Εμπειρίες από την προσπάθεια κατασκευής μπουζουκιού

το καραουλο οπως βλεπετε κυριε χαλιο δε το εχω κοψει ακριβως εχω αφησει περιθωρειο για το λογο που λετε , τις φωτογραφιες απλα τις ειχα βγαλει και τις ειχα προχειρες, τωρα για το καβαλαρη οταν θα ερθει η ωρα να τον φορεσω τοτε θα δανειστω το εργσλειο που σας ελεγα το οποιο ειναι ενα ξυλο σε καμπυλλη με γυαλοχαρτο με πατουρα απο κατω και 4 σουστες δε ειναι κατι πολυπλοκο μολις το εχω στα χερια μου ,περισσοτερα για το σκαφος πως θα μπορεσω να βγαλω τις κολλες? και για το μανικι που ο εβενος δεν ειναι εντελως ευθεια απο ακρη σε ακρη τι εχετε να πειτε θα μου δημιουργησει προβλημα?

Οχτάχορδε, το σκάφος στη photo το έφτιαξες εσύ? είναι αυτό που τελείωνες?

Για τον Οχτάχορδο:

Δεν πειράζει αυτό που λές, αλλά κεντράρισέ το βρίσκοντας το κέντρο της μεσαίας κόντρας και από τις δύο πλευρές.

το μανικο ειναι ειδη κολλημενο που αποσκοπει το να σημαδεψω τα κεντρα μπρος πισω του εβενου δεν ειναι καλυτερο να βρω τα κεντρα του μανικου και να φερω ευθεια την μυτη που θα μπει στο τακο , εφοσων το μανικο θα βαφτει ?

θα ηθελα να ρωτησω τον κυριο κώστα χάλιο , καθως βλέπω την φωτογραφία τις σφηνας του μανικιου δεν είναι στυλ χελιδονοουρας ,ακολουθει αλλη τεχνικη?

οσο αφορα το μανικι μου , ειναι 49,50 κομμένο και πλανισμενο χωρείς ακομα να κατασκευασω την σφηνα ,αν πουμε οτι ο τακος εχει μήκος 5,5 cm , τότε θα μπορέσω να κατασκευσω το οργανο με τον εξης τρόπο
49,50 - 5,5(ο τάκος) = 44 και 38 cm το μηκος του σκάφους αρα 38 -14 cm ο καβαλάρης = 24 cm ερα εχουμε 24 + 44 = αρα εχουμε 68 αρα κλίμακα?

Χελιδονοουρά είναι. Δες τις φωτογραφίες:

δες και τις δικες μου κυριε χαλιο αλλα θα ηθελα και μια ερωτηση το παχος του μανικου μου ειναι 1,8 εκατοστα σε συνδιασμο με ενα 6χιλιοστα ταστιερα θα εχω φυσιολογικο μανικι η εκανα γκαφα?

(οι φωτογραφίες δεν ήταν δυνατόν να ανακτηθούν)

Το συνολικό πάχος που βγαίνει είναι 18 + 6 = 24 mm.

Το πάχος κυμαίνεται από 24 έως 26 mm.

μαζι με την ταστιερα? και τι παχη ταστιερας κυκλοφορουν ? δηλ με το παχος που εχω τωρα μου βγαινει το μανικι αχρηστο?:230:

Τελειωμένο το μπράτσο μαζί με την ταστιέρα έχει πάχος, στο σημείο της ένωσης με τον τάκο, από 24 - 26 mm.
Αν το μπράτσο ( αυτό που ενώνεται με τον τάκο χωρίς την ταστιέρα ) έχει πάχος 18 mm, τότε χρησιμοποιώντας έβενο 7 mm, θα έχεις τελικό πάχος μπράτσου 25 mm.
Βέβαια το μπράτσο χωρίς την ταστιέρα θα πρέπει να έχει αρχικό πάχος 20 mm έτσι ώστε να έχεις και κάποιο περιθώριο επιλογής ταστιέρας που με το ξύσιμο - στρογγύλεμα του τελικού μπράτσου να φτάσεις στο επιθυμητό πάχος.

εκανα αλλο μανικι το θεμα ειναι πως εκανα χελιδονοουρα την σφηνα σε σχημα V εσκαψα και το τακο με οδηγο της σφηνας, το θεμα ειναι οτι μονο απο πανω μπορεις να βαλεις την σφηνα και μονο προς τα πανω βγαινει επιδη εχει λιγα μποσικα μπορω να χρησιμοποιησω titebond και στα κενα κολλα πολυουρεθανης? κανει δουλεια αυτη η κολλα ? επισεις θα βιδωσο και μια ξυλοβιδα για ψυχολογικους λογους :230: θα αντεξει ή η νεκροψια θα δίξει?:slight_smile:

υ.π που βρισκω κολλα πολυουρεθανης?

μετά απο αρκετό καιρό απουσίας μου απο το φόρουμ και πιάνοντας πάλι δουλειά αρκετών ημερών έχω φτάσει την κατασκευή μου σε αρκετά ικανοποιητικό σημείο. κολήθηκε η ταστιερα και μπήκαν και οι φιγούρες οι οποίες είναι όλες απο κόκαλο μοσχαριού. ένα πολύ καλό υλικό θα μπορούσα να πώ για όποιον έχει τις αντοχές απο την ώρα που θα το πάρει απο τον κρεοπώλη μέχρι να τοποθετηθεί όπως στις φωτογραφίες. στο μπουζούκι αυτό επεδίωξα να αποφύγω τα πλαστικά και συνθετικά υλικά. ξυλο και κόκαλο λοιπόν είναι όλα. δυστηχώς μου χάλασε η φωτογραφική μηχανη και οι φωτογραφίες ειναι απο το κινητό με χαμηλή ανάλυση. με την πρωτη ευκαιρία θα επανέλθω με καθαροτερες. όπως επίσης και κάποιες ερωτήσεις που έχω για το μάνικο τριψήματα γυαλοχαρταρισμα φινιρισμα θα τα πουμε συντομα.
πασχάλης

image image

Θα ήθελα να ρωτήσω τους αγαπητούς φίλους που γνωρίζουν το θέμα σχετικά με το τελείωμα στην ταστιέρα πριν μπουν τα τάστα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουν μπει και τα διακοσμητικά της και είναι άτριφτη όπως την παρέλαβα. Δεν έχει ατέλειες για να χρειάζεται πολλά τριψήματα πως και με τι γυαλόχαρτο την τελειώνω;
Και τέλος την περνάω και αυτή με κάποιο υλικό βερνίκι λάδι τι;
Στα πλάγια δεν θα της βάλω φιλέτο θελω να είναι μαύρη για να κάνει αντίθεση με το ξύλο του μανικιού όταν όμως πέρασα δοκιμαστικά ένα τάστο κατα το λιμάρισμα του είδα ότι στο τέλος η λίμα γλύφει την ταστιερα στα πλάγια με αποτέλεσμα να γίνεται ζημιά ή αν δεν το λιμάρεις το ταστο μέχρι την ταστιερα να σκαλώνει αυτό. Περιμένω την γνώμη η τη γνώση σας προς βοήθεια.

μπορείς να ευθυγραμμίσεις τα τάστα από πάνω και από το πλάι με ένα αυτοσχέδιο εργαλείο (μια πολύ ωραία ιδέα από τον Κ. Χαλιό): τύλιξε ένα κομάτι γυαλόχαρτο σε ένα πηχάκι μήκους 25-30 εκ., πλάτους 7-8 εκ., και πάχους 1-2 εκ… Με αυτό λιμάρεις κατά μήκος της ταστιέρας και έτσι τα τάστα στρώνουν ομοιόμορφα. Χρησιμοποίησε ένα χοντρό γυαλόχαρτο Νο 80 για τα χοντρά και για το φινίρισμα πιό ψιλά νούμερα. Με τον τρόπο αυτό "τρως " μόνο το σύρμα και όταν φθάσεις να είναι “πρόσωπο” όλα τα τάστα σταματάς. Ελπίζω να βοήθησα…

Ευχαριστώ Τεό απο ότι κατάλαβα μια πλάνη γυαλοχαρτιερα είναι αυτό και μπορει να βρέι εφαρμογή και στο σκέτο ξύλο της ταστιερας πριν μπουν τα ταστα για ένα ψιλοτριψιμο πριν μπουν τα ταστα.
Τα τάστα όταν τα περάσω τους βάζω και κόλα στιγμής εξωτερικά με την ταστιερα στην πατουρα τους η κάποια άλλη κολλα;
Τα λέμε Πασχάλης

Πασχάλη, υπάρχουν και πιό ειδικοί από εμένα, αλλά ας καταθέσω κι εγώ τη γνώμη μου.

Τα τάστα μπαίνουν καρφωτά (σφηνωτά ίσως είναι καλυτερος όρος) ώστε να μπορέις να τα αλλάξεις εύκολα στο μέλλον όταν φαγωθούν. Αφού καθορίσεις τις θέσεις τους κάνεις με το πριονάκι έναν “οδηγό” (μία ρηχή εγκοπή) και κατόπιν καρφώνεις το σύρμα-τάστο στη θέση του. Εν συνεχέια κόβεις ότι περισσεύει και το λιμάρεις ώστε να ευθυγραμμιστέι με την ταστιέρα.

Αν τα αγγλικά σου είναι καλά δες κι εδώ το “compression fretting” και το refretting. Παρόλο που μιλάει για κιθάρες η αρχή εφαρμογής είναι η ίδια.

Παρεμπιπτόντως το μπουζούκι δείχνει …κούκλα !

Φίλε katsibox τελικά τα τάστα μπήκαν στη θέση τους και το κούρεμα τους απο τα πλάγια έγινε με μιά ταναλίτσα την οποία πήρα απο το εμπόριο και την έκανα στον δίσκο λείανσης τελείως επίπεδη στο πρόσωπό της επάνω και έτσι το κούρεμα έγινε τέλειο. Φυσικά μετά έκανα αυτό που μου είπε ο theos1960 με γυαλόχαρτο κολημμένο επάνω σε επίπεδο καδρονάκι και πήρα όλες τις προεξοχές των τάστων απο τα πλάγια για να μη σκαλώνουν καθόλου. Τέλεια δουλειά μπορώ να πώ. Ευχαριστώ για το λίνκ το έχω διαβάσει έστω και με τα λίγα Αγγλικά μου είναι πολύ κατατοπιστικό. Η κούκλα μου όπως την αποκάλεσες βαδίζει προς την ολοκλήρωση της και ανυπομονώ να έρθει εκείνη η ώρα. Έχω προχωρήσει κι άλλο αλλά ανεβάζω σε λίγο ένα άλλο ποστ για το λιμάρισμα στα τάστα και διάφορα άλλα τα λέμε φίλε.
Πασχάλης

μερικες φωτογραφίες και απο μένα

(οι φωτογραφίες δεν ήταν δυνατόν να ανακτηθούν)

Γεια σου Οχτάχορδε με τα μπαζούκας σου! Πάλι καλά που γλίτωσε ο μπαγλαμάς…:slight_smile:

Αρη ενος φιλου ειναι για αλλαγη καπακι:) να σε ρωτησω , επιδεί οι τρυπες στο καραουλο είναι ελαχιστα ποιο μεγαλες απο οτι το τσουτσουνι των κλιδειών , υπάρχει περίπτωση να ξεκουρδιζεται το όργανο? δε ειχα σταθερό τρυπανι και τις εκανα με επαναφορτιζόμενο , πάλι καλα δε εγινε καμια μεγαλύτερη ζημιά.