Μπάλος από τη Σκύρο

Γεια σας και καλο χειμώνα σε όλους.
Χθες Κυριακή έτυχε να δω την εκπομπή του Π. Μυλωνά στη ΕΤ1 με αφιέρωμα στη Σκύρο. Ένας απο τους σκοπούς που έπαιξαν οι οργανοπαίκτες (κλαρίνο-λαούτο) ήταν και ένα είδος μπάλου ο οποίος δε μοιάζει με το διαδεδομένο μπάλο. Παρόμοιο μπάλο έχουμε και στη Σίφνο. Πιο συγκεκριμένα ο μπάλος αυτός έχει δύο μέρη. Το πρώτο του μέρος μου θυμίζει έντονα (τόσο ως προς το ρυθμό όσο και ως προς τη μελωδία) την τρίτη κίνηση από το «Φθινόπωρο» του Vivaldi. Στο δεύτερο μέρος του ο χορός αυτός μεταπίπτει στη γνωστή κατηγορία των μπάλων που ξέρουμε στα νησιώτικα. Είναι άραγε κατάλοιπο της Ενετοκρατίας στα νησιά μας;

Βρε, καλωσόρισες Κουτρούφι! Για το συγκεκριμένο όμως, μάλλον “πάρ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το”: μεταξύ Ενετών κατακτητών και Vivaldi άντε βρες άκρη, χωρίς γραμμόφωνα, μαγνητόφωνα και ψηφιακούς ήχους…

Τον μπάλλο της Σκύρο δεν τον γνωρίζω, αλλά γενικά ο μπάλλος είναι μια προσαρμογή των Ελλήνων σ’ έναν δυτικό χορό που ήρθε στα νησιά του Αιγαίου την περίδοδο της Φραγκοκρατίας.

Σωστά η Μάρθα παρατηρεί ότι ο (νησιώτικος αλλά και μικρασιάτικος) μπάλος, ως χορός έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία (όχι ακριβώς η Φραγκοκρατία). Το Κουτρούφι ρωτάει ειδικά για το κομμάτι που θυμίζει Vivaldi (γενικά οι μουσικές του ελληνικού μπάλου δεν θυμίζουν Vivaldi) αν έχει σχέση με την Ενετοκρατία, όσον αφορά τη μουσική.

Αλήθεια, κάποιος να μου εξηγήσει γιατί, εκτός από Βενετοκρατία, λέμε και Ενετοκρατία;

Από όσο γνωρίζω Ενετία ήταν η παλιά ονομασία της Βενετίας. Πήρε το όνομά της από τους Ενετούς, λαός που ανήκε στην ινδοευρωπαϊκή φυλή, εμφανίστηκε από τα προχριστιανικά χρόνια και εγκαταστάθηκε σε διάφορες περιοχές του αρχαίου κόσμου.

Αλήθεια, κάποιος να μου εξηγήσει γιατί, εκτός από Βενετοκρατία, λέμε και Ενετοκρατία

Νίκο, λέγεται ότι οι “Ενετοι” ή οι “Βένετοι” ήταν ιστορικοι λαοι που υπήρχαν σε διαφορετικα μέρη.
Αυτοί που έχουν σημασία για τους Έλληνες στην γλώσσα μου ονομάζονται Venezianer, αυτοί είναι από άλλη εποχή πολύ πολύ αργότερα.
Τώρα με ενδιαφέρει αν οι Έλληνες χρησημοποιούν μόνο μια λέξη?