Δελτίο τύπου: 1ο τεύχος της Κλίκας (2005)

<center><font size="+2"><font color=“ff0000”>ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
www.klika.gr</font></font></center>

Σήμερα, στις 10 Μάη 2005, ακριβώς 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη, «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο «η Κλίκα», το πρώτο διαδικτυακό περιοδικό για το λαϊκό τραγούδι και όσα σχετίζονται με αυτό.
«Η Κλίκα» έχει σκοπό να προβάλλει τη λαϊκή μας μουσική σε όλο το φάσμα της, απ’ την παλιά παραδοσιακή ως τις όποιες δημιουργικές προσπάθειες γίνονται σήμερα και φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια αιχμηρή παρέμβαση στα μουσικά και γενικότερα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας (με όσες δυνατότητες υπάρχουν μέσα απ’ το διαδίκτυο). Έχει ξεκάθαρα μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό δεν έχει κανέναν χορηγό και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι σελίδες του περιοδικού είναι ελεύθερα προσβάσιμες απ’ όλους, χωρίς καμιά απολύτως υποχρέωση.

<center>1ο ΤΕΥΧΟΣ</center>
Η έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Η Κλίκα» συμπίπτει χρονικά με την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη. Η επιλογή της ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν ήταν. Η παρουσίαση ενός αφιερώματος για το Μάρκο μέσα απ’ τις σελίδες του περιοδικού μας, πέρα απ’ το δεδομένο θαυμασμό και την αγάπη μας για τον πρωτοπόρο αυτό λαϊκό δημιουργό, υποδηλώνει και τη θέλησή μας να σταθούμε πλάι στην πολιτιστική μας παράδοση, μέρος της οποίας είναι το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.

Στο αφιέρωμα «100 χρόνια απ’ τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη» περιέχονται:
· Συνέντευξη με τον Στέλιο Βαμβακάρη, όπου ο γιος του Μάρκου απαντάει σε ερωτήματα της «Κλίκας».
· Συνέντευξη με το λαϊκό μουσικό Μανώλη Δημητριανάκη για τη γνωριμία του με το Μάρκο.
· Άρθρο του δημοσιογράφου (εκδότη του περιοδικού «Λαϊκό τραγούδι») και λαϊκού μουσικού Γιώργου Ι. Κοντογιάννη για τους «δρόμους» του μπουζουκιού, όπως τους άκουσε απ’ το Μάρκο.
· Βιογραφικό σημείωμα για τον Μάρκο από το Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.
· Ολοκληρωμένη παρουσίαση (κατάλογο) της δισκογραφικής παρουσίας του Μάρκου στις 78 στροφές.
· Άρθρο του Φραγκίσκου Κουτελιέρη για τις επανεκτελέσεις των τραγουδιών του Μάρκου και μια πρώτη ενδεικτική καταλογογράφησή τους.
· Άρθρο του Άρη Νικολαΐδη για τα τραγούδια που «θυμίζουν» Μάρκο και βρίσκονται κατοχυρωμένα στα ονόματα άλλων.
· Πρόταση δύο δίσκων με τραγούδια του Μάρκου.
· Κριτική παρουσίαση του βιβλίου της Αγγέλας Βέλλου-Κάιλ: «Μάρκος Βαμβακάρης-Αυτοβιογραφία» από τον Άρη Νικολαΐδη.
Στην υπόλοιπη ύλη του περιοδικού δημοσιεύονται:
· Άρθρο του συγγραφέα και μελετητή της λαϊκής μας παράδοσης Νέαρχου Γεωργιάδη για τη «Δόμηση και αποδόμηση των όρων στο λαϊκό τραγούδι».
· Τα λεγόμενα «χασικλίδικα» τραγούδια σε μια σύγχρονη προσέγγισή τους από το Σωτήρη Ηλιόπουλο.
· Παρουσίαση της «Πυθαγόρειας Φυσικής Διαστηματικής» σε σχέση με τη σύγχρονη συγκερασμένη μουσική κλίμακα από τον Κώστα Κουρούνη.
· Αποχαιρετισμός στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από τον Φραγκίσκο Κουτελιέρη.
· Άρθρο του Βασίλη Τσούμαρη, ο οποίος αναρωτιέται για τα «ενδιαφέροντα» του σύγχρονου Έλληνα.
Επιπλέον, στη στήλη «Μουσική Παιδεία» ο μπουζουξής Νίκος Στεφανάκης παρουσιάζει μια πρακτική προσέγγιση του μουσικού δρόμου «Σαμπάχ» και μας χαρίζει ένα ταξίμι.
Στη στήλη «Οργανοποιία» προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την κατασκευή των λαϊκών οργάνων, κάνοντας ταυτόχρονα και μια «έρευνα αγοράς». Σ’ αυτό το τεύχος ο οργανοποιός Παναγιώτης Σελασίδης μιλάει για το μεράκι του, κοστολογεί το μπουζούκι, αναδεικνύει την αναγκαιότητα του αλκοόλ στις κατασκευές και εξηγεί πώς μπορεί να φτιαχτεί όργανο από … λουκουμιές και φιστίκια!
Στη στήλη «Δίσκοι» λέμε την άποψή μας για παλιές και σύγχρονες εκδόσεις, ξεκινώντας από την -κλασική πλέον- συλλογή «Ρεμπέτικη Ιστορία».
Στην ενότητα «Χρονογραφήματα» οι… Γιώργηδες της «Κλίκας» δοκιμάζουν τις λογοτεχνικές τους ικανότητες.
Στη στήλη «Σχόλια & Σχολιανά» ρίχνουμε τις μπηχτές μας και -αραιά και πού- λέμε και κανένα μπράβο.
Με τις «Πηρουνιές» ρισκάρουμε την υγεία μας «τσαμπουκαλεύοντας» το γαύρο, κάτω από τις γαστρονομικές συμβουλές του «σεφ» Κώστα Κουρούνη.
Τέλος, στη στήλη «Στέκια» λέμε την άποψή μας για μαγαζιά που επισκεφτήκαμε, χωρίς να αγχωνόμαστε αν το συμπέρασμά μας αποτελεί διαφήμιση ή δυσφήμιση.

<center>Αθήνα, 10.5.2005
Από τη Συντακτική Ομάδα του περιοδικού «Η Κλίκα»
</center>