Στην Τουρκία υπάρχει ένα αρκετά γνωστό τραγούδι που λέγεται «Ayva çiçek açmış». Ανακάλυψα ότι στην Κύπρο γράψανε στίχους πάνω σε αυτή τη μελωδία. Στην κυπριακή του εκδοχή αυτό το τραγούδι αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη που τιμωρήθηκε με 20 μέρες φυλακή επειδή χωρίς να πάρει άδεια ντύθηκε στα πολιτικά για να δει τη φιλενάδα του.
Το τραγούδι είναι ο Απσέντης, που ξανάγινε ευρύτερα γνωστό με την ηχογράφηση της Κυριακούς Πελαγία και του σχήματος Μεσόγειος [AUDIO]http://www.k-tapakoudes-music.com/CYPRUS%20MUSIC%20MP3/O%20APSENTIS.mp3[/AUDIO]. Οι στίχοι πρέπει να χρονολογούνται από τον 2ο παγκόσμιο, που λόγω αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αντιφασιστικών πεποιθήσεων αλλά και φοβερής φτώχειας και ανεργίας πολλοί Κύπριοι μπήκαν εθελοντές στο βρεττανικό στρατό:
Σηκώννουμαι που το πρωίν, φορώ τα ρούχα μου
βάλλω τζιαι το σκουφίμ μου τζιαι τα παπούτσια μου
Έπκιασα το ποδήλατον να πάω στο χωρκόν
να δω τους συγγενείς μου τζιαι τζιείνην π’ αγαπώ
δώδεκα ώρες κάμνω, ήρταν τζι επκιάσαμ με
με πήραν εις τον κκέρνελ* τζιαι με δικάσανε
λαλεί μου ο κύριος κκέρνελ συ ρε παλιόπαιδο
γιατί να φύγεις absent που το στρατόπεδο
λαλώ του κύριε κκέρνελ επήα στο χωρκόν
να δω τους συγγενείς μου τζιαι τζιείνην π’ αγαπώ
τζι αμέσως διατάσσει το νούμερον εννιά
τζιαι με καταδικάσαν μέρες κοσιεννιά
Πολύ ωραιό τραγούδι! Μπράβο για την παράθεση φίλε emc. Για τη μελωδία θα έβαζα στοίχημα πως είναι νησιώτικη (ελληνική) χωρίς όμως να την έχω ξανακούσει.
Στην Εισαγωγή του ο Π. Παπαπολυβίου παρουσιάζει και αναλύει τα αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα για τη συμμετοχή των Κυπρίων στον βρετανικό και στους άλλους συμμαχικούς στρατούς και καταλήγει σε συμπεράσματα για το σύνολο των στρατευθέντων. Ακολουθεί η δημοσίευση των στοιχείων των 16.624 Κυπρίων στρατιωτών, όπως καταγράφηκαν στα Μητρώα του «Κυπριακού Συντάγματος» και της «Κυπριακής Εθελοντικής Δυνάμεως». Στο Β Μέρος της έκδοσης δημοσιεύονται οι κατάλογοι: α. 117 Κυπρίων γυναικών που υπηρέτησαν στο βρετανικό στρατό, β. 85 Κυπρίων που υπηρέτησαν σε άλλες μονάδες του βρετανικού στρατού, εκτός Κύπρου, γ. 94 Ελλήνων Κυπρίων, αξιωματικών και οπλιτών του ελληνικού στρατού, δ. 329 Κυπρίων που κατατάχθηκαν στον αμερικανικό στρατό και ε. 136 Κυπρίων που υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό.
Στο Γ Μέρος καταγράφονται οι Κύπριοι στρατιώτες του βρετανικού στρατού που έπεσαν ή απεβίωσαν στην υπηρεσία τους, κατά χώρα και κοιμητήριο ταφής, και οι αντίστοιχοι επτά πεσόντες / αποβιώσαντες Κύπριοι εθελοντές του ελληνικού στρατού. Ο κατάλογος των πεσόντων υπογραμμμίζει εμφαντικά τη συμμετοχή της Κύπρου στον πόλεμο κατά του ναζιστικού τέρατος: Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι πεσόντες – αποβιώσαντες στρατιώτες του «Κυπριακού Συντάγματος» και άλλων σωμάτων ή μονάδων του βρετανικού στρατού ήταν 374. Οι 309 ανήκαν στο «Κυπριακό Σύνταγμα», ενώ από τους στρατιώτες της «Κυπριακής Εθελοντικής Δύναμης» σκοτώθηκαν ή απεβίωσαν 32 άνδρες. Άλλοι 33 Κύπριοι στρατιώτες από τον κατάλογο των πεσόντων υπηρετούσαν σε διάφορες μονάδες του βρετανικού στρατού. Μια ήταν γυναίκα, η Θεοδώρα Ιωάννου, που απεβίωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 1943.
Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, τάφοι και κενοτάφια Κυπρίων στρατιωτών του βρετανικού στρατού, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου εντοπίζονται στην Κύπρο και σε 71 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία πολέμου 23 άλλων χωρών: Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ερυθραία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Λίβανος, Λιβύη, Ολλανδία, Πολωνία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουδάν, Συρία, Τυνησία και Τσεχία. Η μεγαλύτερη διασπορά τάφων Κυπρίων πεσόντων υπάρχει στην Ιταλία, όπου εντοπίζονται «κυπριακοί» στρατιωτικοί τάφοι του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου σε δεκαοκτώ διαφορετικά κοιμητήρια. Στα κοιμητήρια της Ελλάδας είναι θαμμένοι οι περισσότεροι Κύπριοι στρατιώτες, 100 συνολικά, ενώ 79 Κύπριοι εθελοντές είναι θαμμένοι σε δώδεκα στρατιωτικά κοιμητήρια της Αιγύπτου.