Δημήτριος (Μήτσος, Καλίνικος) Αραπάκης 1890 - 1956

Ξέρει κανείς τίποτα για τον Καλίνικο?

Ο Αραπάκης είναι, ε, απ’ το 2005 μέχρι σήμερα, κάτι μάθαμε…

(μπορεί να κλείσει το θέμα, θα έλεγα…)

2 «Μου αρέσει»

https://www.discogs.com/artist/1942167-Δημήτρης-Αραπάκης

στο discogs αναγράφεται το εξής.

< Brother of Βαγγέλης Παπάζογλου >

που αλλού υπάρχει αυτή η πληροφορία?

Λάθος, προφανέστατα. Καλλίνικος, αν θυμάμαι καλά, ήταν το όνομα του Β. Παπάζογλου στη Σμύρνη, αλλά το άλλαξε όταν ήρθε στην Ελλάδα. Ο Αραπάκης / Καλλίνικος ήταν απ’ την Πρέβεζα και ο Παπάζογλου δεν ξέρω να είχε αδέρφια / αδερφές.

Οι δισκοντόγκηδες έχουν πράγματι κάνει λάθος.

Ως προς τον Καλλίνικο του Παπάζογλου, στο βιβλίο της Αγγέλας, στη σελ. 114 φέρεται ως αδερφός του Βαγγέλη («Ο αδρεφός του ο Μήτσος που δεν είχε φύγει απ’ τα Αλάτσατα λεγότανε Καλλίνικος»), ενώ στη σελ. 568 φέρεται ως πρώτος ξάδερφος του Βαγγέλη («[…] η κόρη της η Σωτηρία πού ’χε πάρει τον πρώτο ξάδερφο του Βαγγέλη, το Δημήτρη Καλλίνικο»)

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχει η πιθανότητα ο αδελφός “Μήτσος” και ο ξάδελφος “Δημήτρης” να είναι δύο διαφορετικά άτομα και ξαδέλφια μεταξύ τους (?!) ή είναι ορθογραφικό λάθος της Αγγέλας;

ΥΓ. Μάλλον η ερώτηση αυτή ξεφεύγει από το θέμα … αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά :sweat_smile:

Αυττό πάντως, μάλλον δύσκολο θα ήταν… Η φουκαριάρα μίλαγε, το γράψιμο το έκανε ο Γιώργης.

Ας το πούμε τότε λάθος νοηματικό ή κατανόησης, μιας και τα λόγια είναι δικά της κι ας μην είναι γραμμένα με το δικό της χέρι.

Θεωρητικά, σίγουρα υπάρχει. Αγόρια πρωτοξάδερφα με το ίδιο ονοματεπώνυμο είναι κάτι κοινότατο: παππούς Δημήτρης Καλλίνικος, κάνει δύο γιους, κι ο καθένας βγάζει τον πρώτο του γιο Δημήτρη.

Το αν όντως συνέβη αυτό, δηλαδή αν ο Βαγγέλης Παπάζογλου (-Καλλίνικος) είχε παππού Δημήτρη Καλλίνικο, ίσως βρίσκεται αλλά δε θα μας διαφωτίσει για το ζήτημα της σχέσης με τον Δημήτρη Καλλίνικο-Αραπάκη, για τον οποίο ήδη σημειώθηκε ότι προφανώς πρόκειται για λάθος παραδρομής λόγω της συνωνυμίας.

Το θέμα με τον Αραπάκη είναι λυμένο μιας και ξέρουμε ότι γεννήθηκε στη Πρέβεζα, άρα δεν είναι αδελφός του Βαγγέλη Παπάζογλου.

Όσο για το “Μήτσος” και “Δημήτρης” υπέθεσα ότι είναι διαφορετικά άτομα, μιας και τυχαίνει σε πολλές οικογένειες ξαδέλφια με το ίδιο ονοματεπώνυμο να τα φωνάζουμε με κάποιο υποκοριστικό για να τους ξεχωρίζουμε. Έτσι και η Αγγέλα να ακολούθησε αυτή τη γραμμή στο λόγο της. Απλά μια υπόθεση-σκέψη δική μου με αφορμή την επισήμανση του Άνθιμου στο #6.

1 «Μου αρέσει»