Εμπειρίες από την προσπάθεια κατασκευής μπουζουκιού

Oxtaxorde, κάθε εμπόδιο για καλό !!!
Το βλέπω και το ζω κάθε μέρα. Θα σε αναγκάσει να κάνεις κάποια αλλαγή, διόρθωση ή βελτίωση στο όργανο που δεν θα μπορούσες να την κάνεις όταν θα ήταν έτοιμο.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ !!!

ΟΧΤΑΧΟΡΔΕ ξέχνα φιγούρες,καπάκια κ.λ.π.Το να αφαιρέσεις φιγούρα από καπάκι,είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη εργασία,πολλές φορές με αμφίβολα αποτελέσματα,η οποία γίνεται μόνο σε όργανα κάποιας ιστορικής αξίας,τα οποία βέβαίως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΦΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΗ ΚΟΛΛΑ.
Έχει ξαναειπωθεί νομίζω και παλιότερα ότι καλό όργανο είναι και το εύκολα επισκευάσιμο.
Πειραματίσου με νέα υλικά αφού όμως αποκτήσεις βαθιά γνώση των παλαιοτέρων. Κάτι παραπάνω ξέραν και οι παλιοί. Κόψε καπλαμά μόνος σου για φιγούρα, στο σχήμα που ταιριάζει για το σκάφος σου,και την αισθητική σου,και κόλλα τον με βενζινόκολλα (αφού στεγνώσουν καλά και τα δύο μέρη) ή ξυλόκολλα ακρυλική τύπου (ATLAKOLL,MAXICOLL,RAKOLL,TITEBOND) .
Τα καμάρια όταν τα κολλάς με ψαρόκολλα,ή με ακρυλική, να πατάνε στο καπάκι τέλεια,χωρίς κενά,και όταν σφίξεις τους σφιγκτήρες,μετά από 3-5 λεπτά ξανασφίγγεις. Όταν έχει γίνει σωστά η κόλληση,και κάτω να πέσει το όργανο,το καπάκι μπορεί να “ανοίξει” στις βένες,τα καμάρια όμως θα είναι γερά κολλημένα.
Αυτά δεν τα λέω με δασκαλίστικο ύφος προς Θεού,απλά γουστάρω πολύ τους “άρρωστους” με το συγκεκριμένο άθλημα.
ΚΑΛΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ

Νικο το καμαρι απο οτι καταλαβα ητανε καλα κολλημενα ολα αλλα βγηκε απο το χτυπιμα των ταστών ,…

Αυτό θέλω να σου πω οχτάχορδε,από την στιγμή που “άνοιξε” το καπάκι,στα καμάρια από το χτύπημα των τάστων τι άλλη απόδειξη θέλεις ότι τα καμάρια δεν ήταν κολλημένα καλά.Για να σου δώσω να καταλάβεις βάζουμε “αγκαλιά” το όργανο και χτυπάμε τα τάστα σχεδόν με όλη μας την δύναμη και το όργανο δεν καταλαβαίνει τίποτα.Το μυστικό είναι στην λεπτομέρεια. Την στιγμή της συγκόλλησης τα ξύλα πρέπει να εφαρμόζουν τέλεια,να σφίξεις όσο παίρνει,κατά το σφίξιμο να συνεχίζεται η τέλεια εφαρμογή,και μετά απο 3-4 λεπτά ξανασφίγγεις-ας τα είχες σφίξει όσο παίρνει,μετά απο ΄λιγο το ξύλο ξαναδέχεται σφίξιμο-.
Βοηθάει πολύ αφου έχεις δώσει σχήμα στα καμάρια,μία ελαφριά ‘ράβδωση’ που γίνεται με το πλαίνό μέρος της ράσπας.
Γνώμη μου είναι να μην κολλάς τα καμάρια με εποξειδική κόλλα, αλλα με ψαρόκολλα ή ακρυλική.

Niko ολα αυτα που λες τα εχω εφαρμοσει , το μονο λαθος ηταν οτι ενω πατησαν οι ακρες των καμαριων στην μπορντουρα για καποιο λογο ενω πατησε και το καπακι ,αυτο ξεκολλησε (το καμαρι) τι να πω δε πειραζει , φυσικα το καπακι ειναι αδυναμη κατασκευη το επομενο θα εχει πολυ καλυτερη ενυσχιση απο κατω , γενικα θα αφιερωσω περισσοτερο χρονο στο καπακι , οσο για το ραγισμα το προβλημα ελπιζω να διορθωθηκε με προσθικη φιλετου καθετα με το ραγισμα απο ελατο στο κατω μερος του καπακιου μεσα απο το σκαφος (βεβαια ειναι στο αρμονικο πεδιο αλλα μην τα θελουμε ολα δικα μας) και απο πανω εριξα logo και πιεσα τις κολλαντζες προς τα μεσα απο οτι δοκιμασα τωρα πιστευω να αντεξει το βαρος του καβαλαρη , αυριο θα αγορασω χορδες και θα δουμε.

Σκέψου καλά πριν γράψεις οτιδήποτε…

Ναι φίλε ΤΟΤΗ ήμουν λιγο υπερβολικός αλλά έγραψα “σχεδόν” θέλοντας να δείξω οτι όταν καρφώνουμε τα τάστα, δεν συμπεριφερόμαστε και με το γάντι στο όργανο.Το όργανο πρέπει να είναι λεπτεπίλεπτο,μα ταυτόχρονα και στιβαρό,ώστε να αντέχει τις καταπονήσεις που ασκούνται επάνω του,και όπως ξέρουμε είναι παρα πολύ μεγάλες.
Ακόμα σκέψου,αν στο κάρφωμα των τάστων,απλά κτυπάμε δυνατά,στο ξεσκέβρωμα που βάζουμε μεγαλύτερο τάστο,για να "ανοίξη’ η ταστιέρα, με πόση δύναμη βαράμε τα τάστα;

ναι εχω δει αρκετες φορες να βαζουνε ταστα οντως , τρωει ανελεητο χτυπημα το καημενο :slight_smile:

Την ώρα που ο μάστορας χτυπάει τα τάστα, εάν του ξεφύγει και κοπανήσει το δάχτυλό του δε θα πονέσει ιδιαίτερα. Αν με νοάτε τι νοάω. Το δε ξεσκέβρωμα δεν οφείλεται στο δυνατότερο κάρφωμα, αλλά στο πλατύτερο-χοντρύτερο τάστο. Καλό πράγμα το γερό μάνικο, αλλά μην το παραχέσoυμε κιόλας. :slight_smile:

Έχει δίκιο ο Άρης!
Πόσο δυνατό μπορεί να είναι το χτύπημα από την στιγμή που, αν δεν απατώμαι, το κάρφωμα γίνεται με την ματσόλα?

[quote=Aris;164465] Το δε ξεσκέβρωμα δεν οφείλεται στο δυνατότερο κάρφωμα, αλλά στο πλατύτερο-χοντρύτερο τάστο. :)[/quot

Αυτό είναι σωστό εν μέρει.
Εάν το μπράτσο αποτελείται από πολύ σκληρά ξύλα, το ξεσκεύρωμα δεν μπορεί να γίνει με αυτή τη μέθοδο.
Αυτή η μέθοδος βρίσκει εφαρμογή μόνο σε περίπτωση που οι κόντρες αποτελούνται από μέτριας σκληρότητας ξύλο ή είναι μικρού πάχους.

Έτσι είναι όπως τα λέει ο κος ΧΑΛΙΟΣ.Το ξεσκέβρωμα γίνεται όταν η κόντρα είναι ορισμένου πάχους.Όταν το μπράτσο είναι (ΚΟΥΡΣΟΥΜΙ το έλεγε ο παππούς μου) δεν “ακούει” με τίποτα.Οι πολλές κόντρες όμως δεν είναι το ζητούμενο για τους ψαγμένους οργανοποιούς γιατί βαραίνουν αρκετά το μπράτσο.Το ζητούμενο είναι η πολυπόθητη ισοροπία.Τώρα στα είκοσιπέντε χρόνια ενασχόλησης μου με την κατασκευή δεν έχω δει μάστορα να χρησιμοποιεί ματσόλα,παρα μόνο σφυρί.Εξ’άλλου μετά το κάρφωμα ακολουθεί λιμάρισμα.και γυάλισμα των τάστων,γιατί να μπεί στην διαδικασία της ματσόλας.
Τώρα το χοντρύτερο τάστο πάντα θέλει δυνατότερο κτύπημα, δεδομένου ότι μπαίνει στην ίδια χαραγματιά και όχι σε φαρδύτερη.
Τώρα φίλε ΑΡΗ αν κάτω από το σφυρί μπει κανένα δάκτυλο και δεν πονέσει τι να πώ.Περί ορέξεως κολοκυθοκορφάδες.Σε μένα όσες φορές έχει τύχει ΠΟΝΑΩ ΠΟΛΥ!!!

εγω θα ηθελα να ρωτησω γιατι σε ορισμενες ετοιμες χαραγμενες ταστιερες και καλα με μηχανημα που εχω παραγγιλει μερικα ταστα δεν πατανε σωστα δηλ αν κοιταξω με προσοχη σε μερικα φαινοντε τα σημαδακια απο κατω (οι γραμουλες οι οριζοντιες που εχουν μαλλων για να καταλαβαινεις το τι μεγεθος εχει το ταστο ) μερικες φορες γυαλοχαρτιζω με εναν τακο το σημειο , πριονιζω και λιγο με το πριονι και σε μερικα στρωνει η κατασταση τωρα οταν ειναι να βαλω κανενα ποιο χοντρο εκει το προβλημα ειναι ποιο εμφανες.

Γειά χαρά σε όλους,

συγχαρητήρια σε οχτάχορδο, πέπλο, ατάλαντο κιθαρωδό και όλους τους άλλους ερασιτέχνες κατασκευαστές. Προσωπικά, ενώ θα ήθελα πολύ να καταπιαστώ και με την κατασκευή του οργάνου, λόγω ξενιτιάς, σπουδών αλλά και έλλειψης χρόνου και “εργαστηρίου - αποθήκης”, προς το παρών το αφήνω για όταν περάσω τα -άντα και έρθει η σειρά του.

Επειδή ασχολούμαι -ερασιτεχνικά πάντα- με το σχέδιο, ενδιαφέρομαι να φτιάξω μόνος μου την φιγούρα για ενα μελλοντικό μπουζούκι (το οποίο όμως θα το φτιάξει μάστορας, ίσως ο Καρβούνης). Από την μεριά του σκίτσου, ας πούμε ότι είναι έτοιμο.

Έχοντας την φιγούρα στα χαρτιά, υποθέτωντας ότι ο μάστορας (ή ο ίδιος ο ερασιτέχνης κατασκευαστής) έχει ήδη έτοιμο και το καπάκι, οπότε μπορούμε με ακρίβεια να σχεδιάσουμε τις καμπύλες γύρω από την ροζέτα ή γενικά την τρύπα, πώς θα φτιάξουμε την φιγούρα;

Δεν βρήκα οδηγίες σαφείς. Το Blog του Ν. Φρονιμ. τα λέει και τα εξηγεί πολύ ωραία όταν πρόκειται για ξύλινη φιγούρα. Όμως εάν δεν θέλω ξύλινη;

Ευχαριστώ πολύ,
και καλή συνέχεια στα οργανάκια.

Φώτης

Γεια χαρά και από εμένα καθώς και σε όλη την παρέα. Τόσο καιρό σας παρακολουθώ αλλά δεν προλάβαινα για συζήτηση λόγω τρεξιμάτων.
Φίλε fotis χαίρομαι που βρίσκεις όμορφη την παρέα μας και τις κατασκευές της. Για τις φιγούρες που ρωτάς θα σου πω πως δούλεψα εγώ μετά από συμβουλές φίλων συνφορουμιτών και αρκετό ψάξιμο στο Διαδίκτυο με κυριότερη στο ψάξιμο τη λέξη inlays όχι τόσο σε μπουζούκι αλλά σε κιθάρες. Νομίζω ότι δεν έχει και μεγάλη διαφορά έως καμία.
Δούλεψα όπως έχω αναφέρει σε αυτή τη σελίδα με κόκαλο από μοσχάρι. Εσύ μπορείς να δουλέψεις με κόκαλο, όστρακο, καπλαμά, και συνθετικές επιφάνειες του εμπορίου. Αφού έχεις το σχέδιο σε χαρτί το κολλάς πάνω στην επιφάνεια προς κοπή, ανοίγεις μικρές τρύπες εκεί που οι κοπές είναι εσωτερικές και με μια σέγα που παίρνει πολύ ψιλό πριονάκι στρογγυλό που κόβει από όλες τις μεριές κάνεις πρώτα όλες τις εσωτερικές κοπές. Όταν τελειώσουν αυτές κόβεις και το περίγραμμα και είσαι έτοιμος να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κ. Φρονιμόπουλου.
Και κάτι ακόμα που ξέχασα επειδή το προς κοπή υλικό ή είναι μικρό ή εύκαμπτο και σε δυσκολεύει σταθεροποίησε το πάνω σε μια επιφάνεια λεπτού κόντρα πλακέ μεγαλύτερου με μια κόλλα όχι πολύ ισχυρή για να το ξεκολλήσεις όταν τελειώσεις.
Ελπίζω να βοήθησα.

Ευχαριστώ peplos. Έχει πολύ πράγμα στο google με την λέξη Inlays. Όταν θα έχω ολοκληρώσει την (μικρή) προσπάθειά μου θα σας πώ περισσότερα.

Εις το επανιδείν.

θα ηθελα μια πολυτιμη βοηθεια , σε ενα μπουζουκι που φτιαχνω , μετρησα σημερα την κλιση το μπουζουκι ειναι ετοιμο για να μπει η ταστιερα και το καπακι οπωτε βαζω μια ισια βεργα στο μανικι και μετραω το υψος του καβαλαρη , δηλ στο σημειο που θα μπει ο καβαλαρης με την τωρινη κλιση μου βγαινει 1,8 ποντος (μαζι με το κοκκαλο) αρα αν μπει το καπακι 2,5 χιλιοστα (μειον ) μας κανει 1,55 - την καποια κλιση απο τα καμαρια , αυτο που με προβληματιζει ειναι το ποσο ανοχη θα εχει ο καβαλαρης για να χαμηλωσει , επιπλεων θα ηθελα να με συμβουλεψει καποιος ποσα χιλιοστα ταστιερα να βαλω 5 η 6 και πως μπορω να το υπολογισω?

… το μανικι βγηκε εντελως και τοποθετηθικε ξανα , ελπιζω σωστα το υψος του καβαλαρη ειναι 1,3 εκ.

καβαλαρης / ταστιερα / χαραγμα φιγουρα - ροσετα αποφασισα να τα κανω ολα μονος μου γιαυτο βγηκε λιγο αναπηρο αλλα συμπαθητικο!

(οι φωτογραφίες δεν ήταν δυνατόν να ανακτηθούν)

Ρε οχτάχορδε χίλια μπράβο τι να πω! Εχω μείνει πάρα πολυ καλή δουλειά…

Πέρνω θάρρος και εγώ σιγά σιγά και θέλω να σας ρωτήσω κάποια πράγματα…

Θέλω να ξεκινήσω να φτιάξω ενα μπαγλαμαδάκι…

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσω για σκάφος καρύδα…γιατί σκέφτομαι ότι για να φτιάξω δικό μου σκάφος θα χρειαστώ αυτό το μηχανηματάκι που λυγίζει τις δουγιες με την θερμοτητα…

Σε δεύτερη φάση ήθελα να ρωτήσω λόγω περιορισμένου χώρου οι εργασίες θα γίνονται είτε στο πίσω μπαλκόνι είτε στην ταράτσα…Σκεφτόμουν μήπως πάρω κανένα φορητό πάγκο εργασιάς, θα κάνει δουλειά ή τσάμπα λεφτα.

Απο εργαλεία τι μπορεί να χρειαστώ, έχω ήδη ενα dreamel, πλάνη, σκαρπέλα, σφιχτήρες…(αν μπορούσατε να που προτείνετε και κανενα καλό πριονάκι καλά θα ηταν)

Συγχωρέστε με για τις πολλές ερωτήσεις μου

φιλε οχταχορδε μπραβο.νομιζω οτι εισαι σε πολυ καλο δρομο.οτι χρειαστεις παντως ειμαι στη διαθεση σου.μου θυμισες τα δικα μου πετρινα χρονια στην ταρατσα του πατρικου μου.:088:

Φιλε αλχημιστη αρχες μαρτιου θα βρισκομαι στην αθηνα στο μαγαζι μας στον πειραια.κανε ενα Cone μαζι μου τελος του φεβρουαριου να κλεισουμε ραντεβου για να σε κατατοπισω σχετικα με τον μπαγλαμα που θελεις να κατασκευασεις.(μεγαλε δεν ξερεις που εχεις μπλεξει μ αυτο που ξεκινησες να κανεις.ετοιμασου για πολυ γερο crash test νευρων):112: