώνυμο Παπασιδέρης υπάρχει στην Σαλαμίνα, καθώς και στα Μέγαρα, αλλά δεν είναι παρατσούκλι του Παπασίδερη.Ειναι κάτι σαν συνήθεια,που την περιοχή Κηφισιά την τονίζουμε στην λήγουσα,ενώ η Λεωφόρος ονομάζεται ακόμη και σήμερα Κηφησίας.Αν ακόμη υιοθετήσουμε και την άποψη ότι το επώνυμο Παπαϊσιδώρου , που κυριαρχεί στην Σαλαμίνα, έδωσε την θέση του στο Παπα Ισίδωρο, δηλαδή Σιδέρη , Πάπα Σιδέρη,μπερδεύεται το πράγμα, αλλά ως παρατσούκλι δεν νομίζω να στέκεται.Βεβσίως το φόρουμ έχει έγκριτους φιλόλογους, :smiley::smiley::smiley:και η άποψη τους ,αν μη τι άλλο είναι σεβαστή.

Αυτό είναι απλά “καταβιβασμός του τόνου λόγω γενικής πτώσεως” (δεν είμαι φιλόλογος, εξ ου και η καθαρεύουσα μπας και φανώ σπουδαίος).
Παρεμπιπτόντως, με δύο ήτα είναι ο κηφήνας, αν και η Κηφισιά έχει πολλούς από δαύτους.

Παίδες, μην μπερδεύουμε και τους αναγνώστες μας: η γενική “Κηφισίας” είναι λάθος, καθώς “Κηφισιά” είναι η λέξη

1 «Μου αρέσει»

Ε τότε είναι αναβιβασμός :upside_down_face:

Εγώ ήθελα απλά να πω ότι ο τραγουδιστής λεγόταν Παπασίδερης αλλά έχει μείνει γνωστός ως Παπασιδέρης.

1 «Μου αρέσει»

Μαρία Κορμπίλα, Η κουλουριώτικη ντοπιολαλιά (μια συνεργασία της Μαρίας Κορμπίλα) « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Λέει κάπου «Παπασίδερης», κάποιος το παρατηρεί και σχολιάζει «μπράβο, ακόμη και σ’ αυτή τη λεπτομέρεια σωστή», και η ίδια (σχ. 70) απαντά:

να αποκαθίσταται η ορθότητα του Παπασίδερη. Δεν θα μπορούσα να κάνω λάθος εξ άλλου – ήταν πρώτος εξάδελφος της γιαγιάς μου, το γένος Παπαϊσιδώρου.

Τυγχάνει να γνωρίζω πώς προέκυψε το Παπασιδέρης.

Δεν έχω τώρα μπροστά μου το βιβλίο του Ν. Σαλτάρη

“ Αρβανίτες” μα νομίζω ότι εκεί αναφέρεται..

Τον Παπασίδερη τον προώθησε και ενθάρρυνε στο να τραγουδήσει ο Σιδέρης (Ισίδωρος) Ανδριανός. Γείτονας και φίλος. Σχεδόν πάντα εμφανίζονταν μαζί και ο κόσμος από κάτω ενθουσιασμένοι και στο γλέντι επάνω φώναζαν “ Γειά σου Σιδέρη με τον Παπασιδέρη!” και οι εκτός του νησιού εμπέδωσαν τον “ λανθασμένο” τονισμό.

Το επώνυμο Παπαϊσιδώρου απαντά αρκετά συχνά στο νησί. Μόνο ο Παπασίδερης ο Γιώργος έμεινε έτσι. Ας πούμε σαν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο - σήμα κατατεθέν του τραγουδιστή. Ο γιός του και οι εγγονοί του είναι Παπαϊσιδώρου.

Υπάρχει και κάποια ηχογράφηση όπου ακούγεται αυτή η προσφώνηση, αλλά δεν είχα σημειώσει ποια:

Μάλλον και οι παλιότεροι στο σόι του, αφού η πρώτη του εξαδέλφη (βλ. #67) ήταν το γένος Παπαϊσιδώρου, και άρα λογικά και ο πατέρας της, αδελφός του πατέρα του τραγουδιστή. Μόνος του δηλαδή θα αποφάσισε να τον λένε Παπασίδερη -δεν ήταν ασυνήθιστο αυτό πριν συστηματοποιηθεί αυστηρά η δημόσια διοίκηση- και δεν τον άφησε η κοινωνία!

2 «Μου αρέσει»

“Παπασίδερη” αναφέρθηκε στην εκπομπή / αφιέρωμα “Το αλάτι της γης” τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, Κουλουριώτες.