Η ακρίδα - Νησιώτικο συρτό

Σύμφωνα με το μήνυμα του ΑΓΗ η Ακρίδα παιζόταν στις μπουάτ μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 70 τουλάχιστον, από αυτούς που έπαιζαν αντάρτικα (Τζαβέλλας;). Μάλιστα, ο ΑΓΗΣ διαβεβαιώνει ότι η μουσική στους στίχους ταιριάζει με αυτή στο βιντεάκι από τη Σίφνο. Δυστυχώς, δεν είχα την τύχη να την ακούσω ως μαρς αλλά μόνο ως συρτό. Υπάρχει άραγε σε κάποια συλλογή με αντάρτικα; Και εγώ αναρωτιέμαι για το συνθέτη του.

Η Ακρίδα ως συρτός βρίσκεται:
(1) Σε CD με τραγούδια από τη Σίκινο:

(2) Το ανέβασα εδώ από ερασιτεχνική ηχογράφηση από τη Σίφνο για όσους ενδιαφέρονται:
http://rapidshare.com/files/380462216/akrida.mp3.html
Ως οργανικό:
(3) Στη Συλλογή «Τραγούδια της Σίφνου» εκδ. Του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ. (κομ. 10 «Οργανική σουίτα», μαζί με άλλα)
(4) Στο μάλλον δυσεύρετο συλλεκτικό CD με ηχογραφήσεις των Αδελφών Ξανθάκη. Μου φαίνεται μόνο στη Σίφνο το βρίσκει κανένας.

Νίκο, όπως ξέρεις, το ζεϊμπέκικο και το χασάπικο δεν υφίστανται στην τοπική παράδοση της Σίφνου. Όσα τέτοια ενσωματώθηκαν στο γλέντι με τα βιολιά, τροποποιήθηκαν. Τα ζεϊμπέκικα («Μεμέτης», «Ο Νικόλας ο ψαράς» κλπ) μετατράπηκαν μάλλον σε χασάπικα (ως προς το ρυθμό) και τα χασάπικα («Μʼ έκαψες τσαχπίνα μου ωραία», «Απόψε θα περάσω») συνήθως επιταχύνονται και χορεύονται είτε ως φοξ something [ή αγκλαί ή τροτ. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό που χορεύουμε. Στη Σίφνο το λένε φοξ αγκλαί ή 2-1 (από τον αριθμό των βημάτων μπρος-πίσω)] είτε όπως το εκλαμβάνει ο Κουτσουνάς, ο οποίος διαπιστώνω έχει τρελό σουξέ.