Ο Κωστής Μπέζος στο Άσυλο της Αγίας Ελεούσης

Όχι φίλες και φίλοι.

Ο Κωστής Μπέζος δεν υπήρξε τρόφιμος του Ασύλου της Αγίας Ελεούσης.

Μπορεί ο παραπάνω τίτλος να φαίνεται παραπλανητικός όμως δεν λέει ψέμματα. Ο Κωστής Μπέζος, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, βρέθηκε σαν σκιτσογράφος μέχρι την πόρτα του Ασύλου ψυχοπαθών Αγίας Ελεούσης.

Πότε;

Μόνο μία μέρα μετά το συμβάν με τον νεκρό τρόφιμο του ασύλου, ο οποίος συνδέθηκε με τον αδερφό του Μάρκου Βαμβακάρη, Λεονάρδο. Η ανάρτηση της ληχιαρχικής πράξης θανάτου του Λεονάρδου Βαμβακάρη από την Ελένη στην σελίδα μας, έγραψε το οριστικό τέλος της διαμάχης για το αν ο νεκρός τρόφιμος ήταν ο αδερφός του Μάρκου.

Ας γυρίσουμε όμως πίσω στον Κ.Μπέζο.

Την περίοδο του συμβάντος, ο Κωστής Μπέζος φαίνεται να συνεργάζεται ως σκιτσογράφος με την «Καθημερινή». Την ημέρα της δημοσίευσης στις εφημερίδες της τραγικής είδησης, η «Καθημερινή» ζήτησε από τον δημοσιογράφο Δ.Σ. ΔΕΒΑΡΗ να κάνει ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων στο άσυλο ψυχοπαθών της Αγ. Ελεούσης.

Παρών στην έρευνα του δημοσιογράφου της εφημερίδας, ήταν και ο Κωστής Μπέζος αλλά με την ιδιότητα του σκιτσογράφου. Το αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής επιτόπιας έρευνας και το αντίστοιχο σκίτσο του Κ.Μπέζου δημοσιεύτηκαν στην «Καθημερινή» στις 3 Οκτωβρίου 1930, δύο μόνο μέρες μετά την ανεύρεση του πτώματος του τρόφιμου του Ασύλου της Αγ.Ελεούσης.

Για τις ανάγκες της σελίδας μας ανεβάζω μόνο την επικεφαλίδα του ρεπορτάζ και το σκίτσο του Κ.Μπέζου.

Το ρεπορτάζ για τις εγκαταστάσεις, τους τρόφιμους και τις συνθήκες διαβίωσης τους στο Άσυλο ψυχοπαθών Αγ.Ελεούσης στην παρακάτω διεύθυνση (φύλλα 15-16 με το ανάλογο ζουμ) http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=34906&seg=0
Επίσης στο φύλλο 12 το μικρό ρεπορτάζ (3η στήλη) για την ανεύρεση του πτώματος παραπλήσια του ιπποδρόμου Φαλήρου.

Υγ. 1 Στα φύλλα 2 και 27 άλλα σκίτσα του Κωστή Μπέζου.

Υγ. 2 Στο τέλος του Οκτωβρίου 1930 κυκλοφορούν στην Αμερική τα δύο πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε για λογαριασμό του Τέτου Δημητριάδη και της Victor. Μιλάω φυσικά για το «Ήσουνα Ξυπόλυτη» και «Στην υπόγα».

Υγ. 3 Για την καλλιτεχνική πορεία του Κωστή Μπέζου ως σκιτσογράφου, μουσικού, συγγραφέα, σκηνογράφου και χρονογράφου υπάρχει πλούσιο υλικό στον τύπο της εποχής. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα μου θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα αυτής.

3 «Μου αρέσει»