Λαϊκοί δημιουργοί και τα μαγαζιά που δούλεψαν

Καλησπέρα, ψάχνω να βρω τα μαγαζιά που δούλεψαν οι λαϊκοί δημιουργοί απο το 1948 περίπου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Έχω μαζέψει ένα υλικό ήδη, αλλά έχω φτάσει σε τέλμα οπότε είπα να ζητήσω βοήθεια.
Συγκεντρωμένο δεν μπόρεσα να βρω κάτι μόνο σκόρπια. Αν υπάρχει κάτι συγκεντρωμένο όπως το τεύχος 6 απο το Λαϊκό τραγούδι με τον Τσιτσάνη -που δεν το έχω και δεν ξέρω τι λέει μέσα- ας μου το πείτε.

Επειδή πρόκειται για μεγάλο αρχείο και δεν ανεβαίνει εδώ, δώσε e-mail να σου στείλω, από το τεύχος αυτό, χρονολογικά τα κέντρα στα οποία έπαιξε ο Τσιτσάνης.

Να κάνω μια ερώτηση και όποιος ξέρει ας απαντήσει.
Μόλις διάβασα σ’ ένα άρθρο του Κ. Μπαλαχούτη στο Όγδοο, οτι το “Φαληρικό” του Μαργωμένου ήταν στην οδό Αχαρνών και Ηπείρου. Δεν αναφέρει περιοχή. Το έχω διαβάσει και αλλού.
Ο υιός του Μαργωμένου έχει γράψει, σε πολλά άρθρα συνοπτικά έχει γραφτεί, οτι το μαγαζί ήταν γωνία Θησέως και Ποσειδώνος στην Καλλιθέα.
Προσπαθώ να καταλάβω αν υπήρχαν δυο μαγαζιά με το ίδιο όνομα, ή αν ποια πηγή απ τις δυο είναι λάθος. Ή ο,τι άλλο που δεν μπορώ να φανταστώ.

Πάντως Ηπείρου κι Αχαρνών (να σε γιουχαΐσω) ήταν αργότερα το Κύτταρο. Θα μπορούσε το Κύτταρο να είναι διάδοχος κατάσταση παλιότερου κέντρου. Αν βρεις πουθενά την ιστορία του (μιας και ξαναλειτουργεί, όλο και κάτι θα υπάρχει) ίσως λέει τι υπήρχε παλιότερα εκεί.
Αλλά “Φαληρικόν” στο κέντρο της Αθήνας; Καλλιθέα με Φάληρο είναι όμορα, σχεδόν μια γειτονιά, οπότε το όνομα κολλάει. Στην Αχαρνών περίεργο…

Και όπως πολύ σωστά υποψιάστηκες τα μαγαζιά ήταν δύο (2). Το χειμερινό και το καλοκαιρινό, με το θερινό προφανώς να βρίσκεται κοντά στην θάλασσα. Εάν διαβάσεις καλύτερα και τις 2 συνεντεύξεις θα δεις το ένα (αυτό στο όγδοο) να μιλάει για το χειμερινό και στην συνέντευξη του υιού Μαργωμένου να λέει καθαρά ότι είναι καλοκαιρινό. Συχνό φαινόμενο αυτό ακόμα και στις μέρες μας.

Στις αρχές του 1966 ο Καζαντζίδης τραγουδούσε στο χειμερινό «Φαληρικό» του Μαργωμένου, Αχαρνών και Ηπείρου. Ήταν τότε που είπε το μοιραίο «όχι» στις ζωντανές εμφανίσεις.

[RIGHT][SUB]πηγή: ogdoo.gr[/SUB]
[/RIGHT]

Πηγαίνανε απέναντι στα μαγαζιά που ήτανε πάνω στη σημερινή Θησέως. Το «Φαληρικόν» ήταν Θησέως και Ποσειδώνος. Σήμερα είναι ένα μεγάλο οικόπεδο που το ʼχει ο Δήμος Καλλιθέας.

Η Πόλυ Πάνου έκανε μεγάλη επιτυχία στο «Φαληρικόν» και έγιναν και κουμπάροι με τον Γιάννη, ο οποίος άνοιξε ένα κέντρο απέναντι απʼ το «Φαληρικόν», για τον χειμώνα, γιατί το «Φαληρικό» ήταν καλοκαιρινό μαγαζί.[SUB]
[/SUB][RIGHT][SUB]πηγή: εδώ[/SUB]
[/RIGHT]

Οκ σε ευχαριστώ σε μεγάλο βαθμό με βοήθησες.

Πολύ σωστά, δυο ήταν τα μαγαζιά:
Το χειμερινό, Αχαρνών και Ηπείρου
και το καλοκαιρινό, στις Τζιτζιφιές.

Και τα δυο πάντως έγραψαν ιστορία στο λαϊκό μας τραγούδι και έγιναν σημείο αναφοράς για τους λαϊκούς δημιουργούς και το έργο τους.

Το 1950 - 51 τον χειμώνα δούλεψε στο Φαληρικό στις Τζιτζιφιές ο Ζαμπέτας. Δεν ξέρω τι να πω. Τρελό μπέρδεμα.

Το θερινό ‘‘Φαληρικόν’’ ηταν στο τέρμα θησέων στις τζιτζιφιές, μετά την στροφή δεξιά προς Πειραιά. Η γωνία Θησέως και Ποσειδώνος σήμερα είναι ζαχαροπλαστείο,το επόμενο αχτιστο οικόπεδο σήμερα, ηταν το Φαληρικόν. Ο γιός του Μαργωμένου Γεράσιμος, αποδήμησε πριν ενα χρόνο περίπου.

5 posts were split to a new topic: Λαϊκός Μουσικός: Αντώνης Μουστάκας