Δολοφονία Ράλλη Ιωάννου

διαβάζοντας εδω στη Ρεμπετοσελίδα

https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?p=34664#p34664

κατι θα υπάρχει για τον Άνθιμο…

<< ή έστω το απόσπασμα του “Ταχυδρόμου της Αλεξάνδρειας” της 12ης Φεβρουαρίου του 1928;;;>>

1 «Μου αρέσει»

Δεν πολυκατάλαβα τι ζητάει ο άνθρωπος, ωστόσο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Αλεξανδρείας 12/2/1928 δεν φαίνεται να κυκλοφόρησε…

Τα περί τον Ράλλη και τον Αλατάρη πάντως, στο κέντρο / κατάκεντρο της Αθήνας συνέβησαν, οπότε ο ψάχνων θα μπορούσε να αναζητήσει τις πληροφορίες του και σε αθηναϊκές εφημερίδες της εποχής, αντί να ψάχνει για αναδημοσιεύσεις σε αλεξανδρινές…

μήπως εγω κατάλαβα?
ισως βγει κατι προς όφελος μας.

Προσωπικά αγνοούσα τη φάση Ράλλη-Αλατάρη, ωστόσο βλέπω ότι ο Ασπρέας («Εξέλιξις του αστυνομικού θεσμού από της απελευθερώσεως της Ελλάδος μέχρι σήμερον», ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ τχ. 2, 1953) αναφερόμενος στην εποχή 1860-1885 κάνει λόγο για την περίπτωση:

«Μία δίκη, η του υπαξιωματικού Αλατάρη, όστις εφόνευσεν αποτρόπαιον τινά κακοποιόν ονόματι Ράλλην, απεκάλυψε πληθύν τραγωδιών εντίμων οικογενειών και εξηυτέλισε την αστυνομίαν της πρωτευούσης. Η δίκη υπήρξε παράδοξος, διότι, καίτοι ο φόνος απεδείχθη και ωμολογήθη ευθαρσώς υπό του φονέως, ο υπαξιωματικός ηθωώθη και εδέχθη άνθη και δώρα πολλά και σημαντικά από τας λυτρωθείσας εκ του ληστού εκείνου της πρωτευούσης οικογενείας.»

2 «Μου αρέσει»

Μάλιστα! Για τους αστούς λοιπόν της εποχής (από τους οποίους προέρχονταν και οι υπηρετούντες το Δικαστικόν σώμα), ο (πρώην) μακελλάρης Ράλλης ήταν αποτρόπαιος ληστής, για τον λαουτζίκο

     (Βάστα καημένε Ράλλη την πρώτη μαχαιριά,
     Μα πώς να τη βαστάξω; Με ΄φάγαν τα σκυλιά!)

ήρωας, βεβαίως….

Α, ίσως μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του τρισέγγονου («Πότε όμως δολοφονήθηκε ο μάγκας Ράλλης Ιωάννου»):

Ο ἐπιλοχίας Γ. ̓Αλατάρης ἐφόνευσε τὸν πρῴην κρεοπώλην Ῥάλλην Ἰωάννου (7/2/1880)
(ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 10/2/1880)

Ένα φονικό μεταξύ κουτσαβάκηδων την εποχή που γίνονταν όλο φονικά μεταξύ κουτσαβάκηδων δεν το βρίσκω και τόσο συναρπαστικό θέμα, εκτός βέβαια αν είσαι (όπως ένας από τους αναρτητές στη συζήτηση) απόγονος του ενός εμπλεκόμενου. Ή αν ξερωγώ υπήρχε τραγούδι και δεν ξέραμε σε τι ακριβώς αναφέρεται (τραγουδήθηκε βέβαια το γεγονός, αλλά δε μας σώζεται το τραγούδι, απλώς παρατίθεται γραπτά ένα δίστιχο, ως παράδειγμα του ότι αυτά τα γεγονότα πάντα τραγουδιούνταν…)

Αυτό όμως που θέλω να σχολιάσω είναι ότι ο βασικός αναρτητής Bill1961, που ξεκίνησε από άλλο θέμα βέβαια, μου φάνηκε εξαιρετικός, στην έρευνά του και στους συσχετισμούς του.

"…Από τους τραμπούκους διασημότεροι ήταν … ο Ράλλης του Κουμουνδούρου …και άλλοι. Απ’ αυτούς ορισμένοι έγιναν αργότερα φιλήσυχοι πολίτες.

Κάτι παρόμοιο έπαθε και ένας λοχίας του στρατού, που προσπάθησε να συλλάβει τον Ράλλη Ιωάννου, το παλικάρι του Κουμουνδούρου. Ο Ράλλης ήταν χασάπης και πολύ γενναίο παιδί και κατάφερε να αφοπλίσει τον λοχία, που επιχείρησε με ένα απόσπασμα να τον συλλάβει.

Κατά μια εκδοχή ο Ράλλης συνελήφθη πολλές ώρες αργότερα μετά από άγρια καταδίωξη, ενώ κατά μία άλλη την επόμενη μέρα εμφανίστηκε στο Φρουραρχείο για να παραδώσει ο ίδιος το ξίφος που είχε αποσπάσει από τον λοχία. Το βέβαιο είναι ότι ο λοχίας ντροπιασμένος από το πάθημά του δολοφόνησε μέσα στο Φρουραρχείο τον «παλικαρά».

Αυτό συνέβη το 1882 και αποτέλεσε την αρχή του τέλους των συστηματικών και επίσημων νταήδων, τους οποίους διαδέχτηκαν οι περίφημοι «κουτσαβάκηδες» ή «κούτσαβοι»…“”

πηγή:

1 «Μου αρέσει»

Να που τελικά δεν συνέβη τότε αλλά τον Φεβρουάριο του 1880 :wink:

1 «Μου αρέσει»

Ναι, καλό “ψαχτήρι” ο Bill
Το λινκ που έδωσε στον τρισέγγονο δεν ήταν σωστό.
Αυτό πρέπει να είναι:
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (σελ. 39)

Στο λινκ αυτό, το έντυπο αναφέρεται ως Ταχυδρόμος Ομόνοια Κυριακάτικος, Αλεξάνδρεια. Στο λινκ του Μπίλ, φαίνεται μεν πρώτος πρώτος ο τίτλος ΟΜΟΝΟΙΑ, Ημερησία πολιτική και εμπορική εφημερίς (και όχι Ταχυδρόμος), αλλά ως διεύθυνση γραφείων και τυπογραφείων δίνεται το Ακίνητον «Ταχυδρόμου», οδός κλπ. Προφανώς, πρόκειται για συγκρότημα εντύπων, αφού θέση κυρίου άρθρου στην πρώτη σελίδα του συγκεκριμένου φύλλου της Ομόνοιας καταλαμβάνει επιστολή αναγνώστη, αγνώστου επωνύμου μεν αλλά «συνδρομητού του Ταχυδρόμου» όπως ο ίδιος “υποφαίνεται”.

Και εδώ λεπτομερέστερα η είδηση:

“Ο επιλοχίας του Πεζικού Γεώργιος Αλατάρης εφόνευσε διά ξίφους εν τω φρουραρχικώ καταστήματι τον Ράλλην Ιωάννου κρεοπώλην ένεκα προηγουμένης έριδος. Ο επιλοχίας εφυλακίσθη παρά του φρουραρχείου.”

(ΠΡΩΙΑ 10/2/1880, εβδομαδιαίον αστυνομικόν δελτίον)

1 «Μου αρέσει»

Στο λινκ του Μπιλ γράφει Ομόνοια στην πρώτη σελίδα κάθε φύλλου, αλλά Ταχυδρόμος Ομονοίας στις υπόλοιπες. Σαν να υπήρχαν δύο τίτλοι για το ίδιο έντυπο. Την ίδια περίεργη εντύπωση δίνει κι αυτό:

Μήπως η Ομόνοια υποκατέστησε τον Ταχυδρόμο αλλά εξακολουθούσαν να λένε και το παλιό όνομα; Ή μήπως συγχωνεύτηκαν;

“Η εφημερίδα Ομόνοια της Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1880 από τον Μιχαήλ Μανουσάκη ως εβδομαδιαίο έντυπο, ενώ αργότερα έγινε ημερήσιο. Με διάφορες αλλαγές στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση κυκλοφόρησε μέχρι το 1929, οπότε και συγχωνεύθηκε με τον Ταχυδρόμο του Γεωργίου Τήνιου.”
https://cavafy.onassis.org/el/creator/omonoia-alexandria-newspaper-el/

1 «Μου αρέσει»

Άρα δε θα 'πρεπε να λέει Ταχυδρόμος Ομονοίας αλλά Ταχυδρόμος-Ομόνοια. Και πράγματι αυτό λέει, απλώς εγώ είχα δει αυτό που περίμενα να δω. Διορθώνω λοιπόν τώρα.