Εκμάθηση τζιλιών και ντεφιού

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
Προσπαθώ να μάθω τζίλιες και ντέφι για να συνοδεύω ρεμπετικα κομματια.
Ξέρει κάποιος αν μπορώ να μάθω κάπως μέσω ιντερνετ ;

Καλημέρα και καλώς ήρθες!
Λόγω έλλειψης συγχρονισμού κανονικά δεν γίνονται μαθήματα μουσικής μέσω διαδικτύου. Αυτήν την περίοδο όμως λόγω καραντίνας είναι ο μοναδικός τρόπος, οπότε δυστυχώς τον εφαρμόζω κι εγώ προσωρινά.
Υποθέτω το ίδιο θα κάνουνε και οι δάσκαλοι κρουστών, οπότε μπορείς να βρεις κάποιον και να δοκιμάσεις. Αν δεν έχεις την δυνατότητα για μαθήματα, να ξέρεις ότι αν απλά βλέπεις βίντεο εκμάθησης στο γιουτιουμπ δεν θα υπάρχει κάποιος να σου εξηγεί και να σε διορθώνει.
Μακάρι από εδώ να βοηθήσουμε, ο,τι θες ρώτα. Θα υπάρχει κάποιος με γνώσεις κρουστών ελπίζω.

Παίζεις ήδη κανένα όργανο;

Κάποιος που παίζει όργανο, οσοδήποτε άσχετο κι αν είναι, έχει καλλιεργήσει την αίσθηση του ρυθμού και την έχει εφαρμόσει πρακτικά. Με τέτοια δεδομένα, τα ζίλια δε νομίζω να είναι δύσκολα. Δύο πράγματα έχουν: να είσαι μέσα στον ρυθμό, και να ελέγχεις πότε τ’ αφήνεις να αντηχούν και πότε να μουγγώνεις (ν’ ακουστεί μόνο το αρχικό τσικ). Και βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ήδη από μόνοι τους τις προϋποθέσεις αυτές (αίσθηση του ρυθμού), χωρίς να έχουν ήδη γίνει μουσικοί άλλου οργάνου.

Το ντέφι είναι πιο περίπλοκο. Έχει πολλές ηχοχρωματικές δυνατότητες, και το παίξιμό του συνίσταται -πέρα από το απλό κράτημα του ρυθμού- στην αξιοποίηση και τον συνδυασμό τους. Και υπάρχουν και λογιών λογιών ντέφια, που για το καθένα έχουν αναπτυχθεί κατάλληλες τεχνικές: άλλο το ηπειρώτικο ντέφι, άλλο το ρεκ, άλλο ο νταϊρές… Εκεί μάλλον θέλεις όντως δάσκαλο.

2 Likes