Μετρονόμος & Μελέτη - Ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητό / tablet (Metronomerous)

Καλησπέρα σε όλους, υποθέτω πως η αρχή της μελέτης τουλάχιστον στους περισσότερους με θέμα ρυθμού όπως εγώ είναι ο μετρονόμος, οπότε είπα να γράψω 2-3 πραγματάκια για τους μετρονόμους μέσω εφαρμογών που αφορούν κυρίως τους αρχάριους.
Επειδή παιδεύτηκα πολύ μέχρι να καταλήξω σε κάποιον είπα να παρουσιάσω αυτό που πλέον χρησιμοποιώ χωρίς να λέω ότι είναι ο καλύτερος.

Η εφαρμογή υπάρχει στο google play και ονομάζεται Metronomerous.
Βάζω και μια εικόνα για να δει κάποιος το εικονίδιο ώστε να μην μπερδευτεί.

Κατέληξα σε αυτό για 2 λόγους κυρίως,

  1. Είναι πολύ απλός σε εμφάνιση
  2. Με βολεύει ηχητικά ο κλασικός ήχος του παραδοσιακού μετρονόμου που εμπεριέχει.

Η αρχική οθόνη είναι η ακόλουθη

Πατώντας πάνω στο ερωτηματικό δείχνει την επεξήγηση των πλήκτρων όπως στην παρακάτω φώτο

Δεν θα κάνω πλήρη παρουσίαση του μετρονόμου γιατί πρώτον δεν χρησιμοποιώ τις δυνατότητες του στο 100% και δεύτερον αυτό το νήμα αφορά κυρίως τους αρχάριους που ψάχνουν έναν μετρονόμο για μελέτη.
Οπότε θα πω τα βασικά για αρχή βάση της δικής μου εμπειρίας.

Στην πιο πάνω εικόνα που εξηγεί τα πλήκτρα μπορούμε με το δάχτυλο να σύρουμε το 106 είτε δεξιά είτε αριστερά για να αλλάξουμε tempo.

Στην επόμενη εικόνα έχουμε μπει στο μενού του beat, μενού που θεωρώ πως δεν θα χρειαστεί κάποιος για αρχή αλλά δίνει την επιλογή να επιλέξουμε τα beats ανα μπάρα και άλλα διάφορα.
Εγώ στην αρχή είχα επιλέξει τα γνωστά 4 beats ανα μπάρα που θα τα συναντήσουμε και πιο κάτω.

Το επόμενο μενού είναι ίσως το πιο βοηθητικό για τους αρχάριους flash & vibration.
Σε αυτό το μενού παραμένει ο μετρονόμος κατά την λειτουργία του εφόσον το επιθυμούμε.
Δίνει 2 δυνατότητες που βοηθάνε τόσο στην μελέτη όσο και στην τεμπελιά.
Δηλαδή σε κάθε 1 χτύπημα του μετρονόμου σου δείχνει με αριθμό ποιο από τα 4 χτυπήματα είναι (ανάλογα τα beats ανά μπάρα που έχουμε επιλέξει) και σου δίνει την δυνατότητα εκτός από τον αριθμό να έχεις στο πρώτο χτύπημα διαφορετικό χρώμα, ήχο και δόνηση. Πολύ σημαντικό για τις πρώτες ασκήσεις αλλά αν κάποιος δουλεύει με αυτή την οθόνη και την προσέχει όσο μελετάει ‘‘τεμπελιάζει’’ το αυτί του οπότε εγώ θα την πρότεινα μόνο για τον πρώτο / δεύτερο μήνα μετά απλά δεν θεωρώ ότι την χρειάζεται κάποιος για απλές ασκήσεις εκτός να μελετάει τα 9/8 κ.τ.λ.
Φυσικά μπορείς να επιλέξεις όλες τις δυνατότητες μαζί ή και καμία.

Μετά είναι ένα απλό μενού που επιλέγεις τον ήχο που σε εξυπηρετεί στο πλήκτρο sounds όπου εμένα με βόλεψε το clasic.

Επόμενο σημαντικό μενού το speed όπου στην κορυφή του θα δείτε τις επιλογές
1.Off
2.Steps
3.Smooth

Στο steps σου δίνει την επιλογή να βάλεις τον μετρονόμο για όσους κύκλους θέλεις να παίζει π.χ. στα 80 μετά στα 90 μετά στα 100 και μετά στα 70. Κοινώς του ορίζεις να κάνει ότι θέλεις και για όσο θέλεις. Αυτό εκτός ότι βολεύει σε αρκετές ασκήσεις για αυξομείωση, βοηθάει πολύ επίσης στο ζέσταμα που μπορεί να ξεκινήσω να παίζω 10 λεπά ασκήσεις σε 16α στο 80 για 1 λεπτό και 1 λεπτό στο 90 σε 5 κύκλους (σύνολο 10 λεπτά).
Το wayback αντί να ξεκινήσει από την αρχή ο μετρονόμος το πρόγραμμα που του ορίζεις, όταν φτάσει στο τέλος του ξεκινάει προς τα πίσω.

Τώρα το smooth κάνει παρόμοια δουλειά μόνο που του ορίζεις τις ταχύτητες στις οποίες πηγαίνει σταδικά και όχι απότομα όπως η επιλογή steps

Τέλος σε όλες τις φωτογραφίες αριστερά από την ένδειξη της ταχύτητας (106) θα δείτε να αχνοφένεται η λέξη TAP.
Είναι το γνωστό TAP που το χτυπάς 2-3 φορές με το δάχτυλο στην ταχύτητα που θέλεις εσύ και αυτό ρυθμίζει τον μετρονόμο σε αυτήν.
Δηλαδή ακούμε ένα τραγούδι και όπως χτυπάμε το πόδι κάτω για να βρούμε ρυθμό το κάνουμε με το δάχτυλο στο πλήκτρο αυτό και μας εμφανίζει τα bpm.

Είχα ετοιμάσει και άλλα printscreens της εφαρμογής αλλά θεωρώ πως ένας αρχάριος δεν θα χρειαστεί κάτι περαιτέρω και δεν θέλω να κουράσω περισσότερο ή να μπερδέψω κάποιον.

7 «Μου αρέσει»

Μπράβο Πάνο, ενδιαφέροντα τα θέματα που ανοίγεις και λείπουν από το φόρουμ. Ελπίζω να πάρουμε και οι υπόλοιποι παράδειγμα από εσένα και να βρούμε και άλλα τέτοια θέματα!

2 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστω πολυ Γιάννη, συνήθως κάνω νήματα που με έχουν παιδεψει η μου κινούν την περιέργεια. :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Μπράβο Πάνο. Θα έλεγα πως ο μετρονόμος είναι MUST γι’ αυτούς που είναι στα ξεκινήματα τους και όχι μόνο…
Προς Admin: Παρεμπιπτόντως το link που έχετε δημοσιεύσει στο FB για αυτή την εφαρμογή δεν παίζει.

1 «Μου αρέσει»

Σε Ευχαριστώ Σπύρο και συμφωνώ για την σπουδαιότητα του μέτρονόμου στην μελέτη και όχι μονο.
Το post του facebook δεν εχει κανένα link που αφορα τον μετρονομο, παρα μονο το link του νήματος. Μήπως μπερδευτηκες με την πρόταση “Διαβαστε περισσότερα στο rempetiko.gr!” το οποίο είναι αλινκαριστο έτσι και αλλιως ?

2 «Μου αρέσει»

Πολύ σωστός Πάνο! Με τις επιλογές που σου δίνει, παραείναι καλός για να είναι φρι.
Έχει και επιλογές ήχων στο τέμπο. Μπορείς να βάλεις ντράμς ας πούμε. Ειδικά οι τετράχορδοι θα βρουν την υγειά τους! Αστειεύομαι :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Να πω λίγο την εμπειρία μου ως αρχάριος; όταν ξεκίνησα έψαχνα διάφορους μετρονόμους είτε ως εφαρμογές είτε online, τελικά πιο κατανοητός, αλλά και μου κάλυψε όλες τις ανάγκες ήταν ο παρακάτω:
https://www.imusic-school.com/en/tools/online-metronome/
Βέβαια έχω και στο κινητό τον Soundcorset σε περίπτωση που δεν έχω διαθέσιμο υπολογιστή, αλλά όταν υπάρχει υπολογιστής προτιμώ να μπαίνω στη συγκεκριμένη σελίδα.

2 «Μου αρέσει»