Δε ρεμπέτικο κόνφερενς 2003 πουλάκια κάθονταν

Έχει κατά καιρούς εμφανιστεί στην ιστοσελίδα του Φόρουμ ένα ενημερωτικό link για ένα υποτιθέμενο συνέδριο για το ρεμπέτικο που διοργανώνει στην Ύδρα ένα υποτιθέμενο «ινστιτούτο ρεμπετολογίας» του Λονδίνου υπό την βασιλική εποπτεία του sir ed emery.Ο αξιότιμος λοιπόν αυτός κύριος διοργάνωσε κατά το έτος 2001 μια συνάντηση ορισμένων μερακλήδων από όλο τον πλανήτη οι οποίοι με δικά τους έξοδα κατέβηκαν στη Ύδρα και μαζώχτηκαν σε μια αιθουσαποθήκη που ευγενώς και αφιλοκερδώς παραχώρησε η δημοτική αρχή .Παρά την καλή διάθεση των συμμετεχόντων και της ανοχής που επέδειξαν έναντι των διοργανωτών συνέδριο δεν μπόρεσε να γίνει γιατί αν και υπήρχαν δουλειές για να παρουσιαστούν δεν υπήρχε μετάφραση , ήχος , πρόγραμμα και γενικά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μπάχαλο που μας απογοήτευσε όλους.
Στο αρχικό «συνέδριο» είχαμε πάει 4-5 άνθρωποι που γράφαμε και στο φόρουμ και παρότι είχε αποδειχθεί τελείως μούφα είχαμε περάσει πολύ καλά , γνωρίσαμε σπουδαίους ανθρώπους στις καφετέριες γύρω από το «συνέδριο» ήπιαμε κράσο μπόλικο στις ταβέρνες της Ύδρας ,παίξαμε μπουζουκάκια για πάρτη μας και την καταβρήκαμε ως παρέα έτσι λοιπόν είπαμε χαράμι το δεκαχίλιαρο πους μας πήρε «το ινστιτούτο ρεμπετολογίας του Λονδίνου» για το τίποτα αφού μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να περάσουμε καλά.Το 2002 το συνέδριο «φάρσα» επαναλήφθηκε χωρίς φυσικά την συμμετοχή μου αλλά με την ίδια καλοπέραση αφού είχε γίνει πια μια πολύ καλή παρέα από παλιούς και νέους παθόντες που διασκέδαζαν την φόλα που είχαν φάει με άφθονο χιούμορ και πολύ γλέντι.Είπα και γω λοιπόν φέτος ενθυμούμενος τα παλιά γλέντια και παρακινούμενος από τις διηγήσεις φίλων για το περσινό γλέντι να πάω για βόλτα στην Ύδρα το Σάββατο,χωρίς να ασχοληθώ καθόλου με την φάρσα του «συνεδρίου»,μαζί με τον Θανάση και τον Αντώνη φίλους από το φόρουμ για να συναντήσουμε παλιούς φίλους και να περάσουμε καλά.Φθάσαμε λοιπόν στην Ύδρα το πρωί του Σαββάτου , ήπιαμε τα καφεδάκια μας τα κρασάκια μας και τα ωραία μας , πήγαμε το βράδυ στην ταβέρνα «ξερή ελιά» πού είχε όργανα πλερώνοντας 106 ευρώ τα πέντε άτομα για να φάμε τρεις παπαριές ταμπλ ντοτ (γλέντι ελεύθερης πρόσβασης που απλώς είχε κλεισμένο ένα τραπέζι για 65 άτομα του «συνεδρίου» στο οποίο δεν κάτσαμε) και μετά πήγαμε σε κάτι σκαλιά στο λιμάνι όπου παίξαμε για πάρτη μας το ως πρωί , όλα καλά όλα ωραία έως εδώ.Την Κυριακή φορτώσαμε τα μπαγκάζια μας φιληθήκαμε σταυρωτά και κατηφορίσαμε για το λιμάνι να πάρουμε το βαπόρι για τον Πειραιά .Εκεί λοιπόν που μπαίναμε στο flying cat 4 νά σου και το «ινστιτούτο ρεμπετολογίας του λονδίνου» περίμενε σαν τον Προκρούστη στην προκυμαία καθισμένο ολόκληρο σε μια καρέκλα .Μας σταματάει λοιπόν το «ινστιτούτο ρεμπετολογίας του λονδίνου» μεταμφιεσμένο σε ed emery και μας λέει «θέλω από σένα και από σένα 20 ευρώ» και απαντάμε εμείς οι αφελείς «για ποιο λόγο» , «φορ ρετζιστρεσιον» μας απαντά , « του γοώτ?» ρωτάμε αφελώς , «του δε κονφερενς» λέει «το ινστιτούτο ρεμπετολογίας του λονδίνου» , «εμείς δεν ήρθαμε στο κόνφερενς» του λέμε «ήρθατε όμως στην ξερή ελιά» , «μαζί με την υπόλοιπη Ύδρα» απαντώ εγώ , εκεί το «ινστιτούτο ρεμπετολογίας του λονδίνου» βγαίνει από τα ρούχα του και μας λέει ότι δεν θα είμαστε πια καλοδεχούμενοι στην Ύδρα του χρόνου , τότε ξαφνικά καταλάβαμε το πραγματικό παρασκήνιο του συνεδρίου , το «ινστιτούτο ρεμπετολογίας του λονδίνου» είχε σκλαβώσει όλη την Ύδρα και έπρεπε όλοι οι επισκέπτες της να πληρώνουν «ρετζιστρέισον» σαν ένα καινούργιο είδος κεφαλικού φόρου.Σε μια στιγμή γεμίσαμε συναισθήματα οργής και θιγμένης εθνικής υπερηφάνειας μπήκαμε στο βαπόρι και αρχίσαμε να καταστρώνουμε το σχέδιο ανακατάληψης της Ύδρας από τα χέρια του μοντέρνου Σκόμπυ.
Σας γράφω λοιπόν σήμερα ταμπουρωμένος σε ένα παλιό μπουρλοτιέρικο τσερνίκι , βοήθεια αδέρφια , φέρτε τους γκράδες και τα κουτσομάχαιρα , πάμε στα κατεχόμενα , πάμε να πάρουμε πίσω την Ύδρα.

Επίτηδες φίλε Σώτο, δεν έγραψα εγώ μέχρι τώρα για τα τεκταινόμενα της Ύδρας, ήθελα να τα αποτυπώσεις εσύ για να γελάσω με το γνωστό χιούμορ που σε διακρίνει

Απλά θέλω να προσθέσω λίγα πράγματα κι εγώ!

1ον: Επιβεβαίωσα την ήδη σχηματισμένη άποψή μου για τον άνθρωπο-Ινστιτούτο! Ο τύπος διοργανώνει αυτήν την προχειρότητα έχοντας ως στόχο ίσως την αναμπουμπούλα γύρω απ’ το όνομά του, ίσως τις τζάμπα διακοπές στο Ελλάντα ή οτιδήποτε άλλο
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν αποσκοπεί στην παρουσίαση κάτι αξιόλογου, κάτι που να έχει να προσφέρει στον ενδιαφερόμενο που δεν είναι τελείως άσχετος με το αντικείμενο! Ίσως για κάποιον του εξωτερικού που πιθανώς να βλέπει το ρεμπέτικο ως φολκλόρ, το «Ρεμπέτικο Συνέδριο» του Ed Emery να είναι κάτι με προσφορά, για οποιονδήποτε άλλον με στοιχειώδεις γνώσεις είναι μια απλή γενικολογία! Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες συμμετέχοντες ήταν σημαντικά πιο λίγοι αυτή τη χρονιά! Κάποιος θα μπορούσε να με ρωτήσει πως τα ξέρω όλα αυτά αφού δεν μπήκα στην αίθουσα, αλλά έχοντας πάει τις δύο προηγούμενες χρονιές και συζητώντας με όλους τους φίλους που μπήκανε φέτος κατάλαβα ακριβώς τη «μηχανή στου αλευρά τη μάντρα»

2ον: Ο άνθρωπος-Ινστιτούτο προσπαθεί να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα μεγάλο σε όγκο, με ένα κάρο ονόματα ανθρώπων από όλο τον κόσμο ως παρουσιαστές μιας συγκεκριμένης θεματικής ενότητας. Αυτοί όλοι όμως, δεν έχουν και πολλά να παρουσιάσουν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), αφού δεν έχουν κάνει ποτέ τους κάποια σχετική εργασία ή διατριβή, αλλά είναι άνθρωποι που απλά αγαπούν το «σκηνικό». Έτυχε να μιλήσω με κάποιον παρουσιαστή, ο οποίος μου είπε ότι ο άνθρωπος-Ινστιτούτο του ζήτησε να παρουσιάσει κάτι γενικό και δεν πειράζει που δεν είχε υλικό στα χέρια του!
Που είναι ο Κώστας Φέρρης που ήταν στο πρόγραμμα της πρώτης χρονιάς? Που είναι ο Νέαρχος Γεωργιάδης που ήταν στο πρόγραμμα της φετινής χρονιάς? Αντί αυτών επελέγησαν ως παρουσιαστές άγγλοι, γάλλοι, πορτογάλλοι, που όση καλή θέληση κι αν είχαν δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν σε γνώσεις επί του θέματος!
Πέρσι για παράδειγμα το πρόγραμμα περιλάμβανε μαθήματα οργανοποιίας! Πήγα λοιπόν να δω τι παίζει και είδα έναν εισαγόμενο (άγγλος ή αμερικάνος) οργανοποιό ο οποίος παρουσίασε σε άπταιστη αγγλική πως κατασκευάζονται κάποια μπουζουκοειδή με επίπεδο σκάφος(!!!)

3ον: Μετά το άκρως επιτυχημένο μεσημεριανό γλέντι στο λιμάνι της πρώτης χρονιάς, όπου συμμετείχαν 4 μέλη του φόρουμ, τις επόμενες χρονιές το πρόγραμμα του «Συνεδρίου» περιλάμβανε “sunday’s jamming session” στο οποίο αναφερόταν και η πιθανολογούμενη συμμετοχή των «mumbers of rebetiko forum”!!! Αξίζει βέβαια να προσθέσω ότι σε όλα αυτά τα jamming sessions δεν συμμετείχε ποτέ ο αξιαγάπητος διοργανωτής! Μάλιστα εχτές παρότι υπήρχε μιας μορφής jamming session ο διοργανωτής προτίμησε να τη στήσει έξω από τα καραβάκια για να τσεκάρει ποιοι εγκαταλείπουν το νησί χωρίς να τον πληρώσουν

Όταν πέρασα εγώ με τον Σώτο μας την έπεσε όπως ακριβώς τα είπε ο Σώτος, με αποκορύφωμα βέβαια την ατάκα ότι δεν θέλει να πάμε στην Ύδρα του χρόνου !!!
Επειδή όμως θα χάναμε το καράβι δεν προλάβαμε να τον βάλουμε στη θέση του

Δεσμευτήκαμε όμως να του στείλουμε e-mail για να καταλάβει ότι οι ιθαγενείς αυτής της μικρής χώρας δεν το τρώνε το χορταράκι

Ευχαρίστως να πληρώσω τα τριπλάσια για κάτι που αξίζει, δεν είναι οικονομικό το θέμα άλλα κάτι πολύ παραπάνω

Μετά απ’ αυτά καταλαβαίνετε τι πλάκα θα έχει την επόμενη χρονιά στην Ύδρα, με το παρασυνέδριο των απανταχού ρεμπελορεμπετιέν (όπως λέει και ο σοφός Ιάπωνας).

ΥΓ: Το γαμώτο με όλα αυτά είναι ότι δεν αναφερόμαστε καθόλου στα υπόλοιπα σκηνικά που έγιναν στο νησί, πραγματικά περάσαμε πολύ καλά με άφθονη καλή καρδιά, καλό κρασί και όμορφη παρέα

GOYSTARW!
Kala pou ta grapsate.
Perysi mou elege h Gail Holtz na katevoume mazi…!
Eytyxws… to pramma den “eyodwse” gia
kanenan apo toys dyo…!

Γρηγόρη, δεν περάσαμε άσχημα! Αντιθέτως περάσαμε πολύ ωραία! Απλά το συνέδριο είναι μούφα! Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, θα ξαναπάμε…

Βρε που καταντησε το ρεμπετικο μας !!!
να εξαρτατε απο αλοδαπους νονους ενω θα
μπορουσαμε να το διοργανωσουνε ντοπιοι
που ανηκουν πραγματικα στο ρεμπετικο
και εχουν αληθηνη ρεμπετικη γνωση του πραγματος.
Το φορουμ εχει πολυ περισοτερους απο οτι χρειαζεται.
Για σκεφτητετο λιγακι και του χρονου να γινει
ενα καλο κλισμα σε αυτους τους κ… (ας μην το πω καλιτερα).

Βασιλης

Κύριοι,

δυστυχώς το ρεμπέτικο τραγούδι, ενώ πολλοί Έλληνες λένε ότι είναι ωραίο και νοσταλγικό κλπ κλπ, πιστεύω ότι το βλέπουν και αυτοί από μία φολκλορική άποψη χωρίς να τους ενδιαφέρει και πολύ. Οι περισσότεροι ακούνε Βανδή και «Μωρό μου σόρρυ, αλλά έχω βρει καλλίτερο αγόρι».

Όσον αφορά το γεγονός ότι το ρεμπέτικο είναι Ελληνικό και όλα τα σχετικά, η απάντησή μου είναι ότι η μουσική είναι του κόσμου. Των ανθρώπων ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, κοινωνικής τάξης.

Σίγουρα θα μου πείτε: «Ρε, τι να καταλάβει ο ʼγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος από ρεμπέτικο, άμα δεν έχει ζήσει την Ελλάδα, και νομίζει ότι η Ελλάδα είναι θάλασσα, ήλιος, σουβλάκι, καμάκι;»
Δηλαδή εμείς που εκτιμούμε την Τζαζ, το Μπλουζ, το Φλαμένκο, το Ραπ, και οτδήποτε άλλο ξένο, πως το καταλαβαίνουμε χωρίς να εχουμε ζήσει στην Ισπανία, και δεν είμασταν μαύροι στον Νότο της Αμερικής (ΗΠΑ), ή στα γκέτο των μεγαλουπόλεων της;

Θα ήθελα πάρα πολύ να δω ένα συνέδριο πάνω στο Ρεμπέτικο οργανωμένο από Έλληνες, το οποίο να στοιχίζει μόνο 20 ευρώ (ή όχι παραπάνω από το συνέδριο του «Ινστιτούτου Ρεμπετολογίας του Λονδίνου»), να είναι ανοικτό σε όποιον θέλει να πάει, και η οργάνωση του να είναι, όχι καλλίτερη, αλλά ίδια με αυτή του Ι.Ρ.Λ.

Όλοι ξέρουμε ότι δύο αρκετά γνωστοί ρεμπετολόγοι (αν μου επιτρέπετε να χρησιμποιήσω τον όρο) οι κύριοι Πετρόπουλος και Κουνάδης, έβριζαν ο ένας τον άλλον σαν κατίνες Γ’ κατηγορίας. Δεν νομίζω λοιπόν ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι θα μπορούσαν ποτέ να βρεθούν στον ίδιο χώρο και στο ίδιο συνέδριο χωρίς να εκτοξεύσουν χολή ο ένας στον άλλο. Στο κάτω-κάτω έαν θέλουμε κάτι τέτοιο καθόμαστε σπίτι μας και βλέπουμε ριάλιτυ σώου του στυλ Τζέρρυ Σπρίγκερ.

Κύριοι πιστεύω ότι το ρεμπέτικο δεν χρειάζεται σχίσματα. Υπάρχει ήδη ένα ρεμπέτικο φόρουμ και δεν χρειάζεται ένα δεύτερο. Εάν κάποιος έχει μία ιδέα για να βελτιωθεί το φόρουμ μπορεί να το πει και μάλιστα αν έχει τις γνώσεις και τον χρόνο να το βελτιώσει ο ίδιος. Υπάρχει ήδη ένα Συνέδριο Ρεμπετολογίας. Προς Θεού δεν λέω «Μην ξεκινήσετε άλλο», θα ήταν ανόητο, αλλά λέω:
«Εάν έχετε την θέληση να κάνετε κάτι παρόμοιο, το Ι.Ρ.Λ. στο πρόσωπο του Ed Emery, έχει αντιμετωπίσει ήδη τα περισσότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε. Είναι ανόητο να ξανα-αναλύψετε τον τροχό, την φωτιά κλπ για να φτάσετε μέχρι το τσιπ που έχει μέσα το κομπιούτερ που χρησιμοποιήτε αυτή την στιγμή.

«Εάν λοιπόν θέλετε να προσφέρετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας σε ένα συνέδριο, δεν θα θέλετε να ξοδέψετε χρόνο και χρήματα για να οργανώσετε κάτι παρόμοιο. Θα θέλετε κάτι καλλίτερο από αυτό που υπάρχει. Ξοδέψτε λοιπόν αυτόν το χρόνο και αυτά τα χρήματα για να συνεισφέρετε στο υπάρχον συνέδριο και να το κάνετε καλλίτερο, όλοι μαζί, με περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα. Αν λοιπόν πλησιάσετε το Ι.Ρ.Λ. και του ζητήσετε να συνεισφέρετε, είτε σαν ιδιώτες, έιτε όλοι μαζί σαν Ελληνικό Ινστιτούτο Ρεμπετολογιάς, και σας αρνηθεί, τότε εγώ θα ρίξω τον πρώτο λίθο.

«Εάν όμως πρόκειται να καθίσετε πίσω από το κομπιούτερ σας να σχολιάσετε πικρόχολα κάποιον ʼγγλο, ο οποίος μπήκε στο κόπο να μάθει την γλώσσα μας (που σας βεβαιώνω ότι είναι πολύ δύσκολη), να προσπαθήσει να καταλάβει την κουλτούρα μας, που κάποιες στιγμές δείχνει μία Ελληνικότητα (ας μου επιτραπεί ο όρος) που Έλληνες δεν δείχνουν, που είναι συνεπαρμένος από κάτι το τόσο Ελληνικό, που προσπαθεί κάτι Ελληνικό να το κάνει γνώστο διεθνώς, τότε καλλίτερα να σιωπίσετε. Μπήκατε στον κόπο να κάνετε αυτό που κάνει αυτός; Βάλατε 2000 ευρόπουλα από την τσέπη σας το 2002 και άλλα 2000 το 2003 για να κάνετε κάτι που να πλησιάζει αυτό που έχει κάνει αυτός; Εάν ναι, πείτε μου που, για να έρθω κι εγώ.

«Δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ τον ʼγγλο. Αλλά επειδή είμαι Έλληνας και με ενοχλεί πολύ η νοοτροπία που έχουμε, η οποία μας κάνει να νομίζουμε ότι είμαστε καλλίτεροι από τους άλλους και εμείς θα το κανάμε αυτό ή εκείνο πολύ καλλίτερα από οποιονδήποτε ʼγγλο, Γάλλο, Αμερικάνο ή ακόμη κι από τον γείτονα μας, και ιδίως η αμπελοφιλοσοφία του καφενείου (και του φόρουμ, γιατί κι αυτό προς καφενείο φέρνει συχνά-πυκνά) είναι αυτή μας χαλάει. Αν ρωτήσετε την γνώμη μου, ναί, είμαστε καλλίτεροι και πολύ μάλιστα, αλλά γινόμαστε οι χειρότεροι όταν καθόμαστε και λέμε πόσο καλλίτεροι είμαστε και δεν κάνουμε τίποτα.

«Εάν λοιπόν αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, εγώ μαζί σας είμαι. Δεν γράφω στο φόρουμ γιατί είμαι απλά λάτρης του ρεμπέτικου και δεν έχω τίποτα να συνεισφέρω (γι’ αυτό έλλωστε και δεν έχω σχολιάσει τίποτα). Η δουλειά μου είναι τα κομπιούτερς και το Ίντερνετ. Εάν λοιπόν θαλήσει κάποιος να κάνει κάτι και χρειάζονται οι υπηρεσίες μου, δεσμεύομαι δημόσια να βοηθήσω όσο μπορώ.

«Για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας όμως, και εγώ πιστεύω ότι το συνέδριο χρειάζεται περισσότερο επαγγελματισμό. Και το έχω συζητήσει με τον Ed Emery. Θανασάκη (Καμπά), πέρυσι καθόμασταν μαζί στα σκαλάκια το Σάββατο το βράδυ, στην καφετέρεια την Κυριακή, και γυρίσαμε μαζί με το ίδιο καταμαράν στον Περαία. Φέτος δυστυχώς για λόγους ανωτέρας βίας δεν ήμουν εκεί αλλά άκουσα ηχογράφηση (της Νάντιας) από τα σκαλάκια. Κατα την γνώμη μου, στην τελική αυτό ήταν το καλλίτερο. Το συνέδριο πέρυσι είχε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα. Θυμάσαι τον Τούρκο με το διπλό σάζι; Η ομιλία του Ζάρκου δεν ήταν άσχημη (δεν την είχες δει).

«Στο κάτω-κάτω το Ρεμπέτικο δεν είναι και τόσο εύκολο να το βάλεις σε καλούπια. Δεν θέλω να ξεκινήσω διαφωνίες αλλά ο Χιώτης έπαιζε ρεμπέτικο ή όχι; Ο Ζαμπέτας; Μερικοί λένε ότι δεν έιναι ρεμπέτικο. ʼλλοι λένε ότι είναι η εξέλιξη του ρεμπέτικου. Η Πόλυ Πάνου ακούγεται στο «Μελαχροινή Τσιγγάνα» να λέει «Γειά σου Χιώτη μου Σπανιόλε!» Όλε-όλε λέω ‘γω. Μήπως τελικά η Πάνου έδωσε την απάντηση; Λες ο Χιώτης να είναι Σπανιόλος και να μην το ξέραμε;

«Που θέλω να καταλήξω: Το ρεμπέτικο είναι είδος μουσικής, αλλά είναι και κάτι παραπάνω που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει. Ο Ed Emery λοιπόν το έχει πιάσει αυτό παρότι δεν είναι Έλληνας, και το έχει συμπεριλάβει στο συνέδριο. Εάν λοιπόν έτυχε να σε δει την ώρα που κοίταγε την τρύπα των 2000 ευρόπουλων στην τσέπη του μπορεί να γύρισε και να στην είπε. Πάρτον τηλέφωνο, στείλτου ημέιλι και πες την του και εσύ. Και την επόμενη φορά που θα έρθει πίνετε ένα κρασί, ούζο, μπύρα και λύνετε την παρεξήγηση. Ξεκινάς φλέιμ στον φόρουμ;

«Έχει κι αυτός τα δίκια του. Ξέρεις πόσοι Έλληνες δεν έρχονται να μιλήσουν αν δεν τους πληρώσει; Οι μουσικοί δεν έρχονται να παίξουν χωρίς να πληρωθούν. Η Μαριώ πέρυσι ήταν πολύ ωραία, αλλά ξέρω ότι δεν ήρθε τσάμπα. Θα μπορούσατε να μαζευτείτε 6-7 μουσικοί (δυστυχώς εγώ μουσικός δεν είμαι να συνεισφέρω), να κάνετε πρόβες να διαλέξετε τα τραγούδια και να παίξετε εσείς αφιλοκερδώς. Αυτό θα μειώσει τα έξοδα. Ψάχνει για χρηματοδότες, αλλά κανείς δεν βάζει σοβαρά το χέρι στην τσέπη. Αν συνεχίσει να «μπαίνει μέσα» 2000 ευρόπουλα το χρόνο, θα σταματίσει να το κάνει. Είστε διατεθιμένοι να μπαίνετε εσείς μέσα κατα 2000 ευρόπουλα τον χρόνο αν το κάνετε; Καλλίτερα λοιπόν να βοηθήσει κανείς μας όσο μπορεί, να γίνει κάτι καλλίτερο και να μην δημιουργήσουμε σχίσματα, διαιρέσεις και αιρέσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω την συμπεριφορά του Ι.Ρ.Λ. δια προσώπου Ed Emery, ούτε σκοπός μου είναι αυτός. Δεν είναι μικρό παιδί και αν στην τελική εμμένει στην θέση του «Του χρόνο μην έρθετε στην Ύδρα» τότε συμφωνώ μαζί σας. Αυτό που συμβουλεύω εγώ είναι να λυθεί η όλη παρεξήγηση και να ξεκινήσει μια συλλογική προσπάθεια. Αν, πάλι, δεν δεχθεί την συνεισφορά σας, τότε πάλι εγώ είμαι μαζί σας.

«Το Ρεμπέτικο μας θέλει όλους. Τον καθένα με αυτό που μπορεί να δώσει.

  • Εγώ έχω έναν τετράχορδο μπαγλαμά.
  • Τίιιιι; Τετράχορδο μπαγλαμά; Τι λες ρε καραγκιόζη! ʼντε γ… με τον τετράχορδο μπαγλαμά σου! Βάλτον στον κ… σου!
  • Γιατί ρε παιδιά; Πειράζω κανέναν; Αν αρχίσω να παίζω μ…ς πείτε μου. Εγώ όμως προσπαθώ να μάθω δύο τραγουδάκια για την πάρτη μου και αν τα μάθω μπορεί του χρόνου να τον φέρω και να τα παίξω αυτά τα δύο μαζί σας το Σάββατο το βράδυ, άντε και την Κυριακή.

Αν δηλαδή τον φέρω του χρόνου θα με πετάξετε στο λιμάνι μαζί με τον μπαγλαμά; Στο κάτω-κάτω ρε Θανασάκη, τα παραπόνά σου στον Αστέριο και τον Παύλο. Αυτοί μου τον έκαναν δώρο. (Πάει χάλασε κι ο Πάυλος. Για τον Αστέριο το ξέραμε ότι ήταν σκυλοτρίχορδο).

«Αυτά που λέτε μάγκες. Live and let live. Μέικ λαβ νοτ γουωρ! Καλή καρδιά ρε αδέλφια!»

Agapitoi kyrioi,

Sygnomi, prin ap’ ola, pou sas grafo me latinikous xaraktires alla fovamai oti - epeidi vriskomai sto eksoteriko kai xrisimopoio ton ypologisti tou panepistimiou edo - an epixeirousa na grapso sta ellinika den tha isastan se thesi na diavasete to minima mou.
Sygnomi episis pou pairno to tharros na paremvo sti syzitisi tis pareas sas. Ap’ o,ti adilamvanomai gnorizete o enas ton allon eno ego eimai endelos agnosti se sas.
Theoro skopimo na systitho, loipon. To onoma mou einai Dimitra Laspia kai - an isos exete koitaxei to programma tou Hydragathering 2003 - tha exete dei oti imoun mia apo tis omilitries sto synedrio. Parousiasa ena keimeno gia to zeibekiko.
Den tha analyso oute poson kairo mou pire na to grapso (pistepste me itan polys), oute posi meleti se vivliothikes, oute poses wres brosta ston ypologisti, oute posa xenyxtia gia na sviso, na prostheso, na tropopoiiso, na epimelitho to keimeno auto, oso ki an telika den itan pano apo 15 selides. Prospathisa, omos, pragmatika i douleia mou na einai oso pio epistimoniki ginotan. Oso ki an den sxetizetai amesa me tin parousa meleti mou, doulepsa pano s’ auti tin ergasia me poly meraki, giati agapao to rebetiko oso ki eseis, pou eimai sigouri pos se kathe periptosi pio polla gnorizete apo emena epi tou thematos.
Diavazondas omos ta minimata sas, me katelave ena aisthima pikrias. Tha ithela loipon na sas ekfraso to parapono mou, giati - opos lete - den bikate ston kopo na erthete stin aithousa opou diexagotan to synedrio kai me tis gnoseis kai tin ebeiria sas na dosete auti tin alli diastasi - ti ligotero folkloriki - pou ki esis epizitate stin oli diorganosi. Pisteuo pragmatika oti i parousia kai i syneisfora sas tha ekane tin oli ekdilosi pio endiaferousa kai aporo kai stenoxopoumai, eilikrina, me tin ‘arnisi’ sas na mas dosete ti xara tis parousias sas kai me tis torines sas epikriseis gia to yfos kai to ithos tou synedriou, gia tin poiotita ton parousiaseon kai ton xaraktira ton prosopon pou meteixan se auto. Den that ithela epoudeni na theoriso oti i syberifora sas auti ypokryptei enan 'snob’ismo kai mia akatadektikotita - an borei kaneis na xrisimopoiisei mia teloia lexi - alla me thlivoun vathytata oi xaraktirismoi kai ta sxolia sas, gia autous pou me pragmatiki agapi gia tin palia, gnisia, rebetiki cultura bikan ston kopo na diorganosoun ena tetoio synedrio kai olous tous allous pou irthan stin patrida mas gia na aisthanthoun oti borun na metexoun esto kai elaxista autis tis omorfis culturas.
Syndassomai me tis apopseis tou kyriou Kostopoulou parapano, loipon, kai elpizo tou xronou na exo ti xara na sas gnoriso - sta plaisia tou Hydragathering 2004 - stin Ydra.

Me ektimisi,
Dimitra Laspia.

PS: Parakalo, an thelisete na mou apandisete, na grpasete sti dieuthinsi pou sas dino parakato.

Προς κ. Γιάννη Κωστόπουλο.
Μερικές παρατηρήσεις πάνω στα γραφόμενά σας:

  1. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο forum έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση όσο αφορά το ρεμπέτικο από αυτή του συγχωρεμένου του Πετρόπουλου ή του Κουνάδη. Μπορείτε να το τσεκάρετε διαβάζοντας το τι έχει γραφτεί σ’ αυτό το χώρο για τους “ρεμπετολόγους”.
  2. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο forum αποτελούν δυστυχώς μειοψηφία στο συνολικό μουσικό κοινό (δεύτερη φορά που το αναφέρω μέσα σε μια βδομάδα), οπότε οι αναφορές σας περί διαφόρων γνωστών αοιδών (π.χ. Βανδή) είναι ατυχείς.
  3. Λέτε: “…Κύριοι πιστεύω ότι το ρεμπέτικο δεν χρειάζεται σχίσματα. Υπάρχει ήδη ένα ρεμπέτικο φόρουμ και δεν χρειάζεται ένα δεύτερο…”. Κάνετε λάθος. Υπάρχουν κι άλλα forum για το ρεμπέτικο. Δε νομίζω ότι ο Παναγιωτακόπουλος διεκδικεί κάποιο μονοπώλιο.
  4. Λέτε: “…Η Πόλυ Πάνου ακούγεται στο «Μελαχροινή Τσιγγάνα» να λέει «Γειά σου Χιώτη μου Σπανιόλε!» Όλε-όλε λέω ‘γω…”. Δεν κατάλαβα λέω εγώ. Μήπως μπορείτε να μου διευκρινίσετε το νόημα της παραπάνω παραγράφου σας;
  5. Αν σκάσω 2000 ευρώ και οργανώσω ένα “συνέδριο” για το ρεμπέτικο στη Χασιά με τους τσολιάδες, τα παϊδάκια, τις σούβλες και τα υπόλοιπα αξεσουάρ, απενεχοποιούμαι για ό,τι καρακιτσαριό δημιουργήσω; Τότε θα πρέπει να εκτιμάμε και τα διάφορα κοσμικά γκαλά που οργανώνονται μέρα παρά μέρα. Κι εκεί κάποιοι ακουμπούν τον όβολό τους.
  6. Ποιοι είναι αυτοί οι Ελληνες που πληρώνονται για να μας διαφωτίσουν σχετικά με το ρεμπέτικο; Γιατί δε μας τους ονομάζετε να τους ξεφωνίσουμε κατάλληλα; Και στο κάτω-κάτω γιατί τους καλεί ο Εμερυ;
  7. Η αναφορά σας περί “αμπελοφιλοσοφίας καφενείου” εμένα προσωπικά με προσβάλλει. Σας την επιστρέφω.
  8. Λέτε: “…Τίιιιι; Τετράχορδο μπαγλαμά; Τι λες ρε καραγκιόζη! ʼντε γ… με τον τετράχορδο μπαγλαμά σου! Βάλτον στον κ… σου!”. Στην παρέα μας έχει παίξει μέχρι και …γύψινο μπουζούκι χωρίς ν’ ακούσει το παραμικρό σχόλιο. Μάλλον άλλη παρέα είχατε στο μυαλό σας και όχι τη δική μας.
  9. Μπορεί και να ερχόμουν στην Υδρα για να ακούσω κάποιες ομιλίες. Ελα όμως που δεν ξέρω ο φουκαράς αγγλικά! Ας έδινε ο Εμερυ τα “ευρόπουλά” του (που όπως λέτε έδωσε) για έναν μεταφραστή κι ας άφηνε τη Μαριώ να δουλέψει στα μαγαζάκια της.
  10. Λέτε: “…Το ρεμπέτικο είναι είδος μουσικής, αλλά είναι και κάτι παραπάνω που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει. Ο Ed Emery λοιπόν το έχει πιάσει αυτό παρότι δεν είναι Έλληνας, και το έχει συμπεριλάβει στο συνέδριο…”. Τελικά αυτό το “κάτι” το συμπεριέλαβε στο συνέδριο; Αν ναι, πείτε το και σε μας. Μη μας αφήνετε σε αγωνία!

Τελειώνοντας, να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο:
Εγώ πράγματι ακούω μπλουζ. Είμαι θα έλεγα φανατικός. Κι όπως λέτε κι εσείς, ούτε μαύρος είμαι ούτε δούλεψα ποτέ στις βαμβακοφυτείες του νότου. Με είδατε όμως ποτέ στο Σικάγο να οργανώνω “Συνέδρια” για το μπλουζ; Μήπως στη Ν. Ορλεάνη να δίνω διαλέξεις για το Μι ματζόρε κούρδισμα της κιθάρας;
Να μη λέμε κι ό,τι θέλουμε.

Προς την κυρία Dimitra Laspia.
Σε “επίθεσή” μου προς το “Συνέδριο της Υδρας” (πριν τη διεξαγωγή του) αναφέρω μεταξύ άλλων:
“…η ένστασή μου έχει να κάνει με τους διοργανωτές και όχι με τους όποιους ομιλητές ή απλούς συμμετέχοντες που θέλουν να καταθέσουν την άποψή τους και το μεράκι τους…”.
Είναι φανερό ότι άδικα νιώθετε οποιαδήποτε πικρία, όπως λέτε. Πιστεύω ότι η παρέα μας (ας με συγχωρήσουν κάποιοι που μιλάω εξ ονόματός τους) δεν κατηγόρησε κανέναν από αυτούς που μόχθησαν για να παρουσιάσουν ένα θέμα. Μακάρι μάλιστα να δημοσιεύονταν τα υλικά για να μπορέσουμε να δούμε τη δουλειά σας. Δυστυχώς ακόμη περιμένουμε να δούμε τα υλικά των προηγούμενων “συνεδρίων”.
ΑΝ

Έπ! Έπ! Έπ!

Τυχαίνει να είμαι κάτι σαν… “αντιπρόεδρος” του “Ινστιτούτου Ρεμπετολογίας”, και πολύ φίλος του Ed. Γι αυτό και είχα σκοπό να παρέμβω την κατάλληλη στιγμή, γιά να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.

Όμως σ’ αυτό το “Φόρουμ” συμμετέχουν πολύ σοβαροί άνθρωποι, που ασχολήθηκαν ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ με το ρεμπέτικο τραγούδι, και που πάνω απ’ όλα είναι τίμιοι. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε καμιά φορά επιθετικοί, και ακραία κριτικοί σε κάθε ύποπτη κίνηση, προπάντων όταν αυτή δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Έχουμε υψηλή αίσθηση της ελευθερίας της έκφρασης σ’ αυτό το Φόρουμ, και αυτό είναι που μας χάρισε τόση διάρκεια στη δημιουργική συζήτηση.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να βοηθήσω, τρία χρόνια τώρα, τον Ed Emery στην προσπάθειά του, κι από την άλλη δεν τον βοήθησε όσο ζούσε ο Πετρόπουλος, ούτε ο Κουνάδης, που επί πλέον τον μποϋκοτάρησε μα τηλεφωνήματα ακόμα και στον Νέαρχο στην Κύπρο και τον Στάθη στην Αυστραλία.

Κριτική στο Συνέδριο της Ύδρας, άσκησα κι εγώ, προφορικά στον ίδιο τον Ed, και είμαι σίγουρος ότι μ’ άκουσε προσεκτικά.

Όμως, Σ’ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ γεννήθηκε η ιδέα του γιά την Ύδρα, σ’ αυτό το Φόρουμ μας πρωτοβρήκε, όταν ακόμα μετέφραζε τον “Ρεμπετολογία” του Πετρόπουλου.

Ας είμαστε λοιπόν πιό προσεκτικοί σε χαρακτηρισμούς του τύπου… “ξενόφοβοι” ή “εθνικιστές”, κι ας περιμένομε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, γιά να κάνω την… μεγάλη προσπάθεια της ενοποίησης των ενεργειών γιά το Ελληνικό τραγούδι.

Με εξαιρετική τιμή
Κώστας Φέρρης

Για το θεμα του συνεδριου Υδρας
εχω να προσθεσω τα εξης¨
δεν απαντω σε εναν εναν ξεχωριστα διοτι θα
επρεπε να γραφω για ημερες αλλα πρωτα θα πω οτι
συμφωνω με αυτα που γραφει ο Αρις και απο οτι γραφουν η κυρια Δημητρα κυριος Κωστοπουλος και κυριος Φερρης αφ ενος καταλαβαινω τις φιλοτιμες προσπαθειες τους να βοηθησουν τον κυριο Ed
αλλα δεν βλεπω πουθενα τι εχουν να κανουν ολα αυτα τα ωραια και φιλοσοφικα με αυτο το συμβαν που αναφερανε ο Σωτος και ο Τανανσεν.
Δηλαδη την απαιτηση του κυριου Ed να πληρωσουν γιατι βρεθηκανε στην Υδρα η γιατι εφαγανε στο
ρεστωραν οπου ειχαν τραπεζι οι διοργανωτες
εφοσων το μαγαζι δεν ειταν κλεισμενο μονον γιαυτους.
Οσο για τον κυριο Ed θα του συνηστουσα οταν κανει
συζητηση σε ενα Φορουμ δημοσια να χρησημοποιει
μονον το Φορουμ και οχι να στελνει τις απαντησεις του στα προσωπικα Ε-μαιλ του καθενος.
Επισις επιστρεφω στον κυριο Ed τους χαρακτηρισμους( racist, nationalistic e.t.c.) και τον πληροφορω οτι δεν εχω κανενα λογο να ντρεπωμαι επιδει διαφονω μαζι του για τον τροπο με τον οποιον απαιτησε τα χρηματα απο τον Σωτο και τον Θαναση (εαν πραγματικα εγιναν τα πραγματα οπως τα λενε).
Και επειδη δεν βρισκω πουθενα καμοια διαψευση αλλα μονον φιλοτιμες προσπαθειες να μας εξηγησουν την καλλη πλευρα του χαρακτηρος και
τις καλες του προθεσεις για το ρεμπετικο του κυριου Ed ενα εχω να πω: συγνωμη κυριε Ed αλλα
εισται λανθασμενος και καλλα θα κανεται να μαθεται εκτος απο το ρεμπετικο και την Ελληνικη νοοτροπια οπου θα μαθετε οτι ο Ελληνας ξερει και να αναγνωριζει αλλα και να κρινει ακομα και να κατακρηνει οταν ειναι απαρετητο.
Ευχαριστω
Βασιλης

Μερικοί βασικοί κανόνες που τηρούνται από όλα τα επιστημονικά συνέδρια:

  1. Τα συνέδρια τα διοργανώνουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ακαδημαϊκοί φορείς και όχι ο κάθε μερακλής
  2. Για να μιλήσεις σε ένα επιστημονικό συνέδριο πληρώνεις - δεν πληρώνεσαι. Κατά μέσον όρο τα conference fees είναι 350 ευρά.
  3. Το ίδιο συμβαίνει και για την απλή παρακολούθηση, αλλά το ποσό είναι μικρότερο.
  4. Οι εργασίες του συνδρίου κρίνονται από ομάδα επιστημόνων κύρους πριν την παρουσίασή τους.
  5. Τα πρακτικά του συνεδρίου είναι έτοιμα πριν την έναρξή του έτσι ώστε όλοι οι σύνεδροι να ξέρουν ποιοί θα παρουσιάσουν ποιές δουλειές.
  6. Συνήθως δεν υπάρχει μετάφραση, τα συνέδρια είναι στα αγγλικά.
  7. Τα κόστη των social events περιλαμβάνονται στα conference fees.
  8. Το κοινό που παρακολουθεί το συνέδριο διαμορφώνει άποψη από τους ομιλητές - δεν συμβαίνει το αντίθετο.

Τι από τα παραπάνω ίσχυσε ή έστω, θα μπορούσε να ισχύσει στην Ύδρα?

Αγαπητοί φίλοι ,

Όταν για πρώτη φορά πληροφορήθηκα το 2001 ότι θα γινόταν στην Ύδρα συνέδριο με θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι πραγματικά ενθουσιάστηκα και θεώρησα επιβεβλημένο το να συμμετέχωκαι αν μπορώ να συνεισφέρω κιόλα.
Τις εντυπώσεις που απεκόμισα τις γνωρίζετε , πλήρης απογοήτευση από την ανοργανωσιά και την προχειρότητα του πράγματος κάτι για το οποίο δεν έφταιγαν οι ομιλητές που σίγουρα είχαν κοπιάσει για τις παρουσιάσεις τους άλλα οι διοργανωτές που δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διεξαγωγής του συνεδρίου.
Το αν ο Ed Emery έβαλε 2000 ευρώ από την τσέπη του μου είναι αδιάφορο γιατί είναι προϊόν δικής του επιλογής και μεθόδευσης ,τα γλέντια και τους καλλιτέχνες μπορούσε να τα αποφύγει εφόσον είδε ότι του κοστίζουν χρήματα που δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει.Είναι σίγουρο ότι και τα τρία χρόνια κάποιες σοβαρές εργασίες αδικήθηκαν παρουσιαζόμενες σε αυτά τα πλαίσια, ίσως η εργασία της Κυρίας Λασπιά να εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.
Θα χαρώ πολύ εάν την εκδώσει έτσι ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να την διαβάσω και να σχηματίσω άποψη για την δουλειά της.Ουδεμία προκατάληψη έχω για την ενασχόληση με το ρεμπέτικο ατόμων οποιασδήποτε εθνικότητας , κοιτάζω πάντα το αποτέλεσμα, οι καλές προθέσεις (?) δυστυχώς δεν είναι αρκετές για να παράγουν ουσιώδη αποτελέσματα.Τα 20-40 ευρώ που ζητούσε ο Ed Emery για την συμμετοχή κάποιου στο συνέδριο θα τα έδινα ευχαρίστως εάν ήθελα να το παρακολουθήσω εφόσον όμως έκρινα ότι δεν θέλω για τον οποιονδήποτε λόγο θεωρώ ότι η πράξη του να απαιτήσει χρήματα για την παρουσία μου στο νησί είναι από απαράδεκτη ως προσβλητική για το πρόσωπο μου , ιδιαίτερα με τον τρόπο που έγινε στη μέση του δρόμου και με τις βαλίτσες στο χέρι λες και πήγαινα να την κοπανήσω αφήνοντας τον απλήρωτο.
Κανείς δεν μπορεί να μου απαγορεύσει να πάω βόλτα με τους φίλους μου όπου γουστάρω , ο Εmery μπορεί να διοργανώνει ότι θέλει σημαντικό η ασήμαντο αλλά δεν μπορεί να με προσβάλει κατ αυτόν τον τρόπο.Η συνεισφορά των τεκταινόμενων της Ύδρας στη έρευνα γύρω από το ρεμπέτικο είναι για μένα πολύ θολό τοπίο γιατί ακόμα τίποτα δεν έχει βγει σε κοινή θέα ώστε να μπορεί να κριθεί.Αναμένω με αγωνία τα πρακτικά και των τριών χρόνων και του πληρώνω και τις συνδρομές αναδρομικά εάν αξίζουν τον κόπο.

Η άποψη του Emery για τα γεγονότα μιλάει απο μόνη της :
Cambridge 28 October 2003

[A more readable file is contained in the attached document]

Dear Colleagues,

Below you will find a set of vulgar and abusive attacks made by members of
the Athens-based Rebetiko Forum, against myself and against the Hydra
Rebetiko Gathering in general.

If you wish to reply to any of these points you will find the discussion at
http://www.rembetiko.gr/forum/ in the Rebetiko Discussion
section.

The truth of the matter is as follows: On Sunday 19 October I was sitting at
the harbourside cafe in Hydra saying goodbye to friends who were leaving on
the Flying Dolphin. I had not participated in the harbourside jam session on
account of being dog-tired. I had not slept at all the previous night, and
had chaired three days of the Conference.

I noticed members of the Rebetiko Forum leaving Hydra. I pointed out to them
that people who attended the Gathering were expected to pay a 20 euro
day-rate (admission to both the Conference and the Concert is completely
free for Hydra residents). This information had been clearly signalled in
mailings of mine on the Rebetiko Forum, and also in a personal letter posted
to Thanasis prior to the Conference.

They told me that they had paid for their restaurant food at the Rebetiko
Concert the night before, and that they saw no reason why they should pay
any Registration Fee. To that extent their memory (as reported below) is
correct. What they neglect to tell their readers is the part of the
conversation which then followed.

I explained to them that this year, as last year, I shall be paying a large
proportion of the expenses of the Saturday Concert out of my own pocket. The
musicians do not come to Hydra for free, like rain falling out of the sky.
Someone has to pay for them, and that someone is me. In other words, the
pleasure that these Rebetiko Forum gentleman freely admit that they enjoyed,
is paid for by myself.

Gentlemen, your rhetoric and your attitude is shameful. It is also racist,
nationalistic and generally unpleasant.

For the record: Last year I paid 2,000 euros out of my pocket for the
concert with Maryo and Sophia Papazoglou. This year the expenses were met in
part by the Douskos Restaurant, by private donations from Hydra people, and
by the municipality of Hydra. But once again the best part of 2,000 euros
comes out of my own money.

As regards your other complaints, yes, this conference is a handmade affair.
It has been constructed without money and against overwhelming odds. Yes, we
have to improvise. Yes we are lacking in high-tech facilities. And yes,
speakers do drop out unannounced at the last minute. But we are proud of it.
We do fine and original work, as you would have discovered if you had
stepped inside the conference hall and listened to some of the wonderful
contributions by our speakers. And we will continue to do fine work in the
years ahead.

You are welcome to attend next year, but please be warned that I shall once
again ask you to pay your Registration Fee.

With rebetological greetings,

Ed Emery

Τα σχόλια δικά σας.

Απ’ ότι καταλαβαίνω, εδώ ΕΙΤΕ οι Σώτος, Θανάσης κ.α. λένε ψέματα ΕΙΤΕ ο Εμερυ. Ενώ είναι προφανές ποιούς πιστεύω, δεν το λέω.

Αντί γι αυτό, κρούω τον κώδωνα στον Εμερυ και του λέω: Αφού έφτασες να αντιπαρατίθεσαι με το Forum (εσύ με το Forum και όχι το Forum με εσένα) την πάτησες (αγγλιστί: the shit hit the fan). Στο λέω αυτό γιατί, αν θεωρείς πως “our rhetoric and our attitude is shameful…” περίμενε να δεις τι σε περιμένει έξω απ’ το forum! Θα σε φάνε λάχανο (αγγλιστί: They will eat you alive)

Αυτά έπρεπε να τα περιμένεις διότι ξεκίνησες μόνος σου και άρχισες να καλείς τον κόσμο να έρθει. Αυτό είναι μέγα σφάλμα διότι υπάρχουν ταλιμπάνοι που αγνόησες.

Είμαι βέβαιος πως από τη δική σου σκοπιά κράτησες όλους τους τύπους και σύμφωνα με την αντίληψή σου για το fair game έπαιξες by the rules. Το πρόβλημα είναι πως αγνόησες τα rules των υπολοίπων που δεν είναι απαραίτητα τα ίδια.

Βέβαια η πιάτσα είναι ελέυθερη και ο καθένας ό,τι θέλει κάνει και λέει. Αλλά αυτό ισχύει και αντιστρόφως. Etsi den einai?

Απάντηση στα 10 σημεία του Aris:

  1. Δεν κατηγόρησα κανέναν από το φόρουμ και τους κυρίους Κουνάδη και Πετρόπουλο τουσ ανέφερα διοτι είναι δύο σχετικά αποδεκτοί ρεμπετολόγοι (αν επιτρέπετε ο όρος). Δεν είπα ότι τα μέλη του φόρουμ είναι σαν τον Πετρόπουλο και τον Κουνάδη. Απλά ανέφερα την συμπεριφορά τον δύο κύριων, για να δείξω ότι προτιμώ την συμμετοχή δύο άσημων ερευνητών παρά των δύο παραπάνω αναφερομένων. Μέσα δε στους άσημους θα μπορούσαν να ήταν οι Σώτος, Θανάσης και εσύ αν θέλετε. Να σημειώσω ότι τον Θανάση τον γνώρισα στην Ύδρα πέρυσι και τρέφω μία εκτίμηση προς το άτομο του, την εμπειρία και τις γνώσεις του.

  2. Μα εγώ δεν είπα ότι η πλειοψηφία των μελών του φόρουμ ακούει Βανδή! Και η πρώτη λέξη του άρθρου μου είναι “δυστυχώς”. Να υποθέσω λοιοπόν ότι συμφωνείς μαζί μαου διαφωνόντας; Εγώ προσωπικά δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου. Μιλούσα για του Έλληνες και όχι για τους θαμώνες του φόρουμ.

  3. Δεν ξνωρίζω ποιος είναι ο κύριος Παναγιωτακόπουλος, υποθέτω ότι είναι ο moderator αυτού του φόρουμ, και δεν γνωρίζω τα άλλα φόρουμ. Ζητώ συγγνώμη για την άγνοιά μου, άλλα το βασικό μέρος της πρότασης μου ήταν “…Κύριοι πιστεύω ότι το ρεμπέτικο δεν χρειάζεται σχίσματα.” Το φόρουμ το έφερα σαν παράδειγμα, το οποίο ήταν ατυχές. Παρολά αυτά το νόημα το έχασες.

  4. Το νόημα ήταν το παραπάνω “Στο κάτω-κάτω το Ρεμπέτικο δεν είναι και τόσο εύκολο να το βάλεις σε καλούπια. Δεν θέλω να ξεκινήσω διαφωνίες αλλά ο Χιώτης έπαιζε ρεμπέτικο ή όχι; Ο Ζαμπέτας; Μερικοί λένε ότι δεν έιναι ρεμπέτικο. ʼλλοι λένε ότι είναι η εξέλιξη του ρεμπέτικου.” Δηλαδή δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ακριβώς στο τι είναι ρεμπέτικο. Αυτό ήταν το νόημα. Η αναφορά της αναφώνησης της Πάνου προς τον Χιώτη ήταν για να κάνω και λίγο πλάκα, βλ. “Λες ο Χιώτης να είναι Σπανιόλος και να μην το ξέραμε;”
    Σημείωση: Γνωρίζω ότι δεν ήταν από την Ισπανία επομένως μην σπέυσετε να το πείτε. Πλάκα έκανα. ΟΚ;

  5. Όχι. Και βέβαια δεν απενοχοποιήστε, παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σας σταματήσουμε. Να σας κρίνουμε (να πούμε την άποψή μας χωρίς κακίες) μπορούμε. Απλά, επαναλαμβάνω, το ρεμπέτικο δεν θέλει σχίσματα. Αν παρόλα αυτά κάποιος αποφασίσει ότι ο κύριος Ed Emery, ή οποιοσδήποτε άλλος, προσβάλλει το ρεμπέτικο ή δεν ξέρει τι εστί ρεμπέτικο, απλά το καλλίτερο που έχει να κάνει είναι να τον αγνοήσει και αυτός στο τέλος θα φύγει. Κάνεις διάλογο και διαφωνείς με κάποιον που εκτιμάς τουλάχιστον κάποιες από τις απόψεις του. Αλλιώς δεν κάθεσαι να μιλήσεις με τον χασάπη για την τιμή των ραδικιών.

  6. Δυστυχώς δεν γνωρίζω, εάν θέλετε μπορείτε να απευθυνθείτε στον κύριο Ed Emery. Δεν είμαι συνεργάτης του, απλά όταν του έλεγε τις απόψεις μου σχετικά με την συνάντηση, ανέφερε το γεγονός.

  7. Δεν ήταν υβριστική παρατήρηση. Αυτό που κάνουμε αυτή την στιγμή είναι ένας διάλογος σε ένα ιδεατό καφενείο. Έβαλα και τον εαυτό μου μέσα στους αμπελοφιλόσοφους φίλτατε. Επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν υβριστική, ούτε υποτιμιτική.

  8. Γνωρίζω ότι η παρέα είναι αρκετά ώριμη ώστε να αφήσει κάποιον να παίξει έστω και με 5-χορδο μπαγλαμά. Ακριβώς αυτό κι εγώ προσπαθούσα να πω. Απλά ίσως να μην ήταν τόσο ξεκάθαρο. Είπα: “Το Ρεμπέτικο μας θέλει όλους. Τον καθένα με αυτό που μπορεί να δώσει”. Και γνωρίζω ότι δεν θα βρεθώ μέσα στο λιμάνι με τον 4-χορδο μπαγλαμά.

  9. Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι και τα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Θα μπορόυσες, υποθέτω, να κάνεις μέχρι και παρουσίαση μόνο στα Ελληνικά. Έχω δει παρουσιάσεις με πολύ φτωχά Αγγλικά. Παρόλα αυτά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσες να θίξεις στον Ed Emery. Δεν μιλώ εκ μέρους του Ινστιτούτου.

10.Στην συνάντηση του 2002 πιστεύω ότι αυτό το κάτι “το συμπεριέλαβε”. Σε άλλες εκδηλώσεις που έχει κάνει στο Ινστιτούτο ήταν αρκετά εμφανές.

Φίλε ʼρη (αν επιτρέπεις), εάν κανένας άλλος δεν έχει κάνει συνέδριο για το Μπλουζ στην Ν. Ορλεάνη, και θες εσύ να κάνεις, γιατί όχι; Ποιός θα σε εμποδίσει; Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει καλλίτερα ας το κάνει. Αν δεν είναι όμως κανένας διατεθιμένος να πάρει το ρίσκο και να αναλάβει τον πονοκέφαλο να το κάνει, θα πρέπει να σε αφήσει εσένα να το κάνεις.

Όπως κατάλαβες, σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ μαζί σου, και με βρίσκεις σύμφωνο.

Υ.Γ. Η χρήση ενικού είναι για να κάνει το πράγματα πιο εύκολα στο γράψιμο και όχι έλλειψη σεβασμού.


Ο Βασίλης είπε για τον Ed Emery: “…καλλα θα κανεται να μαθεται εκτος απο το ρεμπετικο και την Ελληνικη νοοτροπια…”. Εγώ πιστεύω ότι εκεί πρέπει να δώσετε βάση.


Γεγονός είναι ότι οι απόψεις τον Θανάση-Σώτου και του Ed, σχετικά με τα δρώμενα στο λιμάνι της Ύδρας, δεν συμφωνούν. Παρόλα αυτά είναι όλοι τους ενήλικες και εγώ δεν θα καθίσω να κάνω τον διαιτητή κανενός (όχι ότι το ζήτησε κανείς). Παρόλα αυτά, αν ο Ed Emery, ή οποιοσδήποτε άλλος είναι άσχετος πάνω στο θέμα του φόρουμ το καλλίτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον αγνοήσουμε. Τουλάχιστον εγώ αυτό θα κάνω. Αν τώρα διαφωνώ με κάποιον, που γενικά σέβομαι την άποψη του είμαι διατεθιμένος να βρεθώ σε διάλογο. Αλλιώς δεν ασχολούμαι καθόλου.

Για χαρά σε όλους

Προς Δήμητρα Λασπιά:

  1. Σχετικά με την παρέμβαση σας στη συζήτηση της «παρέας μας»: Μιλώντας αυθαίρετα εν ονόματι όλων ελπίζω, στην «παρέα μας» χωράει ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος φίλος της ρεμπέτικης μουσικής

  2. Σχετικά με τη γνώμη σας ότι «δεν μπήκαμε στον κόπο να έρθουμε στην αίθουσα
    ». Απλά πρέπει να σας πω ότι δεν είναι θέμα «κόπου» το γεγονός ότι δεν ήρθαμε μέσα! Μάλιστα να πω και την αμαρτία μου σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πέρασα μια φορά από έξω! Αυτός μπορεί να ήταν και ο λόγος ότι έπρεπε να πληρώσω συμμετοχή! Πάντως η αιτία της μη εισόδου είναι αποκλειστικά η εμπειρία των δύο προηγούμενων χρόνων, η οποία με δίδαξε ότι το υπάρχον «ρεμπέτικο συνέδριο» δεν έχει να μου προσφέρει σχεδόν τίποτα

  3. Όσον αφορά τις «γνώσεις» μας επί του ρεμπέτικου: Αυτή η μικρή γνώση που μπορεί προσωπικά να κατέχω αχρηστεύεται στο μεγαλύτερο βαθμό της, εξαιτίας της προσπάθειάς μου να την εκφράσω στην Αγγλική γλώσσα! Σχετικό παράδειγμα είναι η προπέρσινη απέλπιδα προσπάθεια του σεβάσμιου λόγω απόψεων Δημήτρη Υφαντή να εκφράσει τις θέσεις του σε ένα κοινό που κατά πλειοψηφία δεν καταλαβαίνει ελληνικά
    ʼσε και το άλλο! Πέρσι, το αντίστοιχο Σαββατομεσήμερο, σε μία συζήτηση που μου κίνησε το ενδιαφέρον, θέλησα να παρέμβω. Στην δεύτερη παρέμβαση μου ο αξιότιμος διοργανωτής με διακόπτει και μου λέει «sorry, end of the time! We ‘ll have a break for lunch, see all of you at 5:00”… Μιλάμε για τόσο σεβασμό απέναντι στην προσωπικότητα μου, στις οποιεσδήποτε «γνώσεις» μου καθώς και στα 80 ευρωπουλάκια που είχε πάρει μισή ώρα νωρίτερα από μένα και τη φίλη μου για το περιβόητο registration…

  4. Δεν εκφράστηκα ποτέ αρνητικά για τα άτομα που μετείχαν στο «συνέδριο». Πως θα μπορούσα άλλωστε να κάνω κάτι τέτοιο, αφού για να ξανασυναντήσω κάποια από αυτά τα άτομα κατέβηκα στην Ύδρα! Πιστέψτε με έχω χιλιάδες άλλα πράματα να κάνω σε ένα Σαββατοκύριακο, δεν θα το σπαταλούσα για να κατέβω να δημιουργήσω προβλήματα! Ήρθα να περάσω καλά και αν ο Ed Emery δεν είχε αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά, θα έκανα «γαργάρα» όλα τα κακώς κείμενα

Προς Γιάννη Κωστόπουλο:
Ειλικρινά προσπαθώ αλλά να σε φέρω στη μνήμη μου, αλλά πολύ αμυδρά τα καταφέρνω! Προφανώς είσαι ένας από τους φίλους των moosootoo-δων που ήταν πέρσι στην Ύδρα! Πάντως το γεγονός ότι πέρσι μιλήσαμε για κανά δεκάλεπτο και κάναμε και περιστασιακή παρεούλα (προφανώς κάτι τέτοιο έγινε), δεν σου δίνει το δικαίωμα να νομίζεις ότι με ξέρεις τόσο καλά. Γι’ αυτό μέχρι να γνωριστούμε καλύτερα (κάτι που μπορεί και να γίνει σύντομα) αν θες σε παρακαλώ δημοσίως να με λες Θανάση και όχι Θανασάκη

Προς Κώστα Φέρρη:

  1. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι το «ινστιτούτο ρεμπετολογίας» είχε μόνο ένα μέλος, τον πρόεδρό του
    Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι έχει και δεύτερο μέλος, τον «αντιπρόεδρο»

  2. Σαν αντιπρόεδρος του «ινστιτούτου» που ήσασταν στα τρία «συνέδρια» που ήδη διοργάνωσε ο «φορέας» σας? Γιατί στη μία απουσία να πω «κάτι του ‘τυχε», στη δεύτερη να πω «άντε χαλάλι είναι πολυάσχολος», στην τρίτη όμως μου τελειώσανε οι δικαιολογίες! Ειδικά μετά το μποϊκοτάρισμα που επικαλείστε, κρίνω ότι θα έπρεπε, με το ειδικό βάρος του ονόματός σας και την εμπειρία σας, να ενισχύσετε τις προσπάθειες του φίλου σας

Για το τέλος κράτησα τα σχόλια μου για τον διοργανωτή Ed Emery.
Επειδή ο Ed Emery παρακολουθεί ως φαίνεται τις συζητήσεις του forum, και επειδή καταλαβαίνει πάλι ως φαίνεται τα Ελληνικά, μου δίνεται η ευκαιρία να του απαντήσω εδώ στη μητρική μου γλώσσα, χωρίς να μπω στον κόπο να συντάξω ένα ξενόγλωσσο κείμενο

  1. Σχετικά με τη δικαιολογία σας ότι δεν μετείχατε φέτος στο jam session εξαιτίας της «σκυλίσιας» σας κούρασης, να σας θυμίσω ότι ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι μετείχατε! Αντιθέτως δε, μετά την επιτυχία του προπέρσινου μεσημεριανού γλεντιού, το οποίο ήταν και εντελώς αυθόρμητο, επικαλείστε στο πρόγραμμά σας κάθε χρόνο τη συμμετοχή μας! Η οποία συμμετοχή μας ήταν από καρδιάς, χωρίς ανταλλάγματα (πχ δωρεάν είσοδο στο «συνέδριο»), και μετά από ανελέητο ξενύχτι, αφού γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο κάνουμε ολονύχτιο γλέντι στα περιβόητα σκαλάκια, στα οποία επίσης όταν περνάγατε δεν καθόσασταν μαζί μας
    Αυτή η συμμετοχή μας θα ήταν και φέτος γεγονός, χωρίς καμία εμπάθεια προς το πρόσωπό σας για τις προηγούμενες απουσίες σας, δυστυχώς όμως δεν έγινε εξαιτίας του απαγορευτικού για τα ιπτάμενα δελφίνια, το οποίο μας ανάγκασε να φύγουμε άρον-άρον στις 3:40 αντί στις 7:05 που είχαμε αρχικά εισιτήρια

  2. Σχετικά με το προσωπικό e-mail που επικαλείστε ότι μου στείλατε, πρέπει να σας ενημερώσω ότι ουδέποτε το έλαβα, αφού έχω αλλάξει e-mail adress από πέρσι

  3. Ποτέ δεν έκανα καμιά δήλωση ότι απόλαυσα την όμορφη βραδιά που μας προσφέρατε με τα λεφτά σας! Ήταν όντως μια καλή βραδιά, η οποία για μιάμιση μπουκιά φαγητό, πολύ κακό σέρβις (μας φέρανε να πιούμε μια ώρα μετά που κάτσαμε αφού το μαγαζί δεν είχε λέει ποτήρια
    ), αλλά και πολύ καλή μουσική όπως και πολύ καλή παράσταση καραγκιόζη από τον φίλο Ιάσονα, μας κόστισε 23 ευρώ το κεφάλι! Όταν όμως η ταβέρνα δεν είναι ρεζερβέ, παρά μόνο έχετε κάνει κράτηση για 65 θέσεις, τότε δεν μου απαγορεύει κανείς να καθίσω με την παρέα μου σε ένα ανεξάρτητο τραπέζι και να πληρώσω ότι μου αναλογεί απέναντι στην ταβέρνα! Έτσι κι αλλιώς οι τιμές της ταβέρνας, σε σχέση με αυτά που φάγαμε ήταν ιδιαιτέρως τσιμπημένες, προφανώς εξαιτίας της συμμετοχής του καταστήματος στην πληρωμή των εξαιρετικών μουσικών

  4. Είστε απαράδεκτος όταν με χαρακτηρίζετε ρατσιστή και εθνικιστή! Απλά να σας επισημάνω ότι όλα αυτά τα χρόνια που έρχομαι στην Ύδρα η παρέα μου αποτελείται από: τον Leif και τη Lena που είναι Σουηδοί, με την Ιvi, τον Moamer και τον Ali Fuat Audin που είναι Τούρκοι, με τον Antouan που είναι Γάλλος, την Κirstin που είναι Νορβηγίδα, την Katalin που είναι Ουγγαρέζα και ένα σωρό άλλους που τώρα δε θυμάμαι
    Ίσως ο χαρακτηρισμός μου ως ρατσιστή και εθνικιστή σας βολεύει για τη δημιουργία των σχετικών εντυπώσεων

  5. Να σας θυμίσω ότι πέρσι που ήρθα με τη φίλη μου τη Τζούλια στο «συνέδριό σας» μας πήρατε μόνο για το Σάββατο που ήμασταν στην αίθουσα από 40 ευρώ το κεφάλι! Και σαν να μην έφτανε αυτό στη διάρκεια του βραδινού γεύματος βγάλατε «δίσκο» σε όλα τα τραπεζάκια με σημείωμα «δεν μου βγαίνουν τα λεφτά, παρακαλώ συνεισφέρετε ό,τι προαιρείσθε»…

  6. Να σας θυμίσω επίσης, ότι πέρσι ορίσατε το «συνέδριό» σας την ημέρα των Δημοτικών εκλογών, χωρίς να προνοήσετε ότι αυτό θα συνεπαγόταν αισθητά μειωμένη παρουσία ελλήνων συμμετεχόντων, δείγμα της προχειρότητάς των ενεργειών σας…

  7. Να σας υπενθυμίσω ότι στο πρόγραμμά σας κάθε χρόνο χρησιμοποιείτε τα μέλη του ρεμπέτικου forum ως διαφήμιση , χωρίς την παραμικρή συνεννόηση με αυτά τα μέλη! Βέβαια στα αντίστοιχα events λάμψατε δια της απουσίας σας

  8. Να σας θυμίσω ότι στη μοναδική περσινή συζήτηση που αισθάνθηκα την ανάγκη να καταθέσω τη γνώμη μου με διακόψατε με τη φράση: sorry, end of the time! We ‘ll have a break for lunch, see all of you at 5:00”…

  9. Να σας επιστήσω την προσοχή όσον αφορά τους τρόπους σας! Όσο επώνυμος κι αν νιώθετε πλέον στην Ύδρα μας δεν μπορείτε να μας ζητάτε να μην έρθουμε του χρόνου! Είναι τουλάχιστον αγένεια, η οποία σας εκθέτει

  10. Να σας κάνω γνωστό ότι φέτος σε σχετικές συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής στην Αθήνα πολλοί Έλληνες και ξένοι που παρευρέθηκαν στη Ύδρα το Σαββατοκύριακο, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την οργάνωση του «συνεδρίου» σας
    Δεν θα ήθελα να τους ονοματίσω διότι δεν έχω πάρει την έγκρισή τους για να το κάνω

  11. Να σας επισημάνω ότι αν θέλετε να κάνετε ρεμπέτικο συνέδριο και όχι κάτι σαν ρεμπέτικο πάρτι, να διαθέσετε τους πόρους σας στη μετάφραση, στην τήρηση των απαραίτητων πρακτικών, στην τοποθέτηση μικροφωνικής εγκατάστασης κτλ… Διαφορετικά το Ηydra rebetiko gathering θα παραμείνει ένα χαβαλεδιάρικο event για όλους εμάς που αγαπάμε τη μουσική που είθισται να αποκαλείται «ρεμπέτικο»
    Ευτυχώς όποιος θέλει να ακούσει όλους αυτούς τους σπουδαίους μουσικούς, όπως τη Μαριώ ,τη Σοφία Παπάζογλου, το Γρηγόρη Βασίλα, το Λάζαρο Κουλαξίζη, το Μανώλη Πάππο κτλ μπορεί να πάει σαν πελάτης στα μαγαζιά όπου αυτοί εμφανίζονται! Τα λεφτά όταν δεν επαρκούν για όλα είθισται να εφαρμόζεται η λύση των προτεραιοτήτων

  12. Παρά τα πάμπολλα ατοπήματα στα οποία έχετε ολισθήσει, σας κάνω σαφές ότι εγώ και λοιπή παρέα μου προτιθέμεθα να παρευρεθούμε στο επόμενο συνέδριό σας, αρκεί να έχουμε τις ενδείξεις ότι δεν θα είναι μία από τα ίδια! Δεν κρατούμε προσωπικές εμπάθειες, ούτε έχουμε κανένα πεδίο αντιπαλότητας μαζί σας, δεν έχουμε εξάλλου τίποτε να χωρίσουμε! ʼλλωστε όλοι μας επιθυμούμε μία σχετική εκδήλωση με ουσιαστική προσφορά στην προσπάθεια της έρευνας και μελέτης του ρεμπέτικου

Καλύτερα να σταματήσω εδώ γιατί μπορεί να θυμηθώ κι άλλα

Αντίο

Pros olous tous agapitous symmetexondes se auton to dialogo,

Kyrioi,

den itan pote stis protheseis mou na prosvalo kanenan oute na amfisvitiso to pos eginan ta osa pragmatika atyxi diadramatistikan sto limani tis Ydras, gi’ auto kai oudolws anaferthika sto thema auto.

H pikria pou anefera sto proigoumeno minima mou proilthe perissotero apo ekfraseis tou typou ‘to synedrio einai moufa’ i ‘pou katandise to rebetiko mas, na to organonoun xenoi’ i na afinetai ‘se anthropous pou den exoun alithini rebetiki gnosi tou pragmatos’, pou theorisa oti xefeugoun apo ta oria mias - an thelete - prosopikis adiparathesis me ton sygekrimeno diorganoti, ystera apo to dysaresto peristatiko tis apovathras, kai thigoun olous osous me pragmatiki agapi, an kai mi ondes ikanoi gnostes tou adikeimenou, prospathoun na edrifisoun sto thema auto (diladi, to rebetiko).

Apo tis exigiseis sas pou mou apeuthinthikan sti synexeia - kai euxaristo eilikrina osous epelexan na mou apandisoun ‘epi prosopikou’ meso autis tis selidas - adilifthika oti mallon esfala apodidondas toso eureia simasia sta osa grafondai, kai zito sygnomi an i paremvasi mou - ws ek tis lathos theorisis apo pleuras mou ton grafomenon sas - stenoxorise kapoious apo esas.

Oson afora tin ergasia mou, den theoro oti adikithike provallomeni se ena akomi forum. Epanalamvano, vevaia, oti ki ego, opos ki eseis lete, tha ithela na eixa anamesa sto koino pou eixe tin ypomoni na me akousei anthropous me perissoteri gnosi epi tou adikeimenou. Apo tin alli omos that ithela na euxaristiso olous autous pou mou edosan tin eukairia na parousiaso ti douleia mou kai fysika kai kyriws, xanaleo, olous autous pou me ypomoni tin akousan.
Se kathe periptosi, h sygekrimeni ergasia vrisketai stin katoxi tou ekdotikou oikou tou Aleksanteri Institute tou panepistimiou tou Helsinki (tis Finlandias) auti ti stigmi, opou syndassetai mia anthologia apo diafores meletes sto xwro ton ‘men’s studies’ (opou arxika parousiastike kai i diki mou douleia) kai anamenetai na ekdothei syndoma.
Adigrafo tis, wstoso, boro na paraxoriso se opoion endiaferetai na tin diavasei (poly fovamai oti i proti ekdoxi tis einai sta Aglika) kai tha xaro poly na lavo sxolia kai kritikes paratiriseis ep’ autis apo anthropous pou exoun meletisei se perissotero vathos ti rebetiki coultura.

To e-mail mou, gia na min ‘epivaryno’ allo tin istoselida sas auti, to grafo sto koutaki parakato kai eilikrina tha xaro poly na syzitiso mazi sas meso tis ilektronikis mou dieuthinsis o,ti exei sxesi me to rebetiko.

Euxaristo pou me dexthikate (dis, idi) ston diadiktyako sas topo kai pou akousate ta sxolia mou kai pragmatika elpizo na exo ti xara kapoia stigmi sto mellon na sas gnoriso kai apo konda.

Me alithini ektimisi,
Dimitra Laspia.

Επειδή υποψιάζομαι ότι θα ειπωθεί (αν δεν έχει ήδη γίνει) από κάποιους εμπαθείς, να ξεκαθαρίσω κάτι:
ΟΥΔΕΠΟΤΕ σε αυτό το forum δεν τόλμησε ΚΑΝΕΙΣ να διεκδικήσει τον “τίτλο” του “Ειδικού επί του ρεμπέτικου”. Κι αν κάποιος έχει στο νου του να το κάνει, καλό θα είναι να ψάξει από τώρα για άλλο χώρο.
Αντίθετα, εμείς εδώ έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε “σούζα” μπροστά σε παλιότερους, πιο έμπειρους, πιο σχετικούς με το ρεμπέτικο και γενικά μπροστά σε ανθρώπους έχουν κάτι αξιόλογο να πουν. Ακόμα κι όταν έχουμε σοβαρές διαφωνίες με τις απόψεις τους.
Να το κάνω πιο λιανά: Το δεξιοτέχνη Γιάννη Σταματίου (για παράδειγμα) τον φωνάζουν “Σπόρο” (ιστορικό παρατσούκλι που του κόλλησε ο Χιώτης). Εμείς τον προσφωνούμε πάντα “κύριο Σταματίου” ή, εξαντλώντας τον “αέρα” που μας δίνει η γνωριμία μας μαζί του, κύριο Γιάννη. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με κανένα σαβουάρ βίβρ.
ΑΝ

Αχ, βρε Θανάση, μη χάνεις το χιούμορ σου…
Το… “αντιπροεδριλίκι” γιά πλάκα το είπα, αφού άλλωστε το “Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας” (και μάλιστα… του Κέημπριτζ) είναι ένας άτυπος σαρκαστικός τίτλος, που εντάσσεται στη ρεμπέτικη αργκό!

Παρ’ όλο που δεν είχα ακόμα καμιάν εξήγηση από τον Ed, είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟΣ πως το περιστατικό που κατήγγειλες είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ. Όπως επίσης είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟΣ πως από τη μεριά του Ed, δεν έγινε από κακή πρόθεση, αλλά από παρεξήγηση.

Γιά τις απουσίες μου, όντως, στην 1η διοργάνωση βρισκόμουνα στο Λονδίνο, στη δεύτερη στην Αίγυπτο, και φέτος είχα πρεμιέρα στο “Καφέ Αμάν” με καθημερινές 16ωρες πρόβες.

Αυτός είναι και ο λόγος που τόσον καιρό, δεν προσπάθησα να οργανώσω με δική μου πρωτοβουλία ένα τόσο επιθυμητό Συνέδριο μέσα από το Φόρουμ, με ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

Στο ξεκίνημα της Ύδρας, είμουνα ο δεύτερος άνθρωπος στον οποίο πρότεινε ο Ed Emery να συνεργαστεί μαζί του (ο πρώτος ήταν ο Κουνάδης, που δέχτηκε στην αρχή, κι ύστερα υπαναχώρισε).

Πίστευα (και πιστεύω πάντα) πως κάθε προσπάθεια γιά δουλειά πάνω στο ρεμπέτικο, είναι χρήσιμη, ακόμα και όταν γίνεται χωρίς τους επιστημονικούς κανόνες που όρισε ο Φραγκίσκος.

Ο ίδιος ο Ed Emery, είναι ένας πολύ σοβαρός… τρελλός (σαν και μας), και καθόλου φλεγματικός ως όφειλε. Έχει ασχοληθεί με τον πολιτισμό της Ανατολής, από το Ρεμπέτικο Τραγούδι ίσαμε την Σούφικη ποίηση, τα σονέτα και τον Ντάντε Αλιγκέρι.

Τέλος, πιστεύω (και του τόχω πει) πως μόνο όταν καταφέρει να συνεργαστεί στενά με το δικό μας Φόρουμ θα μπορέσει να προχωρήσει σ’ ένα σοβαρό Συνέδριο με σοβαρά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί, σ’ αντίθεση με την άποψη του ʼρη, είμαι βέβαιος πως το Φόρουμ αποτελείται από τους αξιολογότερους ερευνητές-μελετητές του ρεμπέτικου, αυτούς που θα΄ονομάσω “2η γενιά ρεμπετολόγων”. Κι είναι καλύτερη αυτή από εμάς (της 1ης), γιατί:
1ον. Είναι πιό ώριμη.
2ον. Δεν έχει την αρρώστια του “συλλέκτη” παύλα ιδιοκτήτη.
3ον. Έχει μεγαλύτερη σχέση με τη μουσική απ’ ό,τι οι παλιοί που έριχναν όλο το βάρος στη στιχουργική, την ανεκδοτολογία και (ενίοτε) την κοινωνιολογία.
4ον. Διαθέτει σε πρώτη ζήτηση τεράστιο υλικό από δίσκους και βιβλιογραφία, που οι καημένοι εμείς… ούτε στ’ όνειρό μας.

Πρωτα θα ηθελα να απαντησω στην Κυρια Δημητρα
Λασπια αφου αναφερει κοματια απο τα σχολια μου.
Εαν ΔΕΝ θελει να ασχοληθη με την ΑΙΤΙΑ ολης αυτης της σηζητησεως τοτε ερμηνευει λαθος τους χαρακτηρισμους μου για το ρεμπετικο.
Διοτι οσο ο κυριος Emery δεν αποδεχεται οτι εσφαλε με τον τροπο και την συμπεριφορα του απεναντι στους Θαναση και Αρη(και εχει αντικτυπο σε ολους τους οπαδους του ρεμπετικου) δηλαδη η πληρωνεις για να βρισκεσαι στην Υδρα η να πας για φαγητο στο ρεστωραντ διαφορετικα σου απαγορευω να ερθεις στην Υδρα!!! οταν εγω διοργανωνω το συνεδριο για το ρεμπετικο, τοτε εξακολουθω να υποστηριζω τα γραφομενα μου τα οποια δεν εχουν να κανουν τιποτα με τα υπολοιπα πρωσοντα και τις περγαμινες που μπορει να εχει ο κυριος αυτος.
Ολη αυτη η ιστορια δεν ξεκηνησε γιατι ο κυριος
Emery πρωτοστατη σε αυτην την προτοβουλια ΑΛΛΑ
στο πως την διαχειριζεται.
Εκει λοιπον θα πρεπει να εστιαστη η συζητηση
και οχι να συζηταμε στο οτι εαν εχει η οχι
προσοντα και περγαμηνες η τι εργασιες γινονται απανω στο θεμα ρεμπετικο.
Αλλα απο οτι λενε και αλλοι συμετεχωντες του
Φορουμ και το διαπιστωνω και εγω μεχρι στιγμης δεν εχει το θαρος να απαντηση ευθεως μεσω του Φορουμ και οχι στελνωντας πρωσωπικα Ε-μαιλς οπως μου εστειλε και εμενα για το επιμαχο θεμα της συζητησεως της συμπεριφορας του στην Υδρα
και στο οποιον δεν διαπιστωνω καμοια ενδειξη
ανακριβιας απο μερους του Θαναση και Αρη.
Γιαυτο λοιπον κυρια Λασπια μην βιαζεστε να πυροβολητε τον γιατρο ο οποιος διαπιστωνει καποιο καρκινωμα αλλα προσπαθηστε να το γιατρεψετε ωστε να μην εξαπλωνεται.
Δεν ειχα καμοια προθεση να προσβαλω τον κυριο Emery σαν ξενο ως προς το οτι αν ειναι Ελληνας η Εγγλεζος αλλα τον θεωρω ξενον ως πρως το Ρεμπετικο την στιγμη που δεν ακολουθει αυτο που κατα την γνωμη μου θα επρεπε να πραξη.
Εαν θελεται να προσφερετε μια πραγματικα
καλη συμβουλη στον κυριο Emery πεστε του εαν πραγματικα θελει να προσφερει κατι καλο
στην μελετη του ρεμπετικου να ακουση προσεκτικα και την γνωμη του Φορουμ.
Και το κυριοτερο θα πρεπει να αντιμετοπιζει
ο ιδοιος τις κριτικες των πραξεων του χωρις να περιμενει απο αλλους να βγαζουν τα καστανα απο την φωτια.
Τελειωνω εδω διοτι δεν θελω για κανεναν λογο να συμετασχω πλεον στο παιχνιδι του κυριου Emery δηλαδη στο διαιρειν και βασιλευε ! οταν ο ιδιος αποφευγει να λαβει θεση.
Και στο κατω κατω της γραφης οποιοςδηποτε νομιζει οτι επειδει εχει τιτλους και καλες προθεσεις μπορει να εχει το δικαιωμα να μας στολιζει με χαρακτηρισμους που τους παραθετει στο Ε-μαιλ που μας εστειλε τοτε χρειαζεται να παρει μαθηματα απο απλους οπαδους του ρεμπετικου κιας μην εχουν τιτλους και περγαμηνες αλλα εχουν την ρεμπετικη νοωτροπια που την εχουν ζηση τουλαχιστον για 50 χρονια.(κοντευω τα 70).
Κανενας απο τους πρωτεργατες του ρεμπετικου δεν διεθεται τιτλους και περγαμηνες αλλα μιλησανε απευθειας στις καρδιες του λαου χωρις να επιβαλουν κανενα κεφαλικο χαρατσι.
Προσφερανε στον κοσμο την μουσικη που σημερα ακομα θαυμαζουμε χωρις κανενα χαρατσι με μονη ανταμοιβη την αναγνωρηση και για οσους θελανε να τους δουν και ακουσουν προσωπικα πηγαινωντας στο κεντρο που δουλευαν πληρωνανε για να φανε να πιουνε και να διασκεδασουν ωστε και αυτοι να εξηκονομησουν τα απαραιτητα προς το ζειν.
Γιαυτο λοιπον το θεμα του κυριου Emery για μενα τουλαχιστον κλεινει διοτι οπως ειπα και ποιο πανω δεν βρισκω κανεναν ενδιαφερον στο εαν ο κυριος αυτος χανει χρηματα η κερδιζει απο την μελετη του για το ρεμπετικο.
Οπως λεει και ο λαος μας οπως στρωνει θα κοιμαται.
Ελπιζω να μην στεναχωρησω περισσοτερο τους
διαφονουντες μαζι μου αλλα αυτα πιστεβω.
Με πολυ εκτιμηση σε ολους οσους σχολιασατε τα γραφομενα μου διοτι αυτος ειναι ο σκοπος του Φορουμ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ χωρις να
κρυβωμαστε πισω απο το δακτυλο μας οποτε μπορουμε να εχουμε και καλλα αποτελεσματα.
Οπως λεγανε και οι παλιοι:
Για χαρανταν σε ολους και καλλα να περνατε
Βασιλης