Παραλογισμός; ή εγώ κάτι δεν καταλαβαίνω; - Μαθήματα πνευστών/κρουστών

Δεν είναι κάτι που άπτεται του Ρεμπέτικου, αλλά πραγματικά ήθελα να το μοιραστώ εδώ και να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος τίποτα.
Μόλις ήρθε μήνυμα στο κινητό από τον δάσκαλο της μικρής μου κόρης στα ντραμς.
Το μήνυμα λέει το εξής:
“Βγήκε υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει τα μαθήματα κρουστών και πνευστών και γι αυτό τον λόγο ακυρώνεται το μάθημα του Σαββάτου, και λογικά θα ξεκινήσουμε Ιούνιο.”
Ξέρετε κάτι για το θέμα? Και αν ξέρετε μπορείτε να μου πείτε γιατί τα κρουστά και τα πνευστά και όχι τα έγχορδα? Οι πιανίστες θα κάνουν μάθημα ή όχι? :open_mouth: :open_mouth: :open_mouth:
Και εδώ η απόφαση:

Υποτίθεται ότι για τα πνευστά απαγορεύτηκε για τυχόν σταγονίδια σάλιου που μπορούν να εκτοξευτούν. Τώρα για τα κρουστά δεν το καταλαβαίνω. Συγκεκριμένα λέει ότι “Απαγορεύεται η διδασκαλία και η χρήση πνευστών
και κρουστών οργάνων, τυμπάνων καθώς και η φωνητική διδασκαλία”. Φωνητική διδασκαλία εννοεί τα μαθήματα τραγουδιού; Γιατί δεν το πολυκαταλαβαίνω

Για τα πνευστά συγκεκριμένα, φαντάζομαι ότι καθώς μέσω του φυσήματος υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού. Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για τα μαθήματα φωνητικής που επίσης απαγορεύεται να γίνουν (έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μιλάς σε μεγαλύτερη ένταση ο ιός διασπείρεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις).

Για τα κρουστά, κάπου διάβασα ότι επειδή χρησιμοποιούνται συνήθως κοινά όργανα για όλους τους μαθητές τα οποία είναι δύσκολο να απολυμανθούν, αυξάνεται ο κίνδυνος. Επιπλέον λέει, χτυπώντας τη μεμβράνη των κρουστών διασπείρονται στον αέρα μικρόβια πολύ πιο εύκολα απ’ ότι με άλλα όργανα. Δεν μπορώ να βρω την πηγή τώρα αλλά δεν μου ακούγεται εντελώς παράλογο…

Φαντάζομαι όμως ότι κάτι θα έχουν στο μυαλό τους για να τη βγάζουν αυτή την ανακοίνωση. Παραείναι συγκεκριμένο για να μην υπάρχει σοβαρός λόγος…

Ναι

1 «Μου αρέσει»

όπως τα λες χρήστο. υπάρχει βάση, στα πλαίσια της προσοχής για την ελαχιστοποίηση της διασποράς.
αλλά δεν παύει να είναι τρομερά άνιση και μεροληπτική η αντιμετώπιση των πολιτών.

ζούμε σε έκτακτες στιγμές. Πιστεύω αυτές οι απαγορεύσεις θα είναι σύντομες. Η άλλη λύση θα ήταν να κλείσουν την διδασκαλία όλων των οργάνων αλλά νομίζω αυτό θα ήταν χειρότερο… Τουλάχιστον απ’ όσο ξέρω (και ελπίζω) οι εργαζόμενοι στα ωδεία θα πάρουν κανονικά το επίδομα όσο δεν μπορούν να ασκήσουν την δουλειά τους, για τους υπόλοιπους βέβαια… τα πράγματα είναι διαφορετικά, ειδικά αν δεν εμφάνιζαν στοιχεία για τα μαθήματα που κάνανε. :confused:

Από την άλλη, δεν είναι ισχύει μόνο σε αυτόν τον τομέα η απαγόρευση… αλλά και σε άλλους τόσους πού από τη φύση τους “μεταδίδουν” πιο εύκολα τον ιό. Μακάρι να υπήρχε καλύτερη λύση… :confused:

δυστυχώς άφησαν απέξω τους εργαζόμενους στα δημοτικά ωδεία (που είναι κάτεργα έτσι κι αλλιώς). γενικά κοιτάνε να γλιτώσουν λεφτά για να δώσουν στους δικούς τους.
υπάρχει μια απίστευτη προχειρότητα από μεριάς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προστασία μας, και μια ιδιαίτερη και απροκάλυπτη σπουδή όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.

Η απόφαση είχε στόχο τις φιλαρμονικές που παίζουν όλοι μαζί. Στα ωδεία είναι ατομικό μάθημα, οπότε κακός απαγορεύτηκε!

2 «Μου αρέσει»

Αυτό, Δημήτρη, είναι δική σου ερμηνεία του κειμένου, ή έχεις συγκεκριμένες πληροφορίες; Ρωτάω γιατί η λέξη φιλαρμονική δεν υπάρχει πουθενά στο σχετικό ΦΕΚ. Στο άρθρο περί απαγορεύσεων ειδικά, μιλάει και για αίθουσες διδασκαλίας πολλών ατόμων συγχρόνως, κάτι που σίγουρα συμβαίνει όπου λειτουργούν φιλαρμονικές, χωρίς όμως να απαγορεύει τέτοια συλλογική διδασκαλία.

2 «Μου αρέσει»

Έχουν στείλει χαρτί στις Μητροπόλεις που λέει ότι απαγορεύουν τις λιτανείες με συμμετοχή κρουστών και πνευστών. Ούτε κι εκεί αναφέρει φιλαρμονικές, μπάντες ή ορχήστρα. Απλά κρουστά και πνευστά.
Δεν μπορώ να ξέρω το σκεπτικό τους. Υποθέτω κι εγώ.

1 «Μου αρέσει»

νόμιζα ότι στις εκκλησίες δεν κολλάει…

Κολλάει και στις εκκλησίες, στη Θεία Κοινωνία δεν κολλάει. Δεν είναι όμως, για κουβέντα τα θέματα πίστης.

1 «Μου αρέσει»

ιατρικά το συζητάω, τέλος πάντων…

Μα προφανώς (λέω εγώ, τώρα, δεν το έγραψα εγώ το χαρτί) εννοούν την απαγόρευση των λιτανεύσεων altogether, που λένε και στο χωριό μου, στις οποίες βέβαια είθισται να συμμετέχει και φιλαρμονική, για την αποφυγή βεβαίως συνωστισμού. Θα ήταν εντελώς παράλογο να πούν «Με κρουστά και πνευστά απαγορεύεται, χωρίς αυτά επιτρέπεται η λιτάνευση». Και η περιφορά του Επιταφίου, τη μορφή λιτάνευσης έχει, αλλά δεν μίλησε κανείς για συμμετοχή φιλαρμονικής ή όχι, απαγορεύτηκε γενικώς.

Ναι, αλλά απαγορεύτηκε πιο πριν, στη φάση των πιο σκληρών μέτρων.

Δεν ξέρω, αυτή η παράξενη εξειδίκευση, πνευστά και κρουστά, κάποιον πυρήνα λογικής πρέπει να περιέχει, έστω κι αν αυτός διαστρεβλώθηκε στην πορεία μέχρι την τελική διατύπωση του μέτρου. Φυσικά οι μπάντες από πνευστά και κρουστά αποτελούνται συνήθως, και όχι έγχορδα, αλλά γιατί να απαγορεύσει κανείς τα δύο πρώτα αφήνοντας ελεύθερα τα τελευταία;

Όταν λέμε κουστά εννοούμε τουμπελέκια και μπόνγκος;
Νομίζω τα περισσότερα κρουστά παίζονται με μπαγκέτες, ο καθένας μπορεί να φέρνει τις δικές του μπαγκέτες στο μαθήμα και, αν κι αυτό δε γίνεται, οι μπαγκέτες απολυμαίνονται αρκετά εύκολα.
Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Επίσης, για πνευστά - τραγούδι, πόσο θα κρατήσει η εξαίρεση; Μέχρι το τέλος της τουριστικής περίοδου, του 2ου κύματος κλπ κλπ; Αν υποθέσουμε ότι έχει λογική αυτή η εξαίρεση, μήπως πρέπει να διατεθούν μερικά διαγνωστικά τεστ πχ για τους μαθητές των πνευστών και της φωνητικής, ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν διασπείρουν κορονοϊό με την τρομπέτα και τις κορώνες (των τραγουδιών εν προκειμένω); Είναι τόσο δύσκολο αυτό; Και γιατί;

δυστυχώς, η επίσημη πολιτική είναι εγκληματική: “δεν κάνουμε τεστ.-”

Νικόλα μου (και Άγη μου), τα πράγματα δεν είναι τόσο “ασπρόμαυρα”. Η υφήλιος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, σε επιδημιολογικό επίπεδο. Όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν να γίνει και, ειδικά για τη χώρα μας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είδα από πλευράς επίσημου κράτους καλύτερη αντιμετώπιση κρίσης τέτοιας πολυπλοκότητας και μεγέθους. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτή μου τη δήλωση, θα τον παραπέμψω βέβαια στην Βραζιλία, τις ΗΠΑ, το ΗΒ, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία και, και, και… Αν εδώ εφαρμόζεται εγκληματική πολιτική, με επίπεδο θανάτων κάτω από το 1.000 και αριθμό κρουσμάτων / ημέρα μονοψήφιο, στις παραπάνω χώρες τί είδους πολιτική εφαρμόζεται;

Παιδιά, να το συζητήσουμε όσο θέλετε, αλλά προβλέπω:

  • ότι θα βρεθούμε πολύ εκτός οποιουδήποτε μουσικού θέματος
  • ότι η συζήτηση θα γίνει πολιτική, πράγμα που από μόνο του δε μας πειράζει φυσικά, αλλά συχνά εξάπτει πάθη
1 «Μου αρέσει»

Δεν θέλω να μπω “σε βάθος”, πάντως νομίζω κάθε άλλο παρά όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο είναι δυνατό να γίνει. Και δεν είναι μόνο τα παραδείγματα Βραζιλίας, ΗΠΑ, ΗΒ, Σουηδία που αποδείχνουν το “έλειμμα” κλπ, αλλά είναι η λεγόμενη “διεθνής κοινότητα” στο σύνολό της, που αν έκανε “το καλύτερο δυνατό” θα εκπλήρωνε μια σειρά προϋποθέσεις για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, με χρηματικό “κόστος” βέβαια και με χάσιμο “ευκαιριών” που κάθε κρίση προσφέρει σ’ αυτούς που είναι σε θέση να την αξιοποιούν. Και δε νομίζω ότι η χώρα μας είναι έξω από αυτόν τον διεθνή κανόνα.

Αλλά για να ξεφύγουμε από τις γενικότητες, επαναλαμβάνω επιγραμματικά το νόημα του σχολίου μου:
Τα κρουστά παίζονται με μπαγκέτες, που μπορούν να είναι ατομικές όπως μπορούν (ακόμα και οι κοινόχρηστες) εύκολα και να απολυμαίνονται. Και, επίσης, (ερώτημα), πού είναι η δυσκολία των διαγνωστικών τεστ ώστε να μη διαιωνίζονται εξαιρέσεις (πνευστά, φωνητικά) ενόψει και των προαναγγελθέντων κυμάτων (τουριστικού, 2ου κλπ);

Δεν περίμενα για να πω την αλήθεια να δώσεις τα εύσημα της “επιτυχίας” στην κυβέρνηση Νίκο μου. Υγειονομικούς σε ικανούς αριθμούς δεν προσέλαβε για να δώσει λύση ουσιαστική. Αντί να επιτάξει όπως έπρεπε ιδιωτικές ΜΕΘ τις χρυσοπλήρωσε στους ιδιοκτήτες τους. Υλικά προστασίας δεν υπήρχαν, και ακόμα δεν υπάρχουν, γι αυτό είχαμε την παλινωδία με τις μάσκες. Κάνει παζάρια με τις υπερωρίες ή δεν πληρώνει καθόλου τους ΄"Ηρωες" που χειροκροτούσε στα μπαλκόνια. Χώρια ότι δεν ανανεώνει τις συμβάσεις σε πολλούς χωρίς να έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας. Και υπάρχουν πλείστα άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν την γελοιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση.
Το μόνο που είπε είναι “μείνετε σπίτι” και ο κόσμος πειθάρχησε γιατί ήξερε πολύ καλά ότι αν χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, (με τις ελλείψεις που είχαν - έχουν), άρρωστος με τον ιό, την είχε βάψει.
Την ευθύνη και την σοβαρότητα που επέδειξε ο λαός θα έπρεπε να εξυμνείς και όχι τα μέτρα της πλάκας.
Ελπίζω να συνεχίσει ο κόσμος να δείχνει την ίδια ευθύνη και υπευθυνότητα, γιατί οι κυβερνώντες με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τους, π.χ. για τους τουρίστες, έχουν χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας.
Τα του Καίσαρος τω καίσαρι Νίκο μου.

4 «Μου αρέσει»