Διατήρηση αποθηκευμένου ξύλου

Αγαπητοί φίλοι οργανοποιοί του φόρουμ,
Επειδή μου κολλήσατε το μικρόβιο της οργανοκατασκευής… σας παρακαλώ αν κάποιος έχει την καλοσύνη να με πληροφορήσει πως μπορώ να διατηρήσω ένα ξύλο χωρίς να το φάει το σαράκι?
Πέρσι είχα κόψει μια καρυδιά και την είχα αποθηκεύσει να ξεραθεί χωρίς καμία προστασία. Φέτος είναι όλο το ξύλο διάτρητο σε βαθμό που αχρηστεύθηκε.
Την προηγούμενη εδομάδα βολέψα λίγο καλό ξύλο από μια παλιά σαρακοφαγωμένη ξερή μουριά.
Εμπλεξα στην περιπέτεια της οργανοποιίας, (ας πρόσεχα…), και ήδη σκάβω ένα σκάφος για τζουρά. Περισσεύει λίγο ξύλο και δεν ξέρω πως να το διατηρήσω για μελλοντική αξιοποίηση.
Κάποιος μου είπε να το ραντίσω με χαλκό…
Αν υπάρχει καμια συμβουλή, θα είμαι υπόχρεος.

Φίλε μου, το μικρόβιο που λές πως κόλλησες δεν είναι εύκολα ιάσιμο! Είναι χειρότερο από το σαράκι!
Καλά ξεμπερδέματα!

Τώρα, όσον αφορά το σαράκι. ρίξε κομμιά ματιά σε κάποιο βιβλίο σχετικό με το ξύλο ( π.χ. Κώστα Σιμόπουλου, « Το Ξύλο », εκδόσεις «Ξύλο-Έπιπλο»,Αθήνα 1985, Διάθεση Πλ. Καρύτση 5, τηλ. 2103235935 ) σίγουρα θα έχεις να μάθεις πολλά .

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, οι περισσότεροι όχι και τόσο αθώοι από την άποψη των επιπτώσεων, γιατί βασίζονται σε διάφορων ειδών χημικά, όπως και το χαλκό που ανέφερες.

Εγώ θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις πιό « οικολογικές » μεθόδους.
Πρώτα-πρώτα εξαφάνησε ( κάψε ) κάθε προσβλημένο κομμάτι ξύλου.
Έπειτα καλή καθαριότητα του χώρου σου. γιατί το σαράκι μεταδίδεται και με τη σκόνη του φαγωμένου ξύλου που περιέχει αυγά.
Αν μπορείς βάλε το ξύλο σου γιά αρκετό καιρό μέσα σε νερό, μη φοβάσαι, δε θα καταστραφεί. Θα ξεπλυθεί το άμυλο και δε θάναι πιά τόσο νόστιμο
( γιά τα σαράκια, βεβαίως ! ).
Μετά, αποθήκευσέ το μέσα να στεγνώσει και κάνε συχνά έλεγχο γιά ίχνη σκόνης.
Προληπτικά, μπορείς να το περάσεις ακόμα και με λίγο πετρέλαιο.
Τέλος, γιά περισσότερη ασφάλεια, μπορείς να κάνεις που και που και την προσευχή σου !

Όταν με το καλό θα το κάνεις όργανο και θα το παίζεις, μη φοβάσαι, δεν πιάνει πιά μέ τίποτα σαράκι.

1 «Μου αρέσει»

Αναφορικά με την καρυδία,αν είναι φρεσκοκομμένη πρέπει να την ξεφλουδίσεις πλήρως και μετα να την αποθηκεύσεις.

Νίκο τι κάνουμε αν ένα όργανο έχει ήδη προσβληθει από Σαράκι;

Φίλε Νίκο, ευχαριστώ για τις πληροφορίες και θα ακολουθήσω προσεκτικά τις συμβουλές. Για την εμβάπτιση του ξύλου στο νερό είχα μια ανάλογη πληροφορία από κάποιον ψαρά, πως το ξύλο αν βυθιστεί στο θαλασσόνερο δεν πιάνει σαράκι. Θα το δοκιμάσω γιατί ήδη συλλέγω ότι παλιό καθαρό ξύλο μου βρεθεί.
Προφανώς η καταστροφή της καρυδιάς, ήταν δικό μου λάθος αφού λόγω άγνοιας την είχα αποθηκεύσει χωρίς καμία φροντίδα στο ίδιο υπόστεγο μαζί με διάφορα καυσόξυλα που προορίζονταν για το τζάκι, όπου κατέληξε τελικά, ατυχώς…
Εχω κάνει διάφορες κατασκευές με σίδερο και πιάνουν τα χέρια μου. όμως το ξύλο είναι μεγάλη ιστορία και είμαι ακόμη στο εξώφυλλο… όμως να το κάνεις να μιλήσει είναι μεγάλη πρόκληση!
Υ.Γ.
το βιβλίο σου για την τεχνική κατασκευής των ταμπουράδων έχει κυκλοφορήσει?
και αν ναι, δώσε μου σε παρακαλώ στοιχεία για να το παραγγείλω.

Φίλε theos,

Εγώ δεν έγραψα πουθενά γιά θαλασσόνερο.Μην το κάνεις, εκτός και αν θέλεις να φτιάξεις βάρκα, οπότε δεν πειράζει! Γιά όργανα, μόνο σεγλυκό νερό ( και έτσι φτιάχνεις όργανα του γλυκού νερού ! ).Τώρα, πέρα από πλάκα, το αλάτι θα δημιουργήσει προβλήματα στο ξύλο.Όσο γιά το βιβλίο, υπομονή! Εγώ κάνω ήδη περίπου τέσσερα χρόνια, ελπίζω όμως σε μερικούς μήνες κάτι να γίνει. Θα ειδοποιήσω σχετικά.

Γιάννη,

Αν ένα παλιό όργανο, που φυσικά δεν παίζεται γιά καιρό, πιάσει σαράκι, υπάρχει πρόβλημα! Χρειάζεται διάφορα ειδικά φάρμακα και όχι μόνο μιά φορά. Δεν αρκεί βλέπεις να σκοτώσεις μόνο τα ζωντανά έντομα, αλλά πρέπει να καταστραφούν και τα αυγά τους ώστε να μη συνεχιστεί μετά από λίγο καιρό η ζημιά.Ο καλύτερος ίσως τρόπος ( που δε τον έχω προς το παρόν εφαρμόσει προσωπικά ) είναι να βάλεις το όργανο σε κλειστό θάλαμο και να μειώσεις την ατμοσφαιρική πίεση, πράγμα που θα κάνει τα αυγά να σπάσουν και να καταστραφούν, μαζί με τα έντομα. Πιθανόν όμως έτσι να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και στο όργανο, εάν υπάρχει κάπου κάποια μικρή φυσαλίδα με εγκλωβισμένο αέρα.

Νίκο σε ευχαριστώ.
Ρωτώ γιατί πρόσφατα είδα ένα ούτι που είχαν φέρει πρόσφυγες στη Λακωνία διάτρητο από σαράκι.Κατασκευαστικά ήταν αψογο (τουλάχιστον απ ότι μπόρεσα να καταλάβω) αλλά τα σαράκια μάλλον κάναν πάρτυ με καρυδία, κελεμπέκι (και μάλιστα κατσαρό) και έλατο.

Γιάννη τι σοϊ ούτι είναι?
Έχει κάποια ετικέτα μέσα? αν έχεις καμιά photo στείλε κι ας είναι σκοροφαγωμένο θα έχει ενδιαφέρων.

Αναμφισβήτητα είναι ένα όργανο που φτίαχτηκε πριν το '22.
Το καπάκι έχει μια καμπυλότητα όπως των παλιών λαούτων .Η ροζέττα έλειπε και η ετικέτα είχε ξεκοληθεί για να κολλήσει τη δική του τοπικός και άσχετος σίγουρα επισκευαστης τη δεκαετία του 50.Το όργανο έχει ποιότητα υλικών(έλατο ισόβενο με ψιλά νερά,καρυδία ,κατσαρό κελεμπέκι,έβενο ,σιντέφι) αλλα είναι σε μαύρα χάλια απ το σαράκι.Ο τωρινός ιδιοκτήτης το φυλά σε σακκούλα σκουπιδιών κλεισμένη.
Όταν μου το έδειξε δεν είχα τη δυνατότητα φωτο.Μάλλον όμως σύντομα θα μου δοθεί η δυνατότητα.

φίλε Νίκο σου εύχομαι Χρόνια Πολλά, και σε ευχαριστώ για την προειδοποίηση, παραλίγο να την έκανα την “αλμυρή πατάτα”!
Για χειροποίητη βάρκα, άπα-πα δε θα τολμήσω! πήρα ήδη μια καλή ιδέα περί χειροποίητου οργάνου… χα-χα!
Κοντεύοντας να ολοκληρώσω το σκάφος, γίνεται πολύ όμορφο και άρχισα να το βλέπω σαν όργανο που φιλοδοξώ να ακούγεται, άρχισα να το πονάω όπως λένε και κυριολεκτικά… αφού απόκτησα μια τεράστια φουσκάλα από το σκαρπέλο στο δεξί χέρι!
Αν δεν πετύχει ως μουσικό όργανο, τουλάχιστον θα είναι ένα όμορφο διακοσμητικό.

Ευχαριστώ γιά τις ευχές.
Καλή επιτυχία με το όργανο !
Να θυμάσε πως η οργανοποιία θέλει υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα και γνώση.

Καλησπέρα σας , αυτές τις μέρες περιμένω να παραλάβω ένα κομμάτι μουριά αρκετά μεγάλο. Απλά είναι φρεσκοκομμένο και θα χρειαστεί να το φυλάξω για αρκετό καιρό μέχρι να είναι έτοιμο για σκάψιμο. Ο μαραγκός που μου το βρήκε μου είπε να το ξεφλουδίσω και να το βάλω σε ένα μέρος όπου να αερίζεται καλά , να μην πέφτει ο ήλιος πάνω του , να αφήσω κενό από κάτω ώστε να αερίζεται και από κάτω (μέχρι εδώ καλά) . Μου είπε κιόλας να μην το καλύψω από πάνω ώστε να βρέχεται , γιατί λέει κάνει καλό. Εσείς τι λέτε γι’αυτό ;
Ευχαριστώ πολύ

Κάποια πράγματα πηγαίνουν μαζί,
Το βλέπει ο ήλιος και βρέχεται, η δεν το βλέπει ο ήλιος και δεν βρέχεται.
Μάλλον το δεύτερο είναι καλύτερο, και στο σκοτάδι…

Είπε κανείς τίποτα?

Είναι σημαντικό για το φρεσκοκομμένο ξύλο, να μην φύγει γρήγορα η υγρασία του, για να αποφύγουμε προβλήματα όπως σκίσιμο σε σημεία που δε θέλουμε.

Πρώτα απ`όλα, να μην το ξεφλουδίσεις, πρίν στεγνώσει τουλάχιστον αρκετά.
Βάψε με μπογιά η με λιωμένο κερί τις δύο τομές του ξύλου ( τα σόκορα ) , γιά να μή φύγουν γρήγορα οι χυμοί.
Αποθήκευσέ το οριζόντια ,για τον ίδιο λόγο.
Κατά τα άλλα, καλά σου τάπε ο μαραγκός. Μην τη φοβάσαι την υγρασία, την ξηρασία να προσέχεις ! Αν έχεις πολύ χαμηλή σχετική υγρασία ( κάτω από 40 βαθμούς ) να υγραίνεις το χώρο.

Και υπομονή ! Να μη βιαστείς να το δουλέψεις !

:088: Ευχαριστώ για την απάντηση σου, ίσως αυτό είναι και το πιο λογικό.
Πιο πάνω ειπώθηκε ότι είναι καλό να το βάλεις το ξύλο σε νερό για αρκετό καιρό, συγκεκριμένα για πόσο καιρό?

Τώρα είδα την απάντηση σας
ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ
Θα τα εφαρμόσω μόλισ το παραλάβω:)

Νίκο να προσθέσω κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για τον φίλο τον Χαλίλ. Εφόσον το ξύλο είναι σε στρογγυλή μορφή και έχει κάποιο ικανό πάχος θα πρέπει να κοπεί κατα μήκος, διά δύο ,ώστε ο πυρήνας του ξύλου να απελευθερωθεί και να αποφευχθούν τα σχετικά στρές κατα την διαδικασία απώλειας της υγρασίας, που στην αρχή πάντα είναι ταχύρυθμή.
Επίσης να τοποθετηθεί σε χώρο καλά αεριζόμενο όπου η κατά μεσο όρο σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας (του άμεσου περιβάλλοντος) είναι αρκετά ψηλή και πάντως χαμηλώτερη απο το δείκτη περιεκτικότητας της υγρασίας του ίδιου του ξύλου (κάπου στο 35-50%).Μιά τέποια περίπτωση είναι ένα καλά προστατευόμενο υπαίθριο στέγαστρο.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου δώσατε.
Είναι εκπληκτικό το πόσο βοηθάτε τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.:110:
Θα λάβω υπόψιν μου όλες τις πληροφορίες που μου δώσατε, ευχαριστώ και πάλι:088:

Το σαρακοφαημένο κομμάτι του ξύλου να αφαιρεθεί. Αν τώρα θέλεις να σκοτώσεις το σαράκι από ένα πολύτιμο κομμάτι η όργανο προτείνω Rentokill Woodworn Killer. Προσοχή: Να χρησιμοποιήσεις γάντια και μάσκα. Να πάρεις μεγάλες σύριγγες ιατρικές και να βάλεις σε όλες τις τρύπες που βλέπεις μια ένεση με το υγρό αυτό. Κατόπιν να κλείσεις το κομμάτι αυτό σε μια σακούλα νάιλον. Η σακούλα ενεργεί σαν θάλαμος αερίων ( για το αέριο που θα προέρχεται από τη εξάτμιση του πιο πάνω υλικού). Επειδή θα είναι αεροστεγώς κλειστό + περασμένο με δηλητήριο + το αέριο που θα προέλθει από την εξάτμιση του δηλητηρίου τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή επέμβαση.
Τώρα για τη αποξήρανση: σκιερό και δροσερό περιβάλλον, αφαίρεση του φλοιού, πέρασμα με κερί στις τομές (πλευρά) του ξύλου, τοποθέτηση πάνω σε κομμάτια στεγνού ξύλου με τρόπο που να του επιτρέπει να αερίζετε καλά σε καθαρό και υγιές περιβάλλον (όχι κοντά σε σαρακοφαημένα ξύλα). Τώρα η διάρκεια ξήρανσης εξαρτάται άμεσα απο το πάχος της σανίδας που αποξηραίνουμε.

Μιά που, βλέπω, τα ξέρετε καλά, να βάλω και εγώ μία ερώτηση: αν στα σόκορα αντί για κερί μπή βενζινόκολλα πειράζει; Ο σκοπός της ερώτησης είναι πονηρός: δεν πρόκειται για οργανοκατασκευή αλλά για την πέργκολα στο λυόμενό μου.

Θεωρητικά ότι κλείνει τους πόρους του ξύλου για να μην χάνει υγρασία από εκεί, μπορεί να κάνει τη δουλειά.