Καράολο Μπουζουκιου

Καλησπέρα σας,
Έχω μια απορία και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Βλέπω ότι οι οργανοποιοί χρησιμοποιούν διαφορετικά καράολα , πιο συγκεκριμένα π.χ του Καρβούνη και του Βαρλά έχουν σχισμή στη μέση ενώ του Καφετζόπουλου είναι ενιαία.
Υπάρχει διαφορά στον ήχο, στην τιμή ή σε οτιδήποτε άλλο;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Τα κλειδια που περιγραφεις ειναι καθετα η οριζοντια στην ταστιερα.
Αυτο που συναντας στον Καφετζοπουλο ειναι η παραδοσιακη διάταξη.
Θεωρητικά η πιο σύγχρονη διάταξη θεωρείται πιο σταθερη στο κούρδισμα, στην πραξη όμως επειδή εχω μπουζούκια και με τις 2 διατάξεις, αν τα κλειδιά είναι καλά το αποτέλεσμα είναι ιδιο.
Απο εκει και περα ειναι θεμα ομορφιάς και γούστου.

2 «Μου αρέσει»

Το σχήμα και η θέση των κλειδιών στο καράολο είναι καθαρά αισθητικό θέμα. Ο κάθε οργανοποιός επιλέγει τι του αρέσει. Για πολλούς οργανοποιούς το καράολο λειτουργεί σαν την υπογραφή τους έτσι ώστε τα όργανά τους να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμα. Οπότε καθιερώνουν ένα συγκεκριμένο σχήμα ή μια συγκεκριμένη διακόσμηση σε αυτό.

2 «Μου αρέσει»

Απόλυτα κατανοητές και οι δυο απαντήσεις, σας ευχαριστώ πολύ.

Καλή συνέχεια σε όλους!!

Δεν το εχω ξανακουσει αυτο. Με τη πιο σταθερη διαταξη. Η λειτουργια των κλειδιων δεν αλλαζει απο το αν ειναι καθετα ή οριζοντια τοποθετημενα. Μονο αμα ειναι σωστα τοποθετημενα με καλη εφαρμογη στις τρυπες.
Το καραολο διαφοροποιειται και στις κιθαρες. Πχ το καραολο της μαρτιν ειναι αυτο που λες παραδοσιακο. Στις κλασσικες το καραολο ειναι το μοντερνο οπως το λες.
Ο βαρλας και ο καρβουνης, εχουν και το παραδοσιακο. Το καραολο ειναι θεμα aesthetics και μονο

2 «Μου αρέσει»

Αν τα κλειδιά έχουν στο εμπόριο 30-40 ευρά και άνω, και ο μάστορας-τεχνίτης είναι καλά στα μυαλά του, και τα τοποθετήσει με ευλάβεια και προσοχή θα είναι μέγκλα, μερικοί από πάνω στο παντοφλάτο(κάθετα) βάζουν επιπλέον κάτι κουμπώματα από πάνω, χωνευτά στο ξύλο, ίσως για ακόμα πιο σταθερότητα, δεν ξέρω κιόλας καλά.

2 «Μου αρέσει»