Εξάσκηση στο μπουζούκι

Καλησπέρα σας θέλω την γνώμη σας…Λόγο της δουλειάς μου δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα για εξάσκηση.Δηλαδή παίζω μόνο την τρίτη 3 ώρες την πέμπτη άλλες 3 κ τα σαββαοκύριακα σχεδόν 9 ίσως κ 10 με 11…Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα καλό στάδιο αλλά δεν είμαι ακόμη έτοιμος για να παίξω κάπου επαγγέλματικα.Πιστεύετε ότι θα καταφέρω κάποια στιγμή να παίξω κάπου με αυτές τις ώρες εξάσκησεις? Προσπαθω πάρα πόλυ να βρίσκω χρόνο!!!Κάθε γνώμη δεκτή!!!

Αν το θέλεις πολύ θα τα καταφέρεις…να ξέρεις ότι το “παίζω επαγγελματικά” είναι υποκειμενικό…η καθημερινή επαφή είναι πολύ σημαντική έστω για 20 λεπτά μόνο ασκήσεις,καλή συνέχεια…

1 «Μου αρέσει»

Eιναι κατι παρα πολυ σχετικο! Για μενα:
1)δεν πρεπει να περιμενεις να γινεις Τατασοπουλος/Καραντινης/Παππος(βαλε και οποιον θες) για να βγεις στο παλκο. Χρειαζονται και η απειρια και τα λαθη τουλαχιστον την 1η φορα. Απλα φροντισε να μην ¨εκτεθεις¨ πολυ…
2)Το ποση ωρα θα παιζεις δεν σχετιζεται με το ΤΙ παιζεις. Μπορει να κατσω μια ωρα και να μην παιξω τιποτα ουσιαστικο, και να κατσω 20 λεπτα και να παιζω ουσιαστικα (ασκησεις, τραγουδια, κλπ.)
3)Ο χρονος που παιζεις φροντισε να ειναι ουσιαστικος-πρακτικος. Αυτο βεβαια ειναι συναρτηση με το ποσο καλο αυτι και χερια εχεις…
Καλη προσπαθεια σου ευχομαι. Παντως νομιζω πως δεν χρειαζεται να εχουμε ψηλα τον αμανε για να παιξουμε καπου δημοσια. Αλλο το θρασος και αλλο το μερακι και η ειλικρινης προσπαθεια…Καλη τυχη ολοψυχα!

Οταν μπορείς και ικανοποιείς την παρέα σου για μια βραδιά και μπορείς και συγχρονίζεσαι με μια κιθάρα, τότε θα έχεις κάνει το βασικότερο βήμα.

Από εκεί και πέρα χρειάζεσαι μια ευκαιρία, σε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο φιλικό περιβάλλον για να μπορέσεις να δεις σιγά σιγά ποια είναι τα λάθη σου ποια τραγούδια σου λείπουν, και όλα αυτά που εγώ δεν μπορώ να σου τα πω γιατί δεν είμαι επαγγελματίας.

Από τι στιγμή που θέλεις, θα γίνει!!

Ένας επαγγελματίας που ξεκινά να εργάζεται πρέπει να μπορεί τουλάχιστον να διεκπεραιώνει αξιοπρεπώς τα κομμάτια που παίζει. Αυτό είναι το δεδομένο στη σημερινή νυχτερινή ζωή/διασκέδαση, αν και πολλές φορές οι μουσικοί ούτε καν δεν παίζουν αξιοπρεπώς αυτά που παίζουν. Θα σου πρότεινα, εάν σκοπεύεις να εργαστείς επαγγελματικά, να βγάλεις ρεπερτόριο, δηλαδή τα τραγούδια που θα “πρέπει” να παίξεις, όπως παίζονται στις αυθεντικές εκτελέσεις (εννοώ όχι πιο απλοποιημένα, εκτός από εξαιρέσεις…). Εάν το κάνεις αυτό, δεν βλέπω γιατί να μην μπορείς να δουλέψεις. Δεν θα σου ζητήσει κανείς τη “Φλόγα” ή τα “Δευτερόλεπτα” και, τελοσπάντων, ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος να τα ξέρεις όλα. Σημαντικό όμως είναι, παράλληλα με τη δουλειά να εξελίσσεσαι και τεχνικά. Οι μουσικοί που “χτίστηκαν” πάνω στα πάλκα χωρίς να μελετούν παράλληλα και που επαναπαύθηκαν στο “εύκολο” μεροκάματο, συνήθως σκυλοποιούνται, βγάζουν αυτό που λέμε “νύχτα” στο παίξιμό τους (μια βαρεμάρα, μια έλλειψη φαντασίας, χάνουν με τον καιρό την τεχνική τους και βρωμίζει ο ήχος τους και και και…).
Επίσης, καλό είναι να έχεις και κάποιες γνώσεις θεωρίας, αρμονίας -έστω πρακτικές- δηλαδή να βρίσκεις δεύτερες φωνές, να ακους εάν ο κιθαρίστας σου βάζει τα σωστά ακκόρντα κοκ.
Οι ώρες που αφιερώνεις δεν είναι λίγες, οπότε διαχειρίσου τις σωστά, για τεχνική και ρεπερτόριο. Καλό κουράγιο!

Φιλε Τολη μπελα στο κεφαλι σου ανοιξες,θα ερθει εδω ο καθε “γνωστης” ,κ εγω μεσα, κ θα πει την μπουρδα του…Κ γιατι το λεω αυτο?Δεν ειναι ο καθε ανθρωπος ιδιος στον τροπο που μαθαινει κ αφομειωνει…Στα παντα ισχυει αυτο.Δεν τπαρχει μοναχα μια μεθοδος για να μελετησεις,να διαβασεις,να εξασκηθεις.Αλλος μαθαινει καλυτερα μεσα απο τα τραγουδια,αλλος απο τις ασκησεις,αλλος απο το διαβασμα μεσα απο τα βιβλια,αλλος απο το σεργιανι.Η καλυτερη εξασκηση για εμενα ειναι να καθεσαι κ μεσα απο τα τραγουδια να “περνας” τους δρομους που εχεις μαθει.Μετα να “δασκαλευεσαι” ακουγωντας ζωντανα σπουδαιους παιχτες.Να βλεπεις και να ακους.Να τα περνας στην πραξη.Οσες ασκησεις και να κατσεις να κανεις για δακτυλοθεσια αν δεν την εφαρμοσεις,να κατσεις να σκασεις για να βρεις μια φραση ή οτιδηποτε δεν εχει αξια.Ναι οντως μετραει να βγαλεις τα τραγουδια ακριβως και για λογους εξασκησεις, αλλα στο παλκο,στη ταβερνα οπουδηποτε μπορεις να βγεις και χωρις να παιξεις, παραδειγμα λεω τωρα,αυτα που παιζει το ακορντεον στο Ασπρο πουκαμισο,μην τρελαθουμε κιολας.Οι ωρες που εξασκεισαι δεν εχουν να πουν κατι απο μονες τους ποσοτικα.Αυτο που λεει ο guvs ειναι ολοσωστο…Εγω μελεταω κιθαρα στα μισαωρα που θελω να ξεκουραστω και να χαλαρωσω απο το διαβασμα…Οταν εχω χρονο μπορει να κατσω και 3 ωρες, τις 2 να μαλακιζομαι και την υπολοιπη 1 ωρα να πω “τωρα εγινα λιγο καλυτερος”…Αυτες οι δικες μου μπουρδες λοιπον.Καλη σου επιτυχια!

Από συντονιστή: Γιάννη, ο γραπτός λόγος δεν είναι σαν το προφορικό οπότε θα ήταν καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε βρισιές.

Μου δώσατε πολύ κουράγιο αυτή τη στιγμή από όσο ξέρω των εαυτό μου κ από ότι άκουσα από εσάς πίστέυω ότι θα πάνε όλα καλά…Το αγαπάω το μπουζούκι πραγματικά!!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ!!!

Η καθημερινή εξάσκηση κάνει πολύ καλό το εφάρμοσα κ είδα διαφορά από τις πρώτες μέρες.Με βοηθήσατε πολύ σας ευχαριστω.Επίσης έχω πάρει πολύ δύναμη κ είμαι ικανοποιημένος με το παίξιμο κ την αξάσκηση μου!!!

Μια απαντηση στο ερωτημα σου.Εαν εισαι μικρος στην ηλικια αφησε το μπουζουκι για 1 χρονο και πιασε μια κιθαρα εξασκησου στα ακορδα(οχι στο σολαρισμα).Αυτο θα σε βοηθηση παρα πολυ να μαθης ευκολοτερα τις κλιμακες στο μπουζουκι και να βγαζης σωστα τα τραγουδια.Η αποψη μου,σε χαιρετω και καλη επιτυχια

Άμα θέλει να μάθει αμάξι ας πάρει τρακτέρ δηλαδή!!! Έλα ρε Σάββα τώρα. Είπαμε να το βοηθήσουμε το παιδί στο μπουζούκι, όχι να τον στείλουμε για …ζωγραφική.

Αυτό που κάνω είναι πέρνω έναν δρόμο π.χ. χιτζαζ ασχολούμαι με όλες τις τρίτεσ, συγχορδίες τρίφωνες κ τετράφωνες κ ψάχνω την κάθε μια ξεχωριστά να δώ πωσ βγαίνει τα διαστήματα τισ κ λοιπά.προς το παρών τα πάω καλά δεν ξέρω αργοτερα που θα προχωρήσω σε πολλους δρόμος αν θα μπερδευτώ η θα χαθώ.αλλά πάω αργά και σταθερά.εσείς τι λέτε?

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:30 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:26 —

Τα βιβλία που έχω είναι του Νικολόπουλου κ του Μανώλη Μιχαλάκη βασικά ασχολούμαι με το δεύετερο με βοηθάει καλύτερα πιστέυω…

Σε 1 μήνα θα πάρω το τρίχορδό μου.Εχώ κάνει μαθήματα παίζω και τραγούδια αλλά σήμερα προσπάθησα να μεταφέρω κάποια τραγούδια που παίζω στο τετράχορδο να τα παίξω στο τρίχορδο(το κούρδισα τρίχορδο έκανα την φα -ρε) και μου φάνηκε βουνό .Δεν ξέρω τι να κάνω…:087:

φίλε αποστόλη η αλήθεια είναι ότι η μετάβαση στην αρχή ειδικά είναι βουνό,μόνο η εξάσκηση θα σε βοηθήσει να βρεις το δρόμο…

Υπομονή λοιπόν…και εξάσκηση…

Η αλήθεια είναι οτι το παθαίνεις ενα μικρο σοκ κατα την μετάβαση απο τετράχορδο σε τρίχορδο. Πριν λίγους μήνες οταν έπιασα στα χερια μου τρίχορδο κοντεψα να παρατήσω και τα δυο!!! Νομίζω όμως με λίγη εξάσκηση και εξοικείωση με τις κλίμακες λύνεται το πρόβλημα…Το ίδιο ένιωσα πάντως προχθές σε μια παρέα όταν έπεσε στα χέρια μου τετράχορδο…