Ηχογραφήσεις Εκτός Ελλάδος

Βλέποντας μερικά DVD που αγόρασα πριν καιρό από μία εφημερίδα,μία εκπομπή πάρα πολύ καλή με όνομα: “Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη”- Οι τόποι που αγαπήσαμε,η κυρία Τσόκλη ταξίδεψε στην Πόλη,στα παράλια της Μικράς Ασίας,στον Πόντο,στην Ίμβρο,στην Αλεξάνδρεια,στο Κάιρο και στο Σινά.Μέρη όπου οι έλληνες αγάπησαν και πέτυχαν εμπορικά και οικονομικά.
Μου γεννήθηκε λοιπόν η απορία σε ποιές χώρες εκτός Ελλάδας έχουν γίνει ηχογραφήσεις ρεμπέτικων αλλά και παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών,αλλά και σε ποιές πόλεις.Έχουν γίνει ηχογραφήσεις στις αγαπημένες μου Αλεξάνδρεια και Κάιρο?Και αν όχι,γιατί?

Εχουν γινει ηχογραφησεις στην Αιγυπτο στο Καιρο στις αρχες του 1910.Τα τραγουδια ειναι παραδοσιακα,ρεμπετικα και ελαφρα.

Οι εταιριες που εγιναν ειναι η Fabrik Mechian , η εταρεια Παπασταθοπουλος και η concert record grammophone(Hmv)

Οι καλλιτεχνες ηταν οι Μουτσος,Παπαγκικα,Ιμβραημακης(κλαρινο)κ.α

Να σημειωθει οτι η πρωτη ηχογραφηση της Κωνσταντινουπολιτισσας Μαρικας Παπαγκικα (Οχι απο την Κω οπως λεγεται)εγινε το 1910 στην concert record grammophone.

1 «Μου αρέσει»

Σταύρο, ευχαριστουμε για τις πληροφοριες. Είναι άραγε διαθέσιμες (available) αυτές οι γραμμοφωνήσεις της Αιγύπτου?

Μ ε την ευκαιρία, σημ. ότι οι αδελφοί Χαλκιά (Τάσος, Φώτης κλπ) έπαιξαν στη δεκαετία του '60 στην Αίγυπτο για την εκεί/τότε πλούσια ελληνική παροικία και πιθανότατα έκαναν και κάπιοιες ηχογραφήσεις εκεί …

Η απάντηση που γύρευα σε αυτό το θέμα,ήρθε λεπτομερώς από τον Παναγιώτη Κουνάδη στο τεύχος 19 στο αφιέρωμα του για το Ρεμπέτικο τραγούδι από την εφημερίδα τα Νέα.

ΣΤΑΥΡΟ αν θες μου απαντάς στο παραπάνω ερώτημά μου.
GUILLES αν θες στείλε μου p.m. σχετικώς

A post was split to a new topic: Contact with Rembetiko in Stuttgart since 1978 until today