Εκμάθηση τζιλιών και ντεφιού

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
Προσπαθώ να μάθω τζίλιες και ντέφι για να συνοδεύω ρεμπετικα κομματια.
Ξέρει κάποιος αν μπορώ να μάθω κάπως μέσω ιντερνετ ;

Καλημέρα και καλώς ήρθες!
Λόγω έλλειψης συγχρονισμού κανονικά δεν γίνονται μαθήματα μουσικής μέσω διαδικτύου. Αυτήν την περίοδο όμως λόγω καραντίνας είναι ο μοναδικός τρόπος, οπότε δυστυχώς τον εφαρμόζω κι εγώ προσωρινά.
Υποθέτω το ίδιο θα κάνουνε και οι δάσκαλοι κρουστών, οπότε μπορείς να βρεις κάποιον και να δοκιμάσεις. Αν δεν έχεις την δυνατότητα για μαθήματα, να ξέρεις ότι αν απλά βλέπεις βίντεο εκμάθησης στο γιουτιουμπ δεν θα υπάρχει κάποιος να σου εξηγεί και να σε διορθώνει.
Μακάρι από εδώ να βοηθήσουμε, ο,τι θες ρώτα. Θα υπάρχει κάποιος με γνώσεις κρουστών ελπίζω.

Παίζεις ήδη κανένα όργανο;

Κάποιος που παίζει όργανο, οσοδήποτε άσχετο κι αν είναι, έχει καλλιεργήσει την αίσθηση του ρυθμού και την έχει εφαρμόσει πρακτικά. Με τέτοια δεδομένα, τα ζίλια δε νομίζω να είναι δύσκολα. Δύο πράγματα έχουν: να είσαι μέσα στον ρυθμό, και να ελέγχεις πότε τ’ αφήνεις να αντηχούν και πότε να μουγγώνεις (ν’ ακουστεί μόνο το αρχικό τσικ). Και βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ήδη από μόνοι τους τις προϋποθέσεις αυτές (αίσθηση του ρυθμού), χωρίς να έχουν ήδη γίνει μουσικοί άλλου οργάνου.

Το ντέφι είναι πιο περίπλοκο. Έχει πολλές ηχοχρωματικές δυνατότητες, και το παίξιμό του συνίσταται -πέρα από το απλό κράτημα του ρυθμού- στην αξιοποίηση και τον συνδυασμό τους. Και υπάρχουν και λογιών λογιών ντέφια, που για το καθένα έχουν αναπτυχθεί κατάλληλες τεχνικές: άλλο το ηπειρώτικο ντέφι, άλλο το ρεκ, άλλο ο νταϊρές… Εκεί μάλλον θέλεις όντως δάσκαλο.

3 «Μου αρέσει»

Το Ηπειρώτικο ντέφι με το νταϊρέ τι διαφορές έχουν? Εγώ το ξέρω ως ίδιο όργανο με διαφορετική ονομασία κατά τόπους. Και αυτός ο μάστορας σε αυτό το βίντεο αυτό λέει:

Ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφω, στην λαϊκή και παραδοσιακή μουσική δεν υπάρχουν γενικώς παραδεδεγμένα στάνταρ. Ο άνθρωπος του βίντεο λέει «παλαιότερα το λέγαν νταϊρέ, σήμερα ντέφι». Άλλος, αλλού, μπορεί να πει κάτι άλλο. Εγώ θεωρώ ότι το ντέφι έχει ζίλια, είτε ηπειρώτικο είναι είτε όχι, ενώ ο νταϊρές δεν έχει. Πουθενά, μα πουθενά, ούτε σε πανελληνίως καταξιωμένα βιβλία για λαϊκά μουσικά όργανα, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες οι διαφορές μεταξύ ηπειρώτικου ντεφιού και νταϊρέ, σε βαθμό που να τις έχει αποδεχθεί η πλειονότητα των λαϊκών μουσικών, όπως επίσης δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες πουθενά οι διαστάσεις, ιδιότητες, ιδιαιτερότητες κλπ. κλπ. κλπ. του ντεφιού, του ηπειρώτικου ντεφιού, του νταϊρέ, του οποιουδήποτε λαϊκού οργάνου, ιδιόφωνου, αερόφωνου, χορδόφωνου ή άλλου. Και αυτό ακριβώς είναι ο μεγάλος πλούτος της λαϊκής μας μουσικής. Ευτυχώς.

Εγώ το μπεντίρ θεωρώ ότι δεν έχει ζίλια, ηπειρώτικο και νταϊρές τα θεωρώ ίδια και με ζίλια. Στα υπόλοιπα που αναφέρεστε δεν διαφωνώ.

Οι διαφορές μεταξύ λαϊκής και παραδοσιακής ποιες είναι? Στην σκέψη μου κάπου μπερδεύομαι…

Αυτός είναι ο νταϊρές:

(νταχαρές για την ακρίβεια είναι εδώ η τοπική ονομασία)

Πάλι ντέφι είναι, αλλά λίγο οι μικροδιαφορές στην κατασκευή (μέγεθος, άλλα ζίλια), λίγο η διαφορετική ρυθμική αυτής της μουσικής από την ηπειρώτικη, τελικά άλλο όργανο μαθαίνεις.

Συγνώμη, στο μυαλό μου είχα την αστική λαϊκή.

Το θέμα δεν είναι αν συμφωνεί κάποιος με κάποιον άλλον, ή όχι. Είναι να καταλάβουμε ότι η λαϊκή μουσική δεν μπαίνει σε καλούπια.

1 «Μου αρέσει»