Κλίση στο μανικι (γενικα)

ως γνωστόν στο μανικι πριν μπει η ταστιερα δινουμε μια κληση προς τα πισω, σε καποιο μερος του φορουμ διαβασα οτι οταν βαζουμε το μπουζουκι αναποδα πριν μπει η ταστιερα πρεπει να εχουμε ενα κενο στο πανω μικρο καβαλαρη και μαλλον στο 1 ταστο ενα κενο 1,2 χιλιοστα θα ηθελα διαφορες γνωμες πως πρεπει να πλανιστει το μανικι για να δωσουμε την επιθυμητη κλίση αυτη (τι εργαλια χρησιμοποιειτε) και μεχρι που φτανει η κλίση πχ μεχρι το 10 ταστο περιπου η μεχρι τον τακο (δηλ ολο το μανικι )
Ευχαριστω.

:089:
Οταν μιλαμε για κλιση στο μπρατσο ενοουμε το μπρατσο σε σχεση με το καπακι ωστε με τον καιρο και τα κουρδισματα να ερθουν αυτα τα δυο σε ισοροπια. Δεν ενοουμε το μπρατσο να εχει κλιση στο 10 το ταστο γιατι τοτε το μπρατσο θα ηταν σαν τοξο . Τα εργαλεια για να πλανισουμε την ταστιερα ειναι μια μεγαλη επιφανεια εντελος επιπεδη κε πανω της κολαμε με ταινια διπλης οψης γιαλοχαρτο. Αυτο κανω εγω τουλαχιστον και εχει αποτελεσμα. Να θυμασε παντος οτι 3 φορες θα ρωτας και μια θα φτιαχνεις. Καλη επυτιχια φιλε μου.

μια μικρη κλιση περιπου 2 -3 χιλιοστα επανω εως 0 κατω σε ολη την ταστιερα χρειαζεται νομιζω
για να ισσοροπησει το οργανο με το τεντωμα των χορδων και η κλιση που θα παρει (σκεβρωμα)
να ερθει ισια οταν μπουν οι χορδες,
αλλα και για να μπορουμε να χαμηλωσουμε τις χορδες τοσο ωστε να ειναι μαλακο το οργανο να μην τριζει και να βγαζει σωστες κλιμακες (αν ειναι ψηλα οι χορδες με το πατημα τεντωνουν και αλλαζει η τονικοτητα)
ετσι πρεπει πριν τοποθετηθουν οι χορδες το μπρατσο με το σκαφος (την ευθεια του καπακιου) πρεπει να εχει μια μικρη γωνια ( περιπου 3 χιλιοστα )
ταδε εφη οργανοποιος επαγγελματιας

πασχαλη ηθελα να σε ρωτησω για το σκαφος απο τις φωτο
μου φαινεται καπως “στρογγυλοποιημενο” σαν μαντολα , τι διαστασεις εχεις βαλει?

Φίλε ή φίλη Αλεβου να με συγχωρείς που ξεκινάω έτσι γιατι δεν γνωριζω ποιος-α είσαι το μπουζούκι που φτιαχνω είναι το πρωτο μου οργανάκι. Τα πάντα ξεκινήσαν μεσω του ιντερνετ και ψάχνοντας. Η αλήθεια είναι ότι μου ξεφυγε λιγο στο άνοιγμα του επειδή χρησιμοποίησα δουγες απο ξυλο δρυς και τελικα βγήκε 33 χ 40 . Σαραντα εκ. απο χορδοστάτη μέχρι αρχή μάνικου. Το καλούπι που είχα φτιάξει όντως το είχα κάνει κυκλικό.Τώρα να δούμε η συνέχεια τι θα δείξει. Πάντως η ευχαρίστηση και η εμπειρά της προσπάθειας δεν συγρίνονται με τιποτα άλλο.
Τα λέμε Πασχάλης.

Υ.Γ.
Αν θες να τα λέμε πάνω στην δική μου προσπάθεια να μου γράφεις στο δικό μου θέμα για να μην φορτώνουμε κάποια άλλα και γίνεται μύλος. Τώρα τυχαία έπεσα πάνω στην ερωτηση σου:088:

Λοιπων εξετασα το καλο μου μπουζουκι και βλεπω οτι μπροστα στο μερος που μπαινει ο μαγνητης εχει απο κατω ενα τακακι(σφηνα) η οποια εχει υψος 3 χιλιοστα αυτο σημαινει οτι απο αυτο το μεγεθος της σφηνας μπορουμε να καταλαβουμε ποσο μεγιστο πλανισμα εχει φαει το μανικι στο πανω μερος?
φωτογραφια σε καλη αναλυση με macro, ποια η γνωμη σας?
υ.π η σφηνα ειναι το σκουρο ξυλο ακριβως κατω απο την ταστιερα τα αλλα που εχει κατω απο τη σφηνα δε εχω ιδεα για ποιο λογο ειναι εκει.

καλημέρα παίδες
μια που είπε ο Πασχάλης πως δεν έχουμε γνωριστεί άς κάνουμε μια αρχή αφού με έπιασε το σαράκι
με τις κατασκευές διαβάζοντας σας
κατ αρχας η μοναδική κατασκευή που έκανα είναι ένας τζουράς μονοκόματος ,
ο οποίος είναι σκαφτός κατα κάποιο τρόπο , διότι το σκάφος είναι δυο κομμάτια κολλημένα
και το μπράτσο με το μισό σκάφος είναι ένα μασίφ κομμάτι οξυάς ,
όταν λοιπόν το έκοψα, χαλόντας δυο ηλεκτρικές σέγες( δύσκολο πράμα η οξυά και βαρύ),
πήγα σε έναν μαραγκό και πλάνησα το μπράτσο ανάποδα ( η κλίση) στα 4μμ από πάνω εως 0
στην ενωση με το σκάφος
το αποτέλεσμα είναι βέβαια είναι ότι ήρθε το μπράτσο στα ίσια του με τις χορδές (μπουζουκιου 11 και 14)
και παραμένει εκεί σε μόνιμη θέση εδώ και καμποσους μήνες άλλα ανησυχώ για αργότερα
αφού δεν υπάρχουν κόντρα ξύλα ,ελπίζω να παραμείνει σταθερό αλλιώς τζάμπα ο κόπος
αυτά τα ολίγα είναι τα μαστορέματα μου ΄,όχι πολύ εύστοχα άλλα η αρχή είναι το ήμιση του άπαν χεχε
ο τζουράς είναι στη φώτο δίπλα αν και δε φαίνεται καλά
ελπίζω στο μέλλον να καταπιαστώ με δούγιες για κάτι καλύτερο (ή μεγαλύτερο)

οχτάχορδε νομίζω έχει γίνει αναφορά για την κλίση του μπράτσου και στο θέμα του πασχάλη κάπου
στις μεσαίες σελίδες από τον κώστα θεσσαλονίκη, άλλα και στο παλιότερο που κλειδώθηκε

και αυτό που λέει ο κώστας δηλ ότι ξαπλωνοντας το όργανο με την ταστιέρα κάτω σε ενα ένα τραπέζι
πρέπει ο χορδοδέτης να απέχει απο το επίπεδο του τραπεζιού 1cm και κάτι , το ίδιο μου είπε
και ο οργανοποιός που ρώτησα

αυτα τα ολίγα και σας παρακολουθώ μαθαίνοντας ,καλές μπουζουκοκατασκευές σε όλους

Αλέξανδρος

ΥΓ Πασχάλη απλά σε ρώτησα για τις διαστάσεις διότι έχω την εντύπωση οτι το σκάφος σου θα βγάλει
μπάσο και γλυκό ήχο και κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα ήθελα να καταφέρω και γω αργότερα
καλά ξετελέματα και να ακούσουμε με το καλό καμιά πενιά από το όργανο

Φίλε αλεβου σήμερα με έφτιαξες γιατί ο οκταχορδος με πήρε στο ψιλό και γελάει μαζί μου αλλά όπως λένε πίσω έχει η αχλάδα το μπουζουκάκι μου.
Για διακοσμήσεις γνωρίζεις κάτι να μου πεις;
Τα λέμε Πασχάλης

Φίλε οχτάχορδε,από την φωτό δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους ξύλα είναι αυτά.Αυτό που μπορώ να σου πω είναι οτι κανονικά σε αυτό το σημείο δεν μπαίνει σφήνα εκτός αν δεν έχει μπει με την σωστή κλίση το μπράτσο στο σκάφος.Κάτω απο την ταστιέρα αφήνεται μόνο το κομμάτι του καπακιού που σκεπάζεται απο αυτήν, και όχι κάτι άλλο πρόσθετο.

ισως να μην πλανιστικε σωστα η ταστιερα και εγω τωρα που το σκεφτομαι δε μου φαινετε λογικος ο τακος στο σημειο αυτο.

μετα απο πολλη σκεψη θα ηθελα να τις μοιραστω μαζι σας ,κοιτωντας αρκετα μπουζουκια αρκετες ωρες και με καποιους υπολογισμους που εκανα και μιλωντας με ατομα αργανοποιους μου ειπαν οτι δε χρειαζετε κλιση ,Εγω πιστευω οτι η κλιση αρχικα δεν χρειαζετε , ο τροπος που σκεφτομαι να ακολουθησω θα ειναι ο εξης θα κολλησω το μανικι με το τακο με κλιση 0 , χωρεις κλιση αρχικα και εαν πω οτι θελω οι χορδες απο το καπακι στο μεγιστο σημειο να ειναι 1 cm τοτε θα κατασκευασω τον καβαλαρη μου στο 1,2 cm υψος - 0,1 χιλιοστο η χαρακια αρα 1,1 cm , οπωτε με αυτο το 1,1 - 0,2 χιλιοστα βρισκουμε το μικρο καβαλαρακι επανω στο καραουλο δηλαδη 0,9 χιλιοστα η διαφορα αυτη των 0,2 χιλιοστων πιστευω οτι πρεπει να ειναι η κλιση που θα πρεπει να δωσουμε απο το 10 ταστο προς το καραουλο πριν βαλουμε την ταστιερα για το λογο να μην τασταρει διοτι απο το μικρο καβαλαρακη προς τον μεγαλο (καβαλαρη υπαρχει μια ανηφορικη ταση ) πχ (χορδες - καπακι 1 cm ) (χορδες 1- 10 ταστο 0,2 χιλιοστα) αυτα απο μενα , αυτο το δρομο θα ακολουθησω καποιος μου ειπε η οργανοποιηα χρειαζεται τολμη και θαρρος :slight_smile:

παιδιά υπολογίσθε και την τοποθετηση των ταστων. Με αυτη το μανίκι ΠΑΝΤΑ παιρνει μια αρνητική κληση (προς τα πισω δηλ.) και εαν εχουμε και απο πρωτα κληση μεγαλη προς τα πισω , μαζι με αυτην της τοποθετησης των ταστων θα εχουμε μεγαλυ διαφορα η οποία δύσκολα θα έρθει με την τάση των χορδών.

ακριβως αυτο ηθελα να τονισω αλλα ξεχασα να το γραψω οπώτε ενας ακομα καλος λογος για ελαχιστη κλιση 2 mm πιστευω πως ειναι αρκετα για κλιση πριν μπει η ταστιερα.

Μήπως μπορείς να δώσεις λίγο κλίση στο μπράτσο που φτιάχνεις χρησιμοποιώντας διαφορετικού πάχους σιδεράκια τάστων; Αν πχ θέλεις κλίση κάπου βάζεις ένα λίγο παχύτερο σιδεράκι οπότε το μπράτσο θα πάει λίγο πιο πίσω κοκ;

Η παρατήρηση έρχεται από κάποιες επισκέψεις στον φίλο-κατασκευαστή του δικού μου μπουζουκιού, βλέποντας τον να δουλεύει στο μπράτσο και να βάζει τάστα σε κάποιες (δε νομίζω τυχαίες) θέσεις στην αρχή και μετά συμπληρώνοντας τα όλα. Τα τάστα που χρησιμοποιούσε ήταν σίγουρα διαφορετικού πάχους.

Δεν ισχύει αυτό πάντοτε.

Μόνο όταν τα ξύλα - κόντρες του μπράτσου είναι μέτριας σκλρότητας και η ταστιέρα από έβενο.

Όταν τα ξύλα - κόντρες του μπράτσου είναι πολύ σκληρά, δεν μπορεί η δύναμη που δημιουργείται από το παχύτερο τάστο να κάνει το μπράτσο να ΄΄κλωτσήσει΄΄.

Στην δεύτερη περίπτωση, άφαιρούμε τα τάστα και ξύνουμε την ταστιέρα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει επιθυμητή ΄΄κλίση - καμπούρα΄΄.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι τί εννοούμε όταν λέμε ΄΄κλίση΄΄.

  1. Το επίπεδο του μπράτσου και του καπακιού να σχηματίζουν γωνία
  2. Η ταστιέρα να μήν είναι επίπεδη, αλλά καμπύλη, έτσι ώστε με το κούρντισμα να ισιώσει.

Γεια σας φίλοι μου,
Αν και καινούριο μέλος στο φόρουμ, έχω αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για το τζουρά που έχω βάλει μπρος να φτιάξω. Παίρνοντας αφορμή από το τελευταίο μήνυμα του Κώστα, ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις:

  1. Η κλίση μπράτσου-καπακιού είναι αυτή που αναφέρεται σε άλλο σημείο του φόρουμ (http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=18201&page=7) ως η απόσταση (1 - 1,2 εκατοστά) του σκάφους στη θέση της κολάντζας από επίπεδη επιφάνεια στην οποία εφάπτεται το μπράτσο του οργάνου? Αν ναι, αυτή η απόσταση μετριέται με ή χωρίς την ταστιέρα?
    2.Η καμπύλη που πρέπει να κάνει η ταστιέρα είναι αυτή η κλίση των 2 - 3 χιλιοστών όπως αναφέρεται και αλλού? Και εφόσον η ταστιέρα θα κάνει “καμπούρα”, σε ποιο σημείο θα είναι το ψηλότερο σημείο της καμπούρας?

Τελικά ρε παιδιά μήπως υπάρχους δύο ή περισσότερες <<σχολές>> σε ότι αφορά την κλίση του μπράτσου; Εγώ την κλίση την έκανα με τον πρώτο τρόπο που ρωτάει ο Βασίλης δηλαδή χωρίς ταστιέρα Βασίλη και ακουμπόντας το μπράτσο σε επίπεδη επιφάνεια το σημείο του σκάφους στον χορδοστάτη να είναι 1,2 χωρίς το καπάκι να μετράει. Αν βάλουμε και το καπάκι σαφως μειώνεται 3 χιλ. περιπου. Αυτά απο φίλο οργανοποιό. Κάποιος άλλος φιλος οργανοποιός πάλι το κάνει χωρίς κλίση προφανώς θα έχει σχέση με αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένος και για το πάχος στο τάστα το πάχος που μπαίνει μέσα στην ταστιερα μη μπερδευτεί κανένας… και τη σκληρότητα στις κόντρες του μπράτσου,τι να πώ περιμένω μέχρι να τελειώσω την διακόσμηση του καπακιού μου να τελειώσω σιγα σιγα και τότε θα δώ τι ισχύει πραγματικά. Αν δεν δοκιμάσεις δεν είσαι σίγουρος τι θα αντιμετοπίσεις.

προφανως κλιση δινουν οργανοποιοι οι οποιοι δε θελουν να εχουν καμια σχεση με το οργανο απο την κατασκευη και μετα με το θεμα του μπρατσου δινουν δηλαδη αβαντζο που οσο και να παρει απο υγρασια σκεβρωμα το μπουζουκι θα παιζει … οσο για τα χοντρα ταστα νομιζω οτι με αυτο το τροπο ξεσκευρωνουν ενα μπρατσο αν παρει μπροστα .

Με τα τάστα φίλε οχτάχορδε συμβαίνει αυτό που λες αλλά συμβαίνει και το αντίθετο . Δηλ. ανάλογα το “νούμερο” των τάστων μπορούμε και πίσω να πάμε ένα μανίκι εαν είναι μπροστά αλλά και μπροστά εαν είναι πίσω. Με λίγα λόγια καλό είναι νομίζω κατα την κατασκευή του οργάνου ( άποψή μου πάντα) δεν χρειάζεται κάποια κλίση να έχει το μανίκι με το σκάφος (την επιφάνεια μάλλον του καπακιού.)

Φίλε Βασίλη,

  1. Η γωνία που θα δώσης στο μπράτσο (σε σχέση με το επίπεδο του καπακιού) είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό ύψος του καβαλάρη. Αυτό είναι ουσιαστικά το ζητούμενο.
    Και γιά να βρής την λύση, θα πρέπει να συνυπολογίσεις το ύψος του εβένου, των τάστων, και της απαιτουμένης απόστασης των χορδών απο τα τάστα.

  2. Άν έχεις ένα παντελώς άκαμπτο μπράτσο (δηλ. ένα μπράτσο που μόλις βάλεις χορδές ΔΕΝ θα αποκτήσει καμία απολύτως κλίση προς τα μπρός -απο το τράβηγμα των χορδών) τότε δεν έχεις καμία ανάγκη να δώσεις καμπυλότητα πρός τα πίσω στόν έβενο.
    Επειδή στην πράξη αυτό δεν γίνεται, μόλις κολήσεις τον έβενο δοκίμασε -πιέζοντας με το χέρι σου- την ελαστικότητα του μπράτσου σου. (Άν δεν παίρνεις χαμπάρι τι γίνεται, τότε ΠΡΙΝ ΚΑΡΦΩΣΕΙΣ ΤΑ ΤΑΣΤΑ φόρεσε πρόχειρα κλειδιά καβαλάρη και χορδοστάτη, βάλε χορδές, και κούρδισε το όργανο. Μετά απο λίγες ώρες ξανακούρδισε, και μετά απο λίγες ώρες ξανακούρδισε, και μετά απο λίγες ώρες . . . κοίτα το μπράτσο να δης πόσο έχει τραβήξει πρός τα μπρός).
    Η τελική ελαστικότητα του μπράτσου σου είναι αυτό που θα καθορίσει το πόσο, και απο ποιό σημείο, πρέπει να δώσεις καμπυλότητα προς τα πίσω στον έβενο.

Φιλικά, Γιώργος.

εδω δυστυχως θα συμφωνησω με τον jojo διοτι αυτο ηθελα να πω απο την αρχη
και ειδικα για πρωτη κατασκευη που ειναι δυσκολος ο υπολογισμος αλλα και αγνωστη
η συμπεριφορα των ξυλων
και λεω δυστυχως διοτι ειμαι παθος και αναγκάστικα να τριβω να βγαζω ταστα να κοβω
να ξανακολλαω ταστιερα να ξανατριβω μεχρι να φτασω σε καποιο επιπεδο ευκολιας
παιξιματος και σωστων αποστασεων διαστασεων σε ταστα καβαλαρη και κλιση μπρατσου

οπως λεει και ο αγαπητος κος Φρονιμοπουλος και οι λοιποι φρονιμοι οι δοκιμες κανουν τον οργανοποιο!