Πέννα Ταρταρούγα

Μετά από κάτι δεκαετίες βρέθηκε μια πένα που είχα αγοράσει κάπου στις αρχές του 90 και πρόκειται για ταρταρούγα.
Η πέννα είχε αγοραστεί από την Αλιπέδου.

Γράφω αυτό το νήμα γιατί αυτή η πέννα ιντριγκάρει χρόνια τώρα αρκετό κόσμο.

Συνήθως αναφέρω τα σχόλια στο τέλος, εδώ όμως θα τα αναφέρω στην αρχή.

Έχω παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο κάποιος μας (μπουζουξήδες) ψάχνει την τελειότητα με μανία και αναζητεί τον μύθο, βάση ποσοστών είναι ερασιτέχνης και τόσο λιγότερο ξέρει το όργανο…
Το έχω παρατηρήσει και στον εαυτό μου οπότε είναι εκ πείρας…
Όμορφοι οι μύθοι και οι ιστορίες αλλά καλό είναι να παρατηρούμε και λίγο παραπάνω.

Γεγονός 1 : Η συγκεκριμένη πέννα έχει θετικά και αρνητικά, τα αρνητικά υπερτερούν.
Γεγονός 2 : Οι περισσότεροι παίκτες αναζητούν μπουζούκια με γεμάτο ήχο, με στρογγυλό ήχο, πληρώνουν παλισάνδρους και διάφορα άλλα για αυτόν τον ήχο, ελάχιστοι είναι - είμαστε όσοι αναζητάμε το τελείως πριμαριστό ήχο (προσωπικά είμαι του πολύ πριμαριστού και ενίοτε έχω δεχθεί και αρνητικά σχόλια για τα όργανα μου, δεκτά όλα).

Αφού έχουμε αυτά τα 2 γεγονότα ας δούμε την πέννα.
Για αρχή κάποια χαρακτηριστικά, η πέννα είναι αρκετά σκληρή, αλλά όσοι παίζουν με 0.75 και πάνω δεν θα τους ενοχλήσει.
Η δικιά μου είναι τεραστίων διαστάσεων, υποθέτω οι περισσότερες εκείνη την εποχή θα είχαν αυτό το σχήμα, τους λόγους δεν τους ξέρω.
Ο μύθος περί απουσίας “πλαστικούρας” ισχύει, δεν υπάρχει αυτό το ηχητικό του πλαστικού όταν ακουμπάει στην χορδή, δίνει πολύ καθαρό ήχο αλλά μαζί της παίρνει αρκετές συχνότητες που προσφέρουν οι συνθετικές πένες.
Δηλαδή ένα μπουζούκι που έχει γεμάτο ήχο, με μια ταρταρούγα, θα ακουστεί πιο καθαρά αλλά παράλληλα και πιο γυμνό.
Ένα καθαρό αυτί και όχι ένα αυτί που από πίσω έχει την προσμονή της θρυλικής πέννας θα καταλάβει πόσα μπορεί να του στερήσει αυτή η πέννα.
Επίσης η φθορά της είναι πιο γρήγορη από τις γνωστές πέννες που παίζουμε.
Τέλος και το βασικότερο, όσο έχω ψάξει δεν έχω βρει ΚΑΝΕΝΑ έντυπο που να πιστοποιεί την εύρεση αυτού του υλικού νόμιμα και καμία διαδικασία… Στα ξύλα υπάρχουν πιστοποιητικά που συνοδεύουν την σπάνια ξυλεία και γνωρίζουν πως είναι από δέντρα που έπεσαν ή σώθηκαν κάπως από κάποιο καιρικό φαινόμενο και δεν κόπηκαν για εμπορικούς λόγους. Στις χελώνες δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Την πέννα αυτή δεν θα την χρησιμοποιήσω οπότε δεν θα την διαμορφώσω και στο μέγεθος που θα με βολεύει, αφού βρέθηκε σε εμένα απλά θα την κρατήσω. Δεν χρειάζεται να πω την άποψη μου περισσότερο, θεωρώ λογικοί άνθρωποι καταλαβαίνουν τι είναι το σωστό σε όλους τους τομείς.

Τελευταίο σχόλιο…Είναι περίεργο, να βλέπεις επαγγελματίες να μιλάνε για τις πέννες ταρταρούγας με πολύ θετικά σχόλια ενώ την ίδια στιγμή συνάδελφοι τους που έχουν και αυτοί πρόσβαση σε αυτές, προτιμούν να ηχογραφούν και να παίζουν live με συνθετικές.

Ακολουθούν συνοπτικά αρνητικά & θετικά με φωτογραφίες.

Αρνητικά

  1. Απαγορευμένο υλικο
  2. Γρήγορη φθορά
  3. Στερεί συχνότητες από το όργανο

Θετικά

  1. Πιο καθαρό ήχο χωρίς τον “πλαστικό” που αφήνουν οι συνθετικές πέννες.



4 «Μου αρέσει»

Η πένα από ταρταρούγα θέλει φτιάξιμο από τον ίδιο τον παίκτη, και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του παίκτη.Το πόσο παχιά ή λεπτή θα την διαμορφώσεις είναι θέμα ηχητικού γούστου.Οι συχνότητες ακούγονται καθαρές και ποιοτικές.Στα μείον της είναι ότι φθείρεται γρήγορα σε σχέση με τις πλαστικές.Ακριβώς για αυτό τις έκαναν τεράστιες , ώστε να έχει ο κάθε παίκτης την ευχέρεια να την μικρύνει όσο επιθυμεί.Στα θετικά της, όσο ιδρώνει το χέρι,τόσο βεντουζάρει παρά να γλιστράει.Δεν θα βρεις εγχειρίδια κλπ έγγραφα προέλευσης κλπ για τον απλό λόγο ότι απαγορεύεται διεθνώς η θανάτωση της χελώνας, ως προστατευόμενο είδος, οπότε και η εμπορία των προϊόντων της είναι παράνομη και διώκεται.Στα μείον της η πανάκριβη τιμή της , (τα παράνομα προϊόντα διακινούνται στην μαύρη αγορά), πράγμα που δεν την κάνει εύκολα αποκτήσιμη από το ευρύ πελατειακό κοινό,παρά από “ψαγμένους”, και κατασταλαγμένους παίκτες.Είχα και γω στην κατοχή μου μερικές τέτοιες πένες από την Αλιπέδου,:smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts:.Καθόλου δεν μετάνιωσα για το κόστος τους.

3 «Μου αρέσει»