Ελλήνων Δρώμενα "Ζεϊμπέκικος" Τετάρτη 29/05/2024 ΕΡΤ3 17.00

< Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα, ερευνά, αναζητά και ανιχνεύει την πορεία δημιουργίας, ανάπτυξης και διαμόρφωσης του ζεϊμπέκικου χορού.
Ο ζεϊμπέκικος, ένας από τους χαρακτηριστικότερους χορούς, έχει ταυτιστεί με την λαϊκή παράδοση και έχει πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση του λαϊκού μουσικοχορευτικού μας πολιτισμού. Συνιστά ζωντανό στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας, δεδομένου ότι χο-ρεύεται σε όλη την επικράτεια, στις τοπικές κοινότητες στα αστικά κέντρα και στις κοινότητες της διασποράς. Είναι βαθιά ριζωμένος στην πολιτισμική μνήμη και ταυτότητα των αστικών κέντρων, ενώ με τις διάφορες παραλλαγές του συνιστά μια μετεξελιγμένη μορφή της πιο δημοφιλούς λαϊκής χορευτικής έκφρασης της σύγχρονης εποχής. Οι μουσικές συνθέσεις του από κορυφαίους συνθέτες του έχουν σημαδέψει την νεότερη εποχή με μοναδικά και αξεπέραστα τραγούδια.
Η έρευνα της εκπομπής εστιάζει στην προέλευση του ζεϊμπέκικου, στις καταγωγικές εκδοχές του, στα στοιχεία που τον συνθέτουν, στην μορφολογική του αφήγηση, στην κινησιολογική του αρμονία και σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περικλείονται στη μορφή του.
Η εστίαση του φακού της εκπομπής, στοχεύει στην «άγρια φύση» του ζεϊμπέκικου που αποτελεί και το ενδιαφέρον για την έρευνά μας. Η ανακάλυψη της «κρυμμένης» αφηγηματικής «λογικής» του, αποτελεί πρόκληση, για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τους λόγους για τους οποίους ο ζεϊμπέκικος κατέχει πλέον κεντρικό ρόλο στη νεοελληνική κοινωνία και κουλτούρα.>

2 «Μου αρέσει»

Δείχνει εντιμότητα μια τέτοια φράση: δε θα ισχυριστούμε ότι σας παρουσιάζουμε την αλήθεια σαν να ήμασταν οι απόλυτοι κάτοχοί της.

Αλλά πέραν αυτού, το ύφος ντοκιμαντέρ αυτής της σειράς (που δεν το έχει μόνο αυτή, ούτε αυτή το πρωτόβγαλε) δε με πείθει. Πολύς ιμπρεσιονισμός, λίγη πληροφορία.