4o ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Η «Κλίκα» βρίσκεται πάλι κοντά σας με το τέταρτο τεύχος της. Πάντα με τη -γνωστή πια- καθυστέρηση που μας διακρίνει, η οποία αναδεικνύεται σε πρόβλημα αξεπέραστο για τις μέχρι τώρα δυνατότητές μας.

Στο παρόν τεύχος έχουμε το κεντρικό θέμα αφιερωμένο στο δεξιοτέχνη μπουζουξή Γιάννη Σταματίου «Σπόρο». Έναν απʼ τους «αφανείς εργάτες» με μεγάλη προσφορά στο λαϊκό μας τραγούδι. Το αφιέρωμα περιέχει μια εκτενέστατη αναφορά στην πορεία του Γιάννη Σταματίου στη λαϊκή μουσική, με τη μορφή αφήγησης και πρόκειται για σύνθεση από συζητήσεις-συνεντεύξεις που είχαμε κάνει κατά καιρούς μαζί του. Επίσης ο Βαγγέλης Αρναουτάκης παραθέτει έναν ενδεικτικό κατάλογο των συμμετοχών του δεξιοτέχνη μουσικού στη δισκογραφία, ενώ το αφιέρωμα στο Γιάννη Σταματίου συμπληρώνεται με την παρουσίαση των τεσσάρων ψηφιακών δίσκων του με οργανικά κομμάτια. Τη συνολική επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο Άρης Νικολαΐδης.

Στην υπόλοιπη ύλη:
Ο τραγουδιστής Κώστας Τσίγκος μιλάει στο Σωτήρη Ηλιόπουλο για τη μουσική του διαδρομή, αλλά και για το λαϊκό τραγούδι και τους ανθρώπους του.

Στα «Άρθρα»:
Ο Νέαρχος Γεωργιάδης επικεντρώνεται στην κοινωνικοπολιτική αντίληψη του Μάρκου, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία του.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μεταφέρει την εμπειρία του από τη μουσική εκπαίδευση.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για τις αιτίες εξάπλωσης των σύγχρονων μουσικών υποπροϊόντων, αποφεύγοντας τη …ζαλάδα του «λαϊκο-ποπ».
Ο Φραγκίσκος Κουτελιέρης «ξεσκονίζει» τους αγαπημένους του δίσκους 78 στροφών.
Ο Κώστας Κατσιμπόκης ερευνά σε βάθος χρόνου και ουσίας το πιο λαϊκό φετίχ: το κομπολόι.
Ο Άρης Νικολαΐδης αναδημοσιεύει από μια παλιότερη -πιο «πριβέ»- κατάσταση ένα άρθρο του για την πορεία του μπουζουκιού στο πέρασμα του χρόνου, στο δρομολόγιο «Ανατολή-Δύση».

Επίσης:
Στη στήλη «Μουσική Παιδεία» συνεχίζουμε δυνατά και μάλιστα με τρία άρθρα. Ο κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης αναλύει το δρόμο «Σαμπά» για κιθαρίστες, ο μπουζουξής Άρης Κούκος παρουσιάζει το δρόμο Ραστ για μπουζουξήδες, ενώ ο ερασιτέχνης μπουζουξής ΚΚ(ΤΜ) μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του από τον …αγώνα για μια πρακτική «τακτοποίηση» των συγχορδιών στο μπουζούκι.

Στην «Οργανοποιία» ο Κώστας Χαλιός ξεκινάει μια σειρά άρθρων για μια αναλυτική παρουσίαση του μπουζουκιού και της κατασκευής του.

Στους «Δίσκους» ο Φραγκίσκος Κουτελιέρης υποδέχεται δύο κυρίες από τα παλιά: Τη Ρένα Στάμου και τη Λέλα Παπαδοπούλου.

Στα «Στέκια» παρουσιάζουμε την ταβέρνα «Άλλη Σκάλα» που βρίσκεται …κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια.

Στα «Χρονογραφήματα» ο Σωτήρης Ηλιόπουλος τεστάρει και πάλι τις λογοτεχνικές του ικανότητες.

Στις «Πηρουνιές» ο ΚΚ(ΤΜ) συνεχίζει τον πόλεμο που έχει κηρύξει στα στομάχια μας, βομβαρδίζοντάς μας αυτή τη φορά με …κεφτέδες.

Καλό διάβασμα.

<font color=“ff0000”>ΥΓ. Τις μέρες που η έκδοση της «Κλίκας» είχε φτάσει στο τελικό στάδιο, αυτές τις μέρες διάλεξε ο Ιορδάνης Τσομίδης για να ξεκινήσει το στερνό του ταξίδι. Γεια σου Ιορδάνη με τις ωραίες σου πενιές!</font>

Διαβαζοντας στο 4ο τευχος το αρθρο “Κεφτες” του Κωστα Κουρουνι σκεφτηκα να τον ρωτησω αν εχει δοκιμασει να βαλει λιγη κανελα στον κεφτε; (Πολυ ενδιαφερουσα προταση αναφερομενη στην ταινια Πολιτικη Κουζινα)

Λοιπον τι λες φιλε Κωστα;

Ελπιζω να μην ξεφευγω πολυ απο το υφος της σελιδας αλλα και η μαγειρικη εχει την γοητεια της οπως και το ρεμπετικο…

Να σται καλα