Μπουζουκι πενα χτυπα στο καπακι

Οταν παιζω δυνατα με τη πενα, αυτη χτυπαει πανω στο ξυλινο καπακι του μπουζουκιου και εκτος απο τον ηχο των χορδων ακουγεται και ο ξυλινος ηχος της πενας πανω στο καπακι του μπουζουκιου. Τι μπορω να κανω για να μην χτυπαει η πενα πανω στο καπακι? Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας.

Καλως ήρθες Μιχάλη!
Βασικά δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλη κίνηση με την πένα, μόνο ως εκεί που έχει χορδές. Και η διαδρομή της πένας να είναι λίγο πιο παράλληλη με το καπάκι ώστε και να πάει παρακάτω να μην το χτυπήσει.

1 «Μου αρέσει»

Σ’ευχαριστω. Οταν ομως θελω να παιξω παλμικά πολυ γρηγορα αλλα και πολυ δυνατα, τοτε μου φαινεται αδυνατον να ελεγξω το ευρος της κινησης μου προς τα κατω, και χτυπαω το καπακι. Δε ξερω μηπως υπαρχει καποιο θεμα τεχνικης που δε γνωριζω.

Θελει χαλαρό χέρι, όσο πιο χαλαρό είναι τόσο πιο γρήγορα και δυνατά θα μπορείς να παίξεις γιατί θα είναι εστιασμένη η ενέργεια και δεν θα σπαταλιέται σε σφιξίματα και μεγάλες κινήσεις.

7 «Μου αρέσει»

Εγω έχω γδαρει το μπουζούκι μου έτσι φίλε , ίσως να παιζεις τις νότες πιο ήρεμα , ή σε ακραίες περιπτώσεις , βάλε κάτι εκεί που χτυπάει η πένα πχ ένα πανακι , και κόλλησε το με σελοτέιπ , επειδή το έχω κάνει κι εγώ , για αυτό στο λεω

1 «Μου αρέσει»

Καλά αν είναι να βάλει κάτι, καλύτερα κάτι τέτοιο κι όχι ζεσοτέιπ και τέτοια γιατί κατά το τράβηγμα αν ξεκολλήσει (που σίγουρα θα γινει καποια στιγμή) θα αφήσει πάνω στο καπάκι σημάδια απ΄ την κόλλα (ίσως και μικρή διαφορά χρώματος στο σημείο της ταινίας).
Αν και το βασικό είναι να αποφύγει τα χτυπήματα και όχι να ‘‘μπαλώσει’’ το πρόβλημα

image

2 «Μου αρέσει»

Εγώ θα σου πρότεινα για αρχή να πάρεις τις πιο μικρές τριγωνικές πένες που μπορείς να βρεις (αν δεν κάνω λάθος είναι οι mastro).
Έτσι δεν θα έχεις και πολύ περιθώριο για να φτάσεις το καπάκι.
Μετά ξεκινά να προσπαθείς να ανεβάζεις σταδιακά ταχύτητα στα τραγούδια σε σημείο που να μην χτυπάει η πένα το καπάκι.
Είναι θεωρώ θέμα εξάσκησης όπως όλα.
Έχει αναφερθεί και αλλού το προστατευτικό αυτοκόλλητο στο καπάκι αλλά δεν είναι ακριβώς λύση, πιο πολύ είναι σαν να παίρνεις απόφαση ότι θα “σκαβεις” για όσο παίζεις μπουζούκι αν δεν συνοδεύεται από εξάσκηση.

2 «Μου αρέσει»

Και οι κορυφαίες ibanez, έστω οι extra laouto, καλύτερες ποιοτικά. Γεινικά προσπάθησε να μην εξέχει πολύ η πένα, ίσα ίσα όσο χρειάζεται να χαιδεύει την χορδή και όχι να σκάβει.
Αυτό δεν θα σημαίνει ότι θα παίζεις αδύναμα και φλώρικα, απλά δεν θα παίζεις σκληρά και άτσαλα.

1 «Μου αρέσει»

Πόσα χρόνια παίζεις; Πάντα υπήρχε αυτό το πρόβλημα;

Αν παίζεις κατ’ αυτόν τον τρόπο 3 - 5 χρόνια ή παραπάνω, πήγαινε σε έναν οργανοποιό (κατά προτίμηση τον κατασκευαστή του οργάνου) να σου κολλήσει ένα φύλλο πλαστικού που θα προστατεύει την περιοχή όπου χτυπάει η πένα. Αν είναι λιγότερα από 3 – 5 χρόνια, βρες έναν κατάλληλο δάσκαλο που θα σε βοηθήσει να μάθεις τη σωστή κίνηση του δεξιού χεριού. Μάλλον θα τα καταφέρεις σε ελάχιστους μήνες, αν όχι, πήγαινε στην πιό πάνω λύση. Αν όμως το μάθεις αυτό, θα εκπλαγείς από τον «καινούργιο» και πολύ ωραιότερο ήχο που θα βγάζει το όργανο.

4 «Μου αρέσει»

Χρήσιμο βιβλίο για οποίον ψάχνει για κάτι τέτοιο (έχει και για την σωστή χρήσην της πένας)