Είναι αυτό που λένε τα παιδιά παραπάνω: Προσπάθησε να ξεκινάς απο τις μπάσες και να πηγαίνεις προς τις πρίμες στα σολάκια σου, το αντίστροφο θα ακούγεται περίεργο.
Ακόμη, παίζεις μόνη σου ή παρέα με άλλα όργανα?
Το ρωτάω αυτό γιατί ο μπαγλαμάς είναι μια οκτάβα πάνω από το μπουζούκι. Δηλαδή -αν βάλουμε στην άκρη το ηχόχρωμα- η ρε καντίνι ανοικτή του μπαγλαμά είναι ίδια με τη ρε καντίνι στο 12ο τάστο του μπουζουκιού. Οπότε, όταν εσύ διαβάζεις την ταμπλατούρα (που είναι γραμμένη όμως για το μπουζούκι) με την ίδια δακτυλοθεσία είσαι ήδη ψηλότερα στον ήχο. Άρα, αν παίζεις μόνη σου πιθανώς σε ένα σολάκι να χρειαστεί να κατεβείς στα χαμηλά της ταστιέρας (10ο κ κάτω), για να δώσεις το ύφος που πρέπει. Αν όμως κάνεις περαστικά σολάκια συνοδεύοντας το μπουζούκι, τότε έτσι κι αλλιώς όταν ο μπουζουξής παίζει κάτω από το 12ο παίζει τα ίδια με εσένα στα ψηλά της ταστιέρας, κι έτσι μπορείς να το σώσεις ακόμα κι αν δεν κατέβεις.
Να προσπαθήσεις να εξασκήσεις τα δάχτυλά σου πάντως, κυριώς για να πιάνεις και τις συγχορδίες στην περιοχή. Θα σε βοηθήσει αρκετά και σε περιπτώσεις αυτοσυνοδείας.
Πχ δες το “Θεέ μου μεγαλοδύναμε”
Το σόλο ξεκινάει με Α-Α# κ από πίσω παίζει Dm. Θεωρητικά λοιπόν θα μπορούσες να το πιάσεις κ στα ψηλά -κάπως. Εδώ ερχόμαστε σε αυτό που έλεγαν τα προηγούμενα ποστ, ακόμα και αν πιάσεις την ανάστροφη Dm με ανοικτές (δηλαδή ρε μπουργκάνα 3ο τάστο κ τις άλλες ελεύθερες) κ ξεκινήσεις το σόλο στη δεύτερη χορδή (0-1ο τάστο) θα διαπιστώσεις ότι δεν ακούγεται και τόσο ωραία. Μετά θα επιχειρήσεις να παίξεις το σόλο στη ρε καντίνι κ να χτυπάς τις άλλες χορδές είτε ανοικτές, είτε πιάνοντας ανάστροφα τη Dm (3-5-7). Καλύτερα από προηγουμένως, αλλά σηκώνει βελτίωση.
Αν πιάσεις Dm 12-8-7 τότε μπορείς εύκολα να παίξεις και τη συγχορδία και το σόλο -και μάλιστα μπορείς να εναλλάσσεις το Α-Α# στη ρε καντίνι με Dm(12-8-7)-Gm(12-10-8) που περιέχει την Α# (ρε καντίνι 8ο τάστο) και ακούγεται πιο γεμάτα.
Ε αυτό ας πούμε στο μπουζούκι δε γίνεται και τόσο εύκολα λόγω κλίμακας, η απόσταση δείκτη-μικρού είναι 6 τάστα με αυτό το πιάσιμο της Dm.