Ηχογραφήσεις στο Γκέρλιτζ

Σας παρουσιάζω το νέο βίντεο/αφιέρωμά μου για τις ηχογραφήσεις του 1917.
Θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα και θα διορθωθούν αρκετά λάθη.

Ένα μικρό σχόλιο στο βίντεο είναι μεγάλη βοήθεια και κίνητρο για μένα και την έρευνά μου αυτή, που συνεχίζεται.
Παράκληση για όσους αναδημοσιεύουν, να κάνουν απλά μια αναφορά στην πηγή και στο κανάλι μου.

4 «Μου αρέσει»

Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος: «Η μόνη συνέχεια ήταν ένα άρθρο του Μάρκου Δραγούμη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία της Αθήνας (22 Νοεμβρίου 1998) με τίτλο »Η πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού". Ακολούθησε στην ίδια εφημερίδα ένα άρθρο του Ηλία Βολιώτη-Καπτανάκη (8 Φεβρουαρίου 1999), το οποίο ήταν αφιερωμένο σε έναν από τους τραγουδιστές αυτών των ηχογραφήσεων, τον Απόστολο Παπαδιαμάντη, ανιψιό του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο καθόλου επιστημονικός, αλλά πάντως ενδιαφέρων τίτλος ήταν «Παπαδιαμάντης, ο πρώτος τραγουδιστής του Ρεμπέτικου». "

www.diablog.eu

Πού μπορώ να ακούσω αυτή την πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού;

Translated with DeepL.com (free version)

Στο ένα από τα 4 σιντί που έχω κάνει, ακούγονται οι Καλαμαράς και Παπαδιαμάντης σε ένα Ταμπαχανιώτικο Μανέ (Σαν θυμηθώ το ταίρι μου) εδώ https://www.youtube.com/watch?v=9hUER0t2H3s . Κάποιος έχει ανεβάσει και την Χήρα, ενώ μου είχε υποσχτώρα εθεί ότι δεν θα το κάνει, όπου πάλι ακούγονται οι δυό τους. Δουλεύω ένα βίντεο/αφιέρωμα σε όλες τις ηχογραφήσεις μπουζουκιού του 1917 αλλά καθυστερεί γιατί προσπαθώ να βρω κάποιους απογόνους και αντιμετωπίζω δυσκολίες.

2 «Μου αρέσει»

Έτσι το έχουν δηλώσει οι ίδιοι, Ταμπαχανιώτικο;

Δεν είναι ο Ταμπαχανιώτικος μανές αυτός. Ο Ταμπαχανιώτικος έχει ηχογραφηθεί πάρα πολλές φορές, με πολλά διαφορετικά δίστιχα, και ο τίτλος είναι σταθερός, πάντα Ταμπαχανιώτικος. Πρόκειται δηλαδή για συγκεκριμένη μελωδία που όλοι την ονόμαζαν ίδια, και που δεν είναι αυτή.

(Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραία η επανεκτέλεσή σας, όσο προλαβαίνω να κρίνω από το δείγμα.)

Ναι, έτσι τον έχουν δηλώσει οι ίδιοι. Η λεπτομέρεια είναι από το τετράδιο σημειώσεων του August Heisenberg, υπεύθυνο των ηχογραφήσεων με τους Έλληνες, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ονόματα του τραγουδιστή Παπαδιαμάντη, του Καλαμαρά (μπουζούκι) και στα ελληνικά ο τίτλος και «Νταμπαχανιώτικος Αμανές»

Στην επανεκτέλεση ακούμε τους καταπληκτικούς Μαριάνθη Λιουδάκη (τραγούδι) και Φώτη Βεργόπουλο (μπουζούκι).

3 «Μου αρέσει»

Η γυναίκα μου θυμάται τις διηγήσεις του πατέρα της για μοιρολόγια στις καθολικές κηδείες.