ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ" ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ-ΓΚΑΖΙ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤ.

«ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ»

ΜΟΥΣΙΚΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΛΑΒΥΡΥΘΜΟ» & «ΡΕΜΠΕΤΟΚΑΦΕΝΕ ΑΙΓΑΛΕΩ»

ΣΤΗΝ «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

[CENTER][/CENTER]

Ένα μουσικό ταξίδι από την εποχή του γραμμοφώνου μέχρι τις μέρες μας επιχειρούν να παρουσιάσουν το συγκρότημα «Λαβύρυθμος» σε συνεργασία με την ορχήστρα του «Ρεμπετοκαφενέ Αιγάλεω» στην πρωτότυπη μουσικο-κινηματογραφική παράσταση «Από το γραμμόφωνο στο μικρόφωνο» που διοργανώνεται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 21:00 (Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης», Πειραιώς 100 Γκάζι).
Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας της δημοτικής, ρεμπέτικης και λαϊκής μας κληρονομιάς όχι ως μουσειακά εκθέματα, αλλά ως ζωντανός οργανισμός μελωδικής συνέχειας, αρμονικής εξέλιξης και τολμηρού πειραματισμού.
Το «κινηματογραφικό πάλκο» της βραδιάς θα αποτελείται από δεκατέσσερις οργανοπαίχτες (ομάδα γραμμοφώνου - ομάδα μικροφώνου) και το πρόγραμμα της παράστασης (αποτελούμενο από επτά ενότητες) θα κινείται εναλλασσόμενα μεταξύ της χρονικής περιόδου 1910 - 1950 και της περιόδου από το 1960 έως σήμερα, με ταυτόχρονη προβολή αντίστοιχου θεματικού οπτικού υλικού. Πριν από κάθε μουσική ενότητα, ορόσημες προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής και της πολιτικής (Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ψαραντώνης και Μανώλης Γλέζος) θα απαγγείλλουν (σε βιντεοσκοπημένη μορφή) αποσπάσματα ποιημάτων του Τάσου Λειβαδίτη γεφυρώνοντας εννοιολογικά τον λόγο με τον ήχο όλης αυτής της ιστορικής μουσικής διαδρομής.
Το γραμμόφωνο, μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου με μηχανικό καθαρά τρόπο, υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα ψυχαγωγίας του 20ου αιώνα. Οι δίσκοι του αποτελούν ένα υλικό τεράστιας πολιτισμικής αξίας, το οποίο συνέβαλε στη διάδοση και διάσωση σημαντικού μέρους της μουσικής μας κληρονομιάς.
Οι δίσκοι των 78 στροφών εκτός από την τεράστια προσφορά τους στη μεγάλη σε ποσότητα και ποιότητα μουσική καταγραφή, αποτέλεσαν μια «δεξαμενή» ηχητικά καταγεγραμμένων λαϊκών δρόμων, ρυθμών, μελωδιών, στίχων, αλλά και γνωστών, ή μη, ιστορικών γεγονότων με την ματιά του εκάστοτε συνθέτη. Έτσι, κατά μια έννοια το γραμμόφωνο λειτούργησε ως μια μουσική βιβλιοθήκη, αλλά και ως «εφημερίδα» της εποχής.

Το συγκρότημα «ΡΕΜΠΕΤΟΚΑΦΕΝΕΣ ΑΙΓΑΛΕΩ»
Τάσος Κακλαμάνης - Τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι
Μάρα Καλοζούμη - Τραγούδι
Γιώργος Μιχελινάκης - Κιθάρα, τραγούδι

        Μιχάλης Σασός - Μπαγλαμάς, Λάφτα, τραγούδι.
        Ιορδάνης Τζαμτζής - Ακορντεόν, τραγούδι

Το συγκρότημα «ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ» αποτελούν οι:
Νικόλας Τριήρης -Τρίχορδο μπουζούκι
Γιάννης Τσιαντής -Τρίχορδο μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμάς, τραγούδι
Γιάννης Χαραλαμπάκης -Τρίχορδο μπουζούκι, λαούτο, τραγούδι
Φώτης Τσορανίδης - Κιθάρα, κόρνο, τραγούδι

            Κώστας Βλαχόπουλος  - Φυσαρμόνικα 

            Βαγγέλης  Χαλάς - Βιολί 

            Θοδωρής  Μαραϊδώνης - Κοντραμπάσο 

            Σπύρος  Μαυροδημητράκης - Κρουστά           

        Τζέλα Κουπετώρη – Τραγο[i]ύ[/i]δι  

Τιμή εισιτηρίου: 12 ?