Αυτο το Σαβατοκυριακο ήταν αρκετά ρεμπέτικο (κατα κάποιο τρόπο). “Στην υγεια μας βρε παιδία”, “Ονειρου Ελλας”, και η εκπομπη στο ALTER. Είχε πολύ “ζουμί” αλλα συνάμα και πολύ “πουρι”. Βασικά παρακολούθησα και τις 3 εκπομπές, μιας και δεν είχα όρεξη να βγώ απο το σπίτι. Τελικά το άσμα “Και οι γκόμενες φορέσανε τραγιάσκα” δεν πάβει να είναι διαχρονικό! Δεν το αρνούμαι πέρασα καλά στο σπίτι με συντροφία τα ζητιανοξυλα, τις λάγνες υπάρξεις με το γυαλιστερό μπούστο και το ουίσκυ, άλλα μου φένεται πως το παραχέσανε το πράγμα -κι εμεις μαζι.
Καταρχάς να εκφράσω την απογοήτευση μου για την συμμετοχή του κυριου Φέρρη στο φιάσκο του ALTER. Απλα δεν βρίσκω κανενα μα κανένα απολυτώς λόγο για τον οποίο έπρεπε να γίνει κατι τετόιο. Και το λεω αυτο καλοπροαιρετα απέναντι στον Κώστα τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ βαθύτατα, όχι μόνο για τις ρεμπέτικες αναζητήσεις του το αλλα για την καλλλιτεχνική του προσφορά γενικότερα, η όποια καμία σχέση έχει με όλο αυτο το πανηγυράκι,πόσο πάλλον και το αντιεξουσιαστικό, ριζοσπαστικό του πνεύμα. Προσωπικά πιστέυω οτι αυτή τη φορά ο “εξοριστος στην κεντρική λεοφώρο” έκτεθεσε την προσώπικότητα του.
Υ.Γ 1: Πρώτη φορά ακούω τόσα ρεμπέτικα με τόσα πολλα 4χορδα…Πάλι καλά που ο μπαγλαμάς ήταν original.
Υ.Γ 2: Exει δίκιο ο κ. Φερρης που λέει πως το ρεμπέτικο δεν είναι ντέ και κάλα “μιζέρια” και μουρμούρα άλλα υπήρξε και πιο πλόυσιο (βλ. Καφε Αμαν, Εστουδιαντίνες, πολλά μπουζούκια σε κέντρα κτλ κτλ.) Δεν είναι ανάγκη όμως να αγκίξουμε και το άλλο άκρο…
Όσον αφορά το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη ήταν αρκετά ενδιαφέρον και ομολογώ πως άκουσα κομμάτια που δεν τα γνώριζα καν! Επίσης τα κομμάτια ήταν πολύ όμορφα εκτελεσμένα! Ωραια όλα αυτά, δεν λέω, και διασκεδάσαμε και σουρώσαμε κτλ κτλ, ήταν ανάγκη να πατίσουμε και πάνω στο πτώμα? Είμαι σίγουρος πως αμα ήταν απο μια μεριά ό Φραγκος και τους άκουγε, θα ακούγανε το κράξιμο της ζωης τους! Τόσο κολάκευτικά σχόλια για τον ρεμπέτη τραγουδοποίο που άγγιξαν την γελοιότητα πραγματικά! Έχουμε μπερδέψει την δουλοπρέπεια με τον σεβασμό μου φένεται…Και φυσικά δεν ξεχνάμε, γαρούφαλα,γκομενιτσες και γενικότερα ότι χρειάζονταν για να ανεβάσουν την τηλεθέαση…
Χίλιες φορές "Ονειρου Ελλάς " τελικά…κι ας πέφτουν τα τηλεοπτικα νούμερα 2 μέτρα κάτω απ τη γη!!
Απ’ όλα έπαιζαν. Μέχρι και “πολιτικά”: της Αμύνης τα παιδιά, με τα Πολιτάκια (Ελληνική Εστουδιαντίνα). Το αν έπαιζαν και ρεμπέτικα, είναι θέμα ορισμού του είδους.
"Το αν έπαιζαν και ρεμπέτικα, είναι θέμα ορισμού του είδους. "
Πολυ σωστα και νομιζω οτι απο εκει ξεκινα το θεμα.Ισως αν μπορουσαμε να ορισουμε χρονολογικα περιπου την εναρξη της “ρεμπετικης ιστοριας” θα ειχαμε ενα σημειο αναφορας.Και λεω περιπου γιατι νομιζω οτι και αυτοι οι ανθρωποι ,οπως συμβαινει στην ανθρωπινη ιστορια γενικα, δεν ειχαν συνηδειτοποιησει οτι εκεινη την στιγμη που τραγουδουσαν την καθημερινοτητα τους ,τα αισθηματα τους με μια λεξη την ζωη τους ,γραφανε ιστορια. Οπως νομιζω πως δεν γινεται την μια μερα να υπαρχει το σμυρναιικο και την επομενη το ρεμπετικο τραγουδι.Καποια στιγμη μπορει να συνηπηρχαν ή η μια ομαδα να επαιζε και δημιουργιες της αλλης, αλλα αυτο δεν σημαινει πως οι εστουντιανδινες ηταν ρεμπετικες κομπανιες και το αντιστροφο.Καιγια να ξεκαθαρισω την θεση μου αρχη του ρεμπετικου θεωρω συν πλην την αναγγελια της υπαρξης της Ρεμπετικης τετραδας.
Βλεπω τωρα στην ΕΤ3 την εκπομπη του Φερρη το συνολικο αποτελεσμα για μενα ειναι αψογο.
Δεν ειμε κριτικος αλλα αυτο που βλεπω και ακουω ειδικα απο τους μουσικους ειναι τελειο και στο φιναλε υπαρχουν αλλες τετοιες εκπομπες για να παρακολουθουμε:110:
Νομίζω ότι ο τρόπος που ενημερωνόμαστε και μαθαίνουμε πλέον είναι λαικιστί …αμερικάνικος. Μόνο μέσα από την εικόνα μαθαίνουμε και συγκεκριμένα για αυτου του είδους τις εκπομπές ,είναι ενα …retus… είδος επανάληψης από τις εκπομπές του κουνάδη στην ΕΡΤ άλλης 10ετίας απόκεί και πέρα είναι θέμα αισθητικής ,ήχου και εικόνας και αντίληψης του καθενα μας
για μένα το ρεμπέτικο πέρα από την ανάγκη για εκφραση της κοινωνίας στα φτωχά της στρώματα σε μια άλλη εποχή είναι ένα νοερό ταξίδι μέσα από τους στίχους και την μουσική του βαμβακάρη του μπάτη του παγιουμτζή ,τσιτσάνη και άλλων για να …καθαρίζω την ψυχή μου από τα καθημερινή μιζέρια και κακία που βγάζω και εγώ όπως και όλοι μας με συνοδοιπόρους παιδιά σαν τον κουρτούμη τον πέτρο τον γιάννη τον μπάμπη…εσάς έστω και χωρίς να σας γνωρίζω
Προτείνω ανεπιφύλακτα το φρεσκάρισμα της μνήμης όλων μας με τη σειρά “το μινόρε της αυγής”. Το ξαναείδα μετά από χρόνια και πραγματικά με συνεπήρε η λιτότητα, η πειστικότητα και η αυθεντικότητα των ερμηνειών και του όλου στησίματος.
Ειδικά το τελευταίο επεισόδιο ρε παιδιά, που δείχνει στην καλπάζουσα (και χουντοκρατούμενη:108:) Αθήνα του '70, το πως οι ηλικιωμένοι πλέον ρεμπέτες -του σήριαλ- μιλάνε για τα χρόνια τους…λες και το ζεις, όσο χρονών και να 'σαι…
Και αναρωτιέμαι, αυτό το τηλεοπτικό πόνημα -δεν το λέω προϊόν- του '83,'84 όπως και άλλα εκείνων των χρόνων “μένουν” στη μνήμη. Σήμερα, με τα τόσο εξελιγμένα μέσα που υπάρχουν, που μπορεί να κάνουν “παπάδες” που λέει ο λαός, γιατί προτιμάται η πνευματική φτήνια?
Θα μου πείτε και τι γράφω τώρα? Τα χιλιοειπωμένα…
αλλά τέτοια ώρα είδα το φόρουμ λίγο σαν… βιβλίο καταγραφής εντυπώσεων.
Καλησπέρα σε όλους ! αδελφός μου είδε μια εκπομπή στην ετ3 την προηγούμενη ή την προ- προηγούμενη εβδομάδα που ασχολιότανε με την κατασκευή βιολιού. Μήπως ξέρει κανείς πως την λένε ;
Σήμερα στις 14:00 στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή “Η μηχανή του χρόνου” με τον Χρήστο Βασιλόπουλο.
Αʼ μέρος
Η εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» ρίχνει φως στην πολυτάραχη ζωή του Μανώλη Χιώτη, του ρεμπέτη που ξεκίνησε από τις προσφυγο-γειτονιές του Ναυπλίου, μπήκε στα σαλόνια των Αθηνών και κατέκτησε τις καλύτερες πίστες της Αμερικής.
«Ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο», ομολόγησε ο Τζιμι Χεντριξ, μετά από ένα ρεσιτάλ στο Σικάγο.
Η «Μηχανή του χρόνου» αναζήτησε και βρήκε τα πρόσωπα που έζησαν την μυθική συνάντηση των δυο ανδρών και επιβεβαιώνουν τον θαυμασμό του κορυφαίου ρόκερ στο πρόσωπο του Έλληνα μουσικού.
Αξέχαστη θεωρείται η εμφάνιση του μέσα στο Λευκό Οίκο, όπου έπαιξε με το μπουζούκι του για τα γενέθλια του πρόεδρου Τζόνσον!
Η έρευνα της εκπομπής δείχνει πως ο Χιώτης πρόσθεσε την 4η χορδή και έδωσε ηλεκτρικό ήχο στο μπουζούκι του, ανοίγοντας νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.
Τότε συγκρούστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη και άλλους ρεμπέτες της εποχής.
Ήταν πάντα πρωτοπόρος και τολμηρός. Δεν δίστασε ούτε στην προσωπική του ζωή. Απήγαγε την πρώτη του γυναίκα, την Ζωή Νάχη, όταν αυτή ήταν 14 ετών. Ανήλικη ήταν και η δεύτερη γυναίκα του, όταν την γνώρισε. Η Μαίρη Λίντα, με την οποία παντρεύτηκε, ήταν παρτενέρ του στην χρυσή εποχή. Αγάπησε και αγαπήθηκε από την τρίτη του γυναίκα την Μπέμπα Κυριακίδου με την οποία έκανε τις τελευταίες του εμφανίσεις στη σκηνή.
Αξεπέραστος δεξιοτέχνης, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην κόντρα μεταξύ Κάλας και Γκρεϋς Κέλλυ. Είναι η εποχή που Ωνάσης και Ρενιέ του Μονακό, αποφασίζουν να τα βρουν με ένα ταξίδι στο Αιγαίο. Η επεισοδιακή κρουαζιέρα θα έχει ευτυχή κατάληξη χάρη στον Μανώλη Χιώτη, που κατάφερε με τις πενιές του να αμβλύνει τις αντιθέσεις και να συμφιλιώσει τις δυο μεγάλες κυρίες…
Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει σπάνιο υλικό του 1948 με τον Μανώλη Χιώτη να βάζει για πρώτη φορά μέσα στο κινηματογραφικό κάδρο το «απαγορευμένο» μπουζούκι.
Δυο δεκαετίες αργότερα, οι αντιδράσεις για το «ευτελές όργανο» εξακολουθούσαν, ακόμα και εάν επρόκειτο για τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη. Ο Χιώτης θα είναι αυτός που θα συνενώσει τις δυο κορυφαίες δυνάμεις του ελληνικού τραγουδιού και θα «εξαγνίσει» το μπουζούκι στην ιστορική παρουσίαση του «Επιτάφιου» στο θέατρο «Κεντρικόν».
Αυτή τη στιγμή έχει στην μηχανή του χρόνου εκπομπή για τον Μανώλη Χιώτη και μιλάνε πολλοί όπως ο Νικολόπουλος , ο Σπόρος , Πολυκανδριώτης συντονιστείτε :088:
Πράγματι πολύ καλή η εκπομπή σήμερα για τον Χιώτη. Βασικά μου λύθηκε και μία απορία που είχα όσο αφορά το να αποκαλείς κάποιον μπουζουκίστα, που έχει ξανασυζητηθεί στο Φόρουμ και έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Στη εκπομπή λοιπόν, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης είπε ότι την λέξη μπουζουκίστας την εμφάνισε ο Χιώτης μια μέρα που παίζανε στο μαγαζί, μαζί με τον πατέρα του. Την ώρα που παρουσίαζε λοιπόν τον πατέρα του και τον ίδιο στους πελάτες ο Χιώτης λέει: “Σας παρουσιάζω τον Θόδωρο Πολυκανδριώτη και τον γιό του, Θανάση, έναν πολύ καλό … μπουζουκίστα”. Ο κόσμος κοκκάλωσε, το ίδιο και η ορχήστρα. Και συνεχίζει: “Μπουζουκίστας ναι!!! Γιατί δηλαδή αυτόν που παίζει κιθάρα να τον λέμε κιθαρίστα; Και αυτόν που παίζει μπουζούκι τον λέμε μπουζουκίστα!!!”.
Το Β’ μέρος της εκπομπής θα προβληθεί την ίδια ώρα το άλλο Σάββατο στις 14 Μάρτη, το οποίο θα έχει και αυτό πολύ ενδιαφέρον.
Θα δείξει πως ο Χιώτης μπήκε στα σαλόνια του Λευκού Οίκου και έπαιξε τότε για τον πρόεδρο Τζόνσον, για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην κόντρα μεταξύ Κάλας και Γκρεϋς Κέλλυ αλλά και για την κορυφαία συνάντηση Θεοδωράκη - Χατζιδάκι.
Το “Στην υγειά μας” σήμερα, έχει πολύ καλά δημοτικά και παραδοσιακά και σμυρνέικα τραγούδια…
Εξαιρώ τους υπεβολικούς (πάλι) προλόγους από το πάνελ…
Αλλά γενικά μέχρι στιγμής βλέπουμε πολύ καλά και κεφάτα δημοτικά συγκροτήματα και τραγούδια…
Μάγκες είναι αλήθεια ότι η εκπομπή ʽʼΜηχανή του χρόνουʼʼ κόπηκε από τον Alpha ; Εκτός του ότι χάθηκε ακόμη μια ποιοτική εκπομπή από την τηλεόραση χάσαμε και το 2ο μέρος της εκπομπής για τον Μανώλη Χιώτη ; Αίσχος και για τα 2 :mad::093::mad:
Ναι Αποστόλη, είναι αλήθεια το διάβασα κι εγώ! Μη στεναχωριέσαι όμως βρε! Μπορεί να κόπηκε η “Μηχανή του χρόνου” αλλά, έχουμε τη Μενεγάκη, το “Κους-κους”, την Αλιμπέρτη και τόσες άλλες ποιοτικές εκπομπές που συνεχίζουν ακάθεκτες !!!:079:
Τι στο διάολο οτι καλό υπάρχει θα το κοψουνε οι μπι…!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
Και μετά κάνουμε κριτική αν η εκπομπή του Φερρη είναι καλή η του Παπαδόπουλου . Σε λίγα χρονιά μου φαινετε θα σχολιάζουμε εδώ τον Κουρκουλη και την Κελεκιδου Παράδειγμα λέω.!!!