νέο e-ψαχτήρι

αν και οι περισσότεροι θα το’χετε ήδη επισκευθεί, πρόσφατα πληροφορήθηκα για το εν λόγω ψαχτήρι, και φαίνεται μιά χαρά: www.cuil.com (προφέρεται κούλ!)

Πληροφορίες εδώ

Δεν είναι και τόσο νέο και έχει ένα βασικό “πρόβλημα”: δεν λαμβάνει υπόψη την ΙΡ σου, με συνέπεια τα αποτελέσματα που εμφανίζει να μην κατατάσσονται γεωφραφικά πρώτα (δηλαδή τα ελληνικά sites) και κατά hits μετά, όπως κάνει το Google. Δυστυχώς, η μηχανή του δεύτερου είναι ακόμη αξεπέραστη και δεν είμαι σίγουρος κάτα πόσο είναι καλό να μην υπάρχει “αντίπαλο δέος”…

Εγώ είδα το σποτάκι τους στο cnn πριν 3 - 4 μέρες.
Είπανε ότι η 1η επίσημη ήταν το βράδυ της 27 Ιουλίου.
Δες κι αυτό:

Τεσπα, τους τσέκαρα και μ’ αρεσε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, μόνο που δεν είναι… google. Δυστυχώς! Βεβαίως διάβασα με ενδιαφέρον ετούτο: http://www.cuil.com/info/privacy/

Απ’ την άλλη, έχουντας λιγότερο από 1 βδομάδα επισημης παρουσίας είναι λίγο νωρίς να κάνουμε κρίσεις. Θυμάστε την google στην αρχή της; Επρόκειτο περί αστειότητας. Ομως επέμειναν, επένδυσαν, παίξαν έντιμα, παίξαν άτιμα, κάνανε καμπόσα χρονάκια για να πάρουν το 60% τις πίτας (με το 20% στο yahoo και 10% στη microsoft) Αρα υπάρχει χώρος για την 3η δύναμη στην οποία (λογικά) στοχεύει η cuil.
Μη ξεχνάμε ότι η επένδυση είναι 33 εκ. δολ. όλα κι όλα.

Για μένα το θέμα είναι αν οι αλγόριθμοί τους είναι όντως πρωτότυποι ή μήπως είναι απλές αντιγραφές απ’ τη μαμά εταιρεία; Υπενθυμίζεται ότι οι ιδρυτές της cuil πλασάρονται ως “πρωην στελέχη της google” κάτι που θεωρώ τουλάχιστον εμετικό.

Θα τους δούμε κι αυτούς λοιπόν.
Και θα δούμε τι θα γίνει και το privacy statement που μας μοστράρουν.