Είναι η Βυζαντινή και η Παραδοσιακή μουσική δύο ίδια πράγματα;
Αν ναι, που ταυτίζονται; Αν όχι, ποια είναι η διαφορά τους.
Μιας και είμαι Δωδεκανήσιος , θα αρχίσω από το τόπο μου.
Εδώ, οι τραγουδιστές ήταν οι καλλίφωνοι, μαντιναδολόγοι, παπάδες και γυναίκες
Οι καλλίφωνοι τραγουδούσαν με αυτό που λέμε “συγκερασμένη” κλίμακα.
Οι μαντιναδολόγοι, ίσως και να ήταν τελείως φαλτσοι, ήταν όμως σπίρτα στις ρίμες.
Οι παπάδες, είχαν σαφώς καλύτερη φωνή. Οι ψαλμοί όμως, επηρεάζουν το τρόπο τραγουδιού, και έτσι ότι τραγουδούσαν,το έλεγαν με βάση τη βυζαντινή μουσική.
Οι γυναίκες, είναι ένα άλλο κομμάτι. Μπορεί να υπάγονταν στους καλλίφωνους, αλλά τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες τραγουδούσαν πολύ δυνατά και ένρινα, ενώ συνηθίζονταν η πολυφωνία.
Δυστυχώς, οι δάσκαλοι βυζαντινής μουσικής, έχουν πείσει τους μαθητές τους ότι η παραδοσιακή μουσική είναι μια προέκταση της βυζαντινής.
Το λαϊκό-δημοτικό τραγούδι ωστόσο, βγαίνει από τον καθημερινό άνθρωπο. Τα παραδοσιακά τραγούδια, δεν υπόκεινται σε σημειολογία βυζαντινής μουσικής. Είναι φτιαγμένα για τον απλό άνθρωπο που δε ξέρει μουσική.
Σαφώς, αν κάποιος που γνωρίζει βυζαντινή θα εκπλήξει τους γύρω τους λέγοντας το “Άρχοντες τρων και πίνουσι” αλλά αν τραγουδήσει το “Βοσκό και το Βασιλιά” θα “ξενερώσουν” όλοι, και θα ζητήσουν κάποιον πιο λαικόφωνο-αν αυτό είναι λέξη.
Αλλά είναι γεγονός ότι το “Άρχοντες τρων και πίνουσι” δεν οφείλεται στο οτι το τραγούδι φτιάχτηκε για βυζαντινή μουσική, αλλά στο ότι για εκατοντάδες χρόνια, το τραγουδούσαν ο παπάς και οι ψάλτες. Όλοι οι γνωστοί τραγουδιστές της Καρπάθου, ήταν ψάλτες.
Αλλά οι ίδιοι που τραγουδούν σαν ψάλτες το ένα τραγούδι, τραγουδούν “τον Απρίλη και το Μα” χωρίς ίχνος βυζαντινής.
Και αυτό γίνεται διότι έχουν ιδιοσυγκρασία. Ξέρουν που ταιριάζει η βυζαντινή και που όχι. Δε μπορείς να πάρεις τον “Ποταμό” της Αρχαγγέλου, και να τον τραγουδήσεις όπως στη βυζαντινή. Δε μπορείς να τραγουδήσεις “του Ανδρούτσου η μάνα”, “Αρμενάκι”, “Μήλο μου Κόκκινο” . Γιατί; Διότι η βυζαντινή μουσική δεν τείνει στο χορευτικό τραγούδι, αλλά στο καθιστικό και όχι σε όλα.
Ναι, η παραδοσιακή και βυζαντινή συγγενεύουν, δεν ταυτίζονται όμως σε καμία περίπτωση. Η παραδοσιακή εξελίσσεται ενώ η βυζαντινή μένει στάσιμη.
Και γιατί ρε Νίκο τα γράφεις όλα αυτά; Γιατί κάπου κάπου το έχουν παρακάνει, με τη μετάλλαξη των παραδοσιακών τραγουδιών σε “παπαδίστικα”.
Ποταμός απο άντρα
Ποταμός από γυναίκα
Κάτι σε νέο-βυζαντινο-ποταμός